Αναζήτηση Subwoofer για ακρόαση μουσικής

Dactilidis John

New member
10 January 2012
78
Καλησπέρα, αναζητώ Subwoofer για ακρόαση μουσικής. Σπάνια θα δω και κάποια ταινια σε αυτό το σύστημα. Ο κύριος χώρος που θα παίζει δεν είναι μεγάλος, είναι περιπου 15 τετραγωνικά.
Με λίγο ψάξιμο μάλλον έχω καταλήξει μεταξύ των Kali WS 6-2, Polk Signature Elite ES10 και ίσως SVS SB-1000 Pro. Απο οτι έχω ψάξει σε Reviews το Kali έχει πολύ καλά, το SVS είναι η "σιγουρη" λύση ίσως και το Polk αρκετά υποσχόμενο αλλά με φοβίζει λίγο οτι είναι ported και ίσως ογκώδες. Τα ηχεία που θα συνοδεύσει είναι τα Dali Zensor 3 χωρις σκοπό να αλλάξουν σύντομα μιας και μου αρέσει αρκετά ο ήχος τους όπως και εμφανισιακά.
Καταλαβαίνω οτι τα μοντέλα που βλέπω είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους.
Ας πουμε οτι σαν όριο έχω την τιμή του SVS αλλά ιδανικά θα ήθελα να μη φτάσω τόσο ψηλά.
Μου αρέσει που το Kali έχει και XLR εξόδους και εισόδους διότι υπάρχουν και Monitors σε άλλο σεταπ αλλά δεν είναι deal breaker το XLR.

Υπάρχει καποια άλλη πρόταση ή κάποια γνώμη μεταξύ των παραπάνω απο κάποιον πιο έμπειρο ? Εχω διαβασει πολλά, αλλά πάντα ο καθενας προτεινει κατι διαφορετικό και τα υποψήφια μοντέλα είναι πάρα πολλά.

Προς το παρόν ο ενισχυτής είναι ένας Denon AVR-X1500H με πιθανό πλάνο να αλλαχθεί ή να μπει σε άλλο σύστημα φίλου και να αντικατασταθεί με κάποιον stereo με sub out ή με amp-streamer καθως πλεον χρησιμοποιείται μόνο για μουσική το συγκεκριμένο σύστημα.
Αν υπάρχει κάποια πρόταση και για ενισχυτή είναι ευπρόσδεκτη.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Θα πρέπει να ανέβεις κατηγορία. Εκτός και αν η προηγούμενη σύγκριση σου είναι με subwoofer τύπου 6.5" subwoofer (μικρό REL π.χ.), ή με subwoofer τύπου 100-200€ από Koda, Creative, κλπ.

Αν πας σε δικάναλο θες ενισχυτή που να διαθέτει LPF, HPF προκειμένου να αποδώσει σωστά το sub και να ωφεληθείς και από τα κέρδη του να ξεφορτωθείς τα μπάσα από τα ηχεία σου.

Σημαντικότατο, όλων, είναι πέραν της ποιότητας του sub και των δυνατοτήτων του ενισχυτή, και ο χώρος.
Που θα τοποθετηθεί το ή τα subwoofer, πού είναι η θέση ακρόασης, οι επιφάνειες του χώρου, η γεωμετρία, τα αντικείμενα (που υπάρχουν ή δεν υπάρχουν) στον χώρο, κ.ο.κ.

Τι σου λείπει τώρα από το σύστημα σου; τι δεν νοιώθεις καλά στον ήχο σου; μπορείς να το περιγράψεις; να το αποσαφηνίσεις, ή απλά νοιώθεις ότι υπάρχει και καλύτερος ήχος εκεί έξω.

• Like
Reactions: Dactilidis John
Να ανέβω κατηγορία σε ποιό πράγμα ? Στον ενισχυτή αναφέρεσαι εδώ ?
Ναι σωστά το έχω υπόψη το LPF - HPF για τον ενισχυτή και θα το κάνω όταν επιλέξω.
Subs έχω πολλά ακούσματα από συσκευές της πλάκας που είτε μπουκώνουν, είτε τρίζουν είτε βγάζουν "θολό" ήχο ας πουμε. Περισσότερο φασαρία παρά μελωδια, αν το εξηγω καλα.
Και εννοείται δεν μου άρεσε καθόλου αυτο που ακούω.
Ίσως να μην εχω ακουσει ούτε κάποιο οικονομικό sub των 200-300 ευρώ σε μουσική. Μόνο σε ταινίες που βεβαια εκει ειναι λιγο διαφορετικές οι απαιτήσεις.

Το budget του sub ισως να ειναι υψηλο σε σχεση με τα υπολοιπα μέρη, απλά θελω να αποφύγω κάτι που δε θα ακούγεται ευχάριστα.

Όπως ειναι εμφανες δεν εχω μεγαλη εμπειρία απο ηχεία, ας πουμε οτι μπορώ να διακρίνω πραγματα απλά αν οι διαφορές είναι μικρές πολύ πιθανό να μη τις καταλάβω.
Ως προς το χώρο γνωριζω οτι παιζει μεγαλο ρόλο η θέση όπως και σίγουρα μπορώ να διακρίνω το μπουμάρισμα και το μπουκωμα του χώρου που χαλάει τελικά τον ήχο και ακους απλα "φασαρια".
Η θέση ακρόασης είναι γραφείο 160x80cm και πίσω υπάρχει τοίχος. Δηλαδή κοιτάω τοίχο όταν κάθομαι στον υπολογιστή και καθομαι περιπου στο κέντρο του(αριστερα-δεξια).

Γενικα το Sub το ηθελα και για περιπτωσεις που ίσως χρειαστει να παιξει και σε λιγο μεγαλυτερο χωρο ως συνοδευτικο σε καποια συγκεντρωση με φίλους κλπ, χωρις ομως απαραίτητα να εχω την απαίτηση να δημιουργήσει συνθήκες κλαμπ αν ο χωρος ειναι μεγαλος.

Αλλά στο δωματιο που θα παίζει το 90% του χρόνου με τα Dali ας πουμε οτι θα ηθελα να μπορει να σε μεταφερει περισσοτερο μεσα στο κομμάτι .
Πχ όταν ακούω ένα πιάνο, επειδή παίζω κιόλας ερασιτεχνικά, μου φαινεται σαν κατι να λείπει προς τις χαμηλές συχνότητες.
Αν ανεβάσω στον ενισχυτή το "bass" μου φαινεται πιο "ωραιο" αλλά νιωθω σαν να μην ειναι ο σωστός τρόπος εκτος οτι το έχω διαβάσει κιολας. Δε ξερω πως να το εξηγησω καλύτερα.
Εκτος αν καταληγουμε οτι φταινε τα ηχεια ? ο ενισχυτής ? ή όλα τα παραπάνω ?, που δε μπορω να το ξέρω με την ως τωρα εμπειρία. :ROFLMAO:

Last edited:
Τα subwoofer που ανέφερες είναι ακριβώς της εισαγωγικής κατηγορίας.
Καλό και άγιο το SB-1000 Pro αλλά είναι με τους πολλούς περιορισμούς του (και αντίστοιχα, ακόμα πιο περιορισμένα τα αντίστοιχης τιμής του ανταγωνισμού επί το πλείστον, δίνει καλό Value for Money αλλά και αξιοπιστία η SVS).
Από το SB-2000 και πάνω αρχίζεις να καταλαβαίνεις πως ανεβαίνει το επίπεδο, με την χρυσή τομή να είναι το SB-3000.

Ο χώρος που βρίσκεται το σύστημα τι διαστάσεις έχει; το δωμάτιο (Πλάτος, Βάθος, Ύψος). Εσύ εκεί που κάθεσαι τοίχο έχεις κοντά μόνο μπροστά σου ή και πίσω σου;

Εφόσον όπως το περιγράφεις είσαι για μουσικές, και δεν πρόκειται να ανέβεις σε κανάλια, καλύτερο είναι να προσανατολιστείς σε άλλη λύση και όχι σε άλλον πολυκάναλο ενισχυτή.

Τα ηχεία σου έχουν και αυτά τους (πολλούς) περιορισμούς τους.
Μην περιμένεις να ακούσεις το πιάνο που παίζεις να βγαίνει ο ίδιος ήχος από τα ηχεία σου (και από πολλά και αρκετά ακριβότερα επίσης :D ).
Δυνατό benchmark (test, στόχο) έχεις βάλει με το πιάνο.

Σε μεγαλύτερο χώρο που λες, θες παραπάνω από 1 sub για να πιάσεις... όχι clubbing levels, αλλά για να καλύψεις τον χώρο με οκ μπάσο.
Το θέμα στο μπάσο, πέραν του ότι πρέπει το subwoofer να είναι της προκοπής (καλό μεγάφωνο, καλό μέγεθος μεγαφώνου, καλής ποιότητας και μεγέθους καμπίνα, σωστή σχεδίαση αν είναι ported/bandpass, καλός και επαρκούς ισχύος ενισχυτής, κ.ο.κ.), θα πρέπει να μπει και στην σωστή θέση. Με 1 subwoofer δεν μπορείς να πάρεις ούτε ένταση, αλλά κυριότερα, ούτε ένταση σωστή (με όλες τις συχνότητες να παίζουν σε παραπλήσια ένταση) σε εύρος χώρου. Για να έχεις δηλαδή ομοιογενές μπάσο δίχως σημεία με μεγάλη πτώση στην ένταση του μπάσου, σημεία με συχνότητες μπάσου να χάνονται (room mode nulls), σε ένα δωμάτιο ας πούμε 4.5μ πλάτους, 6.5μ μήκους... θες 4 subwoofers τοποθετημένα είτε στις μεσοτοιχίες, είτε στις 4 γωνίες, και σωστή ρύθμιση αυτών... μπλέξαμε :D

• Like
Ο χωρος ειναι δωμάτιο με 4 μετρα πλατος (η διασταση που ειναι το γραφειο), βάθος 3.7 περιπου και ύψος 2.7.
Το γνωριζω οτι ειναι της εισαγωγικής κατηγορίας τα subs που ανέφερα.
Όπως και σιγουρα δε περιμενω να ακουσω το πιανο που παίζω.
Πίσω μου έχω ντουλάπια με πόρτες απο mdf.
Eχω σκοπο να ασχοληθω και με το χώρο σιγα σιγα μελλοντικά ωστε να βελτιωθει καπως η ακουστική του.

Το σύστημα σου ηχεία και ενισχυτής είναι πολύ αδύναμο.
Αντί να ψάχνεις για Sub, μάλλον θα έπρεπε να κατευθυνθείς στην αλλαγή ηχείων για αρχή και ενισχυτή αργότερα. Και όταν φτάσεις σε κάποιο επίπεδο που σε ικανοποιεί, τότε κοιτάς και για Subwoofer που θα σου δώσει εκείνο το κάτι παραπάνω.

Γράφεις ότι έχεις και monitor ηχεία σε άλλο χώρο. Ποια είναι; Το Kali WS 6-2 πάντως είναι φτιαγμένο για ενεργά Monitors, όχι τόσο για συμβατικό σύστημα.

• Like
Το σύστημα σου ηχεία και ενισχυτής είναι πολύ αδύναμο.
Αντί να ψάχνεις για Sub, μάλλον θα έπρεπε να κατευθυνθείς στην αλλαγή ηχείων για αρχή και ενισχυτή αργότερα. Και όταν φτάσεις σε κάποιο επίπεδο που σε ικανοποιεί, τότε κοιτάς και για Subwoofer που θα σου δώσει εκείνο το κάτι παραπάνω.

Γράφεις ότι έχεις και monitor ηχεία σε άλλο χώρο. Ποια είναι; Το Kali WS 6-2 πάντως είναι φτιαγμένο για ενεργά Monitors, όχι τόσο για συμβατικό σύστημα.
Tα monitors ειναι της Adam, αν θυμαμαι καλα το T7V. Είναι σε άλλο σπίτι.
Υπάρχει και ένα Ifi zen dac v2. Όλα αυτα τα έχω αρκετά χρόνια και τωρα αναζητω καλυτερο αποτέλεσμα.
Δεν εχω φτασει σε σημειο να ψαχνω τρελα πραγματα, οχι ακομα τουλαχιστον.

Αρα θεωρεις οτι το πρωτο αδυναμο σημειο ειναι τα ηχεια ?
Τα ηχεια ειναι σε βάσεις πάνω στο γραφείο. Υπαρχει περιορισμός στο ύψος τους μόνο που δε πρεπει να ξεπερνά τα 40-41 εκατοστά.
Αν υποθεταμε οτι το budget του Sub το εβαζα σε ηχεία τι καλυτερο θα μπορουσα να πάρω ? Φανταζομαι οι "ειδικοι" προτεινουν ενισχητή και παθητικά ηχεία και όχι καποιο σετ ενεργών.

Last edited:
Έχω συστήματα και με ενεργά και με παθητικά. Προσωπικά προτιμώ τα ενεργά. Είναι άλλη συζήτηση. Από τα δύο συστήματα που έχεις εσένα ποιό σου αρέσει περισσότερο;

Θα σου πρότεινα να πάρεις τα ενεργά Monitors από τον άλλο χώρο και να τα φέρεις στον από εδώ. Να ανταλλάξεις το ένα σύστημα με το άλλο.
Αν κατάλαβα σωστά αυτός (ο χώρος γραφείου) είναι ο κύριος χώρος για μουσική. Τα Kali subwoofer που έχεις υπόψη θα ταιριάξουν μιά χαρά. Και θα βελτιώσουν αρκετά το συνολικό ήχο. Με ελάχιστο κόστος. Ελάχιστο, αν σκεφτούμε πως βάζεις ως όριο τα SVS (στα 750€ περίπου) που είναι φτιαγμένα για πιο μεγάλο σύστημα και προπάντων διαφορετικής φιλοσοφίας κατασκευής.

Με τα (bookshelf εστω) ηχεία αλλά με 7αρι γουφερ, το σχετικά μικρό δωμάτιο / κοντινή θέση ακρόασης και τον (κακό ποιοτικά αλλά ΟΚ, με 2 ηχεία μόνο, δεν πρεπει να εχει πρόβλημα όσον αφορά εντάσεις κλπ), Denon, δεν θα περίμενα το μπάσο να ειναι το πρόβλημα...

Εικάζω ότι υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις όσον αφορά το μπάσο οπότε καλό θα ήταν εξεταστούν αναλόγως....

Θα μπορούσα να έχω κάποιες προτάσεις σε ηχεία βιβλιοθήκης είτε σε ενεργά είτε σε παθητικά με το budget που εχω αναφέρει παραπάνω ? Απλά καταλαβαινω οτι με τα ενεργά έχεις σίγουρο "match" μεταξυ ηχειου και ενισχυτή.
Οταν δεν εχεις μεγαλη εμπειρια, προφανως χρειαζονται και κάποιες προτάσεις απο πιο ειδικούς.
Γιατι εμενα πχ τα Dali στις φωνές/ομιλίες δεν ξενίζουν, αλλά δεν εχω και εμπειρια με καλύτερα ηχεια.
Σε κατι Presonus πχ. (eris 5 ? ίσως ή το αμεσως μεγαλύτερο) που έχει ένας φίλος, με ξενίζουν πολύ οι ομιλίες/φωνές, κάτι δε μου ακούγεται σωστά.

Έχω συστήματα και με ενεργά και με παθητικά. Προσωπικά προτιμώ τα ενεργά. Είναι άλλη συζήτηση. Από τα δύο συστήματα που έχεις εσένα ποιό σου αρέσει περισσότερο;

Θα σου πρότεινα να πάρεις τα ενεργά Monitors από τον άλλο χώρο και να τα φέρεις στον από εδώ. Να ανταλλάξεις το ένα σύστημα με το άλλο.
Αν κατάλαβα σωστά αυτός (ο χώρος γραφείου) είναι ο κύριος χώρος για μουσική. Τα Kali subwoofer που έχεις υπόψη θα ταιριάξουν μιά χαρά. Και θα βελτιώσουν αρκετά το συνολικό ήχο. Με ελάχιστο κόστος. Ελάχιστο, αν σκεφτούμε πως βάζεις ως όριο τα SVS (στα 750€ περίπου) που είναι φτιαγμένα για πιο μεγάλο σύστημα και προπάντων διαφορετικής φιλοσοφίας κατασκευής.
Θεωρείς οτι τα adam ειναι ανώτερα ? Δεν εχουν δουλεψει πολύ και εχω πάνω απο 6 μήνες να τα ακούσω. Οπότε δεν ειμαι και σιγουρος γιατι δεν εχουν βρεθεί ποτέ στον ίδιο χώρο.
Είναι στο εξοχικό και δε πήγα το καλοκαίρι.
Θεωρεις οτι αλλάζοντας τα Dali με 2 ενεργά Adam με 7-8άρι woofer θα έχω καλύτερο αποτέλεσμα ας πουμε χωρις καποιο woofer στην αρχή ?

Είμαι σίγουρος ότι τα ADAM T7V μαζί με το iFi Zen DAC v2 παίζουν πολύ καλύτερα από το συνδυασμό Denon AVR-X1500H με Dali Zensor. Προπάντων σε γραφείο και στο μικρό χώρο που ακούς. Ο ενισχυτής με τα Dali Ίσως παίζουν λίγο πιο δυνατά, δεν το ξέρω, αλλά τα Monitors θα παίζουν πολύ πιο σωστά. Και θα βελτιωθούν πολύ με το Kali Sub.

Αλλά πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση κι' αρχίσεις να ξοδεύεσαι, φέρ'τα από το χωριό, δοκίμασε και τα ξαναλέμε. Θα σε βοηθήσουμε να τα ρυθμίσεις σωστά. Κι' αυτό έχει τη σημασία του.

• Like
Αλλά στο δωματιο που θα παίζει το 90% του χρόνου με τα Dali ας πουμε οτι θα ηθελα να μπορει να σε μεταφερει περισσοτερο μεσα στο κομμάτι .
Πχ όταν ακούω ένα πιάνο, επειδή παίζω κιόλας ερασιτεχνικά, μου φαινεται σαν κατι να λείπει προς τις χαμηλές συχνότητες.
Αν ανεβάσω στον ενισχυτή το "bass" μου φαινεται πιο "ωραιο" αλλά νιωθω σαν να μην ειναι ο σωστός τρόπος εκτος οτι το έχω διαβάσει κιολας. Δε ξερω πως να το εξηγησω καλύτερα.
Εκτος αν καταληγουμε οτι φταινε τα ηχεια ? ο ενισχυτής ? ή όλα τα παραπάνω ?, που δε μπορω να το ξέρω με την ως τωρα εμπειρία. :ROFLMAO:

Σε ποιες νότες; Γράψτες να δούμε αν χρειάζεσαι sub ή άλλο ηχείο. Που μάλλον sub χρειάζεσαι.

Σε ποιες νότες; Γράψτες να δούμε αν χρειάζεσαι sub ή άλλο ηχείο. Που μάλλον sub χρειάζεσαι.
Γενικα μου λειπουν τα μπάσα. Δηλαδη σε πιανο ας πουμε οσο πιο αριστερα κινουμαστε τοσο πιο "κούφιο" το ακουω. Δηλαδή σαξόφωνα κλπ δε μπορω να πω οτι εχω παράπονο. Απο την άλλη δεν εχω ακουσει και κατι καλύτερο στο χώρο μου. Οπότε μήπως τελικά πρέπει να ξεκινήσω από εκεί και όχι από το Subwoofer ?
Βέβαια όταν τα είχα αγοράσει το 2017 τα ηχεία αυτά είχαν αρκετά καλές κριτικές για την κατηγορία τιμής τους.
Eπίσης για να ακουσω χαμηλα πρεπει να βαλω τον ενισχυτή στο 35 (πάει μέχρι 98 η κλίμακα).
Υπάρχει περίπτωση ο ενισχυτής να είναι αδύναμος και να μη μπορει να οδηγήσει σωστά τα ηχεία ή αυτό που λέω με την κλίμακα δεν εχει σχέση ?
Ειδικά δε αν το βάλω σε Pure Direct mode πρέπει να βάλω την ένταση ακόμα ψηλότερα (τουλάχιστον 40 ή 45), για να ακουσω όπως όταν το εχω σε Stereo και ενταση 35.
Δηλαδή μήπως ένας πιο σωστός ενισχυτής λύσει το πρόβλημά μου χωρις να αλλάξω ηχεία σε πρώτη φάση ?
Ο παλιός ενισχυτής θα βρεί χρησιμότητα είτε σε κάποιο φίλο είτε στους γονείς(που δεν εχουν απαιτήσεις) έτσι κι αλλιώς.
Είμαι σίγουρος ότι τα ADAM T7V μαζί με το iFi Zen DAC v2 παίζουν πολύ καλύτερα από το συνδυασμό Denon AVR-X1500H με Dali Zensor. Προπάντων σε γραφείο και στο μικρό χώρο που ακούς. Ο ενισχυτής με τα Dali Ίσως παίζουν λίγο πιο δυνατά, δεν το ξέρω, αλλά τα Monitors θα παίζουν πολύ πιο σωστά. Και θα βελτιωθούν πολύ με το Kali Sub.

Αλλά πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση κι' αρχίσεις να ξοδεύεσαι, φέρ'τα από το χωριό, δοκίμασε και τα ξαναλέμε. Θα σε βοηθήσουμε να τα ρυθμίσεις σωστά. Κι' αυτό έχει τη σημασία του.
Θα προσπαθήσω να το κάνω το συντομότερο.

• Like
Reactions: Sonus Naturalis
Γενικα μου λειπουν τα μπάσα. Δηλαδη σε πιανο ας πουμε οσο πιο αριστερα κινουμαστε τοσο πιο "κούφιο" το ακουω. Δηλαδή σαξόφωνα κλπ δε μπορω να πω οτι εχω παράπονο. Απο την άλλη δεν εχω ακουσει και κατι καλύτερο στο χώρο μου. Οπότε μήπως τελικά πρέπει να ξεκινήσω από εκεί και όχι από το Subwoofer ?
Βέβαια όταν τα είχα αγοράσει το 2017 τα ηχεία αυτά είχαν αρκετά καλές κριτικές για την κατηγορία τιμής τους.
Eπίσης για να ακουσω χαμηλα πρεπει να βαλω τον ενισχυτή στο 35 (πάει μέχρι 98 η κλίμακα).
Υπάρχει περίπτωση ο ενισχυτής να είναι αδύναμος και να μη μπορει να οδηγήσει σωστά τα ηχεία ή αυτό που λέω με την κλίμακα δεν εχει σχέση ?
Ειδικά δε αν το βάλω σε Pure Direct mode πρέπει να βάλω την ένταση ακόμα ψηλότερα (τουλάχιστον 40 ή 45), για να ακουσω όπως όταν το εχω σε Stereo και ενταση 35.
Δηλαδή μήπως ένας πιο σωστός ενισχυτής λύσει το πρόβλημά μου χωρις να αλλάξω ηχεία σε πρώτη φάση ?
Ο παλιός ενισχυτής θα βρεί χρησιμότητα είτε σε κάποιο φίλο είτε στους γονείς(που δεν εχουν απαιτήσεις) έτσι κι αλλιώς.

ΟΚ, κατάλαβα. Όπως σου είπαν και πριν, το πιάνο δύσκολα θα το ακούσεις γεμάτο άμα παίζεις π.χ. από το ντο της τρίτης οκτάβας και κάτω με ηχεία βάσης.

Subwoofer θέλεις. Και τη σωστή ενσωμάτωσή του.