Ένα άλλο πράγμα που με χαλάει είναι η αναλογία που έχει πια η οθόνη στα σύγχρονα κινητά. Ακόμα και στα φτηνά κινητά των 100-120 ευρώ (112 ευρώ το πρόσφατο LG K40S μου, entry level αλλά μία χαρά για τα λεφτά του) η οθόνη έχει πάει πια πάνω από τις 6 ίντσες. Αλλά σχεδόν σε όλα πια τα κινητά τέτοιου μεγέθους οθόνης η αναλογία έχει αλλάξει και έχουν γίνει τρομερά μακρόστενα. 18,5/9 ή 19/9 κτλ. Ίδιο πλάτος οθόνης με το παλιότερο 5,3 ιντσών μου αλλά πολύ πιο ψηλό. Βγάλε και τα μικρότερα bezels, και το κινητό είναι συνολικά πιο στενό από το παλιό μου. Η πιο μακρόστενη οθόνη είδα ότι δεν μου προσφέρει ουσιαστικά τίποτα στην χρήση. Κάθετα, portrait δηλαδή είναι σχεδόν το ίδιο, το έξτρα ύψος δεν μου προσφέρει τίποτα. Σε ξαπλωτή θέση, landscape, έχω λίγο όφελος και σχετικά μεγαλύτερα γράμματα και γενικά χώρο, αλλά λόγω μεγαλύτερων γραμμάτων θέλω περισσότερο κάθετο scrolling!
Δηλαδή εκτός από το φαίνεσθαι και για να λέω ότι έχω σύγχρονο κινητό, η μεγαλύτερη οθόνη δεν μου πρόσφερε τίποτα. Σίγουρα το κάνουν για λόγους φορητότητας, για να μην ξεφύγει στο μέγεθος η συσκευή, αλλά νομίζω ότι γενικά οι κατασκευαστές για μία άλλη φορά έχουν φτάσει σε ένα όριο στην σχεδίαση, και στο μέλλον μάλλον κάτι θα αλλάξει πάλι στην σχεδίαση. Θυμίζω την κούρσα για το μικρότερο κινητό που έληξε με το Ericsson Τ66 που δεν μπορούσες να πατήσεις ούτε κουμπί, τα clamshell που λανσάρισε η Motorola, μετά αντίθετα θέλαμε όλο και μεγαλύτερη οθόνη, και τώρα φτάσαμε στις 6,5 ίντσες αλλά αναλογία 19/9 για να χωράει σε τσέπη. Μάλλον θα ξαναλλάξει προσεχώς ο προσανατολισμός του marketing.
Δηλαδή εκτός από το φαίνεσθαι και για να λέω ότι έχω σύγχρονο κινητό, η μεγαλύτερη οθόνη δεν μου πρόσφερε τίποτα. Σίγουρα το κάνουν για λόγους φορητότητας, για να μην ξεφύγει στο μέγεθος η συσκευή, αλλά νομίζω ότι γενικά οι κατασκευαστές για μία άλλη φορά έχουν φτάσει σε ένα όριο στην σχεδίαση, και στο μέλλον μάλλον κάτι θα αλλάξει πάλι στην σχεδίαση. Θυμίζω την κούρσα για το μικρότερο κινητό που έληξε με το Ericsson Τ66 που δεν μπορούσες να πατήσεις ούτε κουμπί, τα clamshell που λανσάρισε η Motorola, μετά αντίθετα θέλαμε όλο και μεγαλύτερη οθόνη, και τώρα φτάσαμε στις 6,5 ίντσες αλλά αναλογία 19/9 για να χωράει σε τσέπη. Μάλλον θα ξαναλλάξει προσεχώς ο προσανατολισμός του marketing.