Ανέβασε το δικό σου βίντεο

Απάντηση: Re: Post your video

Και ένα ακόμη γρήγορο.

Η βίλα χτίστηκε την δεκαετία του 50 και βρίσκεται κάπου στη βόρεια Ελλάδα. Ιδιοκτήτης ήταν ένας μεταπολεμικός και για 2 συνεχόμενες δεκαετίες βουλευτής. Μια φορά υπήρξε και υπουργός.
Φαίνεται πως στο λοφάκι που χτίστηκε χρειάστηκε να κοπούν για αυτό το σκοπό τα μισά πεύκα που είχαν γλυτώσει έως τότε από τις γύρω καλλιέργειες.

Άγνωστο πότε εγκαταλείφθηκε. Ο βουλευτής πέθανε το 1981, το πιο σύγχρονο όμως ρολόι της ΔΕΗ είναι του 1983 και επίσης μια σελίδα εφημερίδας του 1986 έχει κολλήσει σε ένα τοίχο.

Στο όροφο κάποιος έχει "φιλοτεχνήσει" διάφορα σατανιστικά, όμως χρειάζεται περισσότερη εξάσκηση στην ιχνογραφία καθώς επίσης και στην ορθογραφία.
Και ο παππούς μου που δεν ήταν βουλευτής στο σπίτι που έχτισε τα 50s έβαλε ακριβώς τα ίδια πλακάκια, διακόπτες κτλ. Μάλλον δεν υπήρχαν εύκολα προσβάσιμες πολλές εναλλακτικές τότε...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Μπράβο, πολύ ωραιο! Εντυπωσιακό πως τράβηξες όλα τα πλανα στο χέρι χωρίς gimbal!

Re: Post your video

Με λίγη εξάσκηση και καλή φυσική κατάσταση όλα γίνονται. Και η αργή κίνηση φυσικά βοηθά. Το warp από μόνο του δεν αρκεί αν η 1η ύλη δεν είναι καλή! Και για gm1 με μονόποδο... δεν το συζητώ. Γάλα.

Εγώ παρομοίως τραβώ σχεδόν πάντα με 1 μονόποδο και κεφαλή φωτογραφική - μπίλια ξεσφυγμένη συχνά για να κρατώ τον ορίζοντα... οριζόντιο. Βέβαια με Ibis ή IS στον φακό.

Mε αφορμή και τις παρατηρήσεις του Γιάννη, μου δώσατε χτες έμπνευση για ένα μικρό αντίστοιχο κλιπ από το προαύλιο και το εσωτερικό μιας όμορφης εκκλησίτσας με προετοιμασίες για μια βάπτιση που κάλυψα. Θα την παραθέσω συντόμως!

Last edited:

Το «στοιχειωμένο» σπίτι στην Αρετσού της Θεσσαλονίκης που όμως παρά την τρομερή του φήμη πολύ λίγα είναι γνωστά για αυτό.

P3610726.00_01_33_22.Still006.jpg

Το «διατηρητέο» γνωστό ως οικία Χατζηγώγου, πρέπει να κατασκευάστηκε προς το τέλος της δεκαετίας του 1920 με 1930 από τους Μαλάκη – Ζωγράφο, αρχιτέκτονες που κατασκεύασαν και άλλα κτίρια την εποχή μετά την πυρκαγιά του 1917 μερικά από τα οποία σώζονται έως σήμερα.

Είναι λίγο περίεργο πως ανάμεσα στις προσφυγικές παράγκες στην παραλία της Καλαμαριάς εκείνη την εποχή αρκετοί εύποροι της Θεσσαλονίκης έχτισαν εξοχικές κατοικίες. Κάτι ανάλογο δηλαδή αν και σε μικρότερη κλίμακα και μεγαλοπρέπεια με αυτό που συνέβη στο τέλος του 19ου- αρχές 20ου αιώνα στη Λεωφόρο των Εξοχών (Βας. Όλγας)

Το συγκεκριμένο σίγουρα προοριζόταν για εξοχική κατοικία μια και είναι πολύ μικρό. Δύο δωμάτια ένα μέσα σε κάθε οχταγωνικό πύργο στο ισόγειο και άλλα δύο επάνω στον όροφο.
Η κουζίνα στο ισόγειο με το μπάνιο από επάνω μάλλον είναι μεταγενέστερη προσθήκη αν και δεν μπόρεσα να διακρίνω καλά επειδή η φύση έχει οργιάσει.

Οι πλάκες από μπετό στηρίζονται στη φέρουσα τοιχοποιία χωρίς κολώνες και δοκάρια και η επάνω στο ένα δωμάτιο έχει καταρρεύσει. Επίσης ο εξώστης είναι έτοιμος να πέσει καθώς έχει φύγει το ένα από τα δύο πρόχειρα υποστυλώματα που τον συγκρατούσαν.

Ότι απέμεινε από το κτίριο μπορεί να εξαφανισθεί μέσα σε μια στιγμή σε ένα επόμενο σεισμό (ή και χωρίς σεισμό) αφού ρωγμές υπάρχουν σε όλες τις πλευρές.

Εντύπωση μου έκανε η κόκκινη μοκέτα στη στενή σκάλα που δείχνει σχεδόν να μην έχει χρησιμοποιηθεί. Κάποια ντουλάπια στην κουζίνα είναι σαφώς πολύ «καινούργια». Θα μπορούσαν να χρονολογηθούν στο 1980.

Πιθανολογώ πως εγκαταλείφτηκε μετά τον σεισμό του 1978 ή λίγο αργότερα, και κάπου στον ιστό βρήκα ποστ μιας κυρίας από το 2004 που ανέφερε πως είχε επισκεφθεί συμφοιτητές της που έμεναν εκεί το 1973-74. Αν μπορούν ας βοηθήσουν οι παλαιότεροι αν θυμούνται κάτι σχετικά.

Άγνωστο πως απέκτησε την φήμη του στοιχειωμένου και μάλιστα με την βούλα, αφού για καμιά δεκαετία εικόνες της Παναγίας και διάφορα άλλα ήταν κρεμασμένα εξωτερικά για να διώχνουν τα κακά πνεύματα. Ίσως μόνο γιατί ομοιάζει -δεν είναι πανομοιότυπο σε καμιά περίπτωση όπως γράφουν μερικοί- με το Νο 1 στοιχειωμένο της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στην Βας. Όλγας να είναι αρκετό.

Έμενα πάντως μου φάνηκε πολύ ευχάριστο, και θα πρέπει στην εποχή του να ήταν πολύ συμπαθητικό, ευήλιο και ευάερο αν και αρκετά κιτς…

Για να δικαιολογήσω τα φτωχά φωτογραφικά αποτελέσματα θα πω πως δεν υπήρχε χώρος από τα συντρίμμια και τα σάπια πατώματα για να κινηθώ. Επίσης μου επιτέθηκαν κουνούπια τα οποία θα μπορούσα άνετα να χαρακτηρίσω …δαιμονισμένα. Είμαι και γλυκοαίματος και έτσι η επιχείρηση έπρεπε να λήξει…(ωραίες δικαιολογίες μιας φωτογραφικής ανεπάρκειας :drool:)

https://www.youtube.com/watch?v=gHK5DVcF1Y0

ωραιες οι ληψεις... μη φοβασαι να κανεις και λιγο μεγαλυτερες κινησεις, ακομα κι ενα δυο βηματα με μαλακη κινηση... δινουν μεγαλυτερη ενταση.

επισης, οι φωτο που εβαλες , καλο ειναι να εχουν κι αυτες μια μικρη , ανεπαισθητη κινηση (πχ zoom in-out κλπ), τα λεγομενα ken-burn effetcs, ενοποιουν καλυτερα τη φωτο με το βιντεο.

Keep shooting ! :grinning-smiley-043

Ευχαριστώ παιδιά. Κανένα βηματάκι θα έκανα όπως σε άλλα βίντεο, δεν με χαλάν όχι πως και η κατάχρηση μου αρέσει, όμως εκεί δεν γινόταν, όλα ήταν ή τρύπες ή συντρίμμια.

Για τα ζουμ κτλ των φώτο, αν προσέξεις υπάρχει σε κάποιες ένα πολύ ανεπαίσθητο. Γενικά δεν μου αρέσουν να είναι "ορατά" και νομίζω πως έχει παραγίνει τα τελευταία χρόνια με αυτό το "εφέ".
Σε τέτοια θέματα μου ταιριάζουν σε συμμετρικές φώτο στο κέντρο σαν "τουνελ" ας πούμε ζουμ ιν ή ουτ αλλά όχι όλη την ώρα.

Πάω μόνος και από άποψη εμπειρίας ίσως να είναι και καλύτερα. Όμως έχω εντοπίσει κανά δύο ακόμη που φοβάμαι να πάω εγώ και ο εαυτός μου.
Καλά είναι να έχεις παρέα για τον φόβο των έρμων. Όποιος πιστός το κανονίζουμε.

WTF??? Δεν ήξερα πως υπάρχει και όμως πρέπει να είναι το παλαιότερο σωζόμενο βιομηχανικό κτήριο του τόπου. Εντάξει, δεν είναι μεγάλο και επιβλητικό, ούτε έχει καμιά ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αλλά αφού τα κατάφερε έως εδώ του αξίζει κάτι καλύτερο.

Βρίσκεται στην Πυλαία και κατασκευάστηκε κάπου στο 1880. Είναι γνωστό ως μεταξουργείο Μπενουζίλιο και σύμφωνα με ότι λίγα βρήκα, χρησιμοποιήθηκε ως φούρνος κεραμικών, σταύλος, μεταξουργείο, χυτήριο και τέλος ως κλωστήριο – υφαντήριο.

p392861b.jpg
Φωτογραφία του 36 με τους περισσότερους εργαζόμενους να είναι παιδιά όταν το κτήριο λειτουργούσε ως χυτήριο-σιδεράδικο.

Για τις πρώτες χρήσεις που αναφέρονται δεν γνωρίζω αν είναι με την σωστή σειρά και από τις πιο πρόσφατες λείπει αυτή της κάβας μπύρας και αναψυκτικών από την Ρωσία.
Η κάβα λειτουργούσε σε μια πρόσφατη σχετικά προσθήκη έξω από το κεντρικό κτήριο και το ημερολόγιο και οι μπύρες που απέμειναν σταμάτησαν στο χρόνο του 2004.
Από εκείνη την εποχή περίπου θα είναι και τα παρατημένα τραπέζια, καρέκλες αλλά και μηχανήματα από «φρουτάκια» σαν να τα έφερε κάποιος εκεί από επιχείρηση που έκλεισε.

Υπάρχει ένα παλιό κτήριο που αρχικά ίσως ήταν η διοίκηση αλλά όλα τα πατώματα και οι στέγες έχουν καταρρεύσει εντός του και είναι αδύνατο να μπει κάποιος μέσα εκτός αν κατέβει με ελικόπτερο. Κάπου αναφέρουν πως στην κατοχή χρησιμοποιήθηκε ως αντιστασιακό κέντρο.

Το κεντρικό κτήριο στα τελευταία του χρησιμοποιήθηκε ως βιοτεχνία. Τα τελευταία του ακριβώς δεν γνωρίζω πότε ήταν αλλά σύμφωνα με μερικά χαρτιά που βρήκα πρέπει να ήταν κάπου στο 1981. Δεν έψαξα επί τούτου αλλά εμφανιζόταν μπροστά μου μόνο χαρτιά του 80 και 81. Ελπίζω να μην γκαντεμιάσω την κατάσταση αλλά είναι περίεργο πως διασώθηκε έως σήμερα και γλίτωσε από τη φωτιά. Τα ξύλινα πατώματα αν δεν είναι του 1880 είναι πολύ παλιά και επίσης υπάρχουν αρκετά υφάσματα και πρώτες ύλες πλεξίματος. Μερικές μηχανές (οι μαύρες που φαίνονται λίγο στο βίντεο) είναι από τη δεκαετία του 1920 και άνετα με λίγο καθάρισμα θα δουλέψουν και σήμερα.

Κάποιος που ίσως έμενε κάποτε προσωρινά εκεί μέσα σαν να είχε κατασκευάσει μια «παγίδα» στην παλιά κεντρική είσοδο με υφάσματα και κλωστές.

Έψαξα για την επωνυμία που βρήκα στις ετικέτες των ρούχων «Αφοι Τάδε» και βρήκα μια ίδια επωνυμία στον τηλεφωνικό κατάλογο να βρίσκεται στην Συμμαχική οδό στο Ωραιόκαστρο, αν και μετά τόσα χρόνια ποιος ξέρει πια μπορεί να είναι η σχέση. Το τηλέφωνο όμως καλεί αλλά δεν το σηκώνει κάνεις. Επιτόπου έρευνα στην οδό μια και η διεύθυνση είναι λίγο συγκεχυμένη δεν απέδωσε τίποτα.

Οι Μπενουζίλιο ήταν εβραϊκή οικογένεια, έμποροι, τραπεζίτες κτλ. Κάποιοι γλίτωσαν μετά τον πόλεμο και σήμερα βρίσκω ακόμη μερικούς στη Θεσσαλονίκη αλλά και την Αθήνα που δεν γνωρίζω τι σχέση έχουν με την αρχική οικογένεια.

donation 1900.JPG
Journal De Salonique – 22 Μαρτίου 1900. Μια δωρεά του Elie Juda Μπενουζίλιο που ήταν τραπεζίτης.

Παρακάτω ένα απόσπασμα από κατάλογο του 1914 όπου βρίσκουμε έναν έμπορο.
1914.JPG

Καρτ-ποσταλ με την βίλα Μπενουζίλιο που δεν υπάρχει πια.
76658_fd55ad59c6bd7b2edd2f4be234a05f8ebbbbbbbb.JPG

Αν και το θέμα δείχνει ενδιαφέρον και ούτε κουνούπια ούτε σκύλοι με κυνήγησαν, μετά από σχεδόν 3 ώρες εκεί και 300 αρχεία (φώτο και βίντεο) δυσκολεύτηκα να φτιάξω 2 λεπτά βιντεάκι. Δικαιολογία το πολύ και διάχυτο φως… έτσι και εγώ το έριξα στα Ιθπανικά :flipout:
Τέλος πάντων ας μείνει ως ένα ντοκουμέντο της σημερινής κατάστασης γιατί ποιος ξέρει αύριο...

Textilia 1981 με την σχετική μουσική υπόκρουση της εποχής (σαν sexploitation ένα πράγμα)
http://mam.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=1767

Μπράβο...πολλά συγχαρητήρια!
Οι κινήσεις σου είναι πολύ βελτιωμένες.
Η μουσική δεν ξέρω αν μου ταιριάζει, αλλά δεν με χάλασε κιόλας.

Ίσως να επέλεγα ένα πιο ψυχρό τόνο στο Colour Correction...

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Να είσαι καλά. Το καφε-κιτρινο-κόκκινο χρώμα μου πήγε με τη σκουριά και τα ισπανικά αλλά ούτε εμένα ξέρω αν μου ταιριάζει.

*edit
Αυτή τη φορά άφησα και το τριποδάκι και είχα μόνο ένα λεπτό λουρί στο λαιμό και έτσι κράταγα κόντρα τη φωτογραφική. Το pan μου φάνηκε πιο εύκολο έτσι άλλα όλα τα άλλα πιο δύσκολα σαν σταθεροποίηση.
Το κακό είναι πως και η μηχανή είναι μικρή και ελαφριά.

Η σχέση σου με το παρελθόν είναι γνωστή, εδώ το δείχνεις άλλη μια φορά με σπουδαίο τρόπο...

καλησπέρα παιδιά,
καινούριος στο forum & καινούριος στην ενασχόληση με αυτά τα "πολύπλοκα μαραφέτια" :-)
την άνοιξη του 17' πήρα την α6000 και απλώς ποστάρω το πρώτο βίντεο που τράβηξα (την πρώτη για την ακρίβεια, "manual focus απόπειρα" κινηματογράφησης)

καλή συνέχεια σε όλους!

Καλώς όρισες, καλή προσπάθεια, ανυπομονούμε να δούμε τις επόμενες!

Καλημέρα σε όλους.

Εφτιαξα ένα μικρό βίντεο απο κλιπάκια που τραβήχτηκαν το απόγευμα και τη νύχτα (χωρίς κανέναν εξωτερικό φωτισμό). Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι και η χρωματική διόρθωση είναι δυσκολότερη λόγω της περιορισμένης πληροφορίας.
Θα ήθελα να μου πειτε τι θα μπορούσα να διορθώσω ή κάποιες παρατηρήσεις και γενικά πως σας φάνηκε. Ολο handheld μόνο με τη sony a6500 στο χέρι. Είναι αρκετά συμπιεσμένο βέβαια ειδικά και απο το youtube.