Ανεμιστηρας για το 7025

drgt

Senior Member
15 February 2009
456
Εχω ενα Dreambox DM7025 με ενα σκληρο 250Gb.

Οταν λοιπον ο δισκος ειναι σε λειτουργια (Recording, Time Shift, Playback), το μηχανημα ζεσταινεται πολυ.

Αγορασα λοιπον ενα ανεμιστηρακι 12V που τροφοδοτησα απο το πισω panel (12V) και το εβαλα απο πανω. Εκτοτε το μηνανημα ειναι θα ελεγα Κρυο!

Ομως επειδη το ανεμιστηρακι κανει καποιο θορυβο και βασικα μονο χρειαζεται οταν ο δισκος βρισκεται σε λειτουργια, θα ηθελα να θετεται σε λειτουργια μονο οταν δουλευει ο δισκος.

Ξερει κανεις να μου πει που να το συνδεσω χωρις να παρεμποδιζει το δισκο?

Ευχαριστω

Είναι λίγο δύσκολο να τον κάνεις να λειτουργεί μόνο όταν λειτουργεί και ο δίσκος.
Θα πρότεινα να βάλεις ένα ανεμιστηράκι μέσα στο 7025 που να τροφοδοτείται με Y-cable από την τροφοδοσία του σκληρού δίσκου. Φρόντισε να το τοποθετήσεις έτσι ώστε να τραβάει αέρα από μέσα και να το βγάζει προς τα έξω. Γνώμη μου να το τοποθετήσεις κάτω από το επάνω κάλυμα. Επίσης, διάλεξε ένα με λίγες στροφές ή τουλάχιστον να έχει ρυθμιστή και να το βάλεις στο minimum. Δεν χρειάζεται μεγάλη ροή αέρα για να κρατηθεί σε λογικά επίπεδα η θερμοκρασία. Έτσι θα κρατήσεις και το θόρυβο χαμηλά.
Τα παραπάνω έχω κάνει σε έναν 7020 (το κουτί δεν διαφέρει σημαντικά από του 7025) και έκτοτε παραμένει η θερμοκρασία σε λογικά επίπεδα παρά τις ενελέητες ώρες που δουλεύει...

Μήπως να βάζατε ένα 2,5" δίσκο να βρείτε την ησυχία σας;
Αυτό έχω κάνει εγώ στο δικό μου 7020. Ο λόγος που επέλεξα δίσκο 2.5'' είναι ο ακουστός θόρυβος λειτουργίας του δίσκου 3.5'' κατά τις βραδυνές θεάσεις σε χαμηλές εντάσεις. (ιδιοτροπία)
Εκτοτε ο δίσκος δεν ακούγεται καθόλου και ο δέκτης είναι κρύος ακόμα και μετά από πολύωρη λειτουργία.

Αυτό έχω κάνει εγώ στο δικό μου 7020. Ο λόγος που επέλεξα δίσκο 2.5'' είναι ο ακουστός θόρυβος λειτουργίας του δίσκου 3.5'' κατά τις βραδυνές θεάσεις σε χαμηλές εντάσεις. (ιδιοτροπία)
Εκτοτε ο δίσκος δεν ακούγεται καθόλου και ο δέκτης είναι κρύος ακόμα και μετά από πολύωρη λειτουργία.
Ναι, έχεις απόλυτο δίκιο.
Ο δίσκος των 2.5" είναι μια καλή λύση. Όμως την εποχή που πρόσθεσα το δίσκο στον 7020, η διαφορά της σχέσης τιμή/χωρητικότητα ήταν κατά πολύ υπέρ των 3.5" οπότε ήταν μονόδρομος...

Να πεταξω ετσι εναν υγιη δισκο (δεν ειναι και sata να τον εβαζα αλλου) μου φαινεται ζορικο. Με την λυση του Υ-cable ο ανεμιστηρας θα δουλευει συνεχεια η μονο οταν δουλευει ο δισκος?

Επισης να ζητησω ενα ανεμιστηρα 12V με ποτενσιομετρο, η θα πρεπει να παρω το ποτενσιομετρο ξεχωριστα?

Απάντηση: Re: Ανεμιστηρας για το 7025

Να πεταξω ετσι εναν υγιη δισκο (δεν ειναι και sata να τον εβαζα αλλου) μου φαινεται ζορικο. Με την λυση του Υ-cable ο ανεμιστηρας θα δουλευει συνεχεια η μονο οταν δουλευει ο δισκος?

Επισης να ζητησω ενα ανεμιστηρα 12V με ποτενσιομετρο, η θα πρεπει να παρω το ποτενσιομετρο ξεχωριστα?
Το ρεύμα πηγαίνει στο δίσκο συνεχώς. Το εάν θα στρέφει ή όχι έρχεται ως εντολή από αλλού. Άρα το ανεμιστηράκι θα δουλεύει συνεχώς.
Όμως, εάν πάρεις ένα σε χαμηλές στροφές ή το βάλεις εσύ να είναι σε χαμηλές και επίσης το τοποθετήσεις μέσα στο 7025 τότε δεν θα ακούγεται σχεδόν καθόλου.
Σε καταστήματα με PC parts θα βρεις πολλών ειδών ανεμιστηράκια. Με ποτενσιόμετρο και μη. Πρόσεξε μόνο το μέγεθος (στην ίδια διάμετρο θα βρεις διάφορα μεγέθη σε "πάχος") ώστε να μπορεί να μπει εκεί που θα αποφασίσεις.

Ευχαριστω.
Αν ξερει κανεις, για να μην τρεχω για πολυμετρο, απο τα 4 καλωδια που εχει το Y-cable ποιο ειναι το ζευγος των 12V στο 7025? Ποιο ειναι το θετικο?

Απάντηση: Re: Ανεμιστηρας για το 7025

Ευχαριστω.
Αν ξερει κανεις, για να μην τρεχω για πολυμετρο, απο τα 4 καλωδια που εχει το Y-cable ποιο ειναι το ζευγος των 12V στο 7025? Ποιο ειναι το θετικο?
Δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή (αν ήμουν στη δουλειά θα το κοίταζα αμέσως να στο πω) αλλά έτσι και αλλιώς δεν έχει σημασία. Στο κατάστημα που θα πας πες ότι θες να πάρεις τάση από το σκληρό και θα σου δώσουν σχετικό βησματάκι για τη σύνδεση οπότε δε σε νοιάζουν οι λεπτομέρειες...

ok. Τελικα, για οποιον θελει να κανει το ιδιο κατεληξα ως εξης:
Αγορασα εναν ανεμστηρα 12 VDC 0.11 Ampere 8x8 cm. Τον εδεσα με δεματικα διπλα στο σκληρο. Χρησιμοποιωντας ενα Y-cable, τον τροφοδοτησα με κιτρινο σαν + και μαυρο σαν -. Αλλα επιδη εκανε πολυ θορυβο και ηθελα να ριξω τις στροφες, χρησιμοποιησα 1 αντισταση 10Ω στα 10 Watt εν σειρα. Αυτο "εριξε" τα volt του ανεμιστηρα στα 10.5 και ο ο θορυβος ηταν πλεον ανεκτος.

Μπορειτε να βαλετε μεγαλυτερη αντισταση σε ΟΗΜ η να χρησιμοποιησετε μετασχηματιστη αυτικινητου που εχει εισοδο 12 και εξοδο απο 1,5 εως 12 Volt.

:2thumb22sup:
Πολύ ωραία. Θα σου πρότεινα επίσης να τσεκάρεις εάν μπορείς να το τοποθετήσεις έτσι ώστε να διώχνεις το ζεστό αέρα εκτός DM, όχι απλά να τον "μετακινείς" μέσα στο κουτί. Σωστό το σημείο που το έβαλες, δες αν σε βολεύει καλύτερα να το βάλεις κάτω από το επάνω "καπάκι" με φορά του αέρα προς τις σχισμές.

Last edited:
Re: Απάντηση: Ανεμιστηρας για το 7025

Καμμιά οδηγία εγκατάστασης ή photo για τον 2,5άρι? :worshippy:

Έχω κάνει αυτήν την πατέντα για να παίρνει εξωτερικά ρεύμα ο σκληρός, αλλά με ενοχλεί ο θόρυβος του ide δίσκου.

Last edited:
Re: Απάντηση: Ανεμιστηρας για το 7025

Είναι λίγο δύσκολο να τον κάνεις να λειτουργεί μόνο όταν λειτουργεί και ο δίσκος.
Θα πρότεινα να βάλεις ένα ανεμιστηράκι μέσα στο 7025 που να τροφοδοτείται με Y-cable από την τροφοδοσία του σκληρού δίσκου. Φρόντισε να το τοποθετήσεις έτσι ώστε να τραβάει αέρα από μέσα και να το βγάζει προς τα έξω. Γνώμη μου να το τοποθετήσεις κάτω από το επάνω κάλυμα. Επίσης, διάλεξε ένα με λίγες στροφές ή τουλάχιστον να έχει ρυθμιστή και να το βάλεις στο minimum. Δεν χρειάζεται μεγάλη ροή αέρα για να κρατηθεί σε λογικά επίπεδα η θερμοκρασία. Έτσι θα κρατήσεις και το θόρυβο χαμηλά.
Τα παραπάνω έχω κάνει σε έναν 7020 (το κουτί δεν διαφέρει σημαντικά από του 7025) και έκτοτε παραμένει η θερμοκρασία σε λογικά επίπεδα παρά τις ενελέητες ώρες που δουλεύει...

αμα το βαλει ετσι θα υπαρχει προβλημα πιστεβω καλα θα δουλεψει αν και αυτο ειναι απο 800

Attachments

• myfanondm.jpg
    myfanondm.jpg
    115.9 KB · Views: 14
μπραβο μεσα εξω εκει θα τα χαλασουμε οτι καταφερνει ο καθενας καλο ειναι:operator: