"ανεπτυγμένοι"

Στο ελληνικό δημόσιο πιθανότερο είναι να "σπάσει" κανείς από την πίεση που του ασκούν οι συνάδελφοι και το κλίμα που δημιουργούν, παρά από τον -σίγουρα υπαρκτό στις υπηρεσίες που λειτουργούν ρολόι- φόρτο εργασίας. Νομίζω ότι εκεί η πίεση ασκείται μέχρι το μέτρο του εφικτού από τον υπάλληλο. Δηλαδή δεν υπάρχει και η "υποχρέωση για τα αδύνατα" που ακούμε συχνά σε διάφορες επιχειρήσεις.

Στο ελληνικό Δημόσιο, πολλοί θα αυτοκτονούσαν, αν θα έπρεπε να δουλέψουν πραγματικά, για να βγάλουν τον μισθό τους...

Να φέρουμε τους Γάλλους λοιπόν για να γίνουμε δουλευταράδες.....:BDGBDGB53:

από γενικεύσεις καλά τα πάμε.......
μια άποψη όμως για την αθλιότητα των μανατζαραίων δεν ακούστηκε.

Το πως θα σου συμπεριφερθεί ο Μανατζερ στον εργασιακό σου χώρο έχει να κάνει και με το τι του επιτρέπεις εσύ να κάνει εις βάρος σου. Θυμάμαι σε προηγούμενη δουλειά μου, έναν μάνατζερ με προφανές πρόβλημα συμπεριφοράς, να αλαλάζει και να υβρίζει συναδέλφους για ασήμαντη αφορμή. Όταν έφτασε και η δική μου σειρά, τότε με ολύμπια ψυχραιμία και με πολύ παγερό βλέμμα του έδωσα να καταλάβει ορθά κοφτά ότι την επόμενη φορά που θα μου απευθύνει τον λόγο κατά αυτό τον τρόπο θα φύγει από το παράθυρο χωρίς δεύτερη προειδοποίηση, επισημαίνοντάς του ότι η εταιρία είναι στον τρίτο όροφο, και ότι το παιδί του είναι κρίμα να μείνει ορφανό. Χωρίς ίχνος υπερβολής, ποτέ δεν μου μίλησε ξανά με άσχημο τρόπο. Δεχόμουν τις παρατηρήσεις του -όταν έκανα κάτι στραβό- ή και τα εύσημά του -όταν όλα πήγαιναν καλά- αλλά όλα γίνονταν μεσα σε τυπικά πλαίσια. Εννοείται ότι ποτέ δεν μπόρεσα να τον δω σαν φίλο, σε αντίθεση με σχεδόν όλους τους άλλους συναδέλφους μου από εκεί, με τους οποίους και διατηρώ καλή έως πολύ στενή φιλία ακόμα και σήμερα.

Και κάτι για το δημόσιο. Από την μικρή μου πείρα στην ΕΡΤ, αυτό που συνήθως είναι ιδιαίτερα εκνευριστικό είναι οι λεπτομέρειες στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για χίλια δυο πράγματα, την στιγμή που η φύση της δουλειάς μας απαιτεί ταχείς ρυθμούς -χωρίς αυτό να συνεπάγεται πάντα μεγάλο φόρτο εργασίας- λόγω του live broadcast. Μπορεί δηλαδή να φάω τη μέρα μου για να γράψω έκθεσεις πρωτοκόλλου καταστροφής παλιών εξαρτημάτων ή μηχανημάτων, ενώ στον ιδιωτικό τομέα απλά θα τα πηγαίναμε στην ανακυκλωση κάνοντας και τις κατάλληλες εγγραφές στα λογιστικά βιβλία τις εταιρίας. Φυσικά θεωρώ ότι στο δημόσιο, επειδή ακριβώς πρόκειται περί διαχείρισης δημόσιας περιουσίας και χρήματος, σωστά ακολουθούνται αυτές οι διαδικασίες. Δεν παύουν όμως να είναι εκνευριστικές και ψυχοφθόρες γι αυτόν που τις ακολουθεί.

Πάντως δεν γίνεται 25 άνθρωποι να ήταν ανεκτικοί στα αφεντικά και να επέλεξαν αυτό το δρόμο.
Σίγουρα άλλοι ήταν οι λόγοι.
Οι ξεφτιλισμένοι της σύγχρονης κοινωνίας κέρδισαν, καλυπτόμενοι ξανά και αμόλυντοι.

Φυσικά θεωρώ ότι στο δημόσιο, επειδή ακριβώς πρόκειται περί διαχείρισης δημόσιας περιουσίας και χρήματος, σωστά ακολουθούνται αυτές οι διαδικασίες.

Έχεις υπολογίσει τι πόροι (ιδίως σε ανθρώπινο δυναμικό) δαπανώνται για να "εξασφαλιστεί" γραφειοκρατικώς ότι δεν θα χαθεί ούτε σεντ?

Βέβαια όταν θέλουμε να χαθεί μια χαρά τα καταφέρνουμε όπως φαίνεται. Από σεντ μέχρι εκατομμύριο μέχρι τηλεγράφημα στην Ουρουγουάη.

Πάντως για να τα λέμε και έξω από τα δόντια, στη Γαλλία έχουν πολύ ιδιαίτερη αντιληψη περί της έννοιας εργασία. Θυμάμαι ότι για να κάνω ένα conference call με δύο γάλλους μηχανικούς της μαμάς εταιρίας, προσπαθούσα μια εβδομάδα γιατί τις μισές μέρες έλλειπε ο ένας και τις άλλες μισές ο άλλος. Οι επίσημοι λόγοι πολλοί: Γονικές άδειες, αναρρωτικές, ρεπό, μέχρι και εφεδρία στο στρατό είχαν επικαλεστεί!!! Ε αν κάτι τέτοιο συνέβαινε και στον Γαλλικό ΟΤΕ και μπήκε μαχαίρι σε όλα αυτά, τότε πολύ θα είναι αυτοί που στριμώχτηκαν ξαφνικά από τα νέα δεδομένα...

Έχεις υπολογίσει τι πόροι (ιδίως σε ανθρώπινο δυναμικό) δαπανώνται για να "εξασφαλιστεί" γραφειοκρατικώς ότι δεν θα χαθεί ούτε σεντ?

Βέβαια όταν θέλουμε να χαθεί μια χαρά τα καταφέρνουμε όπως φαίνεται. Από σεντ μέχρι εκατομμύριο μέχρι τηλεγράφημα στην Ουρουγουάη.

Δεν θα διαφωνήσω καθόλου. Από την άλλη, δεν μπορώ να κάνω και αλλιώς. Πως ας πούμε θα πρότεινες να γίνονται οι αγορές του εξοπλισμού; Εσύ σαν ιδιώτης αγοράζεις ότι θες να αγοράσεις με καθαρά δικά σου κριτήρια. Εμείς σαν δημόσιο πρέπει πρώτα να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Προσπαθούμε λοιπόν να βάλουμε τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές και μετά αγοράζουμε τον φτηνότερο που λέει ότι τις τηρεί. Και τονίζω το λέει ότι τις τηρεί, γιατί πολλές φορές στην πράξη αυτό δεν ισχύει. Αλλά άντε μετά να το πάρει πίσω το μηχάνημα.

Παραλογισμός. Πχ σε περίπτωση προμήθειας ειδικών βιτρινών, οι προδιαγραφές τέθηκαν μάλλον προχείρως (από μη ειδικό, και ήταν και υπερβολικές εξ όσων αντιλαμβάνομαι), δεν αξιολογήθηκαν στον -διεθνή, λες και θα γίνει τίποτα εάν κοιτάξουμε πρώτα το παπούτσι του τόπου μας- διαγωνισμό οι μη έχοντες πιστοποίηση κλπ κλπ. Δλδ τι θα γινόταν εάν μια επιτροπή από 2-3 υπαλλήλους έκανε μια βόλτα και επισκεπτόταν 3-4 προμηθευτές?

Η αποδοχή της ρεαλιστικής θεώρησης ότι το πράγμα δεν λειτουργεί έτσι και ότι τελικώς και το χρήμα θα χαθεί και θα είμαστε και δυσκίνητοι και αναποτελεσματικοί από πάνω, είναι το πρώτο βήμα για βελτίωση της διοίκησης.

Βέβαια είμαστε offtopic και ζητώ συγγνώμη.

Πάντως για να τα λέμε και έξω από τα δόντια, στη Γαλλία έχουν πολύ ιδιαίτερη αντιληψη περί της έννοιας εργασία. Θυμάμαι ότι για να κάνω ένα conference call με δύο γάλλους μηχανικούς της μαμάς εταιρίας, προσπαθούσα μια εβδομάδα γιατί τις μισές μέρες έλλειπε ο ένας και τις άλλες μισές ο άλλος. Οι επίσημοι λόγοι πολλοί: Γονικές άδειες, αναρρωτικές, ρεπό, μέχρι και εφεδρία στο στρατό είχαν επικαλεστεί!!! Ε αν κάτι τέτοιο συνέβαινε και στον Γαλλικό ΟΤΕ και μπήκε μαχαίρι σε όλα αυτά, τότε πολύ θα είναι αυτοί που στριμώχτηκαν ξαφνικά από τα νέα δεδομένα...

Αυτό που λες για τις απουσίες από τη δουλειά στο εξωτερικό ισχύει. Επειδή και εγώ συνεργάζομαι υπάρχουν φορές που νομίζω πως με κοροϊδεύουν, αλλά έτσι δουλεύουν.
Παραδείγματα είχαμε και στην Ελλάδα πάντως:
Σάμενα & Vodaphone
Βέβαια εδώ δεν μιλάμε για απλή δυσπραγία της εταιρείας, μιλάμε για σοβαρά ζητήματα...
Νομίζω πάντως πως εγώ τουλάχιστον απέχω πολύ από τη φιλοσοφία της αυτοκτονίας, αν όλα μου πάνε τοοοσο στραβά, στη χειρότερη θα πάω στο χωριό και θα φυτέψω ντοματούλες και αγγουράκια!!

Πάντως για όσους από εσάς ξέρουν από μάρκετινγκ, ο Έλληνας είναι φοβερά δύσκολος λαός για να ψυχολογήσεις. Οπότε για να συγκρίνουμε καταστάσεις του εξωτερικού με τα δικά μας δεν είναι και ιδιαίτερα εύκολο...

Όσων αφορά το ερωτηματολόγιο μιας και ασχολούμαι με πιστοποιήσεις, φαντάζομαι να το καταχώρησαν ως διορθωτική-προληπτική ενέργεια στο σύστημα διαχείρισης τους :flipout::flipout::flipout::flipout::flipout:

Στις 8 Μάρτη 1991 ο Γ.Σουφλιάς κήρυξε, από το Ζάππειο μέγαρο, την έναρξη τού εθνικού διαλόγου για την Παιδεία με την αποστολή των ερωτηματολογίων στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Σε αυτό αναφέρεσαι?

Στις 8 Μάρτη 1991 ο Γ.Σουφλιάς κήρυξε, από το Ζάππειο μέγαρο, την έναρξη τού εθνικού διαλόγου για την Παιδεία με την αποστολή των ερωτηματολογίων στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Σε αυτό αναφέρεσαι?

Σαφές δείγμα εκδημοκρατισμού και προόδου...
ήρθαν οι άλλοι μετά και τα γκρέμισαν όλα

μιλάμε για πολλή πολλή ουσία:flipout:

Εδώ δεν βλέπω να έχουν τέτοια προβλήματα. Σ'εμένα ήρθαν 2 άτομα για να μου κάνουν.. σύνδεση!

Μόλις μπήκαν, ο ένας κάλεσε από το κινητό και είπε να το συνδέσουν. Αφού ανταλλάξαμε τα συνήθη περί ανέμων και υδάτων, σε κανένα 10λεπτο έφυγαν.

Άντε να τους οδηγήσεις αυτούς στην αυτοκτονία από στρες :smile: