Ανομοιομορφία σε DLP ?

18 June 2006
8,278
Θεσσαλονίκη
Παρατήρησα σε μια καρτέλα με σταυρούς πώς παρουσιάζει είδωλο στο χώμα του μπλε δεξιά και πάνω κάτι σαν τρίτσιπος LCD που έχασε την σύγκλιση του . Το φαινόμενο δεν είναι έντομα ορατό σε όλο την οθόνης. Ξεκινά από πάνω και όσο κατεβαίνει γίνεται εντονότερο . Τι μπορεί να φταίει . Μήπως το lens shift.που το έχω μισή οθόνη + προς τα κάτώ? ¨όχι πως μ ενοχλεί , κάθε άλλο δεν φαίνεται πουθενά αλλού εκτός απ την καρτέλα αλλά μου έκανε εντύπωση

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν με τον BenQ 8720

Παρατήρησα σε μια καρτέλα με σταυρούς πώς παρουσιάζει είδωλο στο χώμα του μπλε δεξιά και πάνω κάτι σαν τρίτσιπος LCD που έχασε την σύγκλιση του . Το φαινόμενο δεν είναι έντομα ορατό σε όλο την οθόνης. Ξεκινά από πάνω και όσο κατεβαίνει γίνεται εντονότερο . Τι μπορεί να φταίει . Μήπως το lens shift.που το έχω μισή οθόνη + προς τα κάτώ? ¨όχι πως μ ενοχλεί , κάθε άλλο δεν φαίνεται πουθενά αλλού εκτός απ την καρτέλα αλλά μου έκανε εντύπωση

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν με τον BenQ 8720

Κώστα κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και είναι το φαινόμενο chromatic aberration.

Χρωματική παρέκκλιση στα ελληνικά . Έψαξα στο internet και όντως οφείλεται στο lens shift . Λογικά αυτό θα μου χαλάει και την ευκρίνεια . Θα παίξω λίγο με το lens shift και αν δε βελτιωθεί αναγκαστικά θα τον κρεμάσω στο ταβάνι ( και χαιρόμουν που το απέφυγα )
Ευχαριστώ Κωστή

Καλό είναι να τσεκάρεις σίγουρα σε τι οφείλεται γιατί, αν και η βάση είναι σαφώς αυτή που λέει ο Κώστας (και ειδικά νομίζω στον BenQ), το πρόβλημα μπορεί να είναι και ανεξάρτητο από το lens shift (πάντα φυσικά έχει να κάνει με τα οπτικά μέρη).

Εγώ για παράδειγμα το είχα παλιά με τον NEC HT-1000 (ο οποίος δεν είχε lens shift).

Απάντηση: Re: Ανομοιομορφία σε DLP ?

Καλό είναι να τσεκάρεις σίγουρα σε τι οφείλεται γιατί, αν και η βάση είναι σαφώς αυτή που λέει ο Κώστας (και ειδικά νομίζω στον BenQ), το πρόβλημα μπορεί να είναι και ανεξάρτητο από το lens shift (πάντα φυσικά έχει να κάνει με τα οπτικά μέρη).

Εγώ για παράδειγμα το είχα παλιά με τον NEC HT-1000 (ο οποίος δεν είχε lens shift).

Πολύ σωστα. Μπορεί να είναι μόνιμο πρόβλημα από τον φακό. Αλλά Κώστα τώρα το παρατηρησες αυτό ή δεν το είχες παρατηρήσει ποιο μπροστά;

Πολύ σωστα. Μπορεί να είναι μόνιμο πρόβλημα από τον φακό. Αλλά Κώστα τώρα το παρατηρησες αυτό ή δεν το είχες παρατηρήσει ποιο μπροστά;

Τελευταία άλλαξα θέση στο κάφρο , το κατέβασα ποιο κάτω κα ίσος αυτό να το προκάλεσε. Απ ότι θυμάμαι δεν είχα παρατηρήσει κάτι τέτοιο παλαιοτέρα .
Αν είναι μόνιμο φαντάζομαι ότι θα είναι από κατασκευής του και όχι να παρουσιάστηκε μετέπειτα.

Τα μυστήριο θα λυθεί όταν πάω σπίτι . Αύριο θα σας πω νεότερα

Τελικά δεν στρώνει με το lens shift. Μάλιστα παρατήρησα πως στην αριστερή πλευρά της οθόνης είναι πολύ έντονο. Το καλό είναι ότι δεν φαίνεται σε ταινίες κλπ παρά μόνο στην καρτέλα . Υπάρχει γιατρειά?

Μηπως εκτος απο θεση , αλλαξες και τιποτα σετ στο ffdshow? Μηπως εχεις τουμπανιασει κανα νουμερακι ??? ( αν θυμαμαι καλα παιζεις με πισακι ? )

Μηπως εκτος απο θεση , αλλαξες και τιποτα σετ στο ffdshow? Μηπως εχεις τουμπανιασει κανα νουμερακι ??? ( αν θυμαμαι καλα παιζεις με πισακι ? )
Καθόλου παράξενο α και τα μόνο που έχω πειράξει στο ffdshow είναι το contrast - τη φωτεινότητα και λίγο το χρώμα . Τα υπόλοιπα είναι όπως έχει ο οδηγός . Θα κάνω και ένα test με το DVD player ,
Πάντως Χρήστο μου έδωσες ελπίδες . Ελπίζω να μην σβήσουν .

Καθόλου παράξενο α και τα μόνο που έχω πειράξει στο ffdshow είναι το contrast - τη φωτεινότητα και λίγο το χρώμα . Τα υπόλοιπα είναι όπως έχει ο οδηγός . Θα κάνω και ένα test με το DVD player ,
Πάντως Χρήστο μου έδωσες ελπίδες . Ελπίζω να μην σβήσουν .

Χαιρετισματα. Βαλτα εκει που ηταν και μας ξαναλες -bye-:grinning-smiley-043

Κώστα, αυτό που βλέπεις είναι το μωβάκι που φαίνεται στα γράμματα εδώ;

1-to-1_crop.jpg

Αν ναι, δεν φταίει το ffdshow.. Είναι θέμα προβολέα. Η φωτογραφία είναι από τον 7700 μου.

Ευτυχώς, από μακριά δεν φαίνεται (στα μάτια μου τουλάχιστον..).

Στα γράμματα παραπάνω βλέπω και ένα ελαφρό πρασινάκι πέραν του μωβ...
Αν και δεν έχω σχέση με προβολείς, για κλασσική περίπτωση χρωματικών εκτροπών φακού μου κάνουν. Ειδικώς το παραπάνω φαινόμενο (γιατί υπάρχουν και άλλα είδη χρωματικών εκτροπών) καλείται purple fringing και παρατηρείται σε περιοχές έντονου κόντραστ, ιδίως στα άκρα του κάδρου.
Πρακτικώς είναι αδύνατο να αποφευχθούν εντελώς, το θέμα είναι ο βαθμός στον οποίο παρουσιάζονται. Αλήθεια, τους φακούς που φορούν οι προβολείς, ποιοί τους κατασκευάζουν?

Στα γράμματα παραπάνω βλέπω και ένα ελαφρό πρασινάκι πέραν του μωβ...
Αν και δεν έχω σχέση με προβολείς, για κλασσική περίπτωση χρωματικών εκτροπών φακού μου κάνουν. Ειδικώς το παραπάνω φαινόμενο (γιατί υπάρχουν και άλλα είδη χρωματικών εκτροπών) καλείται purple fringing και παρατηρείται σε περιοχές έντονου κόντραστ, ιδίως στα άκρα του κάδρου.
Πρακτικώς είναι αδύνατο να αποφευχθούν εντελώς, το θέμα είναι ο βαθμός στον οποίο παρουσιάζονται. Αλήθεια, τους φακούς που φορούν οι προβολείς, ποιοί τους κατασκευάζουν?

KONICA-MINOLTA, FUNJION, COSINA,

Κώστα, αυτό που βλέπεις είναι το μωβάκι που φαίνεται στα γράμματα εδώ;

1-to-1_crop.jpg

Αν ναι, δεν φταίει το ffdshow.. Είναι θέμα προβολέα. Η φωτογραφία είναι από τον 7700 μου.

Ευτυχώς, από μακριά δεν φαίνεται (στα μάτια μου τουλάχιστον..).
Κάπως έτσι είναι βέβαια όχι τόσο έντονο

Δηλαδή αυτή τη στιγμή δεν έχω καλή ευκρίνεια?