Αντανακλάσεις - Καθρεπτισμοί

Εμένα στο τοπίο σε αυτά τα κάδρα μου αρέσει πιο πολύ ο νορμαλ στο ευρυγώνιο του

Αντίθετα σε αρχιτεκτονικά και εσωτερικά λάμπει πάντα ο υπερευρυγωνιος

• Like
Reactions: LongTom
Εμένα στο τοπίο σε αυτά τα κάδρα μου αρέσει πιο πολύ ο νορμαλ στο ευρυγώνιο του

Αντίθετα σε αρχιτεκτονικά και εσωτερικά λάμπει πάντα ο υπερευρυγωνιος
Αμφότεροι είναι καλοί, ανάλογα το κάδρο και το θέμα.
Εδώ π.χ. στη γέφυρα το Χ δεν το δίνει άλλος φακός, ενώ στις αντανακλάσεις π.χ. 20αρης δίνει κάτι ανάλογο.
Πάνω από 20 και χάνεις το αίσθημα πιστεύω. Εκεί χάνονται οι παραμορφώσεις και το πόσο αέρα έχεις πάνω-κάτω.

Αμφότεροι είναι καλοί, ανάλογα το κάδρο και το θέμα.
Εδώ π.χ. στη γέφυρα το Χ δεν το δίνει άλλος φακός, ενώ στις αντανακλάσεις π.χ. 20αρης δίνει κάτι ανάλογο.
Πάνω από 20 και χάνεις το αίσθημα πιστεύω. Εκεί χάνονται οι παραμορφώσεις και το πόσο αέρα έχεις πάνω-κάτω.
Η γέφυρα δεν είναι καθαρό τοπίο , ειναι μίξη τοπίου - αρχιτεκτονικού , έχει κατασκεύασμα σε πρώτο πλάνο που υπερτονίζει ο υπερευρυγωνιος .

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ξεκάθαρο ότι θα βάλεις το κεντρικό σου θέμα μέσα και θα το εντάξεις καλύτερα στο περιβάλλον (που απλά τυχαίνει εδώ να είναι φύση αντί για πόλη όπως σε ένα σύνηθες αρχιτεκτονικό)

Σε θέματα μακρινά τοπίου ο υπερευρυγωνιος τα απομακρύνει πολύ από το πρώτο πλάνο. Μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά με μηχανή που έχει και αυξημένα Mpx αλλά σε συνδιασμό με ευρύ κροπ ώστε να φτιάξεις ένα πιο ενδιαφέρον κάδρο ή να δημιουργήσεις ένα πανοραμικό από μια φωτο με γενναίο τριμαρισμα πάνω κάτω

Η γέφυρα δεν είναι καθαρό τοπίο , ειναι μίξη τοπίου - αρχιτεκτονικού , έχει κατασκεύασμα σε πρώτο πλάνο που υπερτονίζει ο υπερευρυγωνιος .

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ξεκάθαρο ότι θα βάλεις το κεντρικό σου θέμα μέσα και θα το εντάξεις καλύτερα στο περιβάλλον (που απλά τυχαίνει εδώ να είναι φύση αντί για πόλη όπως σε ένα σύνηθες αρχιτεκτονικό)

Σε θέματα μακρινά τοπίου ο υπερευρυγωνιος τα απομακρύνει πολύ από το πρώτο πλάνο. Μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά με μηχανή που έχει και αυξημένα Mpx αλλά σε συνδιασμό με ευρύ κροπ ώστε να φτιάξεις ένα πιο ενδιαφέρον κάδρο ή να δημιουργήσεις ένα πανοραμικό από μια φωτο με γενναίο τριμαρισμα πάνω κάτω

Έλεγα για τις άλλες μου, που είναι κτήρια ανάμεσα σε νερό και ουρανό.
Προσωπικά με αρέσουν πολύ αυτές, κυρίως για τη παλέτα που σχηματίζει διπλέτα (ή τριπλέτα) χρώματος και σχήματος, παρά για το θέμα που συνήθως είναι απλά μια ορατή διαχωριστική στον "ορίζοντα". Δημιουργεί διαφορετικό αίσθημα, κάτι σαν "απέραντος ουρανός", όταν τις βλέπω. Δεν είναι απλά όμορφες.
Για αυτό και πιστεύω ότι οι παραμορφώσεις είναι καλές εκεί, εφόσον αυτό που θέλω δεν είναι να τονίσω το αρχιτεκτονικό, αλλά να δώσω κάτι άλλο στο κάδρο.

Για αρχιτεκτονικό, έχω τον 24αρη tilt shift και τρίποδο. Πολλαπλές λήψεις και shift για σωστό πανόμαρα.
Ή τον 14-30 σε Ζ8 και μερικό κροπ.
Παίζει και κροπ βέβαια σε όλους σχεδόν, αλλά πολύ λιγότερο.
Εδώ π.χ. αυτό που έκανα σε πανόραμα. Πολύ εντονότερο θέμα, λιγότερες παραμορφώσεις.
Βέβαια ήταν με τον 14αρη πριν πάρω τον tilt shift, έτσι το θέμα είναι αρκετά μικρότερο από ότι ήθελα.
Z80_8586-Pano.jpg

Όπως και στον fisheye που έχω, πήρα τον 10αρη για τα χαρακτηριστικά που έχει (παραμορφώσεις και ασυνήθιστες γωνίες - rectilinear πάντα), όχι για κροπ.