Αντάπτορας για φακούς canon ef σε m4/3

Έχω ένα φακό χαλασμένο tamron 17-50 (τον παλιό) σε μοντούρα canon. Έχει χαλάσει η καλωδιοταινία του και για να τον φτιάξω μου ζητάνε από 70 μέχρι 85 ευρώ.
Επειδή δεν αξίζει να τον φτιάξω για να τον πουλήσω θέλω να τον κρατήσω για να τον χρησιμοποιήσω στην e-pl5 me αντάπτορα.

Το θέμα είναι ότι ο αντάπτορας είναι για φακούς ef.
Ο 17-50 είναι EF (όχι ef-s)????

Εκτός από τον όγκο και το δυσανάλογο βάρος του φακού σε σχέση με την e-pl5, πιστεύετε ότι αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσω?

Θα έχω καλό αποτέλεσμα?

Ο φακός από 17-50 με τον αντάπτορα τι εστιακό μήκος θα έχει???? Το Χ2 που έχει με τους "μαμά" φακούς?

Υπόψιν ότι δεν έχω άλλους ef φακούς και δε σκοπεύω να αγοράσω.

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Η μοντούρα είναι μία, Canon EOS. Το EF - EF-S είναι διακρίσεις της Canon για φακούς, με το S να υποδηλώνει "short back focus", και προεξέχοντα πίσω στοιχεία που καθιστούν αδύνατο το κούμπωμα σε FF μηχανές. Οι APS φακοί των λοιπών κατασκευαστών, δεν έχουν τέτοιο θέμα, απλώς καλύπτουν μικρότερο κύκλο (δλδ μπορείς να φορέσεις τον Τάμρον σε FF μηχανή, απλώς θα πάρεις μια ωραιότατη βινιέτα).

Τα αυτά ισχύουν και για κάθε μηχανή όπου θα φορεθούν οι φακοί αυτοί με αντάπτορα, δεν επηρεάζεται η μοντούρα, μόνο ο κύκλος κάλυψης.

Ο αντάπτορας που θα χρειαστείς φαντάζομαι έχει κάποιο δαχτυλίδι με μηχανικό τρόπο ενεργοποίησης του διαφράγματος, διότι οι φακοί για Canon (όπως και οι Νίκον G) δεν έχουν επάνω τους τρόπο ελέγχου του διαφράγματος. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο, εάν παραβλέψεις τον όγκο. Σίγουρα φθηνός τρόπος για να αποκτήσεις έναν αξιόλογο 50mm f/2.8 στην Ολύμπους.

Το φαινόμενο εστιακό μήκος του φακού έχει να κάνει με το crop factor, οπότε ναι θα έχεις έναν φακό 34-100. Θυμίσου ότι θα αξιοποιείς ουσιαστικά το (καλύτερο οπτικά) κέντρο του φακού.

Η μοντούρα είναι μία, Canon EOS. Το EF - EF-S είναι διακρίσεις της Canon για φακούς, με το S να υποδηλώνει "short back focus", και προεξέχοντα πίσω στοιχεία που καθιστούν αδύνατο το κούμπωμα σε FF μηχανές. Οι APS φακοί των λοιπών κατασκευαστών, δεν έχουν τέτοιο θέμα, απλώς καλύπτουν μικρότερο κύκλο (δλδ μπορείς να φορέσεις τον Τάμρον σε FF μηχανή, απλώς θα πάρεις μια ωραιότατη βινιέτα).

Τα αυτά ισχύουν και για κάθε μηχανή όπου θα φορεθούν οι φακοί αυτοί με αντάπτορα, δεν επηρεάζεται η μοντούρα, μόνο ο κύκλος κάλυψης.

Ο αντάπτορας που θα χρειαστείς φαντάζομαι έχει κάποιο δαχτυλίδι με μηχανικό τρόπο ενεργοποίησης του διαφράγματος, διότι οι φακοί για Canon (όπως και οι Νίκον G) δεν έχουν επάνω τους τρόπο ελέγχου του διαφράγματος. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο, εάν παραβλέψεις τον όγκο. Σίγουρα φθηνός τρόπος για να αποκτήσεις έναν αξιόλογο 50mm f/2.8 στην Ολύμπους.

Το φαινόμενο εστιακό μήκος του φακού έχει να κάνει με το crop factor, οπότε ναι θα έχεις έναν φακό 34-100. Θυμίσου ότι θα αξιοποιείς ουσιαστικά το (καλύτερο οπτικά) κέντρο του φακού.

έχει ρυθμιζόμενο διάφραγμα ο αντάπτορας, είναι αυτός:

https://www.youtube.com/watch?v=dR8zsXhTV5M

Τώρα βέβαια σε τι αντιστοιχεί η κλίμακα του αντάπτορα σε σχέση με τη "μανίσια" του φακού αυτό είναι άλλο θέμα...

Θα την κάνω τη δοκιμή πάντως, περισσότερο επειδή έχω να κάθεται ο tamron ο οποίος οπτικά ήταν καλό κομμάτι...

Θενκς send!

Αυτός έχει ενσωματωμένο διάφραγμα, δεν κλείνει το διάφραγμα του φακού. Θα πρέπει να εστιάσεις χειροκίνητα τον φακό σου στο άπειρο, να δεις πόσο προεξέχει το πίσω στοιχείο του, ιδίως στα 17mm, μήπως υπάρχει κίνδυνος να βρίσκει με αυτή την κατασκευή διαφράγματος που παρεμβάλλεται.

Στους μανίσιους EF-S υπάρχει μεγάλη προεξοχή πίσω:

20100825_212355_mg_5072.jpg

στον Τάμρον, όχι και τόσο
img_2D_0001_large.jpg

Last edited:
Αυτός έχει ενσωματωμένο διάφραγμα, δεν κλείνει το διάφραγμα του φακού. Θα πρέπει να εστιάσεις χειροκίνητα τον φακό σου στο άπειρο, να δεις πόσο προεξέχει το πίσω στοιχείο του, ιδίως στα 17mm, μήπως υπάρχει κίνδυνος να βρίσκει με αυτή την κατασκευή διαφράγματος που παρεμβάλλεται.

Στους μανίσιους EF-S υπάρχει μεγάλη προεξοχή πίσω:

20100825_212355_mg_5072.jpg

στον Τάμρον, όχι και τόσο
img_2D_0001_large.jpg

o tamron δεν έχει κάποιο τρόπο να μπορείς μηχανικά να επέμβεις στο διάφραγμα, αυτό γίνεται ηλεκτρονικά (και μάλλον περιλαμβάνεται στην καλωδιοταινία που χάλασε).

Σε όποια εστιακή απόσταση και να βρίσκεται ο φακός δεν προεξέχει κάτι στην πίσω του πλευρά.

Όταν είναι στα 17mm ο εσωτερικός φακός βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το σπείρωμα του και όταν πας προς τα 50mm μπαίνει ακόμα πιο μέσα.

Ε τότε δεν θα έχεις πρόβλημα, προχώρα. Και καλός οπτικά είναι, και να κάθεται τον έχεις. Για περιπτώσεις που θα θέλεις πιο έντονο ξεφοντάρισμα θα σου κάτσει λουκούμι.

χαχα, εγω κατι χρονια εχω το Μπέριγκερ και ακομα δεν το εχω ακουμπισει, αλλα φακους εχω ανοικσει αρκετους:)

χαχα, εγω τους εκλεισα ολους μια χαρα, αν και ο pentacon 135/2.8 μου πηρε 3-4 μερες για να το κλεισω:)

το σκέφτηκα κι εγώ να τον ανοίξω αλλά είδα κάτι βιντεάκια στο youtube και με έπιασε ζαλάδα!!!

πάντως θα ήταν καλή ιδέα να τον φτιάξω και να τον πουλήσω για να χρηματοδοτήσω την αγορά του 45ρη 1.8....

μουμπλε μουμπλε μουμπλε....

αναλογα με την περιπτοση ειναι μαλλον, εγω μονο τους μ42 εχω ανοιξει και οι περισοτεροι ειναι απλοι , οι καινουριοι εχουν και ηλεκτρονικα μεσα , οποτε θα ειναι πιο περιπλοκοι λογικα , αλλα μπορει να αξιζει μια δοκιμη
ειδικα αν ειναι μονο η ταινια κομμενη , μπορει να μην χρειαστει να τον ανοιξεις και τελιως

το γεγονός ότι ο tamron έχει κολλημένο το διάφραγμα κάπου στη...μέση θα με κάνει τελικά να πάω πρωτίστως στη λύση του ανοίγματος...

το θέμα είναι ότι ο μάστορας μέσα έχει 5 διαφορετικές καλωδιοταινίες, πρέπει να τον ανοίξω για να δω ποια είναι αυτή που έχει το πρόβλημα.

Όταν τον ανοίγω στα 50mm φαίνεται μέσα που είναι τσακισμένη, αλλά δε μπορώ να καταλάβω έτσι...

Οπότε πάμε για εγχείρηση, παραγγελία και....ο Θεός βοηθός!