Αντάπτορας RCA σε S-Video (7pin)

yyyy

New member
26 December 2010
99
Στον ΗΥ έχω μια PCI υβριδική κάρτα TV, την Pinnacle PCTV 310i. Έχει τη δυνατότητα για αναλογικό capture, αλλά έχει γι' αυτόν το σκοπό μια υποδοχή s-video 7pin. Ψάχνω λοιπόν ένα ανταπτοράκι svideo 7pin αρσενικο, σε composite/RCA θηλυκό, επειδή έχω χάσει το αντίστοιχο που έδινε η Pinnacle. Ξέρετε που μπορώ να βρω ένα; Τα μόνα που έχω βρει είναι τα κλασσικά 4pin svideo -> RCA, τα οποία μου χαλάνε το χρώμα :( ή δεν παίζουν καθόλου.

Σε κάποιες ιστοσελίδες διάβασα ότι τα 7pin svideo δεν είναι τυποποιημένα και έχω μπερδευτεί.

Από κανονικό 4pin svideo καλώδιο και από τα δύο άκρα η σύλληψη γίνεται κανονικά. Αλλά έλα που θέλω να συνδέσω μια παλιά βιντεοκάμερα που έχει μόνο composite...

Όποια βοήθεια ευπρόσδεκτη. Ευχαριστώ πολύ!

Η μετάβαση από σύνθετο βιντεοσήμα σε σήμα με διαχωρισμό φωτεινότητας και χρωματικότητας (Y-C), όπως είναι το S-Video, δεν γίνεται με απλό ανενεργό αντάπτορα αλλά με παρεμβολή ηλεκτρονικού κυκλώματος, που είναι βέβαιο ότι χρειάζεται και ρεύμα. Χρειάζεται ,βλέπεις να διαχωρισθεί το composite signal σε δύο ξεχωριστά. Άρα φοβάμαι ότι ψάχνεις γιά κάτι σε μορφή μικροσυσκευής!

Απ' αυτό που βλέπω στό λίνκ καταλαβαίνω ότι η κάρτα σου έχει δύο εισόδους S-Video & composite στην ίδια 7άρα υποδοχή. Έτσι:
Όταν συνδέεις κανονικό 4άρι S-Video λειτουργούν τα 4 ακραία καρφάκια και η δουλειά γίνεται απροβλημάτιστα.
Όταν συνδέσεις όμως composite λειτουργεί ένα από τα 3 μεσαία καρφάκια για το σήμα και ένα για τη γείωση ή μπορεί η γείωση να συνδέεται στο εξωτερικό μεταλλικό περίβλημα όπως στο βύσμα RCA. Υπάρχει και η σπάνια περίπτωση το ανταπτοράκι που έχασες να βραχυκυκλώνει δύο απ' τα μεσαία καρφάκια, εκείνα που περισσεύουν, προκειμένου η κάρτα να καταλάβει ότι θα "μπεί" σύνθετο βιντεοσήμα.
Άν λοιπόν δεν βρείς το κατάλληλο βυσματάκι σε κάποιο απ' τα κεντρικά καταστήματα ηλεκτρονικών της Αθήνας μόνο με δοκιμές και λίγη φαντασία μπορείς να λύσεις το πρόβλημα σου.

Έτσι όπως τα λες πρέπει να είναι. Ψάχνοντας στο ίντερνετ και κάνοντας δοκιμές κάπου εκεί είχα καταλήξει. Άλλωστε, με απλό 4pin s-video καλώδιο, χωρίς adaptor, όλα δουλεύουν καλά. Το θέμα είναι που θα ξέρω αν αυτό που θα βρω θα δουλεύει. Έχω ήδη 3 δοκιμαστικά καλώδια/μετατροπείς στο σπίτι :) Και δύσκολα βρίσκεις κάποιο με 7pin. Τα μόνα που έχω βρει με 7pin είναι για σύνδεση laptop σε TV. Δοκίμασα ένα και δεν δουλεύει. Μήπως είναι μιας κατεύθυνσης; Τι άλλο να πω...

Υπάρχει περίπτωση να βρω το ίδιο το ανταπτοράκι που έδινε η Pinnacle;

Ευχαριστώ :)

Ο ακροδέκτης που έχει η κάρτα σου είναι τυποποιημένος και ονομάζεται Pro7 Svideo. Αν θες μπορείς να βρεις καλώδιο που να έχει από τη μία έναν τέτοιο αρσενικό ακροδέκτη και ένα αρσενικό stereo jack, και από την άλλη 3 RCA (Composite video + 2 RCA για ήχο) στο παρακάτω link:

http://www.svideo.com/7svto3rca.html

Ακυρο μόλις είδα ότι το έχεις και δεν σου κάνει οπότε μάλλον παίζει κάποια αντιστροφή των σημάτων. Αν θες μπορείς να παίξεις με τα καλώδια λιγάκι αφού τα απογυμνώσεις και τα κολλήσεις κατευθείαν στα πιν του ακροδέκτη μέχρι να βρεις τον συνδυασμό που θα σου φέρει το σήμα στην κάρτα. Μπορείς εύκολα να βρεις που πάει το σήμα composite αν τα Ωμομετρήσεις με ένα πολύμετρο που διαθέτει buzzer στο βραχυκύκλωμα.

Last edited:
Ο ακροδέκτης που έχει η κάρτα σου είναι τυποποιημένος και ονομάζεται Pro7 Svideo. Αν θες μπορείς να βρεις καλώδιο που να έχει από τη μία έναν τέτοιο αρσενικό ακροδέκτη και ένα αρσενικό stereo jack, και από την άλλη 3 RCA (Composite video + 2 RCA για ήχο) στο παρακάτω link:

http://www.svideo.com/7svto3rca.html

Τέτοιο καλώδιο δεν έχω δοκιμάσει. Αλλά λέει ότι είναι για να συνδέσεις s-video output σε TV ή άλλη συσκευή. Έχω ένα 7pin s-video σε composite, το οποίο δουλεύει αν συνδέσω laptop σε TV, αλλά όχι προς την αντίθετη κατεύθυνση, πχ σύνδεση κάμερας στην κάρτα βίντεο. Γι' αυτό λέω μήπως δεν είναι όλα τα καλώδια διπλής κατεύθυνσης...

Ακυρο μόλις είδα ότι το έχεις και δεν σου κάνει οπότε μάλλον παίζει κάποια αντιστροφή των σημάτων. Αν θες μπορείς να παίξεις με τα καλώδια λιγάκι αφού τα απογυμνώσεις και τα κολλήσεις κατευθείαν στα πιν του ακροδέκτη μέχρι να βρεις τον συνδυασμό που θα σου φέρει το σήμα στην κάρτα. Μπορείς εύκολα να βρεις που πάει το σήμα composite αν τα Ωμομετρήσεις με ένα πολύμετρο που διαθέτει buzzer στο βραχυκύκλωμα.

Τώρα μου βάζεις δύσκολα. Δεν έχω και πολύμετρο. Έλεγα μήπως αποφύγω εγχειρίσεις!!

Θα κοιτάξω το Σαββατοκύριακο, κάπου πρέπει να έχω ένα από παλιά αντίστοιχη κάρτα.

Θα κοιτάξω το Σαββατοκύριακο, κάπου πρέπει να έχω ένα από παλιά αντίστοιχη κάρτα.

Είπαμε να δώσετε καμιά βοήθεια να βρω κάτι, όχι και να πάρω το δικό σας!!!
Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!

Ωραίο link. Εξηγεί πολύ ωραία γιατί είναι μάλλον θέμα τύχης να πετύχεις το σωστό καλώδιο: "the use of those three extra pins vary quite much".

Αν καταλαβαίνω σωστά με όσα έχω δει ως τώρα, ο προσαρμογέας της κάρτας παίρνει το composite video σήμα και το πηγαίνει σε κάποια από τα pins του 7pin svideo. Δεν κάνει κάποια μετατροπή (πχ σε Y, C). Οπότε είναι το ίδιο με το να μπορούσα να συνδέσω κατευθείαν το composite καλώδιο.

Αν όμως χρησιμοποιήσω κάποιο composite <-> 4pin svideo adapter (έχω βρει διάφορα με 1-1,5 ), αυτό θα κάνει μετατροπή/διαχωρισμό του composite σήματος βίντεο σε Y,C για το svideo. Εκεί δεν θα υπάρχει αλλοίωση του αρχικού;

Τελικά δε βρήκα κάτι. Μόνο τα κλασικά καλώδια που έχεις.

Τελικά δε βρήκα κάτι. Μόνο τα κλασικά καλώδια που έχεις.

Κρίμα. Αλλά και μόνο η πρόθεση μετράει, και πολύ μάλιστα! :2thumb22sup:
Ευχαριστώ!!!

Επικοινώνησα με την αντιπροσωπεία της Pinnacle εδώ στην Ελλάδα (ΑΜΥ), και μου είπαν ότι θα κοιτάξουν. Αν βρουν κάποιο θα μου το δώσουν :)

Τελικά μερικές φορές πρέπει να απευθυνόμαστε πρώτα στις αντιπροσωπείες. Αλλά νομίζω ότι δεν μας περνάει από το μυαλό. Ή δεν το έχουμε συνηθίσει...

παρε απο ενα καταστημα ηλεκτρονικων ενα καλωδιο με 4 pins svideo σε 2 rca
αγορασε και μια μουφα rca απο 2 σε ενα
βραχυκυκλωσε τα και εισαι ετοιμος!!!!

Εκεί δεν θα υπάρχει αλλοίωση του αρχικού;

δεν ειναι ιδιαιτερα μεγαλη η αλλοιωση δοκιμασε το παντως
δεν θα εχεις προβλημα...

Last edited:
παρε απο ενα καταστημα ηλεκτρονικων ενα καλωδιο με 4 pins svideo σε 2 rca
αγορασε και μια μουφα rca απο 2 σε ενα
βραχυκυκλωσε τα και εισαι ετοιμος!!!!

δεν ειναι ιδιαιτερα μεγαλη η αλλοιωση δοκιμασε το παντως
δεν θα εχεις προβλημα...

Ευχαριστώ πολύ!

Τελικά έγραψα πριν λίγες μέρες ένα email στο support της Pinnacle. Μου έστειλαν ταχυδρομικά το original καλώδιο, από Γερμανία, χωρίς καμία χρέωση!!! :grinning-smiley-043

Ή έχεις support ή δεν έχεις. Από την ελληνική αντιπροσωπεία δεν είχα κανένα νεότερο...

Για πληροφόρηση: το 7pin svideo δίνει και βίντεο και ήχο. Από τη μία πλευρά έχει το 7pin svideo και από την άλλη 4pin svideo + composite + 2 audio! Γι' αυτό δεν μπορούσα να ταιριάξω κανένα. Άντε να βρεις καλώδιο τέτοιο που να τα περνάει όλα :)

Και για να είμαι δίκαιος και να κλείσει το θέμα, και η ελληνική αντιπροσωπεία (ΑΜΥ) ανταποκρίθηκε και μου έδωσε το ανταλλακτικό, χωρίς κανένα κόστος :)