Αντιγραφή και αποθήκευση ταινιών δίσκων HD-DVD

Καλησπέρα σε όλους

Είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο φορμά (HD-DVD) έχει εγκαταλειφθεί πριν από πολύ καιρό. Είναι επίσης γνωστό ότι μαζί του εξαφανίστηκαν από την αγορά σχεδόν όλα τα σχετικά με αυτό μέσα και συσκευές. Όποιος πρόλαβε και απέκτησε κάτι, σήμερα ή το κρατάει ως συλλεκτικό είδος ή απλά απαλλάσσεται από αυτό με κάποιο τρόπο (χάρισμα, ανακύκλωση κλπ.)

Εν τούτοις, όταν ακόμα το φορμά ήταν στην αρχή του, εκτός από τις έτοιμες ταινίες που κυκλοφόρησαν σε αρκετά μεγάλα νούμερα και φυσικά τα επιτραπέζια μηχανήματα αναπαραγωγής, υπήρχαν και οδηγοί αναπαραγωγής και εγγραφής (ως συνοδά υπολογιστών) καθώς επίσης και εγγράψιμα δισκάκια. Θυμάμαι, λ.χ. στα ράφια του ΠΛΑΙΣΙΟΥ τις ντάνες με αυτά τα εγγράψιμα δισκάκια, που μάλιστα τα διέθεταν και σε μορφή cake (10-10 ή 20-20 αν θυμάμαι καλά). Δεν ήταν φτηνά, βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε για την εποχή, αλλά υπήρχαν.

Έχω μια αρκετά σημαντική συλλογή από τέτοιες ταινίες σε δισκάκια. Έχω ακόμα και οπτικό οδηγό αναπαραγωγής - όχι εγγραφής - (τον εξωτερικό οδηγό από το X-BOX) καθώς και το κατάλληλο πρόγραμμα, για να αναπαραχθούν σε περιβάλλον υπολογιστή (είναι το PowerDVD v. 7.3). Μέσω του AnyDVD HD, υπάρχει η δυνατότητα να "ριπαριστούν" και να αποθηκευτούν ως αρχεία στον υπολογιστή με τη μορφή .XPL.

Από αυτή την άποψη δεν υπάρχει προς το παρόν βασικό πρόβλημα να δημιουργήσω μια συλλογή με αυτές τις ταινίες ως αντικείμενο αποθηκευμένο στον υπολογιστή, ελπίζοντας βέβαια ότι η αναπαραγωγή τους θα είναι δυνατή μέσω ενός Virtual Drive, όπως αυτό που παρέχει η Slysoft του AnyDVD. Να πω την αλήθεια, δεν έχω δοκιμάσει να δω κατά πόσον ένα τέτοιο αρχείο - ή μάλλον, μια σειρά από τέτοια αρχεία - μπορούν να συνδεθούν (mounting) με τέτοιο Virtual Drive, οπότε αυτό μένει ακόμα ως ερώτημα, που πρέπει να απαντηθεί.

Αν αυτό καταστεί εφικτό, το ένα σκέλος της αναζήτησής μου έχει βρει τη λύση του.

Το άλλο σκέλος έχει να κάνει με τη δυνατότητα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Θα μου πείτε τί ζητάω τώρα! Σωστά, αλλά με απασχολεί και το τεχνικό μέρος του θέματος. Υπάρχουν ακόμα στο ebay μερικοί - όχι πολλοί - οπτικοί οδηγοί εγγραφής εγγράψιμων δίσκων HD-DVD, αλλά αυτό που δεν υπάρχει, τουλάχιστον όχι εύκολα, είναι οι ίδιοι οι εγγράψιμοι δίσκοι. Επομένως, αυτό που προκύπτει αβίαστα ως το επόμενο ερώτημα είναι κατά πόσον αυτά τα αρχεία μπορούν να εγγραφούν σε εγγράψιμους δίσκους Blu-ray και βέβαια κατά πόσον θα μπορούν να αναπαραχθούν, όχι ως αρχεία Βlu-ray (.m2ts), αλλά ως αρχεία .XPL. Και φυσικά ποιός οδηγός θα μπορέσει να τα διαβάσει, ένας οδηγός BD ή ο "δικός" τους (αυτός του X-BOX).

Η πρώτη μου εντύπωση είναι ότι, ακόμα κι αν επιτευχθεί η εγγραφή τους σε ένα εγγράψιμο Blu-ray Disk (BD-R ή BD-RE), ο οπτικός οδηγός BD δεν θα μπορεί να διαβάσει αυτού του είδους τα αρχεία. Και θεωρώ φυσικό στη συνέχεια, αν ο οδηγός BD δεν μπορεί να διαβάσει τέτοια αρχεία γραμμένα σε δίσκους BD-R, το ίδιο αδύνατο να μην μπορεί να διαβάσει - όχι τα αρχεία πλέον, αλλά τους ίδιους τους δίσκους BD-R - ένας αντίστοιχος οδηγός HD-DVD.

Τα λέω καλά μέχρις εδώ?

Αν τα λέω καλά, η επόμενη φυσιολογική κατάληξη της αναζήτησής μου θα πρέπει να στραφεί προς τον εντοπισμό και την εύρεση εγγράψιμων δίσκων HD-DVD. Και εδώ είναι που κολλάω.

Θα πω εν προκειμένω ότι με μια πρόχειρη έρευνα που έκανα στο ebay, εντόπισα μεν τέτοιους δίσκους, αλλά πανάκριβους και σε μικρές ασήμαντες ποσότητες.

Π.χ.:

$(KGrHqF,!jUE1I0)mELzBNc!N9W+UQ~~_12.JPG

http://www.ebay.com/itm/Memorex-HD-...t=US_CD_DVD_Blu_ray_Discs&hash=item338b89df5a

Μήπως λοιπόν, έχει κανένας πληροφόρηση για το πού μπορεί να εντοπιστούν τέτοιοι δίσκοι?
-

Last edited:
Το αντίγραφο ασφαλείας θέλεις σωνει και καλά να εχει φυσική υπόσταση (δισκάκι); δεν σου κανει ψηφιακό σε σκληρό δισκο; ψάξε να δεις αν το handbrake υποστηρίζει το xpl format ώστε να φτιαξεις αρχεία πιο "εύκολα" για αναπαραγωγή παντού χωρίς όμως να χάνεις σε ποιότητα.

Handbrake (Χειρόφρενο)?

Το αντίγραφο ασφαλείας θέλεις σωνει και καλά να εχει φυσική υπόσταση (δισκάκι);
Όχι υποχρεωτικά.

δεν σου κανει ψηφιακό σε σκληρό δισκο;
Ναι, κι έτσι "βολεύομαι"

ψάξε να δεις αν το handbrake υποστηρίζει το xpl format ώστε να φτιαξεις αρχεία πιο "εύκολα" για αναπαραγωγή παντού χωρίς όμως να χάνεις σε ποιότητα.
?????????????? handbrake. Τί είναι αυτό?
Μήπως είναι αυτό?
http://handbrake.fr/

Ευχαριστώ.
-

Last edited:
Αυτό ακριβως είναι! Ελβετικός σουγιας για μετατροπές αρχείων βίντεο.

Πίστεύω πως το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι ενα ripάρισμα του υλικού στον δίσκο σου και μετά μετατροπή σε mkv αρχείο με την μικρότερη δυνατή συμπίεση ώστε να μην χάσεις σε ποιότητα. Μετά το καις το αρχείο σε Blu-Ray δίσκο και είσαι κομπλέ. Απλά θα χρειάζεται το Player σου να έχει την δυνατότητα να παίζει αυτά τα αρχεία.

Last edited: