Αντικατάσταση TV με Projector (HTPC)

Ulv3r

Established Member
23 August 2007
101
Καλησπέρα σε όλους και καλή χρονιά να έχουμε!

Τέλος του μήνα μετακομίζω σε καινούργιο διαμέρισμα και σκέφτομαι να αντικαταστήσω την 42" TV μου με έναν projector και χρειάζομαι την βοήθειά σας με κάποια θέματα που με προβληματίζουν.

Βασικά να τονίσω ότι δεν βλέπω ποτέ τηλεόραση και το HTPC δουλεύει μόνο για καμία ταινία και ξένη σειρά (HD content) (κατά μέσο όρο 8-10 ώρες τη βδομάδα). Γενικά δεν βλέπουμε υπερβολικά πολύ αλλά η θέαση ταινιών είναι σημαντική για εμάς και μεγάλη απόλαυση (γι’ αυτό και το upgrade).

Οι απορίες μου είναι οι εξής

1. Θα προτιμούσα να προβάλλω στον τοίχο, οπότε πιο είναι το καλύτερο χρώμα να βάψω τον συγκεκριμένο τοίχο? Σκεφτόμουν κάποιο απαλό καφέ (cookie dough) για λόγους διακόσμησης αλλά δεν έχω ιδέα αν είναι κατάλληλο για προβολή. Υπάρχει κάτι άλλο να προσέξω στο χρώμα ή την επιφάνεια του τοίχου?

2. Υπάρχει σημαντικός λόγος για το αν ο προτζεκτορ πρέπει να είναι στο ταβάνι ή στον πίσω τοίχο του δωματίου?

3. Μπορείτε να προτείνετε 1-2 μοντέλα στο budget 700-1000e που να είναι σχετικά εύκολα στο setup και να μην έχουν ενοχλητικά επίπεδα θορύβου?

4. Υπάρχει περίπτωση να βρω Passive 3D projector σε αυτό το budget? Πάντα μου ήταν πιο εύκολο στα μάτια και έχω συνηθίσει απο την TV μου τόσα χρόνια.

5. Κάποιο άλλο καίριο tip που πρέπει να λάβω υπόψιν πριν την αγορά ή την διαμόρφωση του χώρου;

Σας ευχαριστώ όλους προκαταβολικά και έχω επισυνάψει την κάτοψη του δωματίου για να διευκολύνω την απάντησή σας.

Attachments

• Room Layout.jpg
    Room Layout.jpg
    67.2 KB · Views: 238
1)Αν τελικά αποφασίσεις να προβάλεις στο τοίχο και να μην πάρεις πανί το χρώμα που θα πρέπει να βάψεις τον τοίχο σου θα πρέπει να είναι ή ουδέτερο άσπρο ή κάποιο απαλό ουδέτερο γκρι (αν ο προβολέας σου ειναι αρκετά φωτεινός). Για αισθητικούς λογούς θα σου πρότεινα να πάρεις ένα φθηνό πανί για να μπορείς να βάψεις το σαλόνι σου όπως εσύ θέλεις.

2) Το αν θα τον βάλεις στο ταβάνι η στο πάτωμα είναι δικό σου θέμα άλλα συνήθως είναι πιο βολικό να τον ταβανώσεις. Έχε κατά νου ότι το κάθε μοντέλο προβολέα στήνεται σε διαφορετική απόσταση και δεν υπάρχει κάποιος γενικός κάνονας για το στήσιμο όλων. Πρώτα πρέπει να αποφασίσεις σε πόσες ίντσες πανί ή τοίχο θα προβάλεις. Μετά θα δεις ποιος προβολέας μπορεί να ανοίξει τόσες ίντσες από την απόσταση που μπορείς να τον τοποθετήσεις.

3)https://www.skroutz.gr/s/5488677/BenQ-W1070.html
https://www.skroutz.gr/s/5256866/Optoma-HD141X.html

για τα υπόλοιπα περίμενε να σου απαντήσει και κάποιος άλλος που έχει παραπάνω εμπειρία από μένα.

Επισυνάπτω και το link από όταν βρισκόμουν στη θέση σου μήπως και βοηθήσει γενικά.
http://avclub.gr/forum/showthread.php/118937-ΠΑΝΙ-ΟΘΟΝΗ-ΑΠΟ-75-ΕΩΣ-84-ΜΕ-ΕΝΤΑΤΗΡΕΣ?highlight=

Ευχαριστώ teddy743! Θα διαβάσω το link και ελπίζω και κάποιο άλο μέλος να μοιραστεί την εμπειρία του!

Re: Απάντηση: Αντικατάσταση TV με Projector (HTPC)

Ναι! κοντά στα 4μ. Στο σχεδιο έχω τον καναπέ στα 3.6 περίπου αλλα συτό θα παίξει σε πραγματικές συνθήκες. Το ύψος είναι 2.5μ αν θυμάμαι καλά.

Εδώ και ένα βοηθητικό εργαλείο που θα σου χρειαστεί σύντομα για να υπολογίσεις ίντσες,αποστάσεις κτλ ανάλογα με το μοντέλο που επιλέξεις: http://www.projectorcentral.com/BenQ-W1070-projection-calculator.htm

Σε περίπτωση που δεν σε βολέψει το συγκεκριμένο, έχει η κάθε εταιρία το δικό της distance calculator μέσα στην σελίδα της συνήθως.

Bookmarked it! Ο Benq απ οτι καταλαβαίνω είναι active 3D έτσι; Φαντάζομαι είναι δύκολο να βρω Passive...

1) Υποτίθεται το καλύτερο είναι ένα απαλό γκρί και μάλιστα σε σπατουλαριστό τοίχο και με μαύρο πλαίσιο γύρω γύρω. Αυτά δεν είναι πάντα εφικτά. Σκέψου την περίπτωση τοποθέτησης πτυσσόμενης οθόνης ή και σταθερής. Αν τα παραπάνω σε ζορίζουν μην σκας, στην βεράντα μου το καλοκαίρι προβάλω σε ροδακινί τοίχο μη σπατουλαρισμένο και χωρίς πλαίσιο και η εικόνα με ικανοποιεί απόλυτα! Μπορείς να ξεκινησεις με τοίχο και βλέπεις αν χρειάζεσαι οθόνη.
2)Στον πίσω τοίχο μάλλον δύσκολο γιατί είναι αρκετά μακρυά. Το ταβάνι βολεύει αλλά πρέπει να έχει καλώδια HDMI και ρεύμα. Σκέψου και την περίπτωση στο τραπεζάκι μπροστά σου, να τον βάζει και να τον βγάζεις. Εγώ αυτό κάνω για τις 2-3 ταινίες που βλέπω την εβδομάδα.
3) Τα μοντέλα αυτά που είπε ο Teddy παραπάνω.
4) Passive από όσο ξέρω γίνεται με 2 projectors. Δεν υπαρχει με έναν.
5)Μην ξεχάσεις να υπολογίσεις ηχεία, πηγές, καλώδια, γυαλιά 3D κλπ στο κόστος.

Ευχαριστώ πολύ kgian! Έχω ήδη τον AV receiver (Onkyo TX-SR608) και τα ηχεία Audio Physic Yara. Επίσης ένα custom htpc και ένα blu ray player. Τώρα όλα αυτά θα βρίσκονται στο έπιπλο της TV αλλά άμα μπει ο projector στο ταβάνι περιπλέκεται λίγο η κατάσταση με τα καλώδια...Δεν υπάρχει καμία εγκατάσταση στο σπίτι και τόσα μέτρα HDMI με προβληματίζει...Η περίπτωση να βρίσκεται στο τραπεζάκι είναι δελεαστική για αρχή αλλά φοβάμαι μην καταλήξει ψιλομόνιμη κατάσταση και έχω όλα τα καλώδια χύμα στο πάτωμα όλη την ώρα...Δεν υπάρχει πρόβλημα στο ότι είναι τόσο χαμηλά (το τραπεζάκι) για την προβολή?

Με 50-80 ευρώ βάζεις καλώδια ρεύματος και hdmi στο ταβάνι + την αμοιβή του ηλεκτρολόγου που θα στο σκάψει μέσα στην οροφή και το βγάζεις οπού θες ακριβώς. Δεν είναι μεγάλο το κόστος και θα είναι όλα όμορφα και συμμαζεμένα. Εφόσον δεν έχει έρθει ακόμα ο μπογιατζής είναι κρίμα να μην το κάνεις έτσι.

Το καλώδιο hdmi μην σε προβληματίζει, έχω 15μ καλώδιο με 25Ε και δουλεύει μια χαρά. Εγώ θα σου έλεγα αφού το σπίτι είναι άβαφο να τα περάσεις. Μπορεί να μην θέλεις σε πρώτη φάση το μαρκούτσι μέσα στο σαλόνι πάνω απο το κεφάλι σου. Έχε τα καλώδια, κάτσε να γλυκαθεί η γυναίκα και μετά άμα είναι τον κρεμάς.

Όσον αφορά το τραπεζάκι εξαρτάται από το ύψος του επίπλου που έχεις και το ύψος του τραπεζιού.

Να ρωτήσω και κάτι ακόμα. Η ιδανική λύση για το placement για μένα θα ήταν στον πίσω τοίχο του δωματίου. Αυτό σημαίνει 5μ απο τον τοίχο προβολής. Αν καταλαβαίνω καλά τη σελίδα http://www.projectorcentral.com/BenQ-W1070-projection-calculator.htm αυτό σημαίνει ότι η εικόνα θα έχει μήκος οριζόντιο 3,84μ?!! Αυτό είναι θέμα του συγκεκριμένου μοντέλου ή πάνω κάτω σε αυτά τα ratios παίζουν όλοι?

Με μία πρόχειρη ματιά οι lcd της epson έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην τοποθέτηση από τους φτηνούς dlp.

Μιας που το ανέφερες αυτό kgian, έχω μια ακόμη ερώτηση. Έχω την δυνατότητα να πάρω έναν Epson LCD TW-3500 (ή 8100 in the US) ελάχιστα χρησιμοποιημένο με καινούργια λάμπα για 300 ευρώ. Θα συνέφερε μια τέτοια επιλογή έστω για αρχή ή η τεχνολογία προόδευσε τόσο τα τελευταία 5 χρόνια που καλύτερα να δώσω κάτι παραπάνω και να ξεκινήσω με κάποιον budget DLP Benq κλπ? Επίσης, έχει κανένας εμπειρία απο τον συγκεκριμένο projector της Epson;