Αντικειμενικότερη αξιολόγηση συστημάτων και συσκευών.

gas gas

Senior Member
23 March 2008
443
Νέα Σμύρνη
Δίνουμε διαρκώς τη συμβουλή σε κάποιον να ακούσει μόνος του πριν αγοράσει. Κι όμως. Αυτός δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος τρόπος αγοράς, χωρίς να ξέρω ακριβώς ποιος μπορεί να είναι. Εξηγούμαι:

1.)Ένας υποψήφιος αγοραστής μηχανήματος δεν είναι απαραίτητα και ώριμος να κρίνει αυτό που ο ίδιος αργότερα ενδέχεται να απορρίψει ακούγοντας πιο συστηματικά.
2.)Ένα καλοστημένο σύστημα μπορεί να σε οδηγήσει σε αγορά ενός κρίκου της αλυσίδας ο οποίος μπορεί να αποδειχτεί προβληματικός σε ένα άλλο σετάρισμα. Κλασική παγίδα.
3.)Πρακτικά είναι αδύνατο να συγκεντρώσεις τα υποψήφια μηχανήματα σπίτι σου. Αυτή την αδυναμία πληρώνουμε χρυσή, αγοράζοντας αναγκαστικά στα ψιλοτυφλά.

Κατά την άποψή μου, η γνώμη του έμπειρου μετράει. Μακάρι να μπορούσαν ιδανικά ένας-δυο άνθρωποι με πείρα να συνοδεύουν τον υποψήφιο ακροατή συζητώντας και αναλύοντας. Εφόσον κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, η αμέσως επόμενη λύση είναι ολοκληρωμένες συμβουλές σε όποιον ρωτάει τι και πώς, από ανθρώπους που έχουν συνειδητοποιήσει από προσωπική πείρα τα συνηθισμένα προβλήματα που ανακύπτουν στο στήσιμο των συστημάτων.

Το φόρουμ είναι τρομερό σχολείο, αν και νομίζω ότι σηκώνει και άλλη οργάνωση και συστηματοποίηση της πληροφορίας η οποία βρίσκεται διαχυμένη σε χιλιάδες ποστ και πρακτικά μένει ανεκμετάλλευτη.

Re: Pass labs XA30.5 or X250.5?

Συνεχίζοντας αυτό που έλεγα:
Στα περιοδικά αλλά και στο δίκτυο διαβάζουμε κριτικές μηχανημάτων τα οποία για ευνόητους λόγους είναι όλα φοβερά και τρομερά, και όλα ανήκουν σε υπερδιπλάσια κατηγορία τιμής και βάλε.
[αυτή η σαχλαμάρα δεν πρέπει κάποτε να σταματήσει; Τι σημαίνει ακούς μπάσο σε ηχείο του χιλιάρικου που μόνο σε ηχείο του πεντοχίλιαρου συναντάς; Σε ένα μηχάνημα μας απασχολούν μόνο μία ή δύο ποιότητες, έτσι ξεκομμένες;]
Όσες φορές άκουσα ένα μηχάνημα και μετά ξαναδιάβασα την κριτική είδα ότι η αλήθεια είναι επιμελώς κρυμμένη πίσω από τις λέξεις, έτσι ώστε τα πράγματα να λέγονται και να μη λέγονται ταυτόχρονα. Μεγάλη τέχνη!

Σε ένα φόρουμ μπορεί να λείπει η συνολική παρουσίαση ενός μηχανήματος, υπάρχει όμως η αμεσότητα της γνώμης που ξεκαθαρίζει αμέσως το τοπίο. Αντί λοιπόν των καταλόγων των περιοδικών (με βαθμολογίες και περιγραφές από ακατανόητες έως άχρηστες) θα ήταν χρήσιμος ένας αντι-κατάλογος που θα εμπλουτίζεται διαρκώς από τους χρήστες, με τα μηχανήματα χωρισμένα σε κατηγορίες καθώς και με ιδανικούς συνδυασμούς που έχουν δοκιμαστεί στην πράξη.
Είναι άραγε αδύνατος ένας τέτοιος κατάλογος, μια βάση δεδομένων δηλαδή, που θα εμπλουτίζεται διαρκώς;
Τι λέει η διαχείριση;

Απάντηση: Pass labs XA30.5 or X250.5?

Θάλεγα να μεταφέρω τα δυό τελευταία σου πόστ σε νέο θέμα στις συζητήσεις.Τι λές;

Re: Απάντηση: Pass labs XA30.5 or X250.5?

Θάλεγα να μεταφέρω τα δυό τελευταία σου πόστ σε νέο θέμα στις συζητήσεις.Τι λές;

Ναι, αμέ! και όποιος έχει ιδέες να τις ρίξει στο τραπέζι!

Κατα τη γνώμη μου υπαρχουν δυο σχολές συνθεσης συστημάτων. Η πιο συνηθισμένη είναι αυτή που λαμβάνοντας σαν σταθερά ένα η δυο κομμάτια του συστήματος τα οποία δεν είναι απαραίτητα ορθοι αναπαραγωγοι μουσικής αλλά απλά μας αρέσουν, προσπαθούμε να ταιριαξουμε τα υπόλοιπα κομμάτια ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μας κάνει κλικ. Έτσι δημιουργείται ένα κύκλωμα που προωθεί καλώδια για να μαλακωσουμε τον ήχο η αλλαγή συσκευών όταν αλλάξουμε ένα συστατικό του συστήματος (το ονομάζουμε αναβάθμιση)····

(...) ένας αντι-κατάλογος που θα εμπλουτίζεται διαρκώς από τους χρήστες, με τα μηχανήματα χωρισμένα σε κατηγορίες καθώς και με ιδανικούς συνδυασμούς που έχουν δοκιμαστεί στην πράξη.(...)
Αν βρεθεί η καταλληλη φορμα για να δημιουργηθει ενας τετοιος καταλογος, θα μιλαμε για τον ΑΠΟΛΥΤΟ ΟΔΗΓΟ ΑΓΟΡΑΣ!

Η άλλη σχολή είναι να επιλέγουμε μηχανήματα τα οποία είναι από μόνα τους ορθά. Εάν φτιαχναμε μια λίστα με 5 ηχεία 5 ενισχυτες και 5 πηγές που να παίζουν ορθά τότε ο συνδυασμός οποιωνδηποτε εξ αυτών θα οδηγούσε σε αντικειμενικά ορθό αποτέλεσμα. Απλά σε μια τέτοια περίπτωση θα αποριπταμε το 95% των μηχανημάτων που κυκλοφορούν και αυτό δεν πολυσυμφερει το κύκλωμα της τραμπας και των καλωδίων equalizer

Η άλλη σχολή είναι να επιλέγουμε μηχανήματα τα οποία είναι από μόνα τους ορθά. Εάν φτιαχναμε μια λίστα με 5 ηχεία 5 ενισχυτες και 5 πηγές που να παίζουν ορθά τότε ο συνδυασμός οποιωνδηποτε εξ αυτών θα οδηγούσε σε αντικειμενικά ορθό αποτέλεσμα. Απλά σε μια τέτοια περίπτωση θα αποριπταμε το 95% των μηχανημάτων που κυκλοφορούν και αυτό δεν πολυσυμφερει το κύκλωμα της τραμπας και των καλωδίων equalizer

Μακάρι να το παρακάμταμε το κύκλωμα και κάθε κύκλωμα. Το ζήτημα είναι πως δυστυχώς, η αντιστοίχιση που περιγράφεις δεν είναι εφικτή. Ολιγόβατα μηχανήματα σε τάξη Α ή θηριώδεις ενισχύσεις και από την άλλη τόσο διαφορετικές σχολές ηχείων... ενδεχομένως όλα ορθά όπως λες αλλά εξαιρετικά δύσκολα στο ταίριασμα.
Εγώ ονειρεύομαι καταλόγους και λίστες, συνδυασμούς και εκτιμήσεις, χωρίς τη φλυαρία των αντίστοιχων ποστ, μαζεμένα και τακτοποιημένα. Να συγκεντρωθεί το υπάρχον υλικό του φόρουμ ώστε να δίνει γρήγορη κάτοψη της αγοράς με κάποια - επιτέλους - σαφή και ξεκάθαρα στοιχεία της φυσιογνωμίας των συσκευών, διαμορφωμένα από εμάς, τους χρήστες.

Νομίζω το κάνουμε ήδη...Εχουν γραφεί πολλά κι απολύτως σαφή.
Η αποδελτίωσή τους λείπει.

Αλλο θέμα,άν πολλές φορές ανοίγονται θέματα με άπειρα ποσταρίσματα και τελικά ο ερωτών που άνοιξε το θέμα,πάει και παίρνει μπακατέλες,επειδή τόσο καταλαβαίνει απο μουσική και μηχανήματα ή επειδή τον γοήτευσαν οι χρησμοί των περιοδικών περισσότερο...

Αν βρεθεί η καταλληλη φορμα για να δημιουργηθει ενας τετοιος καταλογος, θα μιλαμε για τον ΑΠΟΛΥΤΟ ΟΔΗΓΟ ΑΓΟΡΑΣ!

Ακριβώς! Χρειάζεται μια έξυπνη φόρμουλα παρουσίασης από έναν άνθρωπο που να ξέρει να το στήσει. Μπορεί να είναι φιλόδοξο, μπορεί να φτιάχνεται και να τελειοποιείται σιγά-σιγά μέσα στα χρόνια αλλά νομίζω ότι θα αποτελέσει ένα κομβικό σημείο στο μέλλον, με δεδομένη την κατάρευση των περιοδικών.
Γιατί να μην ξεκινήσει κάτι τέτοιο το avclub;

Πρόχειρο παράδειγμα: Λίστα ενισχυτών 1000-1500 ευρώ, αρχικά από τους πιο διαδεδομένους στο φόρουμ και στην πορεία να εμπλουτίζεται. Κατηγορίες λάμπας / solid state. Κλικ στο μοντέλο, παρουσίαση του ενισχυτή και από κάτω λινκς με τους χρήστες που το σχολιάζουν σε αντίστοιχα προηγούμενα ποστ ή ειδικά γραμμένα για τον σκοπό της παρουσίασης.
Επίσης, έξτρα λινκ σε συζήτηση και αντιπαράθεση απόψεων. Αυτή η δημόσια συγκέντρωση γνωμών είμαι σίγουρος ότι θα βγάλει πολύ περισσότερη αλήθεια από εκείνη των περιοδικών με τα αδιευκρίνιστα κίνητρα. Δεν μπορείς να λες ό,τι θες και να μην σε ξεμπροστιάσουν οι άλλοι.

Re: Απάντηση: Αντικειμενικότερη αξιολόγηση συστημάτων και συσκευών.

Νομίζω το κάνουμε ήδη...Εχουν γραφεί πολλά κι απολύτως σαφή.
Η αποδελτίωσή τους λείπει.

Αλλο θέμα,άν πολλές φορές ανοίγονται θέματα με άπειρα ποσταρίσματα και τελικά ο ερωτών που άνοιξε το θέμα,πάει και παίρνει μπακατέλες,επειδή τόσο καταλαβαίνει απο μουσική και μηχανήματα ή επειδή τον γοήτευσαν οι χρησμοί των περιοδικών περισσότερο...

Διονύση, μόλις πριν λίγο κοίταζα έναν ενισχυτή 3,5 βατ, είχα φτάσει στη μέση των ποστ διαβάζοντας μισή ώρα και τα παράτησα χωρίς συμπέρασμα. Είναι κρίμα να πηγαίνει χαμένη τόση πληροφορία, κάτω από το βάρος της (αναπόφευτκης) κουβέντας.

Συνεχίζοντας αυτό που έλεγα:
...
θα ήταν χρήσιμος ένας αντι-κατάλογος που θα εμπλουτίζεται διαρκώς από τους χρήστες, με τα μηχανήματα χωρισμένα σε κατηγορίες καθώς και με ιδανικούς συνδυασμούς που έχουν δοκιμαστεί στην πράξη.
Είναι άραγε αδύνατος ένας τέτοιος κατάλογος, μια βάση δεδομένων δηλαδή, που θα εμπλουτίζεται διαρκώς;
Τι λέει η διαχείριση;
Δεν ξέρω τι λέει η διαχείριση αλλά η δική μου γνώμη είναι ότι αν ήταν έτσι εύκολα τα πράγματα εμείς οι μηχανικοί δεν θα χρειαζόμαστε. Θές ένα σπίτι: κατάλογος Α, Θές ένα πλοίο: κατάλογος Β. και πάει λέγοντας...

Είναι ένας σχεδιασμός και το ηχητικό σύστημα. Για μας τους απλούς, τα πράγματα είναι απλά:

1. Ποιός είναι ο χώρος; Πόσα λεφτά έχω; Διαλέγω ηχεία (ακούγοντας, διαβάζοντας κλπ).
2. Τι χρειάζονται τα ηχεία από οδήγηση: Διαλέγω ενίσχυση.
3. Παίζοντας με ένα απλό DVD και με προενίσχυση από ένα φτηνό AVR προηγούμενης γενιάς (σύνολο κόστους 150-200 ευρώ μεταχειρισμένα από εδώ μέσα) αποφασίζω αν οι προβλέψεις μου βγήκαν αληθινές και το αποτέλεσμα μου αρέσει. Οι ακροάσεις χαλαρα, να πάρουν το χρόνο τους και να βάλουμε και άλλους (κατά προτίμηση άσχετους) να ακούσουν αν τους αρέσει. Αν δεν είμαστε ευχαριστημένοι πάμε στο βήμα 1 αλλιώς στο 4.
4. Τι λεφτά περίσσεψαν; τα τρώω σε πηγές και προενισχύσεις.

Κάθε μέσο έχει τον τρόπο του, κατάλογοι, φόρα, βιβλία, wiki κ.τ.λ είναι λίγο πολύ συμπληρωματικά.
Σκεφτείτε λίγο τη μορφή / το πως θα ήταν δυνατό να παρουσιαστεί κάτι σαν αυτό που περιγράφετε, και νομίζω ότι θα βρετε αρκετές αντικειμενικές δυσκολίες. Όχι μόνο στην παρουσίαση αλλά και στον εμπλουτισμό του περιεχομένου καθώς και τη συμμετοχή του κοινού στην όλη διαδικασία.
Κατά καιρούς έχουμε θέματα που εξετάζουν είτε συνδυασμούς, είτε συγκρίνουν αντίστοιχα προϊόντα. Ενώ υπάρχουν και λίστες και ένα σωρό άλλες πληροφορίες στο διαδίκτυο που ο καθένας μας αναζητά.
Πέραν των παραπάνω τεχνικών θεμάτων προσωπικά θεωρώ ότι δε μπορεί να υπάρξει μια σελίδα, μια βάση όπως λέτε ή κάτι αντίστοιχο με τον ' ΑΠΟΛΥΤΟ ΟΔΗΓΟ ΑΓΟΡΑΣ!'
Το 'υπέρ-μεσο' είναι ο συνδυασμός όλων των παραπάνω ;-)

Καλά, η ιδέα δεν είναι να κατασκευάσουμε τον υπερκόμβο της αγοράς. Μπορούμε όμως να στήσουμε έναν εναλλακτικό οδηγό, μπαίνοντας σφήνα στις διάφορες κλινικές παρουσιάσεις και τα στημένα τεστ των εντύπων ή του δικτύου.

Το προφανές είναι η δυσκολία. Το μη προφανές είναι η υπέρβασή της. Ας σκεφτούμε μακροπρόθεσμα, ας φανταστούμε τα πράγματα που έρχονται. Τι καλύτερο από έναν αντι-οδηγό, στηριγμένο στην πείρα εκατοντάδων ή χιλιάδων μελών, με γλώσσα άμεση. Το έχω μπροστά στα μάτια μου, είμαι σιγουρος πώς μπορεί να δουλέψει, απλώς χρειάζεται να ενθουσιαστούν και μερικοί ακόμα με την ιδέα...

Το προβλημα ειναι οτι υπαρχουν φοβερα αντικρουομενες αποψεις για καποια προιοντα. Πχ για τα Audio Spectrum πολλοι ειναι αυτοι που τα λατρευουν αλλα εξισου πολλοι ειναι αυτοι που τα μισουν...

Το προβλημα ειναι οτι υπαρχουν φοβερα αντικρουομενες αποψεις για καποια προιοντα. Πχ για τα Audio Spectrum πολλοι ειναι αυτοι που τα λατρευουν αλλα εξισου πολλοι ειναι αυτοι που τα μισουν...

Αυτό είναι καλό. Καθρεφτίζει μια διαμάχη, άρα κάτι παίζεται μ' αυτόν τον ήχο...ο αναγνώστης μπαίνει σε σκέψεις, καταλαβαίνει ότι κάτι συμβαίνει και χρειάζεται περισσότερο ψάξιμο. Κοιτάζει ποιος λέει τι και πώς το αιτιολογεί κλπ. Αυτό είναι πολύ καλύτερο από έναν απόλυτο αφορισμό του περιοδ. Ήχος, τύπου "πανεύκολη διάκριση του ηχείου, απίστευτος ήχος, χτυπάει τον ανταγωνισμό πιο ψηλά στα τρία χιλιάρικα" κλπ. Ενδέχεται να ψωνίσεις και να συνειδητοποιήσεις ότι ο ήχος του δεν σου κάθεται με τίποτα.
Το hifi choice κάνει συγκριτικά με πολλούς ακροατές και καταγράφει τη γνώμη τους, του στυλ: το πλέιερ άρεσε στους τρεις, ο ένας το βρήκε κάπως σκληρό και ένας άλλος αφόρητα σκληρό.

αν ολοι εδω ειμαστε μια παρεα ,με κοινο την αγαπη για την μουσικη,με ο,τι αυτο συνεπαγεται,μπορουμε να ανοιξουμε τα σπιτια μας για ακροασεις.

σκεφτομαι αυτο η το αλλο ηχειο? ποιος το εχει? με τι το εχει ? σε τι χωρο?
αυτα δηλ. που λιγο πολυ κανουμε, αλλα και με το .....ελα απο το σπιτι μου να ακουσεις....

η αλλη προταση ειναι αυτη που ο διονυσης ανοιξε , με τις παρουσιασεις συστηματων και εντυπωσεις ακροασεων απο τους καλεσμενους...

Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά.. Ίδια μηχανήματα, σε ίδιο χώρο, με διαφορετικές κουρτίνες, ακούγονται διαφορετικά. Πως να γίνει σύγκριση από σπίτι σε σπίτι;

Πρακτικά, για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται κατ' ελάχιστο δεδομένος χώρος ακρόασης, σύστημα reference, και πρόθεση των συμφορουμιτών να δοκιμαστούν τα μηχανήματά τους.

Δεν είναι εύκολο να γίνουν τα παραπάνω.

Δυστυχώς, ο Δημήτρης έχει τρελό δίκιο. Γι' αυτό και άλλωστε υπάρχει τέτοιο χάος όσον αφορά τις απόψεις.

Μόνο στα ακουστικά μπορούμε να εξάγουμε σχετικά ασφαλή συμπεράσματα και σε διαφορετικούς χώρους, αλλά κανείς δεν ακούει από ακουστικά 24/7...

Βρε παιδιά. Γιατί πέφτουμε ξαφνικά στην απόλυτη σχετικοποίηση; Έτσι είναι σαν να λέμε πως ό,τι έχει γραφτεί μέχρι τώρα είναι άχρηστο. Άλλο πράγμα να διατηρείς επιφυλάξεις και άλλο να λες δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση συσκευών γιατί οι κουρτίνες αλλάζουν τον ήχο.

Φυσικά αλλάζουν τον ήχο και τα φλυτζάνια του καφέ που έχεις στο τραπέζι.
Αλλά δεν πρόκειται να δώσουμε στην ανθρωπότητα ιδανικές μετρήσεις και απόλυτες κρίσεις για τον αιώνα που έρχεται. Πρόκειται να ενώσουμε φωνές, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε την κοινή εμπειρία. Αυτό ακριβώς δηλαδή που γίνεται και τώρα, απλώς με έναν συστηματικότερο τρόπο ώστε να έχουμε άλλο ένα κέρδος, άλλο ένα συν στα όσα θετικά προσφέρει ήδη το φόρουμ. Απλά πράγματα.

Η εξίσωση με τις κουρτίνες λέει: αν για τον χώρο σου έχεις κάνει σωστή επιλογή συσκευών, όση μελέτη κάνεις επιπλέον στις ανακλαστικές επιφάνειες θα βελτιώνεις διαρκώς ένα ήδη καλό στήσιμο. Αυτά είναι γενικά θέματα ήχου τα οποία υπάρχουν παράλληλα με τις αξιολογήσεις των συσκευών και τα οποία είναι απαραίτητο να έχει κανείς υπόψη του. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν καταργούν τις ιδιαίτερες ποιότητες των συσκευών.