Αντικειμενικότερη αξιολόγηση συστημάτων και συσκευών.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο ξενόγλωσσο δίκτυο αρκετοί κόμβοι με reviews. Ένα πολύ γνωστό σάιτ είναι αυτό.

Υπάρχουν επίσης αρκετές αναλύσεις και συγκριτικά, διάσπαρτα. Πέφτω τώρα τυχαία για παράδειγμα σ' αυτό εδώ Μια πρώτη παρατήρηση/ σκέψη είναι ότι σπάνια οι έλληνες χρήστες κάνουν τόσο εξαντλητικές παρουσιάσεις ή συγκρίσεις. Αυτό το λέω απλώς σαν σημείωση, δεν το αξιολογώ.

Μια άλλη κατηγορία site μαζεύει γνώμες από ρηβιούερς και γνώμες χρηστών από διάφορες χώρες και κάνει τη σούμα. Παράδειγμα.

Αυτά είναι γνωστά σε όλους μας, υποθέτω. Με αυτά λοιπόν ως δεδομένο και οδηγό, σκέφτομαι κάτι ανάλογο, προσαρμοσμένο στα δικά μας μέτρα, το οποίο θα έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
1. Την αμεσότητα της μητρικής γλώσσας.
2. Την προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα. Διαφορετική η αμερικάνικη αγορά, άλλη η εγγλέζικη, άλλη η ελληνική.
3. Τη δυνατότητα να απευθυνθείς με pm στους κατόχους για διευκρινίσεις: πόσο το αγόρασαν και από πού, πώς τους φαίνεται μετά από καιρό που το έχουν, τεχνικά ζητήματα ή συμβουλές.
4. Μια δημόσια συγκέντρωση γνωμών η οποία θα μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου, εστιασμένη πάνω στις συσκευές. Θα μπορείς να δεις πώς αναθεωρούνται απόψεις και πώς τα χτεσινά best buy γίνονται best bye-bye.
5. Κατακόρυφη αύξηση της τηλεθέασης. (προς τα boss του club αυτό το τελευταίο.)

Την προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα. Διαφορετική η αμερικάνικη αγορά, άλλη η εγγλέζικη, άλλη η ελληνική.

Αυτό είναι όντως μεγάλο θέμα.
Μην ξεχνάμε ότι ειδικά οι αμερικάνοι έχουν τελείως διαφορετικούς χώρους από τους δικούς μας, λόγω κατασκευής των σπιτιών τους...

Για να μπορέσουμε να κρίνουμε όσο πιο αντικειμενικά γίνεται ένα σύστημα πρέπει να γυρισουμε στα... βασικά νομίζω.
Back to basics λοιπόν...
Το σημαντικότερο κριτήριο είναι η ακρόαση ζωντανής μουσικής. Από μεγάλες ή μικρότερες ορχήστρες στο μέγαρο (και σε διαφορετικές αίθουσες) μέχρι μικρών σχημάτων jazz/blues κτλ σε καλούς χώρους προσεγμένους ηχητικά (για παράδειγμα στο Half Note).
Εκεί θα καταλάβουμε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο νομίζουμε. Για παράδειγμα η θέση στην οποία καθόμαστε έχει ιδιαίτερη σημασία (απόσταση από την ορχήστρα)- Ο χώρος και η ηχητική του επίσης- Ο τρόπος με τον οποίο παίζει ένας μουσικός σε σχέση με κάποιον άλλο το ίδιο όργανο (χαρακτηριστικό παράδειγμα με 2 πιανίστες στο μέγαρο τώρα τελευταία με συνοδεία από την ίδια ορχήστρα).
Γενικότερα, η ακρόαση ζωντανής μουσικής μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στη μουσική και τα φυσικά όργανα.

Εμπλουτίζοντας τις ακουστικές μας εμπειρίες, θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε αντικειμενικότερα ένα σύστημα αναπαραγωγής της μουσικής.

Last edited:
Για να μπορέσουμε να κρίνουμε όσο πιο αντικειμενικά γίνεται ένα σύστημα πρέπει να γυρισουμε στα... βασικά νομίζω.
Back to basics λοιπόν...
Το σημαντικότερο κριτήριο είναι η ακρόαση ζωντανής μουσικής. Από μεγάλες ή μικρότερες ορχήστρες στο μέγαρο (και σε διαφορετικές αίθουσες) μέχρι μικρών σχημάτων jazz/blues κτλ σε καλούς χώρους προσεγμένους ηχητικά (για παράδειγμα στο Half Note).
Εκεί θα καταλάβουμε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο νομίζουμε. Για παράδειγμα η θέση στην οποία καθόμαστε έχει ιδιαίτερη σημασία (απόσταση από την ορχήστρα)- Ο χώρος και η ηχητική του επίσης- Ο τρόπος με τον οποίο παίζει ένας μουσικός σε σχέση με κάποιον άλλο το ίδιο όργανο (χαρακτηριστικό παράδειγμα με 2 πιανίστες στο μέγαρο τώρα τελευταία με συνοδεία από την ίδια ορχήστρα).
Γενικότερα, η ακρόαση ζωντανής μουσικής μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στη μουσική και τα φυσικά όργανα.

Εμπλουτίζοντας τις ακουστικές μας εμπειρίες, θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε αντικειμενικότερα ένα σύστημα αναπαραγωγής της μουσικής.
Πολύ σωστά. Χρόνια φωνάζω γι' αυτά που ύποστηρίζεις. Λ.Σ.

Αυτό είναι όντως μεγάλο θέμα.
Μην ξεχνάμε ότι ειδικά οι αμερικάνοι έχουν τελείως διαφορετικούς χώρους από τους δικούς μας, λόγω κατασκευής των σπιτιών τους...
Στέργιο δεν είναι ακριβώς έτσι. Τελικά είναι ένας μύθος. Απλούστατα, με τόσο μεγάλο πληθυσμό λογικό είναι να υπάρχουν περισσότερα σπίτια με πολλά τετραγωνικά, αλλά για ορισμένους, όπως παντού. Μόνο που εκεί είναι περισσότεροι για τους γνωστούς λόγους. Λ.Σ.

Back to basics λοιπόν...

+1

Aπλα με καποια επιφυλαξη παντα ως προς τισ εμπειριες , τα γουστα κ τις προτιμησεις του καθενος μας, που αθελα η μη μπαινεις κι αυτα ως κριτηρια γι αξιολογηση.

Εκτός τραβηγμένων καταστάσεων πχ Grand Utopia σε 10τμ ή SET 2Α3 να οδηγεί πάνελς το μόνο που έχω να πω είναι ότι "της κοντής γάτας, της φταίει το ποντίκι".

ΙΜΟ υπάρχουν μηχανάκια που παίζουν μουσική κι άλλα που παίζουν το π@υλί τους.

Εκτός τραβηγμένων καταστάσεων πχ Grand Utopia σε 10τμ ή SET 2Α3 να οδηγεί πάνελς το μόνο που έχω να πω είναι ότι "της κοντής γάτας, της φταίει το ποντίκι".

ΙΜΟ υπάρχουν μηχανάκια που παίζουν μουσική κι άλλα που παίζουν το π@υλί τους.

H πιο αντικειμενική αποψη που διαβασα
οχι οτι εχει ιδιαιτερη σημασία η αποψη μου

Υ.Γ. Μια που λέτε για live συμφωνοι
αλλα να μιλάμε για μουσική με φυσικά οργανα χωρίς ιχνος ηλεκτρισμού και μεγαφώνων

Απάντηση: Re: Αντικειμενικότερη αξιολόγηση συστημάτων και συσκευών.

H πιο αντικειμενική αποψη που διαβασα
οχι οτι εχει ιδιαιτερη σημασία η αποψη μου

Υ.Γ. Μια που λέτε για live συμφωνοι
αλλα να μιλάμε για μουσική με φυσικά οργανα χωρίς ιχνος ηλεκτρισμού και μεγαφώνων[
/QUOTE]

Γιατί ρε συ ξέρεις πολλά μηχανάκια που να παί:BDGBGDB55:ζουν σωστά τα ηλεκτρικά???

Να πω κάτι βρε παιδιά. Αυτά που λέτε είναι σίγουρο ότι σχετίζονται μ' αυτό το θέμα; Δεν νομίζω ότι επικοινωνούμε.

[Dipie, μήπως να επέστρεφες τα ποστ εκεί που γράφτηκαν αρχικά και να μείνουν στην ησυχία τους; Λετ ιτ μπι.]

:-(

Για να αξιολογείς αντικειμενικά ένα σύστημα πρέπει να ξέρεις πώς ακούγονται τα φυσικά όργανα. Είναι πολύ απλό.

Μπορείς να πας σε ένα ωδείο και να ξεκινήσεις μαθήματα πάνω στο μουσικό όργανο που θα επιλέξεις.
(έτσι θα επωφεληθείς με πολλούς τρόπους: θα αποκτήσεις ζωντανά ακούσματα, θα γνωρίσεις φίλους με τους οποίους θα πηγαίνετε σε live παρέα κλπ.)

(...)

Τί περίμενες να διαβάσεις αγαπητέ? - κάτι του στυλ ¨για να κρίνεις αντικειμενικά ένα σύστημα πρέπει να έχεις ακούσει το τάδε καλώδιο?¨ ή ¨αν δεν έχεις ακούσει το τάδε βύσμα δεν γνωρίζεις τίποτα¨ ?

-bye-

Δυστυχώς η όποια συναναστροφή που έχω με όργανα (μουσικά έτσι???:flipout:) μόνο απογοήτευση προκαλούσε.
Και γράφω προκαλούσε γιατί τώρα πλέον το διασκεδάζω κάνοντας το κέφι μου χωρίς κατ´εμέ να υπάρχει λόγος ανάλωσης με ανυπόστατα υπαρξιακά προβλήματα ανάλογου τύπου...

Θα έλεγα το ίδιο να κάνετε και σεις.:guitarist:

Για να αξιολογείς αντικειμενικά ένα σύστημα πρέπει να ξέρεις πώς ακούγονται τα φυσικά όργανα. Είναι πολύ απλό.

Μπορείς να πας σε ένα ωδείο και να ξεκινήσεις μαθήματα πάνω στο μουσικό όργανο που θα επιλέξεις.
(έτσι θα επωφεληθείς με πολλούς τρόπους: θα αποκτήσεις ζωντανά ακούσματα, θα γνωρίσεις φίλους με τους οποίους θα πηγαίνετε σε live παρέα κλπ.)

(...)

Τί περίμενες να διαβάσεις αγαπητέ? - κάτι του στυλ ¨για να κρίνεις αντικειμενικά ένα σύστημα πρέπει να έχεις ακούσει το τάδε καλώδιο?¨ ή ¨αν δεν έχεις ακούσει το τάδε βύσμα δεν γνωρίζεις τίποτα¨ ?

-bye-

Κατ' αρχάς έχω την εντύπωση ότι απαντάς στον τίτλο του θέματος (btw δεν τον έδωσα εγώ) χωρίς να έχεις κατανοήσει το ζητούμενο ή διαβάσει τα κατεβατά που έγραψα. Αυτή η ασυνεννοησία ειλικρικά με απελπίζει. Τα περί καλωδίων και βυσμάτων που αναφέρεις, δείχνουν ότι έχεις κάτι στο μυαλό σου χωρίς να παίρνεις υπόψη σου τι γράφω. Μου αποδίδεις λάθος προθέσεις από έλλειψη προσοχής και κατανόησης.
Ο λόγος είναι περί οργάνωσης και συστηματοποίησης του υλικού που υπάρχει στο φόρουμ (με τρόπο που να υποδέχεται και νέο υλικό) έτσι ώστε να αποτελέσει έναν εναλλακτικό οδηγό αγοράς συσκευών απέναντι στους ήδη υπάρχοντες. Το έκανα σαφές με κάθε τρόπο. Το εξήγησα αναλυτικότατα, σε σημείο κουραστικό.

Από εκεί και πέρα αυτό που λες είναι προφανές και έχει γενική ισχύ. H εμπειρία με τα όργανα και τις ζωντανές συναυλίες είναι πλούτος σε κάθε περίπτωση. Αφορά τους ριβιούερς και τους απλούς χρήστες (όλους εμάς) ως προϋπόθεση κάθε αξιολογικής κρίσης ώστε να τα συμπεράσματά μας να είναι ασφαλέστερα. Δεκτόν. Αλλά το θέμα μας δεν είναι "προϋποθέσεις σωστής αξιολόγησης των συσκευών", μια γενική θεωρητική αναζήτηση περί φυσικού ήχου και της αναπαραγωγής του, αλλά -ερμηνεύω τον τίτλο του θέματος- " συγκέντρωση, τακτοποίηση και αξιολόγηση συσκευών από τους χρήστες" κόντρα στη διαμόρφωση της αγοράς από επαγγελματίες με αδιαφανή κίνητρα. Αυτή τη σημασία έχει ο όρος "αντικειμενικότερη αξιολόγηση" του θέματος.

Κατ' αρχάς έχω την εντύπωση ότι απαντάς στον τίτλο του θέματος (btw δεν τον έδωσα εγώ) χωρίς να έχεις κατανοήσει το ζητούμενο ή διαβάσει τα κατεβατά που έγραψα. Αυτή η ασυνεννοησία ειλικρικά με απελπίζει. Τα περί καλωδίων και βυσμάτων που αναφέρεις, δείχνουν ότι έχεις κάτι στο μυαλό σου χωρίς να παίρνεις υπόψη σου τι γράφω. Μου αποδίδεις λάθος προθέσεις από έλλειψη προσοχής και κατανόησης.
Ο λόγος είναι περί οργάνωσης και συστηματοποίησης του υλικού που υπάρχει στο φόρουμ (με τρόπο που να υποδέχεται και νέο υλικό) έτσι ώστε να αποτελέσει έναν εναλλακτικό οδηγό αγοράς συσκευών απέναντι στους ήδη υπάρχοντες. Το έκανα σαφές με κάθε τρόπο. Το εξήγησα αναλυτικότατα, σε σημείο κουραστικό.

Από εκεί και πέρα αυτό που λες είναι προφανές και έχει γενική ισχύ. H εμπειρία με τα όργανα και τις ζωντανές συναυλίες είναι πλούτος σε κάθε περίπτωση. Αφορά τους ριβιούερς και τους απλούς χρήστες (όλους εμάς) ως προϋπόθεση κάθε αξιολογικής κρίσης ώστε να τα συμπεράσματά μας να είναι ασφαλέστερα. Δεκτόν. Αλλά το θέμα μας δεν είναι "προϋποθέσεις σωστής αξιολόγησης των συσκευών", μια γενική θεωρητική αναζήτηση περί φυσικού ήχου και της αναπαραγωγής του, αλλά -ερμηνεύω τον τίτλο του θέματος- " συγκέντρωση, τακτοποίηση και αξιολόγηση συσκευών από τους χρήστες" κόντρα στη διαμόρφωση της αγοράς από επαγγελματίες με αδιαφανή κίνητρα. Αυτή τη σημασία έχει ο όρος "αντικειμενικότερη αξιολόγηση" του θέματος.

Αυτο που θέλεις να κάνεις λοιπόν είναι οπως λες :
"συγκέντρωση, τακτοποίηση και αξιολόγηση συσκευών από τους χρήστες".
-Στις αξιολογήσεις θα βάλεις αστεράκια ή βαθμολογία??

:flipout:

(συγνώμη που απάντησα στον τίτλο και έγραψα δυο λόγια περί live ακροάσεων.... εγκαταλείπω τη συζήτηση και σε αφήνω να αξιολογήσεις συσκευές)

Last edited:
Αυτο που θέλεις να κάνεις λοιπόν είναι οπως λες :
"συγκέντρωση, τακτοποίηση και αξιολόγηση συσκευών από τους χρήστες".
-Στις αξιολογήσεις θα βάλεις αστεράκια ή βαθμολογία??

:flipout:

(συγνώμη που απάντησα στον τίτλο και έγραψα δυο λόγια περί live ακροάσεων.... εγκαταλείπω τη συζήτηση και σε αφήνω να αξιολογήσεις συσκευές)

Μ' αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι. Αφού πρώτα κάνεις ολίγον πνεύμα "τι περίμενες αγαπητέ; απάντηση του στυλ...αν δεν έχεις ακούσει το τάδε βύσμα δεν γνωρίζεις τίποτα;" στη συνέχεια με αφήνεις να αξιολογήσω μόνος μου τις συσκευές με αστεράκια και βαθμούς.
Υπεράνω και καλά. Ακριβώς στον αντίποδα όσων λέω (η πρότασή μου αφορά αξιολόγηση κόντρα στα αστεράκια, δια της κοινής συνισταμένης των χρηστών)
Δεν πειράζει αδερφέ. Bye.

Νομίζω οτι """"μαλώνετε"""""" χωρίς λόγο...

Απο την μια αυτό που λέει ο Ηλίας είναι σαφως απαραίτητη προϋπόθεση για μια όσο γίνεται πιο "αντικειμενική" αξιολόγηση και απο την άλλη ο gas gas θέλει να προσπαθήσει να κάνει μια ομαδοποίηση-κατηγοριοποίηση των αναφορων στις όποιες συσκευες (ανεξάρτητα με το πόσο "αντικειμενικές" ή μη μπορεί να είναι οι αναφορες αυτές).... όντως και εγω δεν ξερω αν είναι εφικτό!

Νομίζω οτι """"μαλώνετε"""""" χωρίς λόγο...
Απο την μια αυτό που λέει ο Ηλίας είναι σαφως απαραίτητη προϋπόθεση για μια όσο γίνεται πιο "αντικειμενική" αξιολόγηση και απο την άλλη ο gas gas θέλει να προσπαθήσει να κάνει μια ομαδοποίηση-κατηγοριοποίηση των αναφορων στις όποιες συσκευες (ανεξάρτητα με το πόσο "αντικειμενικές" ή μη μπορεί να είναι οι αναφορες αυτές).... όντως και εγω δεν ξερω αν είναι εφικτό!
Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά και ξεχωριστά θέματα εκ των οποίων:

-Το μεν θέμα της αντικειμενικής αξιολόγησης, των κριτηρίων, της φυσικότητας των ήχων κλπ. ήδη συζητείται σε άλλα threads (π.χ. ηχογραφήσεις-μικρόφωνα, ηχογραφίες).

-Το δε θέμα της ομαδοποίησης-κατηγοριοποίησης εντάσσεται στην κατηγορία
Προτάσεις / Ανακοινώσεις / Ερωτήσεις, όπου και κανονικά θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να βρίσκεται.

Και τα δύο έχουν ενδιαφέρον, όμως είναι άσχετα μεταξύ τους... :smile: