Αντίο φίλε

17 June 2006
14,350
1044618860151.gif


Richard Cook, jazz writer, 1957 - 2007.

Πέθανε στις 25 Αυγούστου: καρκίνος στα έντερα με μετάσταση στο συκώτι.
Το έμαθα μόλις σήμερα.
Τον είχα γνωρίσει προσωπικά - τον παρακολουθούσα από τα πρώτα γραπτά του. Ξεκίνησε στο NME - μέσα στη φούρια του πάνκ ήταν ένας συμβατικά ντυμένος, κοντοκουρεμένος Εγγλέζος που θύμιζε κάπως, εμφανισιακά, τον Lou Reed. Πολύ προσηνής, χωρίς ίχνος σνομπαρίας, ένας τύπος που είχε σαν φιλοσοφία ζωής το understatement: "πάντα δείχνε λιγότερο απ αυτό που είσαι".
Τον συνάντησα στο Λονδίνο το 1987. Αγαπούσε τη τζάζ, μάζευε παληά βινύλια 78 στροφών με άγνωστες τραγουδίστριες της όπερας, αγαπούσε τα τραγουδάκια της αγγλικής επιθεώρησης δεκαετίες '40-'50. Ολα του τα λεφτά τα έδινε σε δίσκους. Με ρώτησε Ποιούς θεωρούσα το πιο άθλιο γκρούπ του πλανήτη, του είπα "τους Pink Floyd". Συντονισθήκαμε αμέσως.

Ανέλαβε σαν αρχισυντάκτης το Wire και το εκτόξευσε - λίγο μετά τον έδιωξαν, γιατί οι ιδιοκτήτες θεώρησαν πως το περιοδικό παρα-ήταν avant garde κι έπρεπε ν αλλάξει προσανατολισμό.
Εδώ και κάποια χρόνια, έγραφε, ανα διετία, μαζί με τον Brian Morton, το Penguin Guide To Jazz Recordings. Σαν αρχισυντάκτης είχε το τιμόνι στο Jazz Review.

Θα μου λείψει. Πάρα πολύ.
 
τον διάβασα ελάχιστα στο new musical express.
κρίμα.
Νέος. Συνομήλικος...
 
Richard Cook, jazz writer, 1957 - 2007.

Με ρώτησε Ποιούς θεωρούσα το πιο άθλιο γκρούπ του πλανήτη, του είπα "τους Pink Floyd". Συντονισθήκαμε αμέσως.

Αυτή η ελιτίστικη συμπεριφορά και ο αφ' υψηλού χλευασμός της απανταχού πλέμπας περί τα μουσικά ζητήματα και τις προτιμήσεις της , εμένα πάντως με ενοχλεί . Εάν το ήξερα δεν θα αγόραζα το βιβλίο του
 
Re: Απάντηση: Αντίο φίλε

Αυτή η ελιτίστικη συμπεριφορά και ο αφ' υψηλού χλευασμός της απανταχού πλέμπας περί τα μουσικά ζητήματα και τις προτιμήσεις της , εμένα πάντως με ενοχλεί . Εάν το ήξερα δεν θα αγόραζα το βιβλίο του

μα...δεν το είπε αυτός. Εγώ το είπα - άρα, το δικό μου βιβλίο δεν πρέπει να αγοράσεις (αν σώσω και βγάλω ποτέ) :D
 
Τώρα, γιατι μου το κάνεις αυτό.. :o

Να σου πώ Γιατί:
Γιατί είναι στον αντίποδα όλων αυτών που με μαγεύουν στο ροκ.
Γιατί μέσα στη μουσική τους, δεν νιώθω να “παίζεται” τίποτα, δεν βρίσκω ούτε ίχνος από αυτό το εξαίσιο, ενστικτώδες μπέρδεμα ερωτισμού και οργής, την αιώνια εφηβεία, μόνιμα διχασμένη ανάμεσα στην υπερβατικότητα και την καταστροφική μανία. Όλα αυτά τα είχαν στον πρώτο τους δίσκο: τα εκπαραθύρωσαν μαζί με το Τρελό Διαμάντι.
Γιατί δεν πιστεύω ότι, από εκεί και μετά, χάρηκαν, έστω και για μία στιγμή, αυτό που έκαναν – κι αυτή τη συγκινησιακή αποστείρωση, νιώθω πως την ακούω να φωνάζει μέσα από τη μουσική τους.
Γιατί είναι απρόσωποι, στενόμυαλοι και αφόρητα επαναληπτικοί: “great music to fall asleep with” τους χαρακτήρισε κάποιος και δεν θα μπορούσα να το πώ καλύτερα.
Γιατί η πλήρης απουσία οράματος, καλλιτεχνικού ή άλλου, αντισταθμίζεται από μια arty πόζα, έναν στυγνό κυνισμό και μια επαγγελματική “αρχοντιά” που δίνουν έμφαση όχι στο Τι λένε αλλά στο Πώς. Μια καλλιέπεια, στα πλαίσια της οποίας ο Παραγωγός και οι μηχανικοί ήχου γίνονται πιο σημαντικοί για το τελικό αποτέλεσμα, από τον ίδιο το δημιουργό. Δεν τους κατηγορώ που θέλησαν να κάνουν τη μουσική τους να ηχεί τόσο σπουδαιοφανής και μεγαλειώδης –ποιος είμαι άλλωστε;- αλλά …κρατάω τις αποστάσεις μου. Η τρέλα του μεγαλείου, η ελεφαντίαση κι ο γιγαντισμός δεν είναι από αυτά που ψάχνω όταν ακούω ροκ.
 
Κρίνοντας από το βιβλίο του εκλειπόντος , έχω να πω ότι πέραν των κλασσικών αριστουργημάτων της τζαζ τα οποία παραδέχονται , ακούνε και θαυμάζουν τόσο οι ίδιοι οι συγγραφείς όσο και οι ανα τον κόσμο απλοί ακροατές που δεν επαγγέλλονται τον κριτικό μουσικής , διακρίνω από κάποιο χρονικό σημείο και μετά , μιά στροφή και μιά υποστήριξη προς μιά μουσική που διαχωρίζει πλέον τους κριτικούς από το κοινό . Κατά την γνώμη μου , ο κυριότερος λόγος γι αυτόν τον διαχωρισμό είναι ότι η μουσική που υποστηρίζεται ως εξαιρετική από τους κριτικούς , αλλά την οποίαν το κοινό αρνείται να αντιληφθεί και να υιοθετήσει ως τέτοια , είναι μουσική απάνθρωπη και αφόρητη.
Υπό το πρόσχημα της "ανανέωσης" του είδους , της "νέας" δημιουργικής πρότασης , η σχολή αυτή των κριτικών υποστηρίζει μιά μουσική , πλήρως αποκομμένη από τον αποδέκτη της , που είναι το κοινό , αφού ο καλλιτέχνης δεν μπορεί να λειτουργεί μέσα σε συνθήκες εργαστηρίου , αποστειρωμένος και χωρίς επαφή με το τελευταίο , με κύριο χαρακτηριστικό της , την πλήρη αδυναμία παρακολούθησης της από τους φυσικούς της αποδέκτες , ακριβώς γιατί είναι φρικτή .
Ορισμένοι εκ των κριτικών , ενδέχεται , για κάποιους λόγους να είναι ειλικρινείς στην τοποθέτηση τους . Οι περισσότεροι δεν με πείθουν όμως για την ειλικρινή αγάπη τους για το είδος . Πιο πολύ με πείθουν για την ανάγκη τους να ξεχωρίσουν ως ετερόφωτοι "αστέρες" , δια μέσου της κακώς εννοουμένης ελιτίστικης προσέγγισης της διαδικασίας της μουσικής δημιουργίας . Ο χλευασμός του γούστου του κοινού είναι το αμέσως επόμενο βήμα , μαζί με την παραδοξολογία χάριν της παραδοξολογίας και του ευφυολογήματος .
Αυτά τα ολίγα . Δική μου γνώμη και μόνον .
 
η σχολή αυτή των κριτικών υποστηρίζει μιά μουσική , πλήρως αποκομμένη από τον αποδέκτη της , που είναι το κοινό , αφού ο καλλιτέχνης δεν μπορεί να λειτουργεί μέσα σε συνθήκες εργαστηρίου , αποστειρωμένος και χωρίς επαφή με το τελευταίο , με κύριο χαρακτηριστικό της , την πλήρη αδυναμία παρακολούθησης της από τους φυσικούς της αποδέκτες , ακριβώς γιατί είναι φρικτή .

Ο αντίλογος εδώ λέει πως πολλές μουσικές είναι μπροστά -εως πολύ μπροστά- από την εποχή τους και περιμένουν το κοινό να ωριμάσει. Τα παραδείγματα άπειρα.
Αν μιλάμε για μουσικές αποκομμένες από τους αποδέκτες τους τότε η πιο συνδεδεμένη είναι αυτή της Μαντόνα. Πράγμα για το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία.
Το κοινό είναι αυτό που χλευάζει ό τι δεν καταλαβαίνει, συνήθως.
Άργότερα, μία μερίδα του τουλάχιστον, το ...ξανασκέφτεται. Και πάλι τα παραδείγματα άπειρα.
Δεν συμβαίνει μόνο στη μουσική.
 
Εγώ πάντως δεν έχω και καμμιά τρελή εμπιστοσύνη στο γούστο του κοινού.
Η σύνδεση με το κοινό μπορεί να εμπεριέχει και νοθεύσεις εμπορικού χαρακτήρα.
 
Re: Απάντηση: Αντίο φίλε

Εγώ πάντως δεν έχω και καμμιά τρελή εμπιστοσύνη στο γούστο του κοινού.
Η σύνδεση με το κοινό μπορεί να εμπεριέχει και νοθεύσεις εμπορικού χαρακτήρα.
Συμφωνώ αλλά θα προσέθετα ότι καμμιά εμπιστοσύνη δεν έχω ούτε στο γούστο των κριτικών. Σε αυτούς εμπεριέχεται και ο "εμπορικός" κίνδυνος αλλά και κυρίως αυτός της "αλάνθαστης αυθεντίας".

ΥΓ. Το συγκεκριμένο βιβλίο όμως το θεωρώ πολύ σημαντικό και ουσιώδες.
 
Να σου πώ Γιατί:

Ακόμη και σε όλα αυτά να έχεις δίκιο, δυσκολεύομαι να φανταστώ πως δεν υπάρχει ΕΝΑ έστω συγκρότημα περισσότερο άθλιο στην ιστορία της μουσικής απο τους Pink Floyd.
Αυτή ήταν η απορία μου και γι´αυτό ρώτησα :antlers:
 
“great music to fall asleep with” τους χαρακτήρισε κάποιος
που πιθανότατα μετά απο αυτό, έμαθαν όλοι το όνομά του. :firstprize:
Γιατί πάλι δεν μπορώ να πιστέψω πως δεν υπάρχουν απείρως περισσότερες και καταλληλότερες μουσικές για αυτή την περίπτωση, αλλά δεν θα γίνει και κανένας σαματάς αμα κατηγορηθούν σαν τέτοιες.
Γνώμες..
Εδώ αμα ρωτήσεις τους "σοβαρούς" γραφιάδες σε καθημερινό αθλητικό φύλλο ποια ηταν η χειρότερη, ομάδα της τελευταίας δεκαετίας, έτοιμοι είναι κανα δυό -τρείς απο δαύτους να σου πουν "ο Ολυμπιακός !" (και δεν θα εννοούν τον της Χαλκίδος βεβαια)