Απαγορεύονται ή όχι οι ξεχωριστές εγκαταστάσεις FTTH;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΑΣΟΣ

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,691
Αθήνα
Για να μην ψάχνουμε διάσπαρτες πληροφορίες στα διάφορα θέματα, ανοίγω αυτό το θέμα, που θεωρώ ότι έχει αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζει πολύς κόσμος πλέον.

Είναι γνωστό το "τριόδιο" των καρτέλ των εταιρειών οπτικών ινών. INALAN, ΔΕΗ, OTE group (Otenet, Vodafone, Nova).
Καθεμία λοιπόν από αυτές τις τρεις ΖΗΤΑΕΙ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ακομα κι αν στο κτήριο υπάρχει ήδη έτοιμη εγκατλάσταση από άλλον πάροχο.
Είναι επίσης γνωστό ότι όλες έως τώρα οι εγκαταστάσεις είναι ακόμα δωρεάν γιατί επιδοτούνται από την Ε.Ε.

Το ξέρετε ότι υπάρχει νόμος που απαγορεύει ξεχωριστή εγκατάσταση όταν αυτές έχουν επιδοτηθεί από την Ε.Ε. ;
Για δείτε εδώ ένα άρθρο. Αν όντως ισχύει είναι παράνομο ότι ζητάει ο κάθε πάροχος ξεχωριστή εγκατάσταση;

Last edited:
Εάν στο κτίριο υπάρχει κεντρική εγκατάσταση ενός από οτε,nova,vofafone επιλέγετε όποιν από τους 3 θέλετε και για τον΄χωρο σας.
Η Inalan έφερε πρώτη το FTTH στην Αθήνα και πάντα ήθελε δική της εγκατάσταση.
Η Δεή θέλει και αυτή την δική της εγκατάσταση.

Το πρόβλημα ποιο είναι υπάρχουν τόσες προσφορές και επιλογές και προφανώς δεν υπάρχει καρτέλ..

Το πρόβλημα είναι πως αν ισχύει το άρθρο, η ΕΕ θα ζητήσει λεφτά πίσω (συν πρόστιμο) όπου έχει γίνει διπλή εγκατάσταση με επιδότηση. Φαντάζομαι όλες οι εγκαταστάσεις έτσι γίνονται αφού δεν πληρώνουν οι ένοικοι

Το πρόβλημα είναι πως αν ισχύει το άρθρο, η ΕΕ θα ζητήσει λεφτά πίσω (συν πρόστιμο) όπου έχει γίνει διπλή εγκατάσταση με επιδότηση. Φαντάζομαι όλες οι εγκαταστάσεις έτσι γίνονται αφού δεν πληρώνουν οι ένοικοι
Μα δεν είναι όλες οι εγκαταστάσεις smart rediness.Π.χ εάν εγώ θέλω INALAN και έχω φέρει κουτί inalan στην πρόσοψη και μετά στο διαμέρισμα μου ,αυτό δεν είναι smart rediness.
Εάν θέλει μετά κάποιος να βάλει ftth cosmote η vodafone ή nova θα κάνει ξεχωριστή κεντρική εγκατάσταση.

Ποια είναι αυτά τα έγγραφα που γράφει είναι μυστικά;
επίσημα έγγραφα και απαντήσεις αρμόδιων φορέων, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της ΠΟΜΙΔΑ

και υπάρχει και αυτό εφόσον δεν υπάρχει νομος η ΠΟΜΙΔΑ αυτά που λέει που τα έχει δει γραμμένα;

Τέλος η ΠΟΜΙΔΑ ζητά και πάλι από το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να δρομολογήσει άμεσα νομοθετική παρέμβαση που θα θέσει τέρμα στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση, που έχει μεταβάλει σε πεδίο μάχης και διεκδίκησης τους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών μεταξύ των παρόχων, καθένας των οποίων προχωρεί σε δική του «κεντρική» εγκατάσταση, αγνοώντας κάθε προυπάρχουσα, με όλους τους κινδύνους που εκτέθηκαν παραπάνω.

Νομίζω ότι έιναι μια προσπάθεια εκφοβισμού γιατί κάποιοι ιδιοκτήτες δεν θέλουν να μπαίνουν πολλά κουτάκια στις προσόψεις των κτιρίων..

Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχουν χωριστά δίκτυα οπτικών ινών σους δρόμους είναι ήδη απαράδεκτο. Είναι σαν να περνούσαν καλώδια ρεύματος η ΔΕΗ, η Προτέργια, κλπ και να απαιτούσαν να συνδεθείς στο δικό τους καλώδιο.
Είναι και τεράστια σπατάλη των πόρων της ΕΕ. Τέσσερεις φορές έσκαψαν τον κέντρο του Βόλου για οπτικές ίνες, τρεις φορές έξω από το σχολείο των παιδιών μου, και τώρα σκάβουν δεύτερη φορά τη γειτονιά μου. Έπρεπε να υπήρχε μία καλωδιακή υποδομή και όλη να "έπεφταν" εκεί πάνω. "Ελληνικό Ευρυζωνικό Δίκτυο" λέγεται και έχει περάσει τις εγκαταστάσεις για όλα τα πανεπιστήμια χρόνια πίσω. Ας το ιδιωτικοποιούσαν όπως στα χάλκινα, και να γινόταν μια φορά το δίκτυο, όχι αυτό το αίσχος που έχουμε τώρα.

• Like
Reactions: Φρα.Πε.
Επί του θέματος: Η εγκατάσταση που έβαλε η Vodafon μέσα στο σπίτι μου και η Cosmote μέσα στων γονιών μου έχει δύο ίνες, μου είπαν αμφότεροι ότι είναι έτοιμη σύνδεση για δεύτερο πάροχο.

Μα δεν είναι όλες οι εγκαταστάσεις smart rediness.Π.χ εάν εγώ θέλω INALAN και έχω φέρει κουτί inalan στην πρόσοψη και μετά στο διαμέρισμα μου ,αυτό δεν είναι smart rediness.
Συγνώμη , δεν είναι επιδοτούμενη η εγκατάσταση της inalan από την Ε.Ε;
Ζηταει χρήματα η inalan από τους ιδιοκτήτες; ΟΧΙ.
Άρα ποιος πληρώνει τόσες εγκαταστάσεις που κάνει; Κάνει κοινωνικο έργο η inalan ; Δεν νομίζω.

Επί του θέματος: Η εγκατάσταση που έβαλε η Vodafon μέσα στο σπίτι μου και η Cosmote μέσα στων γονιών μου έχει δύο ίνες, μου είπαν αμφότεροι ότι είναι έτοιμη σύνδεση για δεύτερο πάροχο.
Είπαμε , vodafonee και cosmote είναι ενα. Για ρώτα π.χ. την ΔΕΗ.

Ναι φυσικά εάν βάλεις cosmote,nova,vodafone αυτό ισχύει,δεν ξανακάνουν εγκατάσταση απλά τραβάνε από το κουτί του ορόφου.

Απλά το θέμα για εμένα είναι ότι βγάζουν μια ανακοίνωση για εκφοβισμό.

Στο άρθρο της ΠΟΜΙΔΑ υπαρχουν λογικά άλματα.

π.χ πως θα ζητήσει πίσω την επιδότηση(που δεν στέκει αλλά ,λέμε τωρα) θα έρθουν και θα κάνουν έλεγχο πόσα κουτάκια έχει η πολυκατοικία;και εάν έχω βάλει εγώ πριν το smart rediness;

Το θέμα είναι υπάρχει νόμος τελικα που να απαγορεύει τις διπλές εγκαταστάσεις;
Αν υπήρχε θα έκαναν τόσο εξωφθαλμες παρανομίες οι πάροχοι;
Ένας δικηγόρος βρε παιδιά .

Συγνώμη , δεν είναι επιδοτούμενη η εγκατάσταση της inalan από την Ε.Ε;
Ζηταει χρήματα η inalan από τους ιδιοκτήτες; ΟΧΙ.
Άρα ποιος πληρώνει τόσες εγκαταστάσεις που κάνει; Κάνει κοινωνικο έργο η inalan ; Δεν νομίζω.
Το θέμα είναι και επιδοτούμενη από την Ε.Ε να είναι αυτό που λέει η ΠΟΜΙΔΑ τώρα δεν ισχύει.Δεν υπάρχει νόμος να το επιβάλει.

Η απόδειξη είναι σε αυτόν που κάνει την καταγγελία.
θα έπρεπε να λεέι Σύμφωνα με το άρθρο τάδε του νόμου τάδε αυτή η ενέργεια απαγορεύεται.

Το θέμα είναι υπάρχει νόμος τελικα που να απαγορεύει τις διπλές εγκαταστάσεις;
Αν υπήρχε θα έκαναν τόσο εξωφθαλμες παρανομίες οι πάροχοι;
Ένας δικηγόρος βρε παιδιά .
Αυτό ακριβώς.

Δεν είναι θέμα δικηγόρου για μένα αλλά κοινής λογικής με βάση το άρθρο της ΠΟΜΙΔΑ.