Απαγόρευση του καπνίσματος σε Γαλλία και Γερμανία (κι εσύ Ψωροκώσταινα;)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Απαγόρευση του καπνίσματος σε Γαλλία και Γερμανία (κι εσύ Ψωρ

Είναι όμως το ίδιο "πειστικός" ο πατρικός λόγος αν ο πατέρας κάνει αυτό για το οποίο νουθετεί και το ίδιο αν δεν το κάνει;
Η απάντηση αυτονόητη νομίζω.
Επίσης μην ξεχνάμε πόσο ισχυρά πρότυπα αποτελούν οι γονείς με αυτά που κάνουν και όχι με αυτά που λένε.

Ο ρόλος (μεταξύ άλλων) ενός γονιού είναι να παρέχει πρότυπα (κατά την κρίση του πάντα) τα οποία θα διαμορφώσουν κάποιες αξίες στο παιδί στη για τη ζωή του μέσα και έξω από το σπίτι.
Οι απαγορεύσεις είναι ο εύκολος δρόμος. Το (σωστό) ζωντανό παράδειγμα του γονιού είναι ο δύσκολος.

Το να ξέρει το παιδί οτι μέσα στό σπίτι κάτι δέν επιτρέπεται,μπορεί να το βοηθήσει να μην το κάνει και έξω.
Πάντως εάν απαγορέψεις στο παιδί σου ´υστερικά´να μην βάζει σκουλαρίκι παντού το πιθανότερο είναι να το κάνει αντιδραστικά.
Και πολλά παιδιά,εντελώς φυσιολογικά,τεστάρουν τά όρια και τίς αντοχές τών γονιών τους.
Εκεί χρειάζεται ευελιξία.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Απαγόρευση του καπνίσματος σε Γαλλία και Γερμανία (κι εσύ

Δεν βγάζουμε παιδιά πιστά αντίγραφά μας.
Και η απάντησή μου στον Βλάσση έχει να κάνει με το ότι η επιχειρηματολογία τής κόρης δέν στέκει.
Οι γονείς μου πάντως δεν κάπνισαν ποτέ.Ουτε πολλοί γονείς τρυπούσαν τίς μύτες τους με καρφάκια ενώ τά παιδιά το κάνουν
Το θέμα δεν είναι το κάπνισμα.
Οι έφηβοι κάνουν πράγματα,πέραν απο το κάπνισμα που φαίνονται παράξενα στούς γονείς..
Τουλάχιστον εντός τού σπιτιού πρέπει να φαίνεται ποιος διοικεί.Και δεν είναι τά παιδιά..

Φυσικά δεν είναι το θέμα το κάπνισμα.
Και φυσικά δεν διοικούν τα παιδιά στο σπίτι.
Και φυσικά δεν βγάζουμε πιστά αντίγραφά μας.
Όμως οφείλουμε ως γονείς να δώσουμε ένα αξιακό σύστημα (κατά το δοκούν ο καθένας) στα παιδιά μας (δια λόγων και παραδείγματος).
Δεν βλέπω να διαφωνούμε πουθενά.

Το να ξέρει το παιδί οτι μέσα στό σπίτι κάτι δέν επιτρέπεται,μπορεί να το βοηθήσει να μην το κάνει και έξω.
Πάντως εάν απαγορέψεις στο παιδί σου ´υστερικά´να μην βάζει σκουλαρίκι παντού το πιθανότερο είναι να το κάνει αντιδραστικά.
Και πολλά παιδιά,εντελώς φυσιολογικά,τεστάρουν τά όρια και τίς αντοχές τών γονιών τους.
Εκεί χρειάζεται ευελιξία.

Επιμένω στο ζωντανό παράδειγμα του γονιού και όχι στο από καθέδρας κύρηγμα.
Προφανώς συμφωνώ στα υπόλοιπα.

(δεν σε προλαβαίνω βρε Σπύρο!!!)
:smile:

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Απαγόρευση του καπνίσματος σε Γαλλία και Γερμαν

Όμως οφείλουμε ως γονείς να δώσουμε ένα αξιακό σύστημα (κατά το δοκούν ο καθένας) στα παιδιά μας (δια λόγων και παραδείγματος).

Βρέ το αξιακό σύστημα τό δίνεις...Αλλά ο έφηβος δεν το ενσωματώνει άμεσα...
Θέλει χρόνο...
Και εμείς πολλές φορές ανακαλύπτουμε πολύ αργότερα οτι οι γονείς μας είχαν δίκιο αλλά δεν το δεχόμαστε τότε.
Οι αξίες θα μας ακολουθούν και στην μετέπειτα ζωή μας...
Αλλά πρέπει να αντέξουμε τήν ´επανάσταση´τών παιδιών μας ακόμα και σε πράγματα που διαφωνούμε μαζί τους..
Γι´αυτό έκανα και την διάκριση μέσα-έξω απο τό σπίτι...Συμβολικά και ουσιαστικά βοηθάει..
Οι εσωτερικοί κανόνες αλλά και η σχετική εξωτερική επιτρεπτικότητα συνήθως φέρνει μεγαλύτερη ισορροπία...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Απαγόρευση του καπνίσματος σε Γαλλία και Γερμαν

Επιμένω στο ζωντανό παράδειγμα του γονιού και όχι στο από καθέδρας κύρηγμα.
Προφανώς συμφωνώ στα υπόλοιπα.

(δεν σε προλαβαίνω βρε Σπύρο!!!)
:smile:

Δεν έχω φορέσει ποτέ σκουλαρίκι και γενικά έχω ένα συνηθισμένο ντύσιμο..
Ειμαι σίγουρος οτι το παιδί μου θα με αντιγράψει???
H ολα τά παιδιά άλλων γονιών πού έχουν μιά συνηθισμένη συμπεριφορά,είναι βέβαιο οτι δεν θα περάσουν μιά περίοδο ´αμφισβήτησης´??

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Απαγόρευση του καπνίσματος σε Γαλλία και Γε

Δεν έχω φορέσει ποτέ σκουλαρίκι και γενικά έχω ένα συνηθισμένο ντύσιμο..
Ειμαι σίγουρος οτι το παιδί μου θα με αντιγράψει???
H ολα τά παιδιά άλλων γονιών πού έχουν μιά συνηθισμένη συμπεριφορά,είναι βέβαιο οτι δεν θα περάσουν μιά περίοδο ´αμφισβήτησης´??

Συμφωνώ, απλά το θέτω σε στατιστική ή αιτιοκρατική (με περιθώριο σφάλματος) βάση.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Απαγόρευση του καπνίσματος σε Γαλ

Συμφωνώ, απλά το θέτω σε στατιστική ή αιτιοκρατική (με περιθώριο σφάλματος) βάση.

Διονύση όταν στό σχολείο οι καθηγητές θέλουν νάναι ´φίλοι´με τα παιδιά αλλά και εμείς σάν γονείς κάνουμε το ίδιο χάνονται τά όρια..
Η μάνα τού γιού μου είναι μάνα του και όχι φίλη του.Τελεία και παύλα..
Αλλά βλέπεις ταχουμε μπερδέψει...
Εδώ ερχονται γονείς πού θεωρούν οτι πρέπει να ρωτάνε τα παιδιά τους 6-7 ετών πού θέλουν να πάνε σάν οικογένεια να φάνε τήν Κυριακή..
Και το θεωρούν δημοκρατικό...
Λές και τον Γιωργάκη τον νοιάζει άν θα πάει βουνό ή θάλασσα:flipout::flipout:
Toν κάθε Γιωργάκη τον νοιάζει να νοιώθει ασφαλής και να βλέπει τούς γονείς του μαζί σαν οικογένεια να συνεννοούνται.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Απαγόρευση του καπνίσματος σε Γαλ

Διονύση όταν στό σχολείο οι καθηγητές θέλουν νάναι ´φίλοι´με τα παιδιά αλλά και εμείς σάν γονείς κάνουμε το ίδιο χάνονται τά όρια..
Εδώ ερχονται γονείς πού θεωρούν οτι πρέπει να ρωτάνε τα παιδιά τους 6-7 ετών πού θέλουν να πάνε σάν οικογένεια να φάνε τήν Κυριακή..
Toν κάθε Γιωργάκη τον νοιάζει να νοιώθει ασφαλής και να βλέπει τούς γονείς του μαζί σαν οικογένεια να συνεννοούνται.

Νομίζω πως "δημοκρατικά" δικαιώματα όσον αφορά τα μαθήματα , την προσωπική υγιεινή , την συμπεριφορά προς τους άλλους κ.ο.κ. δεν υφίστανται .
Τώρα καμμιά φορά αμα του πείς που θέλει να πάμε για φαϊ ( διαλέγοντας μεταξύ δύο προτάσεων που του παρουσιάζεις ) δεν κάνει και τόσο κακό . Του δίνει και μιά αίσθηση σπουδαιότητας .

Νομίζω πως "δημοκρατικά" δικαιώματα όσον αφορά τα μαθήματα , την προσωπική υγιεινή , την συμπεριφορά προς τους άλλους κ.ο.κ. δεν υφίστανται .
Τώρα καμμιά φορά αμα του πείς που θέλει να πάμε για φαϊ ( διαλέγοντας μεταξύ δύο προτάσεων που του παρουσιάζεις ) δεν κάνει και τόσο κακό . Του δίνει και μιά αίσθηση σπουδαιότητας .

Ακριβέστατο.´Μεταξύ δύο προτάσεων πού τούς παρουσιάζεις....´.
Το ίδιο και με τον βραδυνό ύπνο...
Θα κοιμηθείς 8.15 ή 8.30??
Εκεί ´αποφασίζει´τό παιδί...:worshippy::worshippy:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Απαγόρευση του καπνίσματος σε

Συμφωνώ με όλα και κυρίως με το τελευταίο.
Σωστή και η παρατήρηση του Δημήτρη ότι κάποια πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Απαγόρευση του καπνίσματος σε

για ποιον Γιωργάκη λέμε?

:flipout::flipout::flipout::flipout::flipout:

ναι, μα αντί να το σκεφτείς και λίγο το παλλικάρι, που ούτε ασφαλές ένιωθε γιατί από παιδί αναγκάστηκε να εκπατριστεί και να τρέχει από χώρα σε χώρα, όσο δε για το άλλο... ακόμη ερευνάται ο αριθμός των ετεροθαλών αδελφών του, εσύ τον κακομοίρη, από εδώ το φέρνεις από εκεί το φέρνεις, σε αυτόν θα αναφέρεσαι

:flipout::flipout: