Απανταχού DLPάκηδες, νενικήκαμεν!

Απάντηση: Re: Απανταχού DLPάκηδες, νενικήκαμεν!

Έχω και εγώ τον benq w1070, αυτό που λες δεν έχει να κάνει με το 4κ αλλά με το συγκεκριμένο βίντεο που παρακολούθησες και με το youtube και τους μυστήριους αλγόριθμους συμπίεσης που είναι διαφορετικοί για το 2Κ και για το 4Κ. Αν θες κατέβασε ένα 4κ επεισόδιο web dll και το αντίστοιχο 1080p από τον ίδιο ripper για να δεις ότι δεν έχει σχεδόν καμιά διάφορα (τo full hd αρχείο σε μια full hd συσκευή είναι ελαφρώς καλύτερο και γενικά το 1:1 pixel ratio δεν μπορεί να ξεπεραστεί σε ποιότητα όσο καλός και να είναι ένας scaller).
-

Ένα τέτοιο βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=iNJdPyoqt8U μοιάζει καταπληκτικό σε ό,τι ανάλυση και να το δεις γιατί είναι fotoshopαρισμενο καρέ καρέ.
το θεμα ειναι οτι βιντεακια 4Κ εχω δει απο το Γιου τιουμπ εδειχναν φοβερα ωραια ... πιστευω το υλικο μετραει παρα πολυ ! αν ηταν και ο προβολεας 4κ ακομα καλυτερα !

Πάμε ένα ένα...
Τα πλεονεκτήματα ενός συστήματος προβολής 4Κ φαίνονται ΜΟΝΟ με 4Κ υλικό. Σε υλικό 2Κ είναι σαφώς ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ από ένα native 2K native σύστημα. Αυτό δεν χρειάζεται καν να το δεις, είναι συμπέρασμα που βγαίνει εύκολα και από τα μαθηματικά. Αν είδες κάτι άλλο, είδες ΛΑΘΟΣ.
Πάμε στο δεύτερο.
Ο ls1000 είναι 2Κ, ισχύουν τα παραπάνω. Αν είδες κάτι διαφορετικό είδες ΛΑΘΟΣ, τόσο απλά!
Το αν ο ls1000 είναι φωτεινός ή έχει πολύ καλό χρωματικό τρίγωνο είναι ΑΣΧΕΤΟ με το 4Κ. Αν θέλεις να μιλήσουμε για χρώματα και φωτεινότητες και όχι για 4Κ ας ανοίξουμε ένα άλλο thread, ευχαρίστως να το συζητήσουμε.
Αυτό που ζητάς είναι κάτι που δεν δίνει αυτό που πιστεύεις, αυτό είναι το θέμα, έχεις μπερδέψει στο μυαλό σου 4Κ, θεάσεις 5λεπτου σε εκθέσεις (μέγα λάθος), τι σημαίνει downscaling και upscaling, χρώματα και φωτεινότητες.
Οχι, δεν σου λείπει το 4Κ, γιατί δεν έχεις δει πραγματικό 4Κ σε 4Κ σύστημα προβολής, άρα δεν μπορείς να κρίνεις. Για εμένα είσαι κλασικό παράδειγμα παραπληροφορημένου καταναλωτή που πέφτει στην παγίδα του marketing των εκάστοτε εταιριών με τα μούτρα...
sorry για την ωμότητα των γραπτών μου , άλλα συνηθίζω να λέω τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη...-bye-

Καλά κάνεις και είσαι ωμός δεν σε παρεξήγησα αλλά ας μη βγούμε άλλο εκτός.
Απλά δεν καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.
Με κάλυψαν οι υπόλοιποι πιο πάνω ωστόσο που κατάλαβαν.

Έχω και εγώ τον benq w1070, αυτό που λες δεν έχει να κάνει με το 4κ αλλά με το συγκεκριμένο βίντεο που παρακολούθησες και με το youtube και τους μυστήριους αλγόριθμους συμπίεσης που είναι διαφορετικοί για το 2Κ και για το 4Κ. Αν θες κατέβασε ένα 4κ επεισόδιο web dll και το αντίστοιχο 1080p από τον ίδιο ripper για να δεις ότι δεν έχει σχεδόν καμιά διάφορα (τo full hd αρχείο σε μια full hd συσκευή είναι ελαφρώς καλύτερο και γενικά το 1:1 pixel ratio δεν μπορεί να ξεπεραστεί σε ποιότητα όσο καλός και να είναι ένας scaller).
-

Ένα τέτοιο βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=iNJdPyoqt8U μοιάζει καταπληκτικό σε ό,τι ανάλυση και να το δεις γιατί είναι fotoshopαρισμενο καρέ καρέ.

:a0210:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Καλά κάνεις και είσαι ωμός δεν σε παρεξήγησα αλλά ας μη βγούμε άλλο εκτός.
Απλά δεν καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.
Με κάλυψαν οι υπόλοιποι πιο πάνω ωστόσο που κατάλαβαν.

συνεχίζεις να μην καταλαβαίνεις και αυτό είναι που με ανησυχεί...

Εγω καταλαβα τι ενοει ο ΣΙΝΕΒΑΓΓΟΣ πιο πανω .... γιατι και εγω που εχω τον Παλιο πλεον Βενγκ 1070 του εδω σα μια φορα σημα απο το Γιου Τοιουμπ 4Κ Εγραφε ετσι μη βαρας .... και ειλικρινα ηταν χαρμα οφθαλμων κι ας μην ειναι ο Προβολεας μου 4Κ .....

αυτο καταλαβα εγω !

να του δώσεις 8κ...θα δεις καλύτερα...

:a0210:

συνεχίζεις να μην καταλαβαίνεις και αυτό είναι που με ανησυχεί...

να του δώσεις 8κ...θα δεις καλύτερα...

Μπορεις να μου πεις γιατι εισαι τοσο ειρωνας;;;;;

εσυ δηλ, αμφιβαλεις οτι με υλικο 4κ η 2κ δεν ξερω τι ... αλλα εστω οτιδηποτε πιο πανω απο τα 1080ρ οτι δειχνει καλυτερα ;;;
τοσα ατομα που ειδαμε εκεινη τη στιγμη το ιδιο λεγαμε ...

αφου και εσυ το ξερεις προς τι η ειρωνια ;;;;

Ευάγγελε το 99% από τα 4Κ video που κυκλοφορούν στο youtube είναι βίντεο στυλ demo τηλεοράσεων. Αυτού του τύπου τα βίντεο είναι κομμένα και ραμμένα με ειδικά προγράμματα επεξεργασίας εικόνας ώστε να αναδεικνύουν υπερκορεσμένα χρώματα και έντονες αντιθέσεις (δηλαδή και αντίστοιχο 1080p video να δεις θα έχει την ίδια ή και καλύτερη ποιότητα σε 1080p συσκευή).

Όταν πας σε ένα κατάστημα με σκοπό να δεις αν σου κάνει πχ. μια tv ή ένας προβολέας, επειδή είναι λίγο-πολύ σε όλους γνωστό ότι οι κατασκευαστές "κλέβουν" χρησιμοποιώντας τα συγκεκριμένου τύπου video, είναι καλό να έχει κάποιος μαζί του ένα usb stick με δικό του υλικό 1080p ή 4Κ ανάλογα με την ανάλυση του προβολικού μέσου που θα αγοράσει.

Τώρα πίσω στο θέμα μας: Ισχυρίζεσαι ότι ένα 4Κ video μπορεί να έχει ανώτερη ποιότητα από ένα 1080p αρχείο όταν το προβάλεις σε μια 1080p συσκευή (αν κατάλαβα καλά). Για να διαπιστώσεις ότι αυτό ΔΕΝ ευσταθεί, το ΜΟΝΟ που έχεις να κάνεις είναι να κατεβάσεις π.χ. ένα επεισόδιο House of Cards από τα γνωστά σε όλους site, 2 φορές (το ίδιο επεισόδιο από τον ίδιο uploader/ripper ) , μια φορά σε 1080p και μια σε 4K και να αρχίσεις να συγκρίνεις σκηνή-σκηνή τα δυο αρχεία. Αν το κάνεις αυτό π.χ. στον benq σου, θα διαπιστώσεις αυτό που σου λέω.

Υ.Γ Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο πολύ όλοι θα θέλαμε να έχεις δίκιο, αλλά επειδή έχω κάνει προσωπικά μπόλικα πειράματα.....δεν. To 1080p αρχείο δείχνει καλύτερα στην 1080p συσκευή όπως και το 4Κ αρχείο δείχνει καλύτερα στην 4Κ συσκευή γιατί πολύ απλά το pixel ratio είναι 1:1. Από την στιγμή που ενεργοποιείται ο scaler η εικόνα θα γίνει αναγκαστικά λίγο πιο soft λόγο των τεχνουργημάτων που παρουσιάζονται όταν scaler προσπαθεί να χωρέσει τα 4 pixels σε μέσα σε 1. Έκαστος στο είδος του...

Βασικά τον μεγάλο ρόλο τον παίζει ο scaler. Με τις κατάλληλες ρυθμίσεις, το downscale που θα κάνει μπορεί να φανεί πιο sharp από το 1080 υλικό, αλλά αυτό θα είναι λόγω κακού ουσιαστικά scaling. Τα artifacts του κακού scaling θα δώσουν την εντύπωση καλύτερης εικόνας, αλλά θα είναι ψεύτικη εικόνα.

Το ίδιο γινόταν και όταν παίζαμε υλικό 1080p σε προβολικά 720p.

Ισχύει ομως οτι οσο πιο καλό είναι το πρωτότυπο υλικό , τόσο καλύτερο θα είναι και το αποτέλεσμα.

Ναι, αλλά άσχετο στην προκειμένη περίπτωση.. Μιλάμε αποκλειστικά για διαφορές στους αλγόριθμους downscaling. Εννοείται πως για να έχει νόημα η κουβέντα, το 4Κ υλικό πρέπει να έχει όντως περισσότερη λεπτομέρεια από το 2Κ υλικό.

Το "όσο πιο καλό" δεν σημαίνει τόσο περισσότερης ανάλυσης. Αυτό που θέλω να πω στον Ευάγγελο είναι ότι για να συγκρίνει σωστά, πρέπει να έχει δυο πανομοιότυπα αρχεία που η μόνη διαφορά τους να είναι η ανάλυση. Το να βλέπει youtube ή demo σε μια τv σε κάποια έκθεση και μετά να το συγκρίνει με μια ταινία η ένα επεισόδιο στο σπίτι ή στην έκθεση δεν χει κανένα νόημα. Πρέπει να υπάρχει κάποιος κοινός παρονομαστής.

Ναι, αλλά άσχετο στην προκειμένη περίπτωση.. Μιλάμε αποκλειστικά για διαφορές στους αλγόριθμους downscaling. Εννοείται πως για να έχει νόημα η κουβέντα, το 4Κ υλικό πρέπει να έχει όντως περισσότερη λεπτομέρεια από το 2Κ υλικό.

Αυτο που ηθελα να πω , και που μαλλον εννοούσε ο φίλος πιο πάνω , ειναι οτι ενα αυθεντικό blu ray δισκάκι θα παίξει καλύτερα σε μια 720p τηλεόραση απο οτι η ιδια ταινια σε 720p (ακομα και με θεωρητικά ιδιο bitrate) .
Κοινώς , αν ηταν διαδεδομένα τα 4K players , θα επαιζαν καλυτερα στον 1080p προβολέα μας σε σχέση με το σντιστοιχο blu ray δισκάκι.
Σαφως θα ηταν καλύτερο να είχαμε και 4Κ μεσο απεικόνισης , αλλα και πάλι θα είχε διαφορα.

όχι, δεν θα έπαιζε καλύτερα ένας 4κ player με 4κ υλικό σε μέσο 2κ διότι θα αναγκαζόταν κάποιος από τους δυο να κάνει downscaling και να "επιλέξει" το 1/4 των pixel του 4k υλικού να προβληθεί στο 2κ μέσο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο 4κ player ή το 2κ μέσο να κάνει downscaling καλύτερο από το mastering που έχει γίνει σε ειδικά στούντιο με πανάκριβες και ειδικές συσκευές ώστε να δημιουργηθεί το υλικό 2κ που θα περιέχει ένα blu-ray 2κ.
Ενα 2κ υλικό με έναν 2κ player θα παίξει καλύτερα σε ένα μέσο 2κ από ότι ένας 4κ player με 4κ υλικό στο ίδιο μέσο.

Ευάγγελε το 99% από τα 4Κ video που κυκλοφορούν στο youtube είναι βίντεο στυλ demo τηλεοράσεων. Αυτού του τύπου τα βίντεο είναι κομμένα και ραμμένα με ειδικά προγράμματα επεξεργασίας εικόνας ώστε να αναδεικνύουν υπερκορεσμένα χρώματα και έντονες αντιθέσεις (δηλαδή και αντίστοιχο 1080p video να δεις θα έχει την ίδια ή και καλύτερη ποιότητα σε 1080p συσκευή).

Όταν πας σε ένα κατάστημα με σκοπό να δεις αν σου κάνει πχ. μια tv ή ένας προβολέας, επειδή είναι λίγο-πολύ σε όλους γνωστό ότι οι κατασκευαστές "κλέβουν" χρησιμοποιώντας τα συγκεκριμένου τύπου video, είναι καλό να έχει κάποιος μαζί του ένα usb stick με δικό του υλικό 1080p ή 4Κ ανάλογα με την ανάλυση του προβολικού μέσου που θα αγοράσει.

Τώρα πίσω στο θέμα μας: Ισχυρίζεσαι ότι ένα 4Κ video μπορεί να έχει ανώτερη ποιότητα από ένα 1080p αρχείο όταν το προβάλεις σε μια 1080p συσκευή (αν κατάλαβα καλά). Για να διαπιστώσεις ότι αυτό ΔΕΝ ευσταθεί, το ΜΟΝΟ που έχεις να κάνεις είναι να κατεβάσεις π.χ. ένα επεισόδιο House of Cards από τα γνωστά σε όλους site, 2 φορές (το ίδιο επεισόδιο από τον ίδιο uploader/ripper ) , μια φορά σε 1080p και μια σε 4K και να αρχίσεις να συγκρίνεις σκηνή-σκηνή τα δυο αρχεία. Αν το κάνεις αυτό π.χ. στον benq σου, θα διαπιστώσεις αυτό που σου λέω.

Υ.Γ Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο πολύ όλοι θα θέλαμε να έχεις δίκιο, αλλά επειδή έχω κάνει προσωπικά μπόλικα πειράματα.....δεν. To 1080p αρχείο δείχνει καλύτερα στην 1080p συσκευή όπως και το 4Κ αρχείο δείχνει καλύτερα στην 4Κ συσκευή γιατί πολύ απλά το pixel ratio είναι 1:1. Από την στιγμή που ενεργοποιείται ο scaler η εικόνα θα γίνει αναγκαστικά λίγο πιο soft λόγο των τεχνουργημάτων που παρουσιάζονται όταν scaler προσπαθεί να χωρέσει τα 4 pixels σε μέσα σε 1. Έκαστος στο είδος του...

Τώρα πίσω στο θέμα μας: Ισχυρίζεσαι ότι ένα 4Κ video μπορεί να έχει ανώτερη ποιότητα από ένα 1080p αρχείο όταν το προβάλεις σε μια 1080p συσκευή (αν κατάλαβα καλά)

ναι ακριβως αυτο ενοω ! και το εβλεπα και πολυ παλια εποχης της CRT μου ΣΟΝΥ οταν της εβαζα υλικο ματροσκες 720ρ απο το πισι μου εδειχνε πολυ καλυτερα απο τα ντιβιντι τοτε ...

Εγώ σας είπα στο #46 τι γίνεται (και γινόταν..). Αυτό που σας αρέσει είναι το τεχνητά υπερβολικό sharpness. Σαν να έχεις τσιτώσει τα πρίμα στο στέρεο.. Εντυπωσιακό στην αρχή, αλλά λάθος και μακροχρόνια κουραστικό.

Εγώ σας είπα στο #46 τι γίνεται (και γινόταν..). Αυτό που σας αρέσει είναι το τεχνητά υπερβολικό sharpness. Σαν να έχεις τσιτώσει τα πρίμα στο στέρεο.. Εντυπωσιακό στην αρχή, αλλά λάθος και μακροχρόνια κουραστικό.

+1

οπως τα demo των tv στα μαγαζια..
dynamic mode με τερμα sharpness και υπερκορεσμενα χρωματα.

Σε καποιους ομως αρεσει αυτη η videogame αισθητικη και ας ειναι "λαθος"

Ως επιφανειακός γνώστης των πραγμάτων που σε καμία περίπτωση δε μπορώ να φτάσω τις γνώσεις πολλών συναδέλφων που συμμετέχουν στο φόρουμ θα ήθελα να προσφέρω στη συζήτηση δίνοντας τη δική μου ματιά στα πράγματα από ένα διαφορετικό πρίσμα.

Συμπέρασμα 1ο, η τεχνολογία δε σταματάει ΠΟΤΕ να εξελίσσεται.
Συμπέρασμα 2ο, σήμερα η τεχνολογία FHD είναι στο καλύτερο σημείο της καθώς προσφορά υλικού και ζήτηση είναι απόλυτα συνυφασμένα.
Συμπέρασμα 3ο, η τεχνολογία 4K μπορεί να έχει εφαρμογές σήμερα αλλά "ακόμη" ανήκει στο μέλλον.
Συμπέρασμα 4ο, η σχέση τιμής απόδοσης σήμερα δίνει τα σκήπτρα στη τεχνολογία FHD.

Στο δικό μου μυαλό λοιπόν έδωσα λίγα κλικ προς τα πίσω και φροντίζω να αγοράζω στη καλύτερη σχέση τιμής/απόδοσης τη τεχνολογία που μπορώ να εξαντλήσω σήμερα (και όχι αύριο) αποφεύγοντας τις "σειρήνες" που με καλούν να επενδύσω στη τεχνολογία του αύριο ή ακόμη και του μεθαύριο. Με τα λίγα κλικ που έχω δώσει πίσω στον εγκέφαλο μου προσπαθώ -στο βαθμό που μπορώ- να μη πέφτω θύμα του μάρκετινγκ και να απολαμβάνω με ένα δίκαιο τρόπο την αγάπη μου για τις ταινίες του κινηματογράφου σπίτι μου.

Με αυτό το τρόπο μέχρι σήμερα έχω απολαύσει τις περισσότερες από τις αγορές μου!

Οπότε φίλοι μου πραγματικά θεωρώ πως ένα FHD σύστημα σήμερα είναι πιο κοντά στο κορεσμό του και στο να διεκδικήσει το τίτλο του πραγματικά κορυφαίου με σαφώς καλύτερη τιμή από ένα 4k σύστημα που αν και μπορεί να θέλει να μας "πλασαριστεί" ως κορυφαίο, τελικά ψεύδεται γιατί στα επόμενα χρόνια η τεχνολογία αυτή θα φέρνει ολοένα νέες καλύτερες προτάσεις.

Eγώ πάλι γιατί πιστεύω ότι το 4Κ θα έχει την ίδια τύχη με το 3D?

Θα με ενδιέφερε η γνώμη όλων αλλά και του Νίκου (Tegonik) που είναι λίγο περισσότερο μέσα στις εξελίξει και στα events απο εμάς.

Το 4Κ θα πιάσει όπως και να χει, η εταιρίες σε ούτε 10 χρόνια θα βγάζουν μόνο 4κ συσκευές πιστεύω. Καμιά σχέση μεταξύ 4Κ και 3D. Προσωπική άποψη βέβαια.

Re: Απάντηση: Απανταχού DLPάκηδες, νενικήκαμεν!

Eγώ πάλι γιατί πιστεύω ότι το 4Κ θα έχει την ίδια τύχη με το 3D?

Θα με ενδιέφερε η γνώμη όλων αλλά και του Νίκου (Tegonik) που είναι λίγο περισσότερο μέσα στις εξελίξει και στα events απο εμάς.

Κοιτά κι εγώ το σκέφτομαι αυτό αλλά σπάνια εγκαταλείπονται εύκολα κάποια πράγματα. Για παράδειγμα οι εταιρείες που επέλεξαν πρώτες να εγκαταλείψουν το 3D αν έχω πληροφορηθεί καλά είναι αυτές που πλασάραν συστήματα με active 3D. Πρέπει να δούμε πως θα αντιδράσουν οι εταιρείες που έχουν επιλέξει το δρόμο του passive 3D καθώς εδώ έχουν μια ευκαιρία μπροστά τους, να επικρατήσουν μια και καλή εξελίσσοντας ακόμη περισσότερο το 3D, π.χ. με μια υποτιθέμενη θέαση 3D χωρίς την ανάγκη γυαλιών... κατευθείαν δημιουργείς μια νέα αγορά με νέες ανάγκες κι έχεις "καθαρίσει" με βασικούς ανταγωνιστές. Αυτό για μένα σημαίνει πως τίποτα δεν είναι σίγουρο αλλά και όλα είναι πιθανά, η συζήτηση αυτή είναι εντελώς θεωρητική.

Μα πρόσεξε να δεις, εδω είναι το θέμα. Αν είναι να χρειαστεί να πιάσει 5-6 χρόνια το 4Κ ζήτω που καήκαμε. Ήδη έχει γίνει παρουσίαση εδώ και 2-3 μήνες δεν θυμάμαι, της πρώτης 8Κ τηλεόρασης. Σε 10 χρόνια δεν θα υφίσταται 4Κ. Θα είναι κάτι άλλο. ΤΩΡΑ είναι το θέμα να πιάσει γι'αυτούς. Αλλά ο κόσμος προς το παρόν, μάλλον δεν τσιμπάει.

Φυσικά δεν αναφέρομαι στα 50 άτομα του avforums που είναι οι "ultras" της τεχνολογίας και στα 10 άτομα τα εδώ έτσι..