Απέβαλαν μαθήτρια λόγω Facebook!

Απάντηση: Re: Απέβαλαν μαθήτρια λόγω Facebook!

Δεν γίνεται υποχρεώσεις να έχουν ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ.

Δεν έχουν μόνο οι μαθητές, αλλά τώρα συζητάμε την συμπεριφορά της μαθήτριας.

Κάποια άλλη φορά νομίζω συζητάγαμε την βιαιοπραγία ενός καθηγητή σε μαθητή, εκεί μιλάγαμε για τις υποχρεώσεις και την συμπεριφορά του καθηγητή.

Ειναι κριμα σε αυτην την ηλικια να μαθαινεις με αυτον τον τροπο πως δεν υπαρχει ελευθερια σκεψης...και δεν το λεω τοσο για την μαθητρια,οπου εσφαλε, αλλα για τα υπολοιπα παιδια που βλεπουν το συστημα να χωνετε στο τελευταιο οχυρο της ...

Ελπίζω να εννοείς την συγκεκριμένη περίπτωση, αν και όπως ειπαν κι άλλοι δεν γνωρίζουμε το επίμαχο κείμενο και πόσο υβριστικό ή όχι ήταν για να εκφέρουμε συγκεκριμένη άποψη για την συγκεκριμένη μαθήτρια. Ο τιτλος δείχνει σίγουρα ασέβεια πάντως, αν μη τι άλλο.
Αν όμως εννοείς ότι...δεν υπάρχει ελευθερία σκέψης και πράξης γενικότερα στα σημερινά σχολεία, που απ όσα μαθαίνω κατα καιρούς (πολλες δασκάλες-καθηγήτριες φίλες) έχουν φτάσει στα όρια της ασυδοσίας (και ασέβειας προς τους καθηγητές σε υπέρτατο βαθμό), τότε...μαλλον ζούμε σε άλλη χώρα.
Ο σεβασμός στους μεγαλύτερους και ειδικά στους δάσκαλους ειναι θέμα παιδείας και ενω υπήρχε παλιά, σήμερα δεν υπάρχει πλέον, γι αυτό και η συγκεκριμένη ποινή μοιάζει αυστηρή στους περισσότερους. Τα παιδιά σήμερα δεν φοβούνται πλέον τίποτε στο σχολείο (ο φόβος...με την καλή εννοια!), γιατι σχεδόν καμία κακή συμπεριφορά δεν τιμωρείται (ή έστω ελάχιστες τιμωρούνται) ενω η μαγκιά, η απειθαρχία, ο τσαμπουκάς, η αντιγραφή, το αντιμίλημα, η ασέβεια μερικές φορές επιβραβεύονται κιόλας (απο τους μαθητές...σίγουρα, αυτοί οι τύποι εκλέγονται μόνιμα πρόεδροι τάξεων...)

Re: Απάντηση: Re: Απέβαλαν μαθήτρια λόγω Facebook!

O σεβασμός ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ.

Δεν έχεις άδικο.
Όμως μέχρι τώρα έχει τύχει -προσωπικώς μιλώ ασφαλώς- να ακούσω τη συγκεκριμένη φράση από τους πλέον θρασείς και ασεβείς. Ως δικαιολογία της ιταμής προσωπικότητάς τους, που δεν σέβεται τίποτα και κανέναν.

Και πέραν αυτού, στον δάσκαλα ή τον δικαστή κλπ δεν επιδεικνύεις σεβασμό (διάφορο του σέβομαι) επειδή έχει κερδίσει τον σεβασμό σου, αλλά λόγω του λειτουργήματός του. Αυτό που σέβεσαι δηλαδή είναι πρώτα η σχέση δασκάλου-μαθητή. Μετά μπορεί να έρθει και ο σεβασμός προς τον δάσκαλο, τον άνθρωπο. Αυτός όντως κερδίζεται.

Ωραια λοιπόν.

Έστω οτι το γεγονός έγινε όπως ακριβώς αναφέρειτο ρεπορτάζ, δλδ οτι η μαθήτρια δημιούργησε γκρουπ με τίτλο "Μισώ την κα Καθηγητάκη (τυχαίο όνομα)", για την ύπαρξη αυτού ενημερώθηκε η κα Καθηγητάκη απο μητέρα άλλης μαθήτριας (πχ η κα Ρουφιανάκη) που είδε το γκρούπ στο οποίο είχε μπεί η κόρη της.

Η κα Καθηγητάκη συγκαλεί συνέλευση και αποφασίζει την οριστική αποβολή της μαθήτριας απο το σχολείο, απόφαση μη αναστρέψιμη και καταχωρητέα στο μητρώο της.

Εαν λοιπόν τα παραπάνω ισχύουν, είναι η κα Καθηγητάκη ύποπτη για κατάχρηση εξουσίας ή όχι?

Να ρωτήσω και κάτι άλλο. Αν αντί για αρνητικά τα σχόλια ήταν θετικά, θα άλλαζε κάτι? Απαγορεύεται η έκφραση αρνητίκών συναισθάτων μόνο, ή και θετικών? Η κολακεία πχ?

Αλέξη, αυτό που είπε ο Κωνσταντίνος Τυροβολάς παραπάνω είναι πολύ σωστό, το πιθανότερο είναι να μην υπήρχε μόνο η δήλωση του τίτλου του γκρουπ "μισώ την τάδε" αλλά να υπήρχε και περιεχόμενο προσβλητικό, υβριστικό, συκοφαντικό κλπ (έχουν κάποιου είδους πίνακα μηνυμάτων; δεν ξέρω, δεν έχω fb). Εάν μιλάμε για τέτοια περίπτωση, δεν είναι καθόλου αθώα η θέση της μαθήτριας ούτε μιλάμε για εξωσχολική έκφραση απλής γνώμης. Βέβαια αυτά είναι εικασίες, και τα μεν και τα δε.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απέβαλαν μαθήτρια λόγω Facebook!

Δεν έχεις άδικο.
Όμως μέχρι τώρα έχει τύχει -προσωπικώς μιλώ ασφαλώς- να ακούσω τη συγκεκριμένη φράση από τους πλέον θρασείς και ασεβείς. Ως δικαιολογία της ιταμής προσωπικότητάς τους, που δεν σέβεται τίποτα και κανέναν.

Και πέραν αυτού, στον δάσκαλα ή τον δικαστή κλπ δεν επιδεικνύεις σεβασμό (διάφορο του σέβομαι) επειδή έχει κερδίσει τον σεβασμό σου, αλλά λόγω του λειτουργήματός του. Αυτό που σέβεσαι δηλαδή είναι πρώτα η σχέση δασκάλου-μαθητή. Μετά μπορεί να έρθει και ο σεβασμός προς τον δάσκαλο, τον άνθρωπο. Αυτός όντως κερδίζεται.

+1000

Last edited:

Δεν έχεις άδικο.

Εγώ το βλέπω ώς εξής.
Κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτος θέσης και αξιώματος, αξίζει ένα αρχικό ποσό σεβασμού. Δεν ξεκινάς σεβόμενος κανέναν, αλλα τους πάντες. Μετά είναι στο χέρι του καθενός πως θα αξιοποιήσει αυτόν το αρχικό σεβασμό που του δίνεται. Αν με τις πράξεις του θα τον δικαιώσει και θα τον αυξήσει, ή θα τον χάσει.
Σέβομαι εξ ορισμού κάθε καινούργιο άνθρωπο που γνωρίζω. Αλλά αν δεν δικαιολογήσει αυτόν τον σεβασμό, θα τον χάσει ας είναι και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο καθένας έχει την ευθύνη των πράξεων του, και αν δεν είναι διατεθιμένος να υποστεί της συνέπειες τους να μην τις κάνει...

Εγώ το βλέπω ώς εξής.
Κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτος θέσης και αξιώματος, αξίζει ένα αρχικό ποσό σεβασμού. Δεν ξεκινάς σεβόμενος κανέναν, αλλα τους πάντες. Μετά είναι στο χέρι του καθενός πως θα αξιοποιήσει αυτόν το αρχικό σεβασμό που του δίνεται. Αν με τις πράξεις του θα τον δικαιώσει και θα τον αυξήσει, ή θα τον χάσει.
Σέβομαι εξ ορισμού κάθε καινούργιο άνθρωπο που γνωρίζω. Αλλά αν δεν δικαιολογήσει αυτόν τον σεβασμό, θα τον χάσει ας είναι και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο καθένας έχει την ευθύνη των πράξεων του, και αν δεν είναι διατεθιμένος να υποστεί της συνέπειες τους να μην τις κάνει...

Δεν γίνεται όμως έτσι. Η σχέση δασκάλου μαθητή είναι σχεδόν ιερή, αυτή είναι που σέβεσαι, επιδεικνύοντας σεβασμό -έστω τυπικά- προς τον δάσκαλο. Όπως πρέπει να τη σέβεται και αυτός. Πώς δηλαδή θα σου φαινόταν να σε έχει γραμμένο ο δάσκαλος επειδή σε θεωρεί στουρνάρι και να σου απαντά πως ο σεβασμός κερδίζεται;

http://www.facebook.com/group.php?v...!/group.php?v=wall&ref=share&gid=280207394095

Κατα πάσα πιθανότητα το εν λόγω γκρούπ. Τώρα βέβαια έχει 500μέλη και πολλες βρισιές αλλά θα δώ αν βρώ τα αρχικά ποστ.

Αν και για μένα ότι και να είπε αφού τα είπε εκτός σχολείου σε ιδιωτική της σελίδα και γκρούπ κακώς αποβλήθηκε.

Δλδ αν γράψω εδώ διάφορα για καθηγητές μου και το πώς νιώθω για μερικούς απο αυτούς μπορούν να με αποβάλουν?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απέβαλαν μαθήτρια λόγω Facebook!

Εγώ το βλέπω ώς εξής.

Αυτή είναι μια πολύ καλή προσέγγιση μεταξύ ενηλίκων. Όταν όμως μιλάμε για σχέση παιδιών-ενηλίκων και σε ένα περιβάλλον σαν το σχολείο τα πράγματα είναι λιγάκι διαφορετικά.

ΥΓ. Παλιά υπήρχε και ένας σεβασμός ως προς την τρίτη ηλικία, για αυτά που πέρασαν στην ζωή τους, τις θυσίες που πιθανών έκαναν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι κλπ. Στην μέρες μας βέβαια πρόκειται περί ανεκδότου.

Δεν γίνεται όμως έτσι. Η σχέση δασκάλου μαθητή είναι σχεδόν ιερή, αυτή είναι που σέβεσαι, επιδεικνύοντας σεβασμό -έστω τυπικά- προς τον δάσκαλο. Όπως πρέπει να τη σέβεται και αυτός. Πώς δηλαδή θα σου φαινόταν να σε έχει γραμμένο ο δάσκαλος επειδή σε θεωρεί στουρνάρι και να σου απαντά πως ο σεβασμός κερδίζεται;

Άλλο σεβασμός άλλο υποχρεώσεις που προκύπτουν απο τον ρόλο του. Η τήρηση αυτών δεν είναι σεβασμός προς τον μαθητή είναι προς τον εργοδότη του, προς τον ρόλο του. Είναι υποχρεώσεις που απέκτησε αναλαμβάνοντας το επάγγελμα αυτό.
Άν συνεχίζει να εκπληρώνει τις διδακτικές του υποχρεώσεις προς εμένα, μου είναι αδιάφορο αν με συμπαθεί. Έχει υποχρέωσει να με διδάξει ανεξάρτητα της άποψης του για μένα, και να είναι δίκαιος. Μιλάμε πάντα για σεβασμό και όχι για υπακοή ή οτιδήποτε άλλο.

Θα υπακούσω ας πούμε έναν διεφθαρμένο εισαγγελέα (τελείως τυχαίο και ίσως ατυχές παράδειγμα) αλλα δεν θα τον σεβαστώ, και αν τον πετύχω εκτός του ρόλο του δεν θα του παραχωρήσω ούτε χιλιοστό πέραν αυτού που υποχρεούμαι. Όπως και θα εξαντλήσω τα νόμιμα περιθώρεια μου για να τον "ενοχλήσω" αν έχω την ευκαιρία.
Δεν είναι καλό το παράδειγμα αλλά δεν έχω άλλο αυτήν την στιγμή...

Αν και για μένα ότι και να είπε αφού τα είπε εκτός σχολείου σε ιδιωτική της σελίδα και γκρούπ κακώς αποβλήθηκε.

Δλδ αν γράψω εδώ διάφορα για καθηγητές μου και το πώς νιώθω για μερικούς απο αυτούς μπορούν να με αποβάλουν?

Δεν συμφωνώ εδώ Αλέξη.
Άλλο το να δω έναν καθηγητή μου έξω και να του πω "Σε μισώ" ή πιο ήπια "δεν σε θεωρώ καλό δάσκαλο" και άλλο να τον πω στα μούτρα του μ@λ@κ@. Το δεύτερο δεν ανάγεται στην ελεύθερη έκφραση.

Πέραν αυτών, σε περίπτωση που υπάρχει τέλεση αξιόποινης πράξης σε βάρος του δασκάλου ή του μαθητή, θεωρώ ότι ο δεσμός τους έχει διαταραχθεί μέχρι διαρρήξεως. Δεν μπορεί να συνεχίσει ο μεν να είναι δάσκαλος και ο δε ο μαθητής του.

Last edited:
να φυλακιστεί να διαπομπευτεί να διασυρθεί να κουρευτεί γουλί

άκου κει μισεί την εκπαιδευτικό ... σαν δεν ντρεπόμαστε λέω γω

τώρα :bird: που το ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ μήπως θα έπρεπε να το κάνω και εγώ 30 χρόνια μετά ,,, πότε δεν είναι αργά

Άλλο σεβασμός άλλο υποχρεώσεις που προκύπτουν απο τον ρόλο του. Η τήρηση αυτών δεν είναι σεβασμός προς τον μαθητή είναι προς τον εργοδότη του, προς τον ρόλο του. Είναι υποχρεώσεις που απέκτησε αναλαμβάνοντας το επάγγελμα αυτό.
Άν συνεχίζει να εκπληρώνει τις διδακτικές του υποχρεώσεις προς εμένα, μου είναι αδιάφορο αν με συμπαθεί.

Ωραία. Άρα αναγνωρίζεις κι εσύ την αντίστοιχη υποχρέωσή σου να επιδεικνύεις σεβασμό στον δάσκαλο μέσα στην τάξη, την οποία ανέλαβες εγγραφόμενος στο σχολείο κατά την έναρξη του σχολικού έτους. Αυτό είναι ο τυπικός σεβασμός (εγώ το λέω έτσι, εσύ το ανάγεις σε νομική υποχρέωση, το ίδιο είναι πάντως) που ανάγεται στον σεβασμό του λειτουργήματος. Για τον ίδιο τον δάσκαλο, μπορείς και να έχεις κούκλα βουντού στο σπίτι.

Κιόμως εγώ το δεν σε θεωρώ καλό δάσκαλο το έχω για πιο βαρύ απο το είσαι μ@λ@κ@ς. Εμένα θα με πείραζε απείρως περισσότερο.

Σίγουρα μιλάμε για μια ιστορία χωρίς να ξέρουμε με ακρίβεια το τί γράφτηκε. Αλλά εμένα προσωπικα μου φαίνεται πολύ ακραία πράξη η οριστική αποβολή της μαθήτριας απο το σχολείο, έστω και αν ήταν κανονική εξύβριση. Δεν μου κάθεται καλά.

επιδεικνύεις σεβασμό στον δάσκαλο μέσα στην τάξη.

Μα για αυτό ακριβώς μιλάω. Μέσα στην τάξη οφείλεις να τηρείς τους κανόνες που ισχύουν μέσα σε αυτήν. Αν δεν το κάνεις τιμωρήσαι. Όταν μίλαγα με πετούσαν έξω και καλά κάναν.

Εδώ όμως δεν μιλάμε για μέσα στην τάξη.

Στην ομάδα αυτή του facebook, διάβασα και την ανάποδη άποψη: Αν ένας καθηγητής έφτιαχνε μια τέτοια ομάδα, με φωτογραφίες (όπως προφανώς είχε βάλει και η μαθήτρια) και εξέφραζε τα συναισθήματα του για τους μαθητές του, αυτό έχει να κάνει με την ελευθερία του λόγου και τα σχετικά;

Να το θέσω λίγο αλλιώς? Αν έβριζε χυδαία ή συκοφαντούσε κάποιο συμμαθητή της (στο facebook), θα έπρεπε να τιμωρηθεί ή όχι?

όχι στο σχολείο τέτοια παραπτώματα περνάνε χωρίς τιμωρία, από σπασμένες μύτες και πάνω κάτι μπορεί να γίνει. :flipout::flipout:

Απάντηση: Re: Απέβαλαν μαθήτρια λόγω Facebook!

να φυλακιστεί να διαπομπευτεί να διασυρθεί να κουρευτεί γουλί

άκου κει μισεί την εκπαιδευτικό ... σαν δεν ντρεπόμαστε λέω γω

τώρα :bird: που το ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ μήπως θα έπρεπε να το κάνω και εγώ 30 χρόνια μετά ,,, πότε δεν είναι αργά

Xαχαχα, μου θύμισες ανάλογη δική μου περίπτωση με καθηγητή στο Λύκειο.
Με προσέβαλε πολύ άσχημα και αυτό που εισέπραξε τον έκανε να ξανασκεφτεί σοβαρά εάν θα το ξαναέκανε. Δυστυχώς δεν μπορώ να περιγράψω τι έγινε, δεν μου επιτρέπει ο ρόλος μου, βάλτε την φαντασία σας να καλπάσει :flipout::flipout::flipout:
Εκείνη την εποχή (1982) δεν υπήρχε facebook και τις διαφορές τις λύναμε με πιο...... "εκλεπτυσμένους" τρόπους:BDGBDGB53: