Απέβαλαν μαθήτρια λόγω Facebook!

Δεν είναι απαραίτητο να συντάξει ή υπογράφει δικηγόρος τη μήνυση. Οποιοσδήποτε έχει μια α' ευχέρεια στη σύνταξη κειμένων και αιτήσεων γενικώς (πράγμα για το οποίο δεν χρειάζεται να έχεις βγάλει νομική σχολή) και μια ελάχιστη γνώση βασικών και προφανών ποινικών διατάξεων (δεν μιλάμε να κάνεις μήνυση για κάτι εξειδικευμένο, αλλά ας πούμε για μια εξύβριση, μια κλοπή, μια σωματική βλάβη, ε, δεν είναι και ανώτερα μαθηματικά) μπορεί άνετα να συντάξει μια μήνυση.

αν υποβαλω μυνηση / εγκληση

και δεν αποδειξω τιποτα θα μου κανουν μυνηση για ψευδη καταμυνηση ?

κατ ευθειαν ?

( ντροπη μου να μην ξερω την α.υ. της ψευδους καταμηνυσης :D

Last edited:
αν ο μαθητης θελει να ειναι παρων δικηγορος ( ιδιως σε σοβαρες περιπτωσεις ( που μπορει να ειναι και ποινικο αδικημα ) αν
εκανε εξυβριση , αν χτυπησε κανενα συμμαθητη του - σωματικη βλαβη κ.λ.π )

μπορει να του απαγορευθει ?

αλλο αν ο δικηγορος αρχιζει και απειλει τους καθηγητες η να εκφοβιζει ...

αν απλα υπερασπιζεται το μαθητη ?

( σαν να ειναι δικαστηριο )

Οι δικηγόροι μπορούν να εκπροσωπούν τον εντολέα τους γενικώς ενώπιον "αρχών". Αλλά τώρα για παρουσία στα πλαίσια πειθαρχικής, στα πλαίσια του σχολείου δηλαδή, αντιμετώπισης ενός μαθητή, μου παραφαίνεται υπερβολικό. Σημείο της γενικευμένης υστερίας μας βέβαια. Ξέρετε, το "θα μιλήσεις με τον δικηγόρο μου" φοριέται πολύ τελευταία, σημείο όχι μόνο της αρχοντοχωριάτικης πλευράς και του δικομανούς των νεοελλήνων, αλλά και του υπερπληθωρισμού των δικηγόρων. Δλδ οι περισσότεροι το εννοούν "θα μιλήσεις με τον δικηγόρο μου (αλλά δωρεάν για εμένα)". Εάν τον πλήρωναν όμως με την ώρα, θα ήταν περισσότερο πρόθυμοι να τα πουν δίχως ενδιάμεσους με τον υποψήφιο αντίδικό τους. Αλλά μάθαμε τώρα όλοι.

Ένα tip

Στα 5 χρόνια που υπηρετώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (μόνο σε σχολεία της επαρχίας) έχω αλλάξει 4 διευθυντές.

Και οι 4 προτίθενται - ο ένας το έχει κάνει ήδη- να ζητήσουν την ψήφο των συμπολιτών τους είτε στην τοπική, είτε στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. (οι ίδιοι ή οι σύζυγοι).

Food for thought...

Το συμπερασμα ποιο ειναι δηλαδη? Οτι χρησιμοποιουν το ''διευθυντηλικι'' για προσωπικο οφελος και κοινωνικη προβολη?

Ισως για τους συγκεκριμενους να ισχυει.

Αλλα για πολυ περισσοτερους, το δημοσιο σχολειο ειναι πανω απ' ολα μερος προσφορας προς τους μαθητες και προσωπικου μοχθου για να ξεπεραστουν ενα σωρο προβληματα-παιδικες ασθενειες της ελληνικης Παιδειας.. Και δεν μιλω μονο για διευθυντες αλλα κυριως- για καθηγητες.

Πλάκα έχει σε μερικές δεκαετίες να βλέπουν τα παιδιά μας οδό Γυμνασιάρχου Κατσίκη :p

Ήδη έχουμε τη Γυμνασιάρχου Μικρού πιο πέρα, στο Χαριλάου.

Απάντηση: Re: Απέβαλαν μαθήτρια λόγω Facebook!

Το βασικό ερώτημα είναι βέβαια αν διευθυντές με τέτοιες φιλοδοξίες μπορούν να εφαρμόσουν τους κανονισμούς των σχολείων τη στιγμή που οι μαθητές και οι γονείς τους αντιμετωπίζονται σαν πιθανοί μελλοντικοί ψηφοφόροι.

Πλάκα έχει σε μερικές δεκαετίες να βλέπουν τα παιδιά μας οδό Γυμνασιάρχου Κατσίκη :p

Σόρρυ Τάσο, αλλά αν δεν μπώ σε τάξη νοιώθω πεντηκοντούτης

Ακόμη και αν ήθελα, βέβαια, θα "κοβόμουν" στη συνέντευξη...

Να σας αναφέρω μια ακόμη περίπτωση για να προβληματιστούμε:

σε σχολείο της Καλαμαριάς μαθητές άνοιξαν σελίδες για κάποιους ή κάποιες καθηγητές όπου κάποιοι μαθητές καταγράφουν κάθε μέρα σαν ημερολόγιο όλα όσα κάνει ο κάθε καθηγητής με εξαιρετικές λεπτομέρειες. Ο πληροφορικός οτυ σχολείου με τον οποίο μιλούσα πριν λίγο ανέφερε ότι για τον πιο δημοφιλή καθηγητή γράφονται περίπου 450 μηνύματα τη βδομάδα με 10-25 φωτογραφίες τη βδομάδα κι 1-3 βίντεο. Χωρίς ιδιαίτερο σχολιασμό (αρνητικό), αλλά πολύ αναλυτική περιγραφή. π.χ. 11.23 ξύνει το κεφάλι του. 11.30 βγήκε ο γιακάς από το πουλόβερ. 7.30 αγόρασε καινούριο πουκάμισο.

αυτό πώς θα σας φαινόταν αν συνέβαινε για εσάς; θα αδιαφορούσατε; ή από ένα σημείο και μετά θα μπαίνατε καθημερινά για να βλέπετε τί έχει γραφεί για εσάς καθημερινά; Θυμίζω ότι σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει (μάλλον) κάποια παράβαση....

Εάν έρθει καμιά ωραία αγωγή αποζημίωσης στους γονείς των μαθητών, θα δούμε εάν υπάρχει ή όχι παράβαση.

Ο μόνος ίσως τρόπος συνετισμού σε τέτοιες περιπτώσεις.

Καλαμαριά, Τούμπα και Χαριλάου είναι τίγκα στους Γυμνασιάρχες και Καθηγητές....

Απάντηση: Re: Απέβαλαν μαθήτρια λόγω Facebook!

αυτό πώς θα σας φαινόταν αν συνέβαινε για εσάς; θα αδιαφορούσατε; ή από ένα σημείο και μετά θα μπαίνατε καθημερινά για να βλέπετε τί έχει γραφεί για εσάς καθημερινά; Θυμίζω ότι σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει (μάλλον) κάποια παράβαση....

Πολύ περίεργα, σα να βρίσκεσαι σε συνεχή επιτήρηση και παρακολούθηση! Κάτι σαν Big Brother, αλλά ανάποδα (αφού δεν προέρχεται από κάποια ανώτερη εξουσία). :chinscratch:

Εάν έρθει καμιά ωραία αγωγή αποζημίωσης στους γονείς των μαθητών, θα δούμε εάν υπάρχει ή όχι παράβαση.

Ο μόνος ίσως τρόπος συνετισμού σε τέτοιες περιπτώσεις.

αποζημίωση για ποιό λόγο;

έχουν παραβεί τη νομοθεσία;

Σε προσβολή της προσωπικότητας θα στηριζόταν μια τέτοια αγωγή. Όχι ιδιαίτερα δύσκολα, νομίζω. Όπως θεμελιώνεται προσβολή της προσωπικότητας στην περίπτωση παράνομης φωτογράφισης και δημοσίευσης της φωτογραφίας δίχως τη συναίνεση του παθόντος, αντίστοιχα θα μπορούσε να θεμελιωθεί και εδώ μια τέτοια αγωγή. Γιατί τι είναι η αναμετάδοση και της παραμικρής λεπτομέρειας από τις κινήσεις ενός προσώπου εάν όχι βάναυση διάρρηξη των τειχών της ιδιωτικότητάς του; Ή επειδή ξύνει την κούτρα του σε δημόσιο χώρο είμαστε ελεύθεροι να το αναμεταδίδουμε, όπως και το εάν άλλαξε πουκάμισο από χθες κλπ;

Και εάν είναι άτολμα τα ελληνικά δικαστήρια σε ...νεωτερισμούς, είμαι σίγουρος ότι μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα και να σερβιριστεί αντίστοιχο παράδειγμα από αμερικανική νομολογία.

Θα είναι ένα καλό μάθημα και στους μαθητές αλλά και στους γονείς τους, ότι στο δίκαιό μας, του οποίου η άγνοια δεν συγχωρείται στους ενηλίκους, πέραν των εξαντλητικών περιγραφών υπάρχουν και οι γενικότερες διατάξεις.

Last edited:
Μόνο που έρχεται ο επιμελητής να επιδώσει και διαβάζει ο άλλος το αίτημα φτάνει για να αρχίσει το καμάρι του στις σφαλιάρες....

Μπα, πιθανότερο είναι να βγει στον Τριανταφυλλόπουλο για να κλαψουρίσει. Πλέον και οι ενήλικοι έχουν χάσει την αίσθηση του μέτρου. Η νοοτροπία του "παιδί είναι" και του "το άδικο το έχουν οι άλλοι" είναι πρωτίστως των γονέων, όχι του παιδιού. Αυτοί είναι που πρέπει να φάνε πρώτοι τη "σφαλιάρα".