Απεβίωσε ο Χρήστος Λαμπράκης

Μα το κράτος έχει φτιάξει κατά το μεγαλύτερο μέρος το Μέγαρο.
Καταρχάς έχει δωρίσει το οικόπεδο, 7 στρέμματα -υπολογίστε αξία.
Όταν έγινε η κύρωση του Οργανισμού του Μεγάρου με τον Ν. 1198/1981 (Σπύρο ήταν νόμος του ενός άρθρου -μάλλον ένα μόνο άρθρο παρένθετο σε άσχετο νόμο- γιατί ήταν απλή κύρωση με νόμο της συμβολαιογραφικής πράξης που υπογράφηκε όπως προανέφερα μεταξύ Δημοσίου-Λαμπράκη-Ευταξία), το σωματείο (οι Φίλοι της Μουσικής) είχε ήδη έτοιμες τις μελέτες του έργου και είχε προχωρήσει το κτήριο μέχρι του σταδίου του σκελετού -πολύ πρώιμο στάδιο δηλαδή, εάν αναλογιστεί κανείς τι χρειάζεται ένας τέτοιος χώρος. Από εκεί και μετά, ήταν το Δημόσιο που ανέλαβε την ολοκλήρωση (υποτίθεται ότι με τιμές 1980 είχε υπολογίσει το κόστος σε 900 εκατομμύρια... και καλά), δεσμευόμενο να τη φέρει σε πέρας εντός 12ετίας (τελικώς το έκανε σε 10...). Το σωματείο και το ίδρυμα είχαν βεβαίως τη συνεισφορά τους -κάτι κληροδοτήματα- αλλά είναι προφανές ότι το Μέγαρο το πλήρωσε κατά το συντριπτικώς μεγαλύτερο μέρος του, το Δημόσιο. Με κυριότερο αντάλλαγμα, 40 εμφανίσεις της ΚΟΑ (κλπ) σε τιμή κόστους (λειτουργικών εξόδων). Βέβαια μέχρι και πρόσφατα εξακολουθεί να μπαίνει εγγυητής στις συμβάσεις του Οργανισμού... κάτι για 90 εκ. ευρώ είχα ακούσει πριν κάτι χρόνια.

Τα ξέρω όλα αυτά.... εγώ άλλο πράγμα ήθελα να τονίσω: Αν δεν ήταν ο Λαμπράκης, και αυτή η κίνηση, σήμερα θα είχε η Αθήνα αίθουσα συναυλιών? ΟΧΙ. Θα γινονταν συσκέψεις επί συσκέψεων στο ΥΠΠΟ μέχρι το 2050, και μετά θα αποφασιζόταν νύχτα, και θα κατασκευαζόταν ένα κοτέτσι, εκτός προδιαγραφών, από τον ξάδερφο του γραμματέα του υπουργού, που εν μια νυκτί θα γινόταν από δάσκαλος κατασκευαστής.

Το ίδιο ισχύει και για αεροδρόμια, Αττικές οδούς, μετρό, κλπ κλπ κλπ κλπ...

Γι'αυτό λέω πάντα ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αυτή που προχωράει αυτή τη χώρα, αν περιμένουμε από την πρωτοβουλία του Δημοσίου, ζήτω που καήκαμε... Γι'αυτό για μένα το σημαντικό δεν είναι να κόψουμε τα φτερά των ιδιωτών, όπως λυσσάνε καθημερινά σε πορείες κλπ, αλλά να φροντίσουμε ώστε το κράτος να ελέγχει σωστά τέτοιες πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλίζεται το συμφέρον του πολίτη. Δεν είναι κακό να κερδίζει κάποιος ιδιώτης όσο μας παρέχει κάτι που μας είναι τόσο χρήσιμο. Κακό είναι να κερδίζει στις πλάτες μας μην προσφέροντας τίποτα.

Last edited:
Αττικές οδούς,

πολύ ...μεγαλόθυμο σε κόβω: πληρώνω τόσα χρόνια φόρους και τέλη για το 'προνόμιο' να κυκλοφορώ στους ελεεινούς δρόμους τους που εγκυμονούν 1000 κινδύνους για μένα και για το αυτιοκίνητό μου και μετά, μου φέρνουν τον ιδιώτη που φτιάχνει την Αττική οδό και εγώ πρέπει να ξαναπληρώνω.:bang:
Μήπως πρέπει να τους είμαι και ...ευγνώμων από πάνω;

την ανεπάρκεια του Δημοσίου οι πολίτες πρέπει να την σκέφτονται όταν εκλέγουν.
αλλά ...δεν προφταίνουν: τους έχει φάει η τηλεόραση.

πολύ ...μεγαλόθυμο σε κόβω: πληρώνω τόσα χρόνια φόρους και τέλη για το 'προνόμιο' να κυκλοφορώ στους ελεεινούς δρόμους τους που εγκυμονούν 1000 κινδύνους για μένα και για το αυτιοκίνητό μου και μετά, μου φέρνουν τον ιδιώτη που φτιάχνει την Αττική οδό και εγώ πρέπει να ξαναπληρώνω.:bang:

Γι'αυτό μίλησα για σωστό έλεγχο των ιδιωτών από το κράτος. Ώστε να μην φεσώνεται ο πολίτης. Θα μπορούσε πχ το εκάστοτε Υπουργείο όταν έδινε άδεια για την Αττική Οδό, να θέσει ως περιορισμό, ότι απόσβεση θα γίνει σε 15 χρόνια και όχι σε 3 όπως έγινε, και μέγιστο αντίτιμο διοδίων το 1.50 ευρώ πχ, αντί για τα 2.70.

Όμως αν με ρωτήσεις τώρα αν προτιμούσα να έχω την Αττική Οδό των 2.70 ή το τίποτα του 1995, θα μου επιτρέψεις να προτιμήσω την τωρινή κατάσταση. Δυστυχώς ενδιάμεση δε θα μπορούσε να υπάρξει.

:grinning-smiley-043

Απάντηση: Re: Απεβίωσε ο Χρήστος Λαμπράκης

Γι'αυτό μίλησα για σωστό έλεγχο των ιδιωτών από το κράτος. Ώστε να μην φεσώνεται ο πολίτης...

Όταν οι εργολάβοι ανεβοκατεβάζουν τους διοικούντες του κράτους,
ποιό κράτος θα ελέγξει τους εργολάβους?

+1

Γι'αυτό λέω πάντα ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αυτή που προχωράει αυτή τη χώρα,

κάνεις λάθος φυσικά γιατί η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε αυστηρό πλαίσιο νόμων κι όχι σε ξέφραγο αμπέλι.
Αυτοί θησαυρίζουν στην πλάτη μας κι όταν έρθουν τα δύσκολα οι παρακεντέδες τους μας φωνάζουν 'να βάλουμε ένα χεράκι'.
τα είδαμε και ...αλλαχού, τα βλέπουμε κι εδώ και, απ ότι λένε, σύντομα θα τα δούμε και ...καλύτερα. Ηδη μας τη ρίξανε απόξω απόξω ότι ...'κινδυνεύει' το Δώρο Πάσχα. Να...συνηθίζουμε σιγά σιγά στην ιδέα -bye-

κάνεις λάθος φυσικά γιατί η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε αυστηρό πλαίσιο νόμων κι όχι σε ξέφραγο αμπέλι.

Γι'αυτό λέω πάντα ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αυτή που προχωράει αυτή τη χώρα........ να φροντίσουμε ώστε το κράτος να ελέγχει σωστά τέτοιες πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλίζεται το συμφέρον του πολίτη.

Που ακριβώς κάνω λάθος αφού λέω ακριβώς ό,τι κι εσύ? :damnyou:

Που ακριβώς κάνω λάθος αφού λέω ακριβώς ό,τι κι εσύ?

E oχι και...ακριβώς: εσύ λές ότι 'μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία προχωράει αυτή τη χώρα' κι εγώ λέω ότι αυτή η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι, η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι ανεξέλεγκτη και οι πολίτες πληρώνουν και ξαναπληρώνουν.

Επίσης: το ΜΜΑ δεν το χρηματοδότησε η ιδιωτική πρωτοβουλία.
Το ...πιστώθηκε όμως. Και φτάνεις σήμερα εσύ να το θεωρείς επίτευγμά της.
Ενώ εμείς το πληρώσαμε.

Απάντηση: Re: Απεβίωσε ο Χρήστος Λαμπράκης

Αυτοί θησαυρίζουν στην πλάτη μας κι όταν έρθουν τα δύσκολα οι παρακεντέδες τους μας φωνάζουν 'να βάλουμε ένα χεράκι'.
τα είδαμε και ...αλλαχού, τα βλέπουμε κι εδώ και, απ ότι λένε, σύντομα θα τα δούμε και ...καλύτερα. Ηδη μας τη ρίξανε απόξω απόξω ότι ...'κινδυνεύει' το Δώρο Πάσχα. Να...συνηθίζουμε σιγά σιγά στην ιδέα -bye-

Α γειά σου..
Γιατι και εγώ μιά χαρά κονομες θάκανα και θα κοκορευομουνα άν μετά την κατασκευή τής Αττικής Οδού(πού με τά λεφτά που σπαταλήθηκαν,θαχαν φτιαχτεί δέκα αντιστοιχες γερμανικές)μού δινόταν κατ´αναθεσιν η εκμετάλλευση τών Διοδίων..
Ωραια ιδιωτική πρωτοβουλία μέ ξένα κόλλυβα..:BDGBGDB55::BDGBGDB55:

Το mall είναι κάτι αρκετά διαφορετικό, καθώς είναι κάτι που δεν ωφέλησε σε τίποτα τον πολίτη.

Εγώ ξαναρωταω, μιας και μάλλον δεν έγινα κατανοητός... Αν δεν υπήρχε η ιδιωτική πρωτοβουλία, τώρα θα είχαμε Μέγαρο μουσικής, Αττική οδό, προαστιακό, μετρό, καποιους σοβαρούς δρόμους και τόσα αλλά; Ξέρω, θα έπρεπε αυτά να τα κάνει το κράτος, όμως επιτρέψτε μου να πω ότι βαρέθηκα να βριζω απλά το κράτος, θέλω να απολαμβανω σαν πολίτης τα αυτονόητα για κάθε ευρωπαίο... Αφού το κράτος δε μπορεί ας το κάνει κάποιος άλλος και ας επικεντρωσουμε τον ρόλο του στον έλεγχο αυτών που μπορούν, έστω και με ξένα κολυβα...ας γίνουν και κάποια από τα λεφτά μας έργα επιτέλους. Έστω και μέσω τρίτων, έστω και με διαρροές στον τριτο...

Last edited:
Εδώ στην δουλειά έχουμε κάποιους επαναπατρισθέντες από Τσεχία και λοιπά γύρω κράτη.
Τα μέγαρα μουσικής, οι ρόκ τζάζ και φόλκ φιέστες του Σαββατοκύριακου σχεδόν όλο το χρόνο, τα ωδεία, ...ect ...ect
ανήκαν στην καθημερινότητά τους, είναι η κουλτούρα τους. Και πουθενά εκεί δεν υπάρχει "επαγγελματίας ανάδοχος". Ο κάθε Δήμος τα δημιουργούσε.
Και στη χώρα μας...
...όπου δεν υπάρχει "χοντρή μάσα" οι κατά τόπους αρχές πιέζονται από τους πολίτες και οργανώνουν όμορφα πράγματα.

Όπου όμως υπάρχει "εγγυημένη απόδοση" :
στην Ελλάδα πρώτα βρίσκουν τον ανάδοχο και μετά εφευρίσκουν το έργο

Re: Απάντηση: Απεβίωσε ο Χρήστος Λαμπράκης

Εδώ στην δουλειά έχουμε κάποιους επαναπατρισθέντες από Τσεχία και λοιπά γύρω κράτη.
Τα μέγαρα μουσικής, οι ρόκ τζάζ και φόλκ φιέστες του Σαββατοκύριακου σχεδόν όλο το χρόνο, τα ωδεία, ...ect ...ect
ανήκαν στην καθημερινότητά τους, είναι η κουλτούρα τους. [/B]

άστο να πάει Μπιλ: το μόνο πραγματικό ροκ γκρούπ της Τσεχίας ήταν οι Plastic People Of The Universe. Μπαινόβγαιναν στις κρατικές φυλακές κάθε τρείς και λίγο. Οι άλλοι, όποτε τους επιτρεπόταν να παίζουν, θύμιζαν κάτι ανάμεσα σε City-τους θυμάσαι;- και heavy metal Γ' διαλογής. Δεν θέλεις να ξέρεις. Ασ'το να πάει στα κομμάτια.

πραγματικά φωτισμένες φιγούρες, όπως ο μακαρίτης Sergey Kuryokhin, μόλις έπεσε ο σταλινισμός, παρότι αντικαθεστωτικοί του κερατά, θρηνούσαν το τέλος της καταπίεσης. Ηταν οι Αγιοι Τρελλοί, αυτοί που πίστευαν ότι η μεγάλη Τέχνη θάλλει μόνο μέσα από την καταπίεση και τη στέρηση.
Θυμάμαι ακόμη μία συνέντευξη του Kuryokhin σε αγγλικό περιοδικό.
Ελεγε, περίπου: 'the end of state suppression of improvised music will be an aesthetic disaster on a par with the death of Satan'.

:adore: :adore: :adore:

ανήκαν στην καθημερινότητά τους, είναι η κουλτούρα τους. Και πουθενά εκεί δεν υπάρχει "επαγγελματίας ανάδοχος". Ο κάθε Δήμος τα δημιουργούσε.
Και στη χώρα μας...
...όπου δεν υπάρχει "χοντρή μάσα" οι κατά τόπους αρχές πιέζονται από τους πολίτες και οργανώνουν όμορφα πράγματα.

Όπου όμως υπάρχει "εγγυημένη απόδοση" :
στην Ελλάδα πρώτα βρίσκουν τον ανάδοχο και μετά εφευρίσκουν το έργο

δυστυχώς τώρα στην τσεχία γίνεται ακριβώς αυτό... που γίνεται κι εδώ.

Aποψη

Ίσως ήρθε η ώρα να πούμε κάποια πράγματα για τον Χρήστο Λαμπράκη. Καλά να είναι εκεί που είναι αλλά επειδή θα τον ...αγιοποιήσουν τα ΜΜΕ πρέπει να πούμε ότι ο Λαμπράκης ήταν ο κατ'εξοχήν άνθρωπος της διαπλοκής που προωθούσε τους δικούς του ανθρώπους και όταν ήθελε ΕΡΙΧΝΕ κυβερνήσεις! Πράγματι είχε τρέλα με την μουσική και την τέχνη. Γιαυτό και το όραμα του , το μέγαρο μουσικής έγινε πραγματικότητα. ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ. Ο Ελληνικός λαός το πλήρωσε. Όλοι φοβόντουσαν τον Λαμπράκη και του χρέωσαν ένα κρατικό έργο που έγινε με χρήματα του φορολογούμενου πολίτη.

Ο Λαμπράκης και οι συν αυτώ, έχουν...

τεράστια ευθύνη για όσα δεινά τραβάει ο τόπος. Απέκρυπταν επί χρόνια τους δανεισμούς και την λανθασμένη πορεία που είχε πάρει η χώρα επειδή ήθελαν να στηρίξουν τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Για δικούς τους λόγους.
Ο κόσμος από που θα ενημερωνόταν; Από ποιο ΜΜΕ θα μπορούσε να μάθει την αλήθεια; Μικρές εταιρείες καταστράφηκαν και τα ΜΜΕ γιγαντώθηκαν. Είχαν τις πληροφορίες και γνώριζαν τι και πως. Πότε θα γίνει το κακό και όλα όσα έρχονται ή ήρθαν στο χρηματιστήριο.

Η ιστορία δεν ξαναγράφεται αλλά ούτε πρέπει να παραποιείται και να λέμε τον Λαμπράκη εθνικό ευεργέτη. Είπαμε ότι ευεργέτες είναι οι : Ζάππας, Ευγενίδης, Συγγρός κ.α. που προσέφεραν στον τόπο. Από την τσέπη τους.

Είδατε ποιοι ήταν στην κηδεία του Λαμπράκη; Όλοι οι επιχειρηματίες, εφοπλιστές, παράγοντες και πολιτικοί. Μα όλοι. Από όλα τα κόμματα. Πόσοι απλοί και ...ανώνυμοι άνθρωποι πήγαν στην κηδεία του; Απλός δεν ήταν και αυτός; Έτσι μας έλεγαν.
Όμως στην κηδεία της Μερκούρη ή του Καζαντζίδη και της Βουγιουκλάκη έγινε πανικός. Γιατί όχι και στου Λαμπράκη; Χωρίς βέβαια να λέει κάτι το ότι ο κόσμος συγκινείται εύκολα και πάει σε κηδείες επωνύμων.

Αυτά τα ολίγα.

Πράγματι είχε τρέλα με την μουσική και την τέχνη. Γιαυτό και το όραμα του , το μέγαρο μουσικής έγινε πραγματικότητα. ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ. Ο Ελληνικός λαός το πλήρωσε. Όλοι φοβόντουσαν τον Λαμπράκη και του χρέωσαν ένα κρατικό έργο που έγινε με χρήματα του φορολογούμενου πολίτη.

Μεταφράζοντας λοιπόν, ο Λαμπράκης έκανε αυτό που τόσα χρόνια όλοι οι Υπουργοί Πολιτισμού δεν τόλμησαν. Έφτιαξε με τα λεφτά των φορολογούμενων μια αίθουσα συναυλιών - κόσμημα, διεθνών προδιαγραφών, και επέστρεψε στον Έλληνα πολίτη το δικαίωμα που του'χαν στερήσει κυβερνήσεις επί κυβερνήσεων, να απολαμβάνει μουσική όπως πρέπει, με ιδιαιτέρως φτηνό εισιτήριο, που πράγματι σέβεται τον όρο "φοιτητής", ή "μικροαστός". Δεν είναι τυχαίο ότι είναι το μόνο "θέατρο" στην Ελλάδα στο οποίο μπορείς να παρακολουθήσεις οποιαδήποτε παράσταση με 15-20 ευρώ, ποσό που πολλές φορές κατεβαίνει ακόμα και στα 4.50, και για συναυλίες που μόνο της πλάκας δεν είναι.

Το αν κέρδισε αυτός από όλο αυτό, προσωπικά με αφήνει αδιάφορο, εφόσον κέρδισε και ο πολίτης. Σίγουρα δε, το προτιμώ από το να πήγαιναν τα λεφτά μου σε κάποια δεξίωση του ΥΠΠΟ, και σήμερα, εν έτει 2010 να γίνονταν ακόμα συσκέψεις σχετικές με την μελλοντική κατασκευή αίθουσας συναυλιών στην Αθήνα, ενστάσεις από την αντιπολίτευση, χωρίς σαφή λόγο και αντιπροτάσεις, διαγωνισμοί που θα αναβάλλονταν για ασήμαντο αφορμή, και θα ακυρώνονταν λόγω εκλογών, και τα γνωστα........

Last edited: