Απεικόνιση του jitter

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,069
Αξίζει να μπει και στο diy, το βρήκα αναρτημένο στο νήμα "Δικάναλος Ήχος/Computer Audio/Κάρτες Ήχου Audio Interface/Κάρτες ήχου με I2S out" το οποίο δεν το είχα δει ποτέ.

Το είχε αναρτήσει ο Ντίνος (dinos) και το αντιγράφω και εδώ.
Ντίνο θα ήθελα να μας αναλύσεις περισσότερο με ποιον ψηφιακό παλμογράφο το μέτρησες (δεν πιστεύω να είναι αυτός της Rigol;), γιατί βλέπω ότι κατεβαίνει πολύ χαμηλά στο Time/div από τον αναλογικό που έχω συνηθίσει (3 κλίμακες πιο κάτω).

Υπέροχη απεικόνιση του jitter που προσωπικά ποτέ δεν είχα την τύχη να το δω, έτσι ζωντανά.
Επίσης στην απεικόνιση πως μετράται το jitter?

θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να ασχοληθούμε με μετρήσεις και με διάφορες μεθόδους ώστε να δούμε τα λάθη μας και τις δυνατότητες ενώ ακόμα παραπέρα θα ήταν δυνατόν να έχουμε μια λίστα με τον εξοπλισμό όλων μας ώστε να βοηθούμε περεταίρω στις μετρήσεις και τα υπόλοιπα μελή. Ο Μανόλης (lemon) π.χ έχει μετρήσει πολλές φορές με επιτυχία και με συνεχή βελτίωση του εξοπλισμού και της μεθοδολογίας. Στις μετρήσεις επίσης συχνά βλέπουμε το Τάσο (tmjuju) να ασχολείται με το θέμα ζεστά. Ακόμα μου έρχονται στο μυαλό Γιώργος (gfle) o Λάμπρος (tonal) ο Μανώλης (Morfeas) επίσης ο Πάνος Τσιτιμάκης, ο Βαγγέλης ο καινούργιος και φυσικά ο πρόεδρος (λέγε με Τυροβολά). Όσο αφορά το jitter δοκίμασα πρόσφατα το όρο μερικών sampling μηχανημάτων και βρήκα ένα συνολικό ποσό 100 psec. Αυτό θεωρώ πως είναι και το όριο των μετρήσεων που έχω τη δυνατότητα να κάνω με τρόπο άμεσο και όχι υποθετικό ή υπολογιστικό. Σας παραθέτω ένα μικρό video και τμήμα του εξοπλισμού.
http://www.youtube.com/watch?v=LqZGWDsMv0c
Το σύνολο του jitter αφορά γεννήτρια sampling head καλώδιο και digitizer – παλμογράφο (αθροιστικό). Ίσως μερικοί να δείτε πως είναι το jitter σε τόσο μικρούς χρόνους για πρώτη φορά. Θα βελτιωθεί ακόμα περεταίρω με στόχο τα 30 – 10 psec. Δυστυχώς οι παρούσες καταστάσεις (οικονομικά, επαγγελματικά, οικογενειακά με κρατούν μακριά από την πιο συστηματική ενασχόληση αλλά πιστεύω πως αν οργανωθούμε θα έχουμε πολύ παιχνίδι. Περιμένω περιγραφές από τον κάθε ένα για τις μεθοδολογίες και τον εξοπλισμό στο κυνήγι του τέρατος του jitter.

attachment.php

Last edited:
Ναι βρε παιδί μου και εκεί που ήταν αναρτημένο, είχε χαθεί!

Μπράβο Ντίνο και πάλι, πιστεύω τώρα, ότι πραγματικά θα αποκτήσει το θέμα τη βαρύτητα που του αρμόζει...

Τεφαρίκι :grinning-smiley-043:grinning-smiley-043. Μπράβο Μανώλη που τό έφερες κι εδώ.
Ο Dinos εκτός από το ότι είναι άριστος γνώστης, έχει και άριστο εξοπλισμό.

Είναι πολύ δύσκολη μέτρηση, εκτός από άρτια καταρτισμένο χειριστή,απαιτεί όργανα υψηλής ποιότητας και ακρίβειας.

...
Επίσης στην απεικόνιση πως μετράται το jitter?...

Προφανώς στην ερώτησή μου, από ότι βλέπω η απάντηση ισοδυναμεί με το πλάτος που εμφανίζεται στον παλμογράφο ως προς το χρόνο.

Για παράδειγμα στο παρακάτω capture από το άνω βίντεο είναι το πλάτος μεταξύ των δύο πορτοκαλί βελών, χοντρικά το jitter προσεγγίζει τα 40pS εφόσον το Time/div έχει οριστεί στα 50pS.

attachment.php

Περιμένουμε τον Ντίνο να μας αναλύσει τη διαδικασία μέτρησης και το συνοδό εξοπλισμό που χρησιμοποίησε (εδώ προφανώς είναι τετραγωνικός παλμός) και εάν υπάρχουν και άλλα μέλη που έχουν ασχοληθεί με το jitter στα dac's, εάν είναι δυνατόν να μας παρουσιάσουν μεθόδους (πρακτικούς ως επί των πλείστων) μέτρησης.

Attachments

• jitter.jpg
    jitter.jpg
    23.6 KB · Views: 139
Και εχω και εγω μια ερωτηση, το σημα που βλεπουμε ειναι εξοδος απο καποιο S/PDIF ή απλος τετραγωνικος παλμος απο γεννητρια;

Το jitter ειναι injected ή οντως υπηρχε;

Ωραιο θεμα!!!

Απάντηση: Re: Απεικόνιση του jitter

ΦΡΙΚΑΡΑ!!!!

Το τέρας είναι ορατό!!!!!!
Είναι σαν να βλέπεις βίντεο με τον διάβολο!

Το ιδιο αισθανθηκα και εγω.
Ειναι ολιγον σοκ.

Μπραβο στον φιλο για το καταπληκτικο Θεμα!!!!!

Κατ' αρχάς χαίρομαι που σας άρεσε η καταγραφή της κυματομορφής. Είναι από ένα παλιό post, που αν θυμάμαι καλά αφορούσε το προβληματισμό σε σχέση με τη χρήση του πρωτοκόλλου I2S.
Στις ερωτήσεις τώρα.
Το σύνολο της απεικόνισης αφορά την μέτρηση του συνολικού ενδογενούς jitter ενός συστήματος που χρησιμοποιώ για την περιοδική συντήρηση των μηχανημάτων του εργαστηρίου (κυρίως καλιμπράρισμα σε probes και βαθμίδες εισόδου των παλμογράφων). Ουσιαστικά κατέγραψα το όριο που έχουν τα μηχανήματα αναφοράς που είναι και το όριο το όποιο μπορώ να εμπιστεύομαι. Το set up αποτελείται από μια γεννήτρια Tek 284 με rise time 75 psec (αναμένω και μια με 25 psec). Το σήμα οδηγείται σε ένα ενισχυτή δειγματοληψίας (Tek 7S11 + S4) ενώ χρέη δειγματολήπτη εκτελεί ένα Tek 7T11A. Το σύνολο στεγάζεται σε ένα mainframe Tek 7854 (με πρόσθετα μια delay line Tek 7M11 και ένα waveform calculator). Οι συνδέσεις γίνονται με ημιάκαμπτα καλώδια. Ο στόχος μου είναι να έχω ποιότητα στη μέτρηση παλμών 100 - 200 MHz (σε μεγάλο εύρος duty cycle). Αυτό απαιτεί bandwidth από τα probes και τους ενισχυτές τουλάχιστον 1GHz (έχω περίπου 1,3GHz real time). Όμως για να είμαι σίγουρος πως και οι ενισχυτές και τα probes είναι σωστά ρυθμισμένα χρειάζομαι ακόμα μεγαλύτερο εύρος (> 10 GHZ). Επειδή σύγχρονοι παλμογράφοι (ψηφιακοί) με τέτοιο bandwidth είναι πανάκριβοι, στράφηκα στην ανωτέρω παλιότερη τεχνολογία (κορυφαία της δεκαετίας του '80) και ειδικότερα σε τεχνικές αναλογικής δειγματοληψίας (sampling) και ψηφιακής καταγραφής (digitizing). Θέλοντας να δω το συνολικό jitter του συστήματος ώστε να βελτιωθεί στα 10 - 20 psec κατέγραψα την παραπάνω κυματομορφή. Το μεγαλύτερο τμήμα του jitter που βλέπετε οφείλεται στο jitter του συστήματος του trigger του δειγματολήπτη 7T11A και δευτερευόντως σε διακυμάνσεις της ενίσχυσης από τους ενισχυτές 7S11 + S4. To σύνολο έχει ελεγχθεί και με ένα παλμογράφο 7104. Tο jitter της γεννήτριας δεν αφορά το συγκεκριμένο setup και δεν μετράται με αυτή τη μέθοδο. Η γεννήτρια απλώς μας δίνει ένα πολύ γρήγορο μέτωπο παλμού και έτσι δοκιμάζουμε τη γραμμικότητα των ενισχυτών και της ανταπόκρισης του συστήματος trigger. Η κυματομορφή ανέβηκε για να δείξει πως είναι οι μετρήσεις στη περιοχή των psec. Φυσικά έχοντας τη δυνατότητα για καλή απεικόνιση παλμού σε υψηλές συχνότητες ίσως να ασχοληθώ και με την ποιότητα του σήματος μέσα σε κάποιο DAC, αλλά η μέτρηση του jitter στο SPDIF και AES / EBU είναι μια άλλη περίπτωση και γίνεται με εντελώς διαφορετική μεθοδολογία (βλέπε φασματική ανάλυση). Η άμεση παρατήρηση του jitter στο SPDIF όπως αυτή που είδατε στο video είναι πολύ δύσκολη, διότι υπάρχει μεγάλο εύρος μεταξύ της περιοδικότητας του ρολογιού (π.χ ~ 10 nsec σε αρχείο υψηλής ανάλυσης) και του απαιτούμενου - προσδοκώμενου jitter (π.χ 10 psec) μιλάμε δηλαδή για time ratio κοντά στο 1:1000.

Re: Απάντηση: Απεικόνιση του jitter

η μέτρηση του jitter στο SPDIF και AES / EBU είναι μια άλλη περίπτωση και γίνεται με εντελώς διαφορετική μεθοδολογία (βλέπε φασματική ανάλυση).

Αν αναφέρεσαι σε μεθοδολογία αντίστοιχη του stereophile http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=38915&highlight=jitter
, θα έλεγα ότι το αποτέλεσμα είναι το συνολικό – όχι απλά του s/pdif λ.χ.

Έπεσε από όλους μας πολύ διάβασμα για το jitter ή είναι κοντά του Αγίου Jitter, γιατί βλέπω και σε άλλο νήμα του "Δικάναλου Ήχου" να ξεκινά συζήτηση περί s/pdif, jitter και τα σχετικά.

Υπάρχει αρκετό υλικό προς διάβασμα (υπόψη του άρθρο του avmentor είναι αρκετά αναλυτικό) και θα αξιοποιηθεί καταλλήλως.

Να αναφέρω ότι αντιλαμβάνομαι την απεικόνιση του jitter στο βίντεο του φίλου Ντίνου, να εμφανίζει "σποραδικότητα" εξαιτίας της ψηφιοποίησης του σήματος (δείγματα). Αν το ίδιο σήμα το βλέπαμε σε αναλογικό παλμογράφο που να κατέβαινε τόσο χαμηλά (κλίμακα pS) - που να μπορούσε να παρουσιάζει το σήμα αθροιστικά - θα το βλέπαμε ως "θόλωμα" του μετώπου του παλμού, μου θυμίζει ταλάντωση σε αναλογικό ενισχυτή.