απεργία εκπαιδευτικών: γράμμα προς τους γονείς

VAG.NIK

Supreme Member
18 August 2006
3,073
Αθήνα
Aνοιχτή επιστολή προς τους γονείς των μαθητών μας

Αγαπητοί γονείς,

Εμείς οι εκπαιδευτικοί των παιδιών σας θέλουμε μέσα απ’ αυτή την επιστολή να μοιραστούμε μ’ εσάς τις αγωνίες και τις σκέψεις μας για τη Δημόσια Εκπαίδευση, την εργασία και το μέλλον των παιδιών μας. Η απεργία μας, που αρχίζει στις 18 Σεπτέμβρη, είναι η αφορμή γι αυτό, οι αιτίες όμως πολλές.

Στο ίδιο έργο θεατές

Παρά τις μεγάλες εξαγγελίες για «αλλαγές», «τομές», «μεταρρυθμίσεις», «αναδιαρθρώσεις», ξέρουμε ότι το σημερινό σχολείο βρίσκεται μακριά απ’ αυτό, που ονειρευόμαστε κι εμείς κι εσείς. Τα ερωτήματα, που βασανίζουν εσάς αλλά και μας για την ποιότητα και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, δε βρίσκουν απάντηση, γιατί παραμένουν οι αιτίες που τα προκαλούν.

Μαζί αγωνιούμε για:


· Το παιδί μας, που γυρίζει εξουθενωμένο από το σχολείο και πρέπει να ξεκινήσει, αμέσως μετά, ένα μαραθώνιο εξωσχολικών δραστηριοτήτων, που πληρώνονται πανάκριβα,

· Τα σχολεία, που εξακολουθούν να λειτουργούν με διπλοβάρδια, τα ακατάλληλα σχολικά κτίρια, την έλλειψη σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής (εργαστήρια, βιβλιοθήκες, υπολογιστές κλπ.)

· Το νηπιαγωγείο, που συνεχίζει να είναι το αποπαίδι της γενικής εκπαίδευσης,

· Τις χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες από έλλειψη προσωπικού, κάθε Σεπτέμβρη,

· Τις συμπτύξεις τμημάτων και την αύξηση του αριθμού των μαθητών στην τάξη.

· Τη συνειδητή υπολειτουργία των Τμημάτων Ένταξης για μαθητές με ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες,

· Την άτυπη κατάργηση των τάξεων υποδοχής για τους αλλοδαπούς μαθητές, η οποία εντείνει την ανισότητα, τις διαχωριστικές γραμμές, τα φαινόμενα αποκλεισμού,

· Την ένταση των φαινομένων σχολικής αποτυχίας και απόρριψης και την αύξηση του αριθμού των παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο,

· Την έλλειψη επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

Διαρκές έγκλημα η υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης

Παιδεία: Κοινωνικό δικαίωμα ή υπόθεση της αγοράς;
Ακόμα κι οι παππούδες μας θυμούνται το ιστορικό αίτημα για 15% για την παιδεία. Έγινε επανειλημμένα προεκλογική υπόσχεση, μετατράπηκε σε 5% του ΑΕΠ, αλλά είτε έτσι είτε αλλιώς ποτέ δεν ικανοποιήθηκε. Αντίθετα οι δαπάνες για την εκπαίδευση μειώνονται συνεχώς.

Έχετε νιώσει όλοι, βαθιά στην τσέπη σας, ότι η δωρεάν εκπαίδευση κατάντησε σύγχρονος μύθος.


Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεθοδευμένη προσπάθεια από διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, για να μετατραπεί το κοινωνικό δικαίωμα στην εκπαίδευση σε ατομική υποχρέωση. Δηλαδή, ο πολίτης οφείλει μόνος του να μεριμνά και να εξασφαλίζει την εκπαίδευση στον εαυτό του και στα παιδιά του και όχι το κράτος σε όλους.

Με βάση αυτή τη λογική το κράτος θα διαθέτει τα στοιχειώδη κι όλα τα υπόλοιπα θα καλούνται να τα καλύψουν οι γονείς ή οι χορηγοί.

Η αγορά εισβάλλει ταχύτατα στο δημόσιο σχολείο και το καλεί να λειτουργεί με τα κριτήρια των επιχειρήσεων, ενώ δυναμώνει η ιδιωτική εκπαίδευση. Σ´ αυτή την κατεύθυνση προωθείται η Συνταγματική αναθεώρηση και η αλλαγή του άρθρου 16, που ιδρύει τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ώστε να γίνει νόμος το: «όποιος έχει χρήματα σπουδάζει».

Η αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών, εκπαιδευτικών


Οι μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις παρουσιάζουν ως υπεύθυνους για την κατάσταση της εκπαίδευσης εκπαιδευτικούς – μαθητές και γονείς, ώστε να προωθούνται μέτρα για τη «συμμόρφωσή» τους.

Η ένταση των εξετάσεων και της αξιολόγησης των μαθητών που επιχειρείται από το δημοτικό, θα αφυδατώσει την ελεύθερη και δημιουργική διδασκαλία και την προσπάθεια να μπει στις τάξεις το φως της ολόπλευρης γνώσης για όλα τα παιδιά. Το κάθε τι που θα γίνεται στην τάξη θα πρέπει να «μετριέται - βαθμολογείται» με σκοπό να αποθαρρύνονται και να απορρίπτονται όσο το δυνατόν νωρίτερα οι μαθητές μας από τη συνέχιση των σπουδών τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αξιολόγησης – απόρριψης των μαθητών αποτελεί ο φετινός αποκλεισμός του 50% (περίπου) των παιδιών από τα ΑΕΙ – ΤΕΙ. Ενδεικτική είναι άλλωστε η δήλωση της Υπουργού Παιδείας πως «δεν είναι όλα τα παιδιά κατάλληλα για τα πανεπιστήμια»!! Στην ίδια λογική το πόρισμα ΕΣΥΠ διαπιστώνει ότι: «πρέπει να πάψει αυτή η αδικαιολόγητη προτίμηση των γονιών προς τα πανεπιστήμια»!!

Οι μετρήσιμοι δείκτες, που θα επεκταθούν σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία, θα φορτίζουν την εκπαίδευση με ένα γενικευμένο κλίμα ανταγωνισμού, θα καταστρέφουν κάθε πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας με αποτέλεσμα να παραβλέπονται οι πραγματικές μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας.

Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς μαζί σας. Πιστεύουμε απόλυτα, ότι ο ασφυκτικός κρατικός έλεγχος και η χειραγώγηση του εκπαιδευτικού και του σχολείου, θα χειροτερέψει την εκπαίδευση των παιδιών σας. Θα κάνει τον εκπαιδευτικό πιο φοβισμένο, πιο ανασφαλή, πιο «υπάλληλο» και λιγότερο παιδαγωγό, συνεργάτη κι οραματιστή.

Νέα βιβλία – μεγάλα ερωτήματα

Φέτος θα μπουν στις τάξεις μας τα καινούρια σχολικά βιβλία, που θα τα δούμε κι εμείς οι εκπαιδευτικοί για πρώτη φορά μαζί με τους μαθητές μας! Για τη συγγραφή τους δε ζητήθηκε η γνώμη μας. Ούτε βέβαια υπήρξε δοκιμαστική περίοδος εφαρμογής τους, για να φανούν στην πράξη οι δυνατότητες και οι αδυναμίες τους.

Στα νέα βιβλία παρατηρείται ασυμβατότητα της ύλης που διδάχθηκε πέρυσι με αυτή που θα διδαχθεί φέτος. Η αναδιάταξη της ύλης, θα εντατικοποιήσει την εκπαιδευτική διαδικασία και θα δημιουργήσει μορφωτικά ελλείμματα στους μαθητές. Σοβαρά ερωτηματικά για το περιεχόμενο των νέων βιβλίων γεννιούνται από την έντονη παρουσία της αγοράς σ´ αυτά π.χ. διαφήμιση παιδικού ηλεκτρονικού παιχνιδιού, ενώ την ίδια στιγμή υποβαθμίζεται η λογοτεχνία και οι αναφορές σε πανανθρώπινες αξίες, όπως η ειρήνη και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Απέναντι σ’ αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα αγωνιζόμαστε για:

· Γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ ή στο 15% του προϋπολογισμού, αίτημα κυρίαρχο σ´ όλες τις κινητοποιήσεις μας.

· Ενιαία δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, σ´ όλες τις βαθμίδες χωρίς αποκλεισμούς και κατηγοριοποιήσεις. Λέμε όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος.

· Ενιαία 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

· Μείωση των μαθητών ανά τμήμα στο 1:20 και 1:15 στο νηπιαγωγείο.

· Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

· Αναλυτικά προγράμματα και βιβλία που να εξυπηρετούν τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, την κριτική σκέψη και την ολόπλευρη γνώση.

· Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στα σχολεία.
Αγώνας για αξιοπρεπή Εργασία

Αγαπητοί γονείς,
απευθυνόμαστε σε σας όχι μόνο γιατί είστε οι γονείς των μαθητών μας αλλά και γιατί είστε κι εσείς εργαζόμενοι.

· Γιατί αισθανόμαστε ότι λίγο ως πολύ ξυπνάμε με τις ίδιες αγωνίες και κοιμόμαστε με τα ίδια άγχη.

· Γιατί κι εσείς κι εμείς, για να ζήσουμε τις οικογένειές μας, χρειάζεται να κάνουμε δυο και τρεις δουλειές. Γιατί είμαστε όλοι μας αντιμέτωποι με την ακρίβεια και βλέπουμε κάθε χρόνο τους μισθούς μας να χάνουν την αγοραστική τους δύναμη.

· Γιατί κουραστήκαμε όλοι μας, να τρέχουμε στις τράπεζες για ένα δάνειο.

· Γιατί αναρωτιόμαστε το ίδιο, όταν σκεφτόμαστε ότι στην εποχή της μεγάλης τεχνολογικής έκρηξης και της απίστευτης αύξησης της παραγωγικότητας, εμείς κι εσείς πρέπει να δουλεύουμε όλο και περισσότερο, όλο και σκληρότερα.

· Γιατί θυμώνουμε όλοι μας όταν οι μεσαιωνικές συνθήκες δουλειάς (η ανασφάλιστη εργασία, η ωρομισθία, ο φόβος της απόλυσης, τα ωράρια «λάστιχο», η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων ) θεωρούνται το όραμα του 21ου αιώνα.

· Γιατί κι εσείς κι εμείς, τρομάζουμε στην ιδέα, ότι όσο περνάει ο καιρός, για να βγούμε στη σύνταξη θα πρέπει να βρισκόμαστε σε βαθιά γεράματα και μετά από 35 και 40 χρόνια δουλειάς, θα χρειαζόμαστε την οικονομική στήριξη των παιδιών μας για να επιβιώσουμε.

· Γιατί αγανακτούμε όταν οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και λιγότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι και περισσότεροι.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί είμαστε κομμάτι του κόσμου της εργασίας γι´ αυτό καλούμε και τους άλλους εργαζόμενους σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα,

να αγωνιστούμε για:

· την πραγματική αύξηση των αποδοχών μας,

· τη μείωση των συντάξιμων χρόνων με αύξηση των συντάξιμων αποδοχών,

· τη μείωση του εργάσιμου χρόνου,

· τη σταθερή και μόνιμη εργασία.

Κάθε νίκη απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική

ανοίγει το δρόμο για νέες κατακτήσεις σε όλους τους εργαζόμενους.

Ο αγώνας για την Παιδεία

και την αξιοπρεπή Εργασία είναι κοινός

Αγαπητοί γονείς,
Γνωρίζετε, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κινητοποιούμαστε. Γνωρίζετε, ότι η απεργία έχει μεγάλο κόστος για μας. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά, που οι κινητοποιήσεις μας ξεκινούν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αυτό και μόνο το στοιχείο δείχνει την αποφασιστικότητα αλλά και τη θέλησή μας για λύσεις στα προβλήματα του δημόσιου σχολείου «εδώ και τώρα». Πολύ απλά , η κατάσταση που βιώνουμε ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

Σας καλούμε να παραμερίσετε όσους «καλοθελητές» θελήσουν να συκοφαντήσουν αυτό τον αγώνα. Να είστε σίγουροι πως με την απεργία μας αυτά που έχουμε να κερδίσουμε εμείς, οι μαθητές μας και το δημόσιο σχολείο είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έχουμε να «χάσουμε».

Πριν μερικά χρόνια βαδίσαμε μαζί στις μεγάλες απεργίες και διαδηλώσεις ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα και σχέδια και πετύχαμε την απόσυρσή τους. Τώρα είναι η ώρα να βρεθούμε ξανά μαζί στη μάχη της Παιδείας και της αξιοπρεπούς Εργασίας.

Τον περασμένο Ιούνη ένα μεγαλειώδες και πρωτοφανές κίνημα της φοιτητικής νεολαίας που αγκαλιάστηκε από την κοινωνία κέρδισε μια πρώτη μάχη. Συνέτριψε το φόβο και τη μοιρολατρία, τη λογική του «τίποτα δεν γίνεται» .
Τώρα είναι η δικιά μας ώρα
Να ενώσουμε αγωνίες και αγώνες
για ένα καλύτερο μέλλον
για μας και τα παιδιά μας



πηγή: www.doe.gr


 
αφορμή για τη δημοσίευση του παρόντος, πήρα από άλλο thread ´με τίτλο "ιδιωτικοποίηση;" όπου κάποιος συμφορουμίτης αναφέρει ως βασικό αίτημα της απεργίας την οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών. θεωρώ ότι με τούτο το κείμενο θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.
 
Απεργιακές Επιτροπές Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αττικής:
ανοιχτή επιστολή προς κάθε επίδοξο απεργοσπάστη
(ένα κείμενο που φιλοδοξεί να μη βρει παραλήπτες)
- Εσείς κυρία θα απεργήσετε;
- Φυσικά παιδί μου.
- Και θα πληρώνεστε τις μέρες της απεργίας;
- Όχι παιδί μου.
- Κι αν τα αιτήματα σας δικαιωθούν θα αφορούν κι αυτούς που δεν απείργησαν;
- Μα φυσικά.
- Μα αυτό κυρία, εκτός από άδικο, είναι κι άτιμο.
(αυθεντικός διάλογος ανάμεσα σε εκπαιδευτικό και μαθητή λίγο πριν την απεργία)
Μας έλεγες: «Με 24ωρες και 48ωρες απεργίες τίποτα δεν γίνεται»
Για αυτό και ‘μεις αποφασίσαμε αγώνα διαρκείας.
Αν έρθεις μαζί μας θα είμαστε πιο δυνατοί.
Αν έρθεις μαζί μας θα νικήσουμε συντομότερα.
Μας λες: «Δεν μπορώ να χάσω μεροκάματο. Δεν έχω. Με πνίγουν οι ανάγκες. Λυπάμαι.»
Σου λέμε: Δεν απεργεί αυτός που «έχει». Απεργούμε όλοι για να «έχουμε».
Και το δικό μας βιβλιάριο αδειάζει πριν τελειώσει το δεκαπενθήμερο.
Κι εμείς δάνεια έχουμε. Κι αν χρειαστεί θα ξαναδανειστούμε,
για να μη γίνουμε άδικοι, άτιμοι κι ανεύθυνοι. Για να μη γίνουμε απεργοσπάστες.
Κατάλαβε το. Μας προσβάλλει ο εγωισμός σου.
Κι εμείς ανάγκες έχουμε. Γι’ αυτό και απεργούμε.
Μας λες: «Πρέπει να βρούμε διαφορετικές μορφές πάλης»
Σε προσκαλέσαμε σε τόσες συνελεύσεις και σε προσκαλούμε και τώρα
να ‘ρθεις μαζί μας και να μας πεις τις δικές σου μορφές πάλης
για να τις περπατήσουμε μαζί.
Σου λέμε πάντως καθαρά και ξάστερα:
στο βασίλειο της «ελεύθερης οικονομίας»
τα πάντα «κοστίζουν».
Και πάνω απ’ όλα οι αγώνες.
Μας λες: «έλα μωρέ, με την απεργία τίποτε δεν γίνεται».
Σου λέμε: Πολλά γύρω μας γίνανε.
Μήπως δεν ξέρεις ότι τίποτα δεν μας χαρίστηκε;
Μήπως δεν ξέρεις ότι αυτά που σήμερα ακόμα κρατάμε
τα πήραμε με τους αγώνες των προηγούμενων;
Άλλωστε καταλαβαίνεις τι μας περιμένει χωρίς την απεργία.
Το βλέπεις δέκα χρόνια τώρα.
Στη δουλειά που κάθε χρόνο γίνεται και χειρότερη.
Στο μισθό που λιγοστεύει.
Στη σύνταξη που απομακρύνεται.
Στα μάτια των μεγαλύτερων μαθητών που κάθε μέρα αδειάζουν από τη
δυσπιστία γι’ αυτό που τους περιμένει.
Την απεργία δεν την κάνουμε εμείς. Την κάνουν αυτοί
που κάθε μέρα πριονίζουν περισσότερο το δικαίωμα μας να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια.
Αυτοί που με τους ασφαλιστικούς τους νόμους
θέλουν να κάνουν τις τάξεις μας –εκτός από χώρους ζωής μας- και χώρους θανάτου μας.
Αυτοί που πιστεύουν πως δεν πιστεύουμε τα λόγια για
αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη
που καθημερινά διδάσκουμε στους μαθητές μας.

Μας λες: «ποιος θα μας ακούσει; ποιος νοιάζεται τώρα για την εκπαίδευση;»
Σου απαντάμε. Εσύ. Κι εμείς. Και χιλιάδες άλλοι
που βλέπουν πως το αυτονόητο στις μέρες μας παράλογο βαφτίζεται,
πως το αίτημα να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας βαφτίζεται κλοπή,
πως το δικαίωμα στη δουλειά και τη μόρφωση βαφτίζεται άχρηστη πολυτέλεια,
πως η καταδίκη των φτωχών μέσα από την εμπορευματοποίηση της παιδείας
λογίζεται μεγάλη εξυπνάδα,
πως το ανθρωπιστικό κέρδος από την κουλτούρα υποχωρεί
μπροστά στην «κουλτούρα του κέρδους».
Μας λες: «δεν έχω εμπιστοσύνη στην ηγεσία»
Σου λέμε: Σε προσκαλούμε (και τώρα)
να ‘ρθεις στις συνελεύσεις για να σ’ ακούσουμε και να μας ακούσεις.
Να δικαιολογήσουμε το «συν» του συνάδελφου μέσα από την κοινή μας απόφαση.
Κι αν χάσουμε να ψάξουμε μαζί για το λάθος.
Για να ξαναρχίσουμε τους αγώνες πιο σωστά.
Έτσι κι αλλιώς θα έχουμε κερδίσει τη δυνατότητα να είμαστε μαζί,
χωρίς να ντρέπεσαι, χωρίς να ντρεπόμαστε.
Κι αν κερδίσουμε μαζί να χαρούμε.
Λες στους μαθητές σου: «στη ζωή πρέπει να βαδίζετε με ψηλά το κεφάλι»
Σε ρωτάμε: Με πόσο ψηλά το κεφάλι μπορούν να βαδίσουν οι «προσκυνημένοι»;
Το ξέρεις καλά και το ξέρουμε. Οι μεγάλες λέξεις που χρησιμοποιείς για να αποφύγεις τη συστράτευση έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα.
Πίσω τους μπορούν να κρυφτούν μικροί άνθρωποι.
Σου λέμε λοιπόν για στερνή φορά:
Όποιος μάθημα κάνει σαν αρχίζουν τα μαθήματα των αγώνων
κι αφήνει άλλους να αγωνισθούν για πράγματα που κι αυτόν τον αφορούν
θα πρέπει δειλός κι ανεύθυνος να λέγεται.
Κι αν έρθει στην ήττα για να πει «εγώ σας τάλεγα»
θα πρέπει επιπλέον κι αναίσθητος να λέγεται:
αφού τα πράγματα που χάθηκαν κι αυτόν αφορούσαν.
Κι όταν έρθει στη νίκη με το τενεκεδάκι του απεργοσπάστη να μοιραστεί τα κέρδη,
πέρα από δειλός και ανεύθυνος και αναίσθητος,
κι άτιμος να λέγεται πρέπει,
αφού τα πράγματα που με την τιμή των αγώνων και τους αγώνες της τιμής κερδήθηκαν
ήταν πράγματα που κι αυτόν αφορούσαν.

πηγή: www.alfavita.gr


ΥΓ. πέρα απ'το ότι το προσυπογράφω, θεωρώ ότι ισχύει στις απεργιακές κινητοποιήσεις οποιουδήποτε κλάδου.

η ισχύς ήταν και θα είναι πάντα εν τη ενώσει ...
 
Κύριε Νικολουδάκο,λυπάμαι ,αλλά δεν βρίσκω κάτι τό πρωτότυπο σε ότι γράφεται.Τα πιό πολλά μου θυμίζουν τα γνωστά ´περί υλικοτεχνικής υποδομής´,που γράφονται ποικιλοτρόπως εδώ και 25 χρόνια.
Δεν έχω καμία αντίρρηση στα οικονομικά αιτήματα,αλλά δεν υπάρχει κανένα όραμα παιδείας στην Δ.Ο.Ε.
Δεν περιμένω απο κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές νάχουν όραμα,αλλά απο την μεγάλη πλειοψηφία τών δασκάλων.Και αυτό είναι εντελώς διαφορετικό.
 
κύριε Σούρλα, οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις δεν προωθήθηκαν από τη ΔΟΕ, αλλά από τη μάζα των δασκάλων που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. το συλλογικό μας όργανο, απλώς υποχρεώθηκε να μας ακολουθήσει.
 
Αυτό είναι όντως ελπιδοφόρο.Καποια στιγμή πάντως περιμένω απο τούς δασκάλους να πούν,τι παιδεία θέλουν ,τι γνώμη έχουν για την γλώσσα,για την παραπαιδεία-φροντιστήριο στο δημοτικό είναι απίστευτη κατάντια-τι πιστευουν για τα βιβλία-π.χ. η ιστορία της Στ.Δημοτικού φέτος είναι εντελώς αφελληνισμένη και αναδεικνύει την Καλλιρόη Παρρέν!!-,πώς φαντάζονται ότι θά προετοιμάσουν τα παιδιά στα πρωτα τους βήματα για να γίνουν πολίτες και όχι τσαλαπατημένοι ενήλικες.
Δεν είναι μόνον οικονομικό το θέμα της εκπαίδευσης.Και δεν έχω πειστεί ούτε απο τούς δασκάλους ούτε απο τους καθηγητές ,ότι επιθυμούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να βγεί η εκπαιδευση απο ένα 25ετές τέλμα.
 
Όταν ένας δάσκαλος ή καθηγητής με 5 χρόνια πορϋπηρεσία παίρνει λιγότερα από έναν νεοδιόριστο δημοτικό αστυφύλακα, τότε ας μην έχουμε και τρομερές απαιτήσεις από τους δασκάλους μας. Ότι δίνεις παίρνεις σε αυτή τη ζωή. Και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές δεν αποτελούν εξαίρεση. Για ποιον λόγο να κάτσουν να προβληματιστούν όταν αυτός ο προβληματισμός τους:

α) δεν θα αμοιφθεί δίκαια;
β) θα πεταχτεί στα σκουπίδια από αυτούς που θα έπρεπε να κάνουν πράξη τις όποιες προτάσεις;

Τα προβληματα ειναι γνωστά και δεδομένα εδώ και δεκαετίες και κανείς δεν κάνει τίποτα για να τα λύσει.
 
Last edited:
Απάντηση: Re: απεργία εκπαιδευτικών: γράμμα προς τους γονείς

Photis said:
Όταν ένας δάσκαλος ή καθηγητής με 5 χρόνια πορϋπηρεσία παίρνει λιγότερα από έναν νεοδιόριστο δημοτικό αστυφύλακα, τότε ας μην έχουμε και τρομερές απαιτήσεις από τους δασκάλους μας. Ότι δίνεις παίρνεις σε αυτή τη ζωή. Και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές δεν αποτελούν εξαίρεση. Για ποιον λόγο να κάτσουν να προβληματιστούν όταν αυτός ο προβληματισμός τους:

α) δεν θα αμοιφθεί δίκαια;
β) θα πεταχτεί στα σκουπίδια από αυτούς που θα έπρεπε να κάνουν πράξη τις όποιες προτάσεις;

Τα προβληματα ειναι γνωστά και δεδομένα εδώ και δεκαετίες και κανείς δεν κάνει τίποτα για να τα λύσει.


Fώτη δεν συμφωνώ.Δεν είναι θέμα χρημάτων το μεράκι.Είχα δασκάλους ,που κατ´αναλογίαν αμείβοντο με λίγα χρήματα,αλλά παρ´όλα αυτά Δίδασκαν.
Το άν θά πεταχτεί στα σκουπίδια ο προβληματισμός τους είναι άλλο θέμα.Να προσέχουν ποιούς εκλέγουν για να τους εκπροσωπούν.
 
Και να προσέχουν ποιοί γράφουν τα βιβλία.Πήξαμε στούς ´εκσυγχρονισμένους ´ανιστόρητους πού ισοπεδώνουν τα πάντα για να μην ´παρεξηγηθούν´ γειτονικά κράτη.
 
Όταν ένας δάσκαλος ή καθηγητής με 5 χρόνια πορϋπηρεσία παίρνει λιγότερα από έναν νεοδιόριστο δημοτικό αστυφύλακα, τότε ας μην έχουμε και τρομερές απαιτήσεις από τους δασκάλους μας. Ότι δίνεις παίρνεις σε αυτή τη ζωή. Και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές δεν αποτελούν εξαίρεση.

Το μόνο κριτήριο για το οποίο οι δάσκαλοι και οι καθηγητές επέλεξαν αυτό το επάγγελμα/ λειτούργημα είναι ο μισθός και όλα τα θετικά που συνεπάγεται η εργασία στο δημόσιο ; τότε να μην τους αντιμετωπίζουμε σαν ανθρώπους υπέυθυνους για τη διαπαιδαγώγηση και μόρφωση των παιδιών , αλλά απλούς υπαλλήλους που τελειώνουν το 8 ωρό ( ...λέμε τώρα ) τους όπως ένας φύλακας σε δημόσια υπηρεσία.

Δεν θέλω να υποβαθμίσω την εργασία των υπολοίπων αλλά όσοι εργάζονται για την παιδεία και την υγεία πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά και να σκέφτονατι και να ενεργούν πολύ πιο συνειδητά απο τους υπόλοιπους.

Και πέρα απο αυτό θα πρέπει να διαχωρίσουμε που ξεκινάει και που τελειώνει η βελτίωση της παιδείας και που αρχίζουν και τελειώνουν οι εργασιακές διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών που όπως όλοι λογικό είναι να επιζητούν βελτίωση των εργασιακών , ασφαλιστικών κτλ.

Όλοι έχουν δίκιο αλλά πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή.
 
Προσωπικά , γνωρίζοντας τίς καταστάσεις του Ε.Σ.Υ.,δεν πείθομαι ότι είναι θέμα μόνον χρημάτων,που η δημόσια Ιατρική υπολειτουργεί.Αλλως τε υπάρχει ´σιωπηλή συμφωνία´με το κράτος και πολλοί συμπληρώνουν το εισόδημα με το φακελλάκι,και με το παράνομο ιατρείο.
Παρόμοια φαινόμενα έχουμε και στην παιδεία.
Υ.Γ
Πάντως υπάρχουν δασκαλοι,καθηγητές και γιατροί ,που αγωνίζονται για τον άνθρωπο παρά τίς αντίξοες συνθήκες,και το στραβομουτσούνιασμα τών συναδέλφων τους.
Και για να μην μιλάμε για´λειτούργημα,προσωπικά πιστευω ότι ο ευσυνείδητος επαγγελαμτίας είναι ταυτόχρονα και λειτουργός.
Συμφωνώ στα σχόλια τού Κυρίου Anasthom
 
Ναι αλλα πόσο σημαντικός είναι για το κράτος ένας δάσκαλος και πόσο ένας δημοτικός αστυνομικός; Τι προσόντα πρέπει να έχει ο πρώτος και τί ο δεύτερος; Και τί αντίκρυσμα πρέπει να έχουν στο μισθό αυτά τα προσόντα και αυτή η σημαντικότητα; Δηλαδή παρουσιάζουμε τον ιδανικό δάσκαλο/γιατρό σαν Δον Κιχώτη. Επάγγελμα ή λειτούργημα, πρέπει να αμοίβεται σωστά. Όσο για 8ωρα και κενά, έξω από τον χορό πολλοί μιλάνε. Εγώ πρακτική έκανα σαν εργαστηριακός βοηθός και απλά έδειχνα κάποιες ασκήσεις στους συμφοιτητές μου, και έφευγα με το κεφάλι καζάνι. Και ούτε είχα και καμία ευθύνη απέναντι σε κανέναν. Φανταστείτε έναν καθηγητή που έχει να διδάξει 30 παιδιά σε μια αίθουσα.
 
Μήπως τότε θά πρέπει να ξεκινήσουμε απο τον τρόπο πού αποκτούνται τα προσόντα στα πανεπιστήμια.??
Με την λογική σου Φώτη ο εργάτης θά ρπέπει ναπληρώνει τότε επειδή εργάζεται.
Και δεν είναι τραγικό ο δάσκαλος να κανει μάθημα σε 30παιδιά.
Εγώ έκανα μάθημα σε τάξη 45 παιδιών σε πρακτικό σχολείο της Καλαματας και οι 35 περασαν σε ανώτατες σχολές.Δεν πάθανε οι καθηγητές κάτι τρομερό.
Τωρα εάν κάποιοι βλέπουν τα παιδιά σαν ´μικρά τερατάκια´και κουράζονται πάω πάσο.
 
Δεν είναι τα παιδιά τερατάκια. Είναι η φύση της δουλειάς που κουράζει. Και η ευθύνη που έχει ο δάσκαλος απέναντι σε αυτά τα παιδάκια. Και μετά όλα τα άλλα.

Και δεν προκύπτει πουθενά από τη λογική μου ότι ο εργάτης πρέπει να πληρώνει για να εργάζεται. Πρέπει να παίρνει λιγότερα από τον δάσκαλο γιατί ο δάσκαλος εργατης μπορεί να γίνει, ο εργάτης όμως δάσκαλος δεν γίνεται.

Και στην τελική ο δημοτικός αστυφύλακας τί προσφέρει γενικότερα στην κοινωνία για να παίρνει παραπάνω από όσο ο δάσκαλος; Που θα δικαιολογήσουμε τώρα τους μισθούς και στα "γραμμάτια"...
 
Κι όμως είναι και λίγο τερατάκια. Αυτό κουράζει τους δασκάλους πιο πολύ απ´όσο μπορούμε να φανταστούμε εμείς που δεν το ξέρουμε.
Και φυσικά σ´αυτό φταίνε οι γονείς πρωτίστως και μετά ο νόμος που δεν επιτρέπει ούτε φωναχτή επίπληξη στο τερατάκι.
 
Και στην τελική ο δημοτικός αστυφύλακας τί προσφέρει γενικότερα στην κοινωνία για να παίρνει παραπάνω από όσο ο δάσκαλος; Που θα δικαιολογήσουμε τώρα τους μισθούς και στα "γραμμάτια"...

Σε αυτό δεν αντιλέγω έχεις απόλυτο δίκαιο.
 
Απάντηση: Re: απεργία εκπαιδευτικών: γράμμα προς τους γονείς

Photis said:
Δεν είναι τα παιδιά τερατάκια. Είναι η φύση της δουλειάς που κουράζει. Και η ευθύνη που έχει ο δάσκαλος απέναντι σε αυτά τα παιδάκια. Και μετά όλα τα άλλα.

Και δεν προκύπτει πουθενά από τη λογική μου ότι ο εργάτης πρέπει να πληρώνει για να εργάζεται. Πρέπει να παίρνει λιγότερα από τον δάσκαλο γιατί ο δάσκαλος εργατης μπορεί να γίνει, ο εργάτης όμως δάσκαλος δεν γίνεται.

Και στην τελική ο δημοτικός αστυφύλακας τί προσφέρει γενικότερα στην κοινωνία για να παίρνει παραπάνω από όσο ο δάσκαλος; Που θα δικαιολογήσουμε τώρα τους μισθούς και στα "γραμμάτια"...


Mε 300 ευρώ παραπάνω ο δάσκαλος ή κάθε επαγγελματίας θά ένοιωθε πιό ξεκούραστος δηλαδή??
Ποτέ δεν το πίστεψα.Οταν οι άνθρωποι έχουν εκπαιδευτεί σε κοινωνία μιζέριας ,δέν αρκούν τα χρήματα για να αποδίδουν καλύτερα.
Κάθε εργαζόμενος αξίζει καλύτερων συνθηκών διαβίωσης,αλλά όταν η κοινωνική συνείδηση απουσιάζει,κλάψτα Χαράλαμπε.Και αναφέρομαι γενικώς ,όχι στούς δασκάλους.
Ο Μάρξ χωλαίνει ακριβώς επειδή έλαβε υπ´όψιν του κυρίως την οικονομική αντίληψη περί κοινωνίας και υποτίμησε το λεγόμενο ´εποικοδόμημα´,με άλλα λόγια τον βαθμό πολιτισμού τής κάθε κοινωνίας.
 
Απάντηση: Re: απεργία εκπαιδευτικών: γράμμα προς τους γονείς

Photis said:
Και στην τελική ο δημοτικός αστυφύλακας τί προσφέρει γενικότερα στην κοινωνία για να παίρνει παραπάνω από όσο ο δάσκαλος; Που θα δικαιολογήσουμε τώρα τους μισθούς και στα "γραμμάτια"...


Εχεις δεί νευροχειρουργό μετά απο οκτάωρη χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο,ή πυροσβέστη μετά απο εικοσάωρη προσπάθεια διάσωσης εγκλωβισμένων??Αυτοί έπρεπε να παιρνουν 50000 ευρώ κατ´αναλογίαν.
θα βγάλουμε τιμοκατάλογο στα επαγγέλματα τώρα???
To να δουλευεις με παιδιά του δημοτικού,κατ´αρχήν έχει μεγάλη ευχαρίστηση,τουλάχιστον για όποιον έχει μεράκι.Το περιεχόμενο τής δουλειάς έχει μεγάλη γοητεία.Δεν θά το κάνουμε και ανθυγιεινό επάγγελμα τώρα.
Υ.Γ
Υποθέτω ότι δεν χρειάζεται να γράφω σε κάθε post μου ότι είμαι υπέρ υψηλοτέρων αμοιβών για κάθε εργαζόμενο.Αλλά είμαι και υπέρ τού πρίμ παραγωγικότητας με αντικειμενικά κριτήρια...
 
Συμφωνώ ότι έχει μεγάλη σημασία η κοινωνική συνείδηση του καθενός. Αλλά εδώ έχουμε φτάσει να μιλάμε για την επιβίωση και όχι για την ζωή μέσα στην κοινωνία. Και όταν το θέμα είναι η επιβίωση, τα 300 ευρώ παραπάνω βρίσκονται πιο ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων. Αλλά η συνείδηση πρέπει να υπάρχει και απο τις δύο πλευρές. Γιατί τί συμπέρασμα μπορεί βγαίνει από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση μισθολογικά έχει σε μεγαλύτερη εκτιμηση τις υπηρεσίες ενός ΕΠΟΠ, ή ενός αγροφύλακα, από ότι αυτές ενός δασκάλου; Και δεν είναι μόνο οι δάσκαλοι το πρόβλημα. Είναι δεδομένο ότι στο δημόσιο υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια ανάλογα με την υπηρεσία. Ο μισθός του Διευθυντή του Υπουργείου πολιτισμού, είναι λίγο μεγαλύτερος από αυτόν της καθαρίστριας στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Για ποια συνείδηση να μιλήσουμε μετά; Αυτήν που θα κάνει γαργάρα μια τόσο κατάφορη αδικία;