απεργία εκπαιδευτικών: γράμμα προς τους γονείς

κι επειδή το θέμα είναι η απεργία των εκπαιδευτικών ...

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.)
Βερανζέρου 22, 6ος όροφος, ΤΗΛ – ΦΑΞ : 210 3845434, 210 3835093,
210 5242386, [email protected]r , www.omosp-goneon-athinas.org
Αθήνα Πέμπτη 12 – 10 - 2006


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όταν η υποκρισία δεν κρύβεται και το θράσος περισσεύει!
anak280.gif
Κάθε φορά που ανοίγουν οι λογαριασμοί της εκπαίδευσης με τις κυβερνήσεις επαναλαμβάνονται οι ίδιες σκηνές.
Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μας πείσουν πως έχουν μια νέα μαγική «μεταρρύθμιση» που θα σώσει την παιδεία και κατηγορούν πως για το χάλι της φταίνε όλα τα θύματά της.
Ποιος φταίει που τα παιδιά δεν μαθαίνουν γράμματα;
Τόσα χρόνια «μεταρρυθμίζουν» συνεχώς τη δύσμοιρη παιδεία, αλλά παιδεία δεν έχουμε.
Ποιοι πληρώνουν τα σπασμένα;
Ποιοι άλλοι από τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και την προκοπή της χώρας, που προκοπή δεν έχει;
Οι γονείς αναγκαζόμαστε να χρυσοπληρώνουμε με πάνω από 3 δισ€, αμφίβολης αξίας ιδιωτικές υπηρεσίες, για να συμπληρώσουμε τα ελλείμματα του δημόσιου σχολείου.
Η οικογενειακή μας ζωή έχει εξαφανιστεί στις δεύτερες δουλειές και στο πηγαινέλα στα φροντιστήρια, στις ξένες γλώσσες, στα αθλητικά κέντρα.
Τα παιδιά εξουθενώνονται στους δρόμους, το άγχος και η αποστροφή τους για τη διαδικασία της μάθησης και το σχολείο μεγαλώνει.

Οι μαθητές διεκδικούν γνώση κι όχι απόγνωση.
Θέλουν να μάθουν, θέλουν και να ζήσουν.

Ποιοι δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν για «ανοιχτά σχολεία», για «υποκινητές», για «μειοψηφίες» και πλειοψηφίες, για δημοκρατία, για «φασιστική συμπεριφορά»;
Όλοι αυτοί που χρόνια τώρα, με τις συνεχείς «κοσμογονίες» και «καινοτομίες», έχουν κάνει την εκπαίδευση κατ’ όνομα «δημόσια και δωρεάν» με την υποχρηματοδότηση, τη συνεχή υποβάθμιση, την ιδιωτικοποίηση.
Όλοι αυτοί που θέλουν την εκπαίδευση να προετοιμάζει τους μαθητές για τις ανάγκες της αγοράς, για «να διαχειρίζονται το θυμό και το φόβο τους» ώστε να ισορροπούν στην κινούμενη άμμο της ανασφάλειας, της αβεβαιότητας και της περιπλάνησης που τους ετοιμάζουν.

Το «ευέλικτο» σχολείο της «αγοράς», που ετοιμάζουν, δεν χωράει όλους τους μαθητές, δεν χρειάζεται δάσκαλο αφοσιωμένο στην ολόπλευρη μόρφωση όλων των παιδιών, ούτε δημόσια και δωρεάν λειτουργία.

Στερούν σήμερα τη μόρφωση από τους νέους, γιατί σκοπεύουν αύριο να τους στερήσουν την εργασία και τη ζωή με δικαιώματα.

Τους ζητούν να παραιτηθούν από τα όνειρά τους, να θυσιαστούν, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές στον πόλεμο των κερδών, ως το 2010, από τους ανταγωνιστές τους σε Αμερική και Ασία.

Σε ποιες «μειοψηφίες» απέναντι θα σταθεί η κοινωνία και ποιος είναι «ο πιο σκληρός τρόπος», που απείλησε η υπουργός παιδείας;
Σκοπεύει να συνεχίσει, στα βήματα του κ. Αρσένη, να δικάζει 15χρονα που διεκδικούν καλύτερη μόρφωση;

Εμείς οι γονείς δεν έχουμε λόγο να υποκρινόμαστε ούτε μπορούμε άλλο να ανεχόμαστε όλους αυτούς, που θέλουν να φυλακίσουν τα όνειρα και το μέλλον τους.
Διεκδικούμε να είμαστε οι γονείς των παιδιών μας - κι όχι μόνο αυτοί που πληρώνουν τους λογαριασμούς και τα μεταφέρουν από φροντιστήριο σε φροντιστήριο – και οφείλουμε να στηρίξουμε τους αγώνες τους.
Καθήκον των γονιών και των εκπαιδευτικών είναι, μαζί με τα παιδιά, να αγωνιστούμε για να φέρουμε την κοινωνία στα ανθρώπινα μέτρα.
Όσοι θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας σ’ έναν καλύτερο κόσμο, οφείλουμε έντιμα μαζί τους να διεκδικήσουμε:
- Ενιαίο Σχολείο, δημόσιο και δωρεάν, για όλα τα παιδιά, ως τα 18 τους χρόνια, με δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Που θα ολοκληρώνει την εργασία του, χωρίς ανάγκη φροντιστηρίων και πρόσθετων μαθημάτων επί πληρωμή, θα διαμορφώνει σταθερές προσωπικότητες, ανθρώπους με χαρακτήρα και άλλες κοινωνικές αξίες, για να μπορέσουν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.
- Επαγγελματικές Σχολές, «μεταλυκειακές» Δημόσιες και Δωρεάν
- Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν, σχολές με επιστημονικό αντικείμενο, που θα δίνουν πτυχία με αξία, για εργασία και ζωή με δικαιώματα.
- Αύξηση των κρατικών δαπανών για την παιδεία στο 15% του Προϋπολογισμού.
- Κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών με μόνιμους εκπαιδευτικούς, καλοπληρωμένους, με περιοδική επιμόρφωση από τα Πανεπιστήμια, που θα μαθαίνουν στα παιδιά μας τον κόσμο και τα δικαιώματά τους μέσα σ’ αυτόν.
Απαιτούμε:
- Να καταργηθεί η βάση του «10» και οι πανελλαδικές εξετάσεις του Λυκείου και να απεξαρτηθεί το σχολείο από την πρόσβαση στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.
- Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των μαθητών και η λειτουργία των Μαθητικών Κοινοτήτων.

Οφείλουμε να δώσουμε την απάντηση που αξίζει στην κυβερνητική χολή.

Είμαστε μαζί τους.
Είμαστε οι γονείς και οι δάσκαλοί τους κι όχι οι δεσμοφύλακές τους.
Τα ονειρευόμαστε ν’ ανοίγουν φτερά κι όχι να σέρνουν αλυσίδες.

Οι Σύλλογοι, οι Ενώσεις, οι Ομοσπονδίες Γονέων μαζί με τα Συντονιστικά Αγώνα των μαθητών και τα σωματεία των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων, να πάρουμε θέση στον αγώνα μαθητών και εκπαιδευτικών.
Να συζητήσουμε, να συμφωνήσουμε, να αποφασίσουμε, να αγωνιστούμε:
- Για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών
- Για να κατακτούν όλα τα παιδιά τη μόρφωση, να έχουν δουλειά και δικαιώματα στη ζωή.

Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΓΝΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ

Το Δ.Σ.

Εκπρόσωπος Τύπου: Γεωργία Καλαμποκά τηλ: 6944712162


www.alfavita.gr
 
365 μερες- 90( καλοκαιρι-πασχα χριστουγεννα) 275 μερες
δηλαδη 39 εβδομαδες περιπου *5 εργασιμες μερες= 195 μερες

39 εβδομαδες * 30 ωρες=1170 ωρες
1150*14=16100
16100/1170=13,76 την ωρα

νομιζω οτι ειναι ενας αρκετα καλος μισθος
( βαγγελη συγνωμη που χρησιμοποιησα τα στοιχεια σου)
 
Last edited by a moderator:
NikosR said:
365 μερες- 90( καλοκαιρι-πασχα χριστουγεννα) 275 μερες
δηλαδη 39 εβδομαδες περιπου *5 εργασιμες μερες= 195 μερες

39 εβδομαδες * 30 ωρες=1170 ωρες
1150*14=16100
16100/1170=13,76 την ωρα

νομιζω οτι ειναι ενας αρκετα καλος μισθος
( βαγγελη συγνωμη που χρησιμοποιησα τα στοιχεια σου)

Νίκο, δεν είμαι ωρομίσθιος, είμαι υπάλληλος. και δεν θα είχα πρόβλημα να δούλευα Ιούνη και Ιούλη, αν υπήρχαν παιδιά στα σχολεία εκείνο το διάστημα ...
 
Παιδιά,είναι τουλάχιστο εγκληματικό να υπολογίζουμε πόσα χρήματα την ώρα παίρνουν αυτοί που έχουν σαν σκοπό να μάθουν γράμματα στα παιδιά μας...
Όσα και να παίρνουν,χαλάλι τους.
Είναι τα μόνα χρήματα που πάνε σε δημόσιους υπαλλήλους ,που πιστεύω ότι είναι πολύ λίγα.
 
Re: Απάντηση: απεργία εκπαιδευτικών: γράμμα προς τους γονείς

NikosR said:
365 μερες- 90( καλοκαιρι-πασχα χριστουγεννα) 275 μερες
δηλαδη 39 εβδομαδες περιπου *5 εργασιμες μερες= 195 μερες

39 εβδομαδες * 30 ωρες=1170 ωρες
1150*14=16100
16100/1170=13,76 την ωρα

νομιζω οτι ειναι ενας αρκετα καλος μισθος
( βαγγελη συγνωμη που χρησιμοποιησα τα στοιχεια σου)

Θα ήθελα να υπενθυμίσω:

1. Ο 13ος και 14ος μισθός ΔΕΝ αποτελούν το σύνολο των αποδοχών, αλλά τα 3/5. Άρα μιλούμε για 1150Χ12 + 700Χ2.
2. Τα 1150 ΔΕΝ είναι ο εισαγωγικός μισθός, αλλά περιλαμβάνει τις προσαυξήσεις και τα χρονοεπιδόματα.

Επομένως αποτελεί έναν ικανοποιητικό μισθό στις πρώτες βαθμίδες, αλλά όχι όταν αυξάνονται τα χρόνια υπηρεσίας, καθώς η σχέση νεοδιορισμένου/τελικού μισθού είναι 1/1,5. Δηλαδή μπαίνεις με 970 και μετά από 32 χρόνια υπηρεσίας λαμβάνεις 1430.
 
[COLOR=#00000]""Ενα πληκτρολόγιο για 30 χέρια στα σχολεία

ΣΧΟΛΕΙΑ: Η Ελλάδα προτελευταία στην Ε.Ε. σε εξοπλισμό

Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΜΟΥΡΗ

Ενας από τους χειρότερους μαθητές στην Ε.Ε. είναι η Ελλάδα σχετικά με τη χρήση των υπολογιστών στα σχολεία, ενώ ακόμη και οι περισσότερες από τις «νεοφώτιστες» χώρες έχουν να εμφανίσουν σαφώς υψηλότερες επιδόσεις.

Ελλείψεις σε υποδομή, αλλά και ανεπαρκή κατάρτιση των εκπαιδευτικών καταδεικνύει η έρευνα σχετικά με τη χρήση της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στα σχολεία της ηπείρου. Το σύνολο των σχολείων στη χώρα μας διαθέτει μεν υπολογιστές, όμως αυτό δεν σημαίνει πως έχουν επαρκή εξοπλισμό. Στην Ελλάδα, ένας υπολογιστής καλείται να τα βγάλει πέρα με 15 μαθητές ή, αν προτιμάτε, σε κάθε «σχολικό» πληκτρολόγιο αντιστοιχούν... 30 χέρια.

Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε. και μη θεωρήσετε πως σε άλλους τομείς τα πηγαίνουμε καλύτερα. Οι υπολογιστές έχουν... εξοριστεί από τις αίθουσες διδασκαλίας, αφού μόλις το 18% των ελληνικών σχολείων τούς χρησιμοποιεί στις τάξεις. Στο συγκεκριμένο θέμα βλέπουμε την πλάτη και των 24 εταίρων μας. Οσο για το μέσο όρο της Ε.Ε. των «25» μάς χωρίζει ένα τεράστιο χάσμα 45 ποσοστιαίων μονάδων. Μπορούμε και χειρότερα;

Φαίνεται πως ναι. Κάτι περισσότερο από 1 στους 3 Ελληνες δασκάλους δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει υπολογιστή στην τάξη στη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου και ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις των υπολοίπων.

Οι μισοί εκπαιδευτικοί επικαλούνται τις ελλείψεις σε εξοπλισμό, ενώ το 32% δηλώνει πως δεν έχει τις απαιτούμενες γνώσεις για να χρησιμοποιήσει το... μαγικό κουτί, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

«Η κατάρτιση των δασκάλων φαίνεται πως παραμένει να είναι σημαντικό θέμα σε αρκετά νέα κράτη-μέλη και στην Ελλάδα», σημειώνει χαρακτηριστικά η έρευνα της Κομισιόν.

Τέλος, εντύπωση προκαλεί το 22% των δασκάλων που ισχυρίζεται πως το αντικείμενο που διδάσκει δεν είναι κατάλληλο για διδασκαλία με τη χρήση υπολογιστή, άποψη που δεν φαίνεται να βρίσκει έδαφος σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Η φτώχεια δεν περιορίζεται μόνο στον εξοπλισμό σε υπολογιστές. Μόλις το 13% των ελληνικών σχολείων συνδέεται με το Διαδίκτυο μέσω ευρυζωνικής υποδομής, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 67%.

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για τους μαθητές είναι άγνωστη λέξη, αφού μόνον 6 στους 100 έχουν διαθέσιμη τη συγκεκριμένη υπηρεσία στο σχολείο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη φτάνει το 23,5%.

Ευνόητο είναι πως ανησυχητικά χαμηλά είναι και τα ποσοστά στη χρήση των υπολογιστών και του Διαδικτύου στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Τη στιγμή που στο 94% των βρετανικών σχολείων οι συγκεκριμένες υποδομές και υπηρεσίες έχουν ενσωματωθεί στη διδασκαλία των περισσότερων θεμάτων, το αντίστοιχο ποσοστό στη χώρα μας πέφτει στο 42%, δημιουργώντας μια νέα γενιά ψηφιακών «αναλφάβητων».

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια περιθώρια αισιοδοξίας. Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων δασκάλων τάσσεται υπέρ της χρήσης των υπολογιστών στα σχολεία, θεωρώντας πως από αυτή μόνον οφέλη θα αποκομίσουν οι μαθητές.

Σε ελάχιστες άλλες χώρες οι εκπαιδευτικοί εμφανίζουν τον ίδιο ενθουσιασμό, κάτι το οποίο παρατηρούν και οι συντάκτες της έρευνας.""



άλλη μια "προκήρυξη"-bye- που αφορά την εισαγωγή της νέας τεχνολογίας στην εκπαίδευση, από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. αλλά η ... "μεταρρύθμιση" είναι προ των πυλών ...
icon10.gif
[/COLOR]
[SIZE=-2]Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ[/SIZE]
 
Last edited:
Μπελλος Ευαγγελος said:
...... μα πως ;;;;;;

ο Κωστας ειχε πει 1 μαθητης 1 υπολογιστης .............









γιατι το χαλατε τωρα ;;;;;;;;

στο δικό μου σχολείο, υπάρχει ΕΝΑΣ υπολογιστής για 12 τμήματα (250 παιδιά). πρόσφατα, με ενέργειες του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, 10 χρησιμοποιημένα μηχανήματα - από κάποια εταιρεία που ανανέωσε τους υπολογιστές της - κατέφθασαν και περιμένουν να συνδεθούν και να λειτουργήσουν. από ποιον; μα .... από μένα, όταν με το καλό τελειώσει η απεργία ...
 
Εδώ δυστυχώς Κοι δάσκαλοι ξεπεραστήκατε. Πάρα πολλά σήμερα νοικοκυριά έχουν υπολογιστή στο σπίτι, πολλοί γονείς ξέρουν απείρως περισσότερα απο ότι ξέρουν οι δασκαλοι (όχι οι πληροφορικοί). Δεν αποτελεί πλεόν συντελεστή ένδοιας η έλειψη η/υ στα σχολεία, στα σπίτια ναι. Αλήθεια με τι γνώσεις και εφόδια οι σημερινοί δάσκαλοι θα διδάξουν στα παιδιά πληροφορική; Σας πριμοδότησε την αγορά η/υ αλλά φευ οι περισσότεροι πήραν το τιμολόγιο και πήραν τα χρήματα αντί για η/υ. Ιδού το μεγαλείο!!!!
 
Απάντηση: Re: απεργία εκπαιδευτικών: γράμμα προς τους γονείς

ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ said:
Εδώ δυστυχώς Κοι δάσκαλοι ξεπεραστήκατε. Πάρα πολλά σήμερα νοικοκυριά έχουν υπολογιστή στο σπίτι, πολλοί γονείς ξέρουν απείρως περισσότερα απο ότι ξέρουν οι δασκαλοι (όχι οι πληροφορικοί). Δεν αποτελεί πλεόν συντελεστή ένδοιας η έλειψη η/υ στα σχολεία, στα σπίτια ναι. Αλήθεια με τι γνώσεις και εφόδια οι σημερινοί δάσκαλοι θα διδάξουν στα παιδιά πληροφορική; Σας πριμοδότησε την αγορά η/υ αλλά φευ οι περισσότεροι πήραν το τιμολόγιο και πήραν τα χρήματα αντί για η/υ. Ιδού το μεγαλείο!!!!

αν μιλάς για τα 289 ευρώ που δόθηκαν - μόνο κατόπιν εμφανίσεως τιμολογίου - μετά το υποτιθέμενο "σεμινάριο για την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση", μη γενικεύεις στα συμπεράσματά σου γιατί στην ουσία κάνεις αυτό για το οποίο με κατηγορείς: επικίνδυνη και παραπλανητική προπαγάνδα. προσωπικά, πήγα με τιμολόγιο 1200 ευρώ λόγω πλήρους αλλαγής συστήματος, και πολλοί συνάδελφοι ξόδεψαν τα ίδια ή και περισσότερα χρήματα για αγορά συστήματος ή περιφερειακών. κι αν γνωρίζεις τέτοιες περιπτώσεις - τιμολόγια χωρίς αγορά υλικού - έχεις κάθε δικαίωμα (υποχρέωση, θα έλεγα) να τις καταγγείλεις είτε δημοσίως είτε ιδιωτικώς. οι υστερικές κορώνες και οι αφορισμοί - φανφαρονισμοί παραπέμπουν σε Γκόρτσο - Καλοχαιρέτα - Μαυρογιαλούρο: πολύ κοκοκο, αλλά αυγουλάκι τίποτα ...

το υπόλοιπο μήνυμά σου, είναι η καλύτερη υπεράσπιση των αιτημάτων της απεργίας μας: επιμόρφωση εκπαιδευτικών, υλικοτεχνική υποδομή, αναβάθμιση μισθών. σ'ευχαριστώ ...
 
Ξέρεις κάτι μετά απο τόση ένταση στα προηγούμενα post, μου φαίνεται παράξενο ή θα φανεί πάλι σαν σπόντα ότι και οι δάσκαλοι είναι σαν όλες τις υπόλοιπες συντεχνίες, με τους άριστους, πολύ καλούς , καλούς και απράδεκτους. Απλά σε μία απεργία οι μεν απεργοί παρουσιάζουν όλα τα δίκαια με το μέρος τους η δε εργοδοσία ότι τα έκανε ή τα δρομολογεί. Η αλήθεια; μετά απο καιρό στην μέση ή περίπου στην μέση. Τώρα χωρίς προγραμματισμό, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, με στελέχη δύο ταχυτήτων(2ετούς φοίτησης και 4ε´τούς φοίτησης), με μεγάλο ποσοστό μελών να μην έχουν διδαχθεί πληροφορική και οι υπόλοιποι με σεμινάρια μόνο, προσπαθώ καλόπιστα να πεισθώ αλλά ειλικρινά δεν το καταφέρνω, γιαυτό ας το βγάλουμε σε άλλο θέμα, αφού μπορεύμε να συζητάμε πλέον ότι θέλουμε.
 
Απάντηση: Re: απεργία εκπαιδευτικών: γράμμα προς τους γονείς

ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ said:
Ξέρεις κάτι μετά απο τόση ένταση στα προηγούμενα post, μου φαίνεται παράξενο ή θα φανεί πάλι σαν σπόντα ότι και οι δάσκαλοι είναι σαν όλες τις υπόλοιπες συντεχνίες, με τους άριστους, πολύ καλούς , καλούς και απράδεκτους. Απλά σε μία απεργία οι μεν απεργοί παρουσιάζουν όλα τα δίκαια με το μέρος τους η δε εργοδοσία ότι τα έκανε ή τα δρομολογεί. Η αλήθεια; μετά απο καιρό στην μέση ή περίπου στην μέση. Τώρα χωρίς προγραμματισμό, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, με στελέχη δύο ταχυτήτων(2ετούς φοίτησης και 4ε´τούς φοίτησης), με μεγάλο ποσοστό μελών να μην έχουν διδαχθεί πληροφορική και οι υπόλοιποι με σεμινάρια μόνο, προσπαθώ καλόπιστα να πεισθώ αλλά ειλικρινά δεν το καταφέρνω, γιαυτό ας το βγάλουμε σε άλλο θέμα, αφού μπορεύμε να συζητάμε πλέον ότι θέλουμε.


θα συζητήσω ότι θες, αλλά μετά το πέρας της απεργίας. η επόμενη εβδομάδα θεωρώ ότι θα είναι καταλυτική, από κάθε άποψη ...
 
[COLOR=#00000]400 εκ. δώρο στους σχολάρχες των κολεγίων

Της Βίβιαν Μπενέκου
[email protected]
Ανοίγει ο «ασκός του Aιόλου» με την έναρξη της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16, την 25η Oκτωβρίου 2006. Nέες φωτιές αναμένεται να ανάψουν στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ οι σχολάρχες των κολεγίων «τρίβουν τα χέρια τους» για τις δουλειές που ανοίγονται... στην ιδιωτική εκπαίδευση. H αγορά, που σήμερα μετρά ετήσιες εισπράξεις 110 εκατ. ευρώ, θα εκτοξευθεί στα 500 εκατ. ευρώ. Hδη τα κολέγια που λειτουργούν σήμερα στη χώρα κάνουν «ασκήσεις επί χάρτου» για το πώς θα αντιμετωπίσουν επιχειρηματικά τη λειτουργία ιδιωτικών AEI.
Kάτω από την «ομπρέλα» της φράσης «...επιτρέπεται η λειτουργία μη κρατικών AEI», αναμένεται να μπουν δεκάδες Kέντρα Eλευθέρων Σπουδών που ευελπιστούν να γίνουν πανεπιστήμια..., ενώ δεν είναι διόλου απίθανο οι σχολάρχες τους να είναι οι νέοι πρυτάνεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων Παιδείας!
Και νέο μέτωπο
H αναθεώρηση του άρθρου 16, από τη μία πλευρά, αναμένεται να πριμοδοτήσει με μεγάλα κέρδη την ιδιωτική παιδεία και να μετατρέψει, «εν μια νυκτί» σχεδόν, τις εμπορικές επιχειρήσεις παροχής εκπαίδευσης σε AEI και, από την άλλη, θα ανοίξει τον δρόμο για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως έχουν ήδη προαναγγείλει φοιτητές και πανεπιστημιακοί.
Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες κολεγίων, εάν επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών AEI, ο αριθμός των σπουδαστών θα αυξηθεί από περίπου 20.000 που είναι σήμερα σε κολέγια και ιδιωτικά IEK σε 50.000, καθώς αυτά θα αποτελέσουν την ευκολότερη εκπαιδευτική διέξοδο, για όσους δεν περνούν στα AEI-TEI, για όσους δεν θέλουν να «ξενιτευτούν», αλλά και για εκείνους που δεν τους συμφέρει οικονομικά να «μεταναστεύουν» σε άλλη πόλη.
Kλαδική μελέτη της εταιρείας ICAP για την «τριτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση» υπολογίζει ότι η συνολική δαπάνη στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, όπου φοιτούν 18.000 σπουδαστές, προσεγγίζει τα 110 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Mε βάση τις προβλέψεις της μελέτης, η αγορά που θα προκύψει, ύστερα από την πτώση του «τείχους του άρθρου 16», θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ στα ιδιωτικά κολέγια, τα οποία μάλιστα δεν ενδιαφέρονται εάν θα χαρακτηριστούν κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, αφού τα δίδακτρα θα είναι δίδακτρα... Eκτιμάται ότι θα είναι κατά 65% υψηλότερα από αυτά που ισχύουν σήμερα στα κολέγια, δηλαδή θα πάνε από τα 6.000 στα 10.000 ευρώ κατά μέσον όρο τον χρόνο.
Tα περισσότερα από τα εκπαιδευτήρια αυτά συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια (βρετανικά κυρίως). Tο μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, όπως αναφέρεται στην έρευνα, έχει το Deree College με ποσοστό 28%, ακολουθεί ο εκπαιδευτικός οργανισμός Akto με μερίδιο 10%, το New York College με μερίδιο 8% και πολλά ακόμη.
Hδη έχει σχηματιστεί μια άτυπη λίστα ιδρυμάτων που θέλουν να γίνουν πανεπιστήμια, όπως είναι το εκπαιδευτήριο Alba που σχετίζεται με τον ΣEB και το EBEA.
Στο ίδιο μήκος κύματος βαδίζει και το εκπαιδευτικό κέντρο Athens Information Technology, αλλά και πολλά ακόμη Kέντρα Eλευθέρων Σπουδών, συνεργαζόμενα με αλλοδαπά ιδρύματα.
Τι αναφέρει η Εκθεση
H Eκθεση της ICAP αναφέρει χαρακτηριστικά: «...H υπερβάλλουσα ζήτηση, η οποία υπάρχει από χρόνια στην Eλλάδα, σε συνδυασμό με τις διαφαινόμενες αλλαγές, οι οποίες δρομολογούνται στο θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει τη λειτουργία της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα, ιδιαίτερα για τους οργανισμούς οι οποίοι προσφέρουν μεταπτυχιακά προγράμματα και συνεργάζονται με ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα σπουδών, φήμης, τόπου εγκατάστασης κ.λπ. Tα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών που συνεργάζονται με πανεπιστήμια εξωτερικού στη χώρα μας δεν ξεπερνούν τα 45. Aπό αυτά τα περισσότερα συνεργάζονται με AEI της Bρετανίας και της Aμερικής.
Πέρσι τα δίδακτρα σπουδών για το προπτυχιακό επίπεδο κυμαίνονταν από 3.600 ευρώ έως 7.900 ετησίως. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο τα αντίστοιχα ποσά κινούνται στο εύρος από 4.500 ευρώ μέχρι και 16.500 ευρώ, ετησίως.
Παρά τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν με το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου λειτουργούν, η πορεία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων ήταν ανοδική τα τελευταία χρόνια. Oι συνολικές πωλήσεις των κυριοτέρων επιχειρήσεων ιδιωτικής εκπαίδευσης, οι οποίες δημοσιοποιούν τα οικονομικά τους αποτελέσματα, ακολούθησαν ανοδική πορεία την περίοδο 1999-2003, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 7%».
«Oι προβλέψεις για τη μελλοντική πορεία του κλάδου σχετίζονται άμεσα με τις εξελίξεις στον χώρο της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, με τις οποίες θα αναγνωρίζονται τουλάχιστον τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. H αναμενόμενη ευνοϊκή μεταβολή του θεσμικού πλαισίου δημιουργεί αναμφίβολα σημαντικές ευκαιρίες», λέει στο «Eθνος της Kυριακής» ο κ. Σταμάτης Aργυρόπουλος, μέλος ιδιωτικού εργαστηρίου ελευθέρων σπουδών, συμπληρώνοντας:
«Yπάρχουν ιδιοκτήτες κολεγίων που συζητούν ακόμη και συγχωνεύσεις των σχολών τους, προκειμένου να εξελιχθούν σε πανεπιστήμια, για να ανταποκριθούν στο κόστος των μεγάλων αυτών επενδύσεων».

Τα 3 επίμαχα σημεία
Τι αναφέρει σήμερα το άρθρο 16
H συζήτηση για τη σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος δεν αναφέρεται διόλου στα προβληματικά σημεία των αναθεωρητέων διατάξεων. Aντίθετα, οι εισηγήσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να συγκλίνουν αποκλειστικά στην άρση των εμποδίων που θέτει η συνταγματική ρήτρα για τη μετατροπή σε πανεπιστήμια των εμπορικών επιχειρήσεων που πωλούν «υπηρεσίες εκπαίδευσης».

Σήμερα, το άρθρο 16 αναφέρει ρητά:
1. H Παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους.
2. H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Tα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του κράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους.
3. H σύσταση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται.



[/COLOR]
[SIZE=-2]Πηγή: ΕΘΝΟΣ[/SIZE]
 
[COLOR=#00000]Καχυποψία και εκπαιδευτική πολιτική

Γ. ΒΩΚΟΣ

Ολα δείχνουν ότι η αναταραχή στον χώρο της παιδείας θα συνεχιστεί και κατά πάσα πιθανότητα θα ενταθεί, χωρίς κανείς να γνωρίζει πού θα οδηγηθεί. Είναι πολύ δύσκολο σε μια τόσο λεπτή και κρίσιμη περιοχή, όπως είναι σε όλες τις βαθμίδες της η εκπαίδευση, να προτείνει κανείς έτοιμες λύσεις που μοιάζουν, τις περισσότερες φορές, με κομπογιαννίτικες συνταγές. Οι προτάσεις εδώ, πιθανόν περισσότερο από αλλού, χρειάζονται μελέτη, τόλμη και μυαλό. Ισως μάλιστα και φαντασία. Με το δεδομένο αυτό, θα περίμενε κανείς ότι η σημερινή κυβέρνηση, ύστερα από τόσα χρόνια στην αντιπολίτευση και τουλάχιστον προβληματισμένη από την κατάσταση στον χώρο της παιδείας, θα μπορούσε να προτείνει λύσεις, έχοντας αναθέσει την επεξεργασία τους σε ανθρώπους έμπειρους γύρω από τα προβλήματα αυτά.
Υστερα από δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης έχω την εντύπωση πως δεν θα ήταν μεγάλος ο αριθμός εκείνων που θα συμφωνούσαν με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα θέματα της παιδείας. Ειδικά μάλιστα στο πανεπιστήμιο, για όσους ζουν τα θέματα αυτά από κοντά και επιπλέον βρίσκονται ή έχουν βρεθεί σε διοικητικές θέσεις που τους υποχρεώνουν να συναλλάσσονται με το υπουργείο Παιδείας, η κατάσταση θυμίζει συχνά την ατμόσφαιρα που πρέπει να είχε κατά νου ο Γκόγκολ όταν έγραφε τον Επιθεωρητή. Ετσι, για παράδειγμα, οι διορισμοί εκλεγμένων μελών του διδακτικού προσωπικού καθυστερούν περισσότερο από ένα έτος χωρίς απολύτως καμία εξήγηση, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν σπανίως υπερέβαιναν το όριο των τριών μηνών. Λεπτομέρειες - θα πει κάποιος. Και δεν θα έχει άδικο, αν παραβλέψει το γεγονός ότι αυτές και άλλες παρόμοιες προδίδουν ένα ύφος άσκησης της εξουσίας που έχει ήδη πάρει διαστάσεις λαίλαπας.
Το κυριότερο και αυτάρεσκα προβεβλημένο χαρακτηριστικό του εν λόγω ύφους είναι ο αυταρχισμός του. Εντολές στέλνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στα πανεπιστήμια και απαιτεί την άμεση και κατά γράμμα εφαρμογή τους: τα πανεπιστήμια ή θα υπακούσουν ή δεν θα έχουν πόρους. Ή υποταγή ή οικονομική εξαθλίωση. Δεν γνωρίζω αν πρόκειται για προαποφασισμένη πολιτική ή για την επίδειξη ενός είδους πολεμοχαρούς τακτικής, η οποία οφείλεται στην ιδιοσυγκρασία της κορυφαίας του υπουργείου. Οποια και να είναι η εξήγηση, έχει ήδη επικρατήσει η εντύπωση ότι το υπουργείο Παιδείας θυμίζει περισσότερο Γενικό Επιτελείο Μεραρχίας τις παραμονές αποφασιστικής μάχης και πολύ λιγότερο, έως καθόλου, τον Ναό όπου καλλιεργούνται η Παιδεία και ο Πολιτισμός, «πρώτες προτεραιότητες (sic) της κυβέρνησης». Παντού πολεμικές ιαχές, απειλές, ανακοινώσεις που μοιάζουν με ανακοινωθέντα. Ολο και περισσότερο η καχυποψία είναι αυτή που υφαίνει τον ιστό της εκπαιδευτικής πολιτικής, ο οποίος απλώνεται γοργά και παγιδεύει την εκπαιδευτική κοινότητα σε όλες τις βαθμίδες: οι δάσκαλοι απεργούν υποκινούμενοι και όποιος τολμήσει να υποθέσει ότι έστω σε ορισμένα σημεία ενδέχεται να έχουν δίκιο είναι υποκινητής. Υποκινούμενοι οι μαθητές στα Λύκεια, προς υποκίνηση οι φοιτητές, όλοι είναι ενεργούμενα. Αυτό αποφαίνεται η ημερησία διαταγή του επιτελείου της Μεραρχίας. Και τα σκυλιά δεμένα. Δυστυχισμένοι άνθρωποι που τόσα χρόνια το μόνο που μπόρεσαν να αφομοιώσουν είναι η απαστραπτούσης ευφυΐας θεωρία των υποκινητών. Για αυτούς τους ανθρώπους δεν ισχύει το κλασικό «ούτε ξέχασαν ούτε έμαθαν τίποτα». Ισχύει μάλλον το λιγότερο κλασικό: ούτε θέλουν να ξεχάσουν ούτε μπορούν να μάθουν οτιδήποτε.
Ποιος είναι ο αντίπαλός τους; Εντονότερα, αλλά ακριβέστερα μάλλον, ποιον θεωρούν εχθρό τους, ώστε να θέλουν τον εκμηδενισμό του, καθώς η σύγκρουση με τους δασκάλους τείνει να πάρει τη μορφή ολοκληρωτικού πολέμου; Προφανώς τους εκπαιδευτικούς. Τους θέλουν ηττημένους, απογοητευμένους, ταπεινωμένους. Ετσι να επιστρέψουν στις αίθουσες διδασκαλίας, με τρεις παράδες στο χέρι, γιατί ο προϋπολογισμός δεν επιτρέπει τέσσερις. Αυτό το τελευταίο είναι το κεντρικό επιχείρημα των αρχόντων που κυβερνούν και το χρησιμοποιούν συνεχώς, κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουν ότι το πρόβλημα είναι άλλο και βρίσκεται αλλού: στην αξιοπρέπεια. Ολο και περισσότερο γίνεται σαφές ότι αυτό που ζητούν οι δάσκαλοι είναι συνεννόηση και ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι ιθύνοντες απαντούν με την οίηση και την υπεροψία, τα συμβολικά τοτέμ που μοιάζουν πια να συνοδεύουν την εγκατάσταση στον υπουργικό θώκο. Αλλά και με την απαξίωση και με την περιφρόνηση που τείνουν να καθιερωθούν ως συμπεριφορά προς το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Από τη σκοπιά αυτή ίσως είναι η πρώτη φορά που ένα υπουργείο Παιδείας θα πετύχει το ακατόρθωτο: τη συσπείρωση όλων των εκπαιδευτικών εναντίον του, ακόμη και εκείνων που δεν είναι καθόλου πρόθυμοι να συμβάλουν, για παράδειγμα, στην αποδιοργάνωση των δημόσιων πανεπιστημίων με τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις των οποίων ο στόχος δεν είναι πάντοτε σαφής ενώ η αποτελεσματικότητά τους έχει γίνει τουλάχιστον αντικείμενο αμφισβήτησης, αν όχι χλεύης. Εχουμε φτάσει αλήθεια στο σημείο όπου η αναγκαστική επιλογή βρίσκεται μεταξύ του υπουργικού αυταρχισμού και του κουκουλοπούλειου παραλογισμού; Ας ελπίσουμε πως όχι.
Ο κ. Γεράσιμος Βώκος είναι καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.



[/COLOR]
[SIZE=-2]Πηγή: Το ΒΗΜΑ[/SIZE]
 
16/10/2006

Bαρόμετρο η συνάντηση με Μαριέττα
PEΠOPTAZ: NIKOΛ. TPIΓKA
[email protected]

Eξαιρετικά κρίσιμη είναι αυτή η εβδομάδα για τις κινητοποιήσεις στην Παιδεία, καθώς η κυβέρνηση θα δείξει τις προθέσεις της κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει η υπουργός Παιδείας με τους δασκάλους και τους καθηγητές. H ημέρα της συνάντησης θα οριστεί από τη Mαριέττα Γιαννάκου σήμερα και θα την κοινοποιήσει προς τους συνδικαλιστές τής OΛME και της ΔOE, οι οποίοι θα παραβρεθούν από κοινού, έπειτα από δικό τους αίτημα, το οποίο έγινε αποδεκτό από την ηγεσία του υπουργείου.

Oι εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι εφόσον δεν ικανοποιηθούν βασικά τους αιτήματα, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και την επόμενη εβδομάδα και επίσης ότι «ακόμη και στην περίπτωση που η υπουργός τούς πει ότι θα τους δώσει το γνωστό επίδομα των 105 ευρώ σε λιγότερες δόσεις -από τις έξι εξαμηνιαίες- αυτό δεν θα είναι λόγος για να λυθεί η απεργία, καθώς το επίδομα δεν αποτελεί δικό τους αίτημα».

«Eμείς θέλουμε καλύτερους μισθούς και σε αυτό επιμένουμε», λένε οι δάσκαλοι και αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς την κινητοποίησή τους, που σήμερα διανύει την 5η εβδομάδα.

Oι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες και γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ν αντιμετωπίσει μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους μαθητές, που ήδη βρίσκονται σε καταλήψεις (σε περίπου 500 σχολεία) αλλά και τους φοιτητές που προετοιμάζονται για ανάλογες κινητοποιήσεις. Tο βέβαιο είναι ότι το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να αφήσει όλα αυτά τα μέτωπα ανοιχτά, καθώς σε λίγες μέρες (25 Oκτωβρίου) θα συζητηθεί στη Bουλή η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών AEI, ζήτημα που ως γνωστόν αποτελεί «κόκκινο πανί» για την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Tόσο οι φοιτητές όσο και οι καθηγητές τους προετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους, αφού σε λίγες μέρες θα έχει ολοκληρωθεί σε όλα τα ιδρύματα η εξεταστική περίοδος.

Oσον αφορά τα πανεπιστήμια, το υπουργείο προσπαθεί να προκαλέσει «ρήγμα» μεταξύ των μελών ΔEΠ δημιουργώντας ομάδες καθηγητών, οι οποίοι εμφανίζονται να «αγωνιούν για το ελληνικό πανεπιστήμιο εν όψει του κινδύνου να χαθεί μια σημαντική ευκαιρία μεταρρύθμισής του.

Xαρακτηριστική είναι η διακήρυξη, την οποία υπογράφουν 490 καθηγητές από διάφορα AEI, στην οποία οι υπογράφοντες υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων ότι «η δυναμική της μεταρρύθμισης, που ξεκίνησε με πολλά χρόνια καθυστέρηση, δεν πρέπει να σταματήσει, ανεξαρτήτως κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία» και ότι «η επανεκκίνηση του διαλόγου από μηδενική βάση θα οδηγούσε με βεβαιότητα στην επ αόριστον αναβολή των αλλαγών που επειγόντως χρειάζεται το ελληνικό πανεπιστήμιο και ζητεί η μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας.

H μεταρρύθμιση δεν πρέπει να ανακοπεί από την αντίσταση των δυνάμεων εκείνων που επιδιώκουν την επ αόριστον διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης».


ΕΘΝΟΣ, από www.alfavita.gr
 
16/10/2006

Επικοινωνιακός ελιγμός Μ. Γιαννάκου
ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΛΗΜΕΡΗ

Στροφή επικοινωνιακού χαρακτήρα επιχειρεί η υπουργός Παιδείας Mαριέττα Γιαννάκου μετά την οξεία κριτική που δέχεται ακόμη και από πρωτοκλασάτα στελέχη της N.Δ. και μπροστά στην απειλή διεύρυνσης του μετώπου, με τους φοιτητές να προετοιμάζονται για καταλήψεις.

Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της, η κ. Γιαννάκου αποδέχθηκε το αίτημα που υπέβαλαν οι δύο ομοσπονδίες των δασκάλων (ΔOE) και των καθηγητών (OΛME) να τις δεχθεί σε κοινή συνάντηση αντί του προκαθορισμένου για αύριο ραντεβού με την OΛME. «Tο υπουργείο έχει ανοιχτές τις πόρτες. Eυχαρίστως θα συναντηθούμε» ήταν χαρακτηριστικά η απάντηση του υπουργείου Παιδείας, το οποίο εντός της ημέρας θα καθορίσει την ακριβή ημερομηνία συνάντησης με τις Oμοσπονδίες.

Στην επιστολή που απέστειλαν προς την κ. Γιαννάκου την Παρασκευή, οι δύο ομοσπονδίες σημειώνουν αφενός ότι τα βασικά αιτήματά τους είναι κοινά, αφετέρου πως βρίσκονται σε απεργιακή συμπόρευση με τη διενέργεια κοινής τριήμερης απεργίας από αύριο έως και την Πέμπτη και τη συνδιοργάνωση πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου την Tετάρτη. «Mε βάση τα παραπάνω, ζητούμε να πραγματοποιηθεί συνάντηση των Δ.Σ. της ΔOE και της OΛME μαζί σας, αναμένοντας ουσιαστικές απαντήσεις στα αιτήματά μας», αναφέρουν, και προσθέτουν πως «οι απαντήσεις που έχετε δώσει μέχρι σήμερα εκ μέρους της κυβέρνησης χαρακτηρίζονται ως εμπαιγμός από το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου».

Αγωνία

H αγωνία της υπουργού Παιδείας να πέσουν οι τόνοι στην αντιπαράθεσή της με τους εκπαιδευτικούς ήταν έκδηλη τις τελευταίες ημέρες. Mε δηλώσεις της την περασμένη Παρασκευή, έκανε μια προσπάθεια να απολογηθεί για το σκληρό ύφος που χρησιμοποίησε απέναντι στους εκπαιδευτικούς λέγοντας: «Eγώ δεν θα γίνω κλασικός υποκριτής πολιτικάντης όσο κι αν το σύστημα το ζητάει. Eίμαι υποχρεωμένη να λέω την αλήθεια». H κ. Γιαννάκου ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε κατηγόρησε τους εκπαιδευτικούς για φασιστική νοοτροπία, ενώ επιχείρησε να εμφανιστεί διαλλακτική και σε ό,τι αφορά την περιβόητη μεταρρύθμιση στην Aνώτατη Eκπαίδευση. «Θα γίνει εξαντλητικός διάλογος. Nομίζω ότι το σχέδιο νόμου θα περάσει εντός της τετραετίας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Aπαντώντας δε, στις επικρίσεις που δέχεται από στελέχη της N.Δ. για τους χειρισμούς της, φρόντισε να επαναλάβει πως έχει την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού: «Σέβομαι τις απόψεις τους, αλλά στην Eλλάδα πάντα υπάρχει η δικαιολογία ότι καλό είναι αυτό που λέτε, αλλά δεν είναι καλοί οι χειρισμοί για να μη γίνει τίποτα. H κυβερνητική πολιτική χαράσσεται από το υπουργικό συμβούλιο και την κυβερνητική επιτροπή και είναι πολιτική που εκφράζεται αποκλειστικά και κατ αρχήν από αυτόν που είναι επικεφαλής της προσπάθειας, και αυτός είναι ο πρωθυπουργός».

H αλλαγή ύφους, όχι όμως και πεποιθήσεων, εκ μέρους της κυβέρνησης δεν φαίνεται ικανή να εκτονώσει την κρίση στον χώρο της Παιδείας. Oι δάσκαλοι εισέρχονται στον δεύτερο μήνα κινητοποιήσεων με τριήμερη απεργία από αύριο έως και την Πέμπτη ή τετραήμερη, όπου δεν πραγματοποιηθεί δεύτερος γύρος εκλογών.

Μέση εκπαίδευση

Στο πλευρό τους βρίσκονται οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, βάζοντας «λουκέτο» σε γυμνάσια και λύκεια τις ίδιες ημέρες. Δάσκαλοι και καθηγητές θα πραγματοποιήσουν νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Tετάρτη, με τη στήριξη της AΔEΔY, που κήρυξε για την ημέρα αυτή 24ωρη πανελλαδική απεργία. Aύριο, εξάλλου, επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές προχωρώντας σε πρώτη φάση σε καταλήψεις έως και την Πέμπτη, ενώ τη «σκυτάλη» θα πάρουν οι φοιτητές, με αφορμή την έναρξη της συζήτησης στη Bουλή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, στις 25 Oκτωβρίου.

Aπό σήμερα, οι φοιτητικοί σύλλογοι ξεκινούν συνελεύσεις για να εξετάσουν το ενδεχόμενο καταλήψεων έχοντας ως στόχο να κλείσουν όλα τα πανεπιστήμια μέχρι τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Πανεπιστήμια

Σε θέση μάχης βρίσκεται και η ηγεσία της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών, η οποία θα συνεδριάσει μετά τις δημοτικές για να καθορίσει το μέλλον των κινητοποιήσεων του κλάδου. Φαίνεται, ωστόσο, ότι δύσκολα θα καταφέρει να προβάλει μία εικόνα αρραγούς μετώπου, με δεδομένο ότι ήδη 490 πανεπιστημιακοί δηλώνουν με ανοιχτή διακήρυξη ότι η μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια είναι απαραίτητη.

Στη διακήρυξή τους, οι πανεπιστημιακοί αναφέρουν ότι δεν συμφωνούν απαραιτήτως ως προς το εύρος και το ακριβές περιεχόμενο αυτών των αλλαγών, αλλά τονίζουν ότι το προσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, μαζί με το πόρισμα του EΣYΠ και το πόρισμα της Συνόδου των Πρυτάνεων, δεν πρέπει να αγνοηθούν, αλλά να αποτελέσουν αφετηρία διαβούλευσης με την πανεπιστημιακή κοινότητα και όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

Αποφασίζουν για καταλήψεις

Από σήμερα οι φοιτητικοί σύλλογοι ξεκινούν συνελεύσεις για να εξετάσουν το ενδεχόμενο καταλήψεων έχοντας ως στόχο να κλείσουν όλα τα πανεπιστήμια μέχρι τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.


ΗΜΕΡΗΣΙΑ από www.alfavita.gr
 
Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382 – 33 11 338
www.olme.gr
e-mail: [email protected]

Αθήνα, 16/10/06

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί τους καθηγητές και καθηγήτριες όλων των σχολείων της χώρας στην 3ήμερη Απεργία που ξεκινά από αύριο Τρίτη, 17/10/06 και θα συνεχιστεί την Τετάρτη, 18/10 και την Πέμπτη 19/10/06.
Καλεί τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων του Λεκανοπεδίου στο Παλλαϊκό – Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο την Τετάρτη, 18/10/06 στις 12 το μεσημέρι στην Πλ. Συντάγματος.

Είναι πλέον φανερό ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις στους χώρους της εκπαίδευσης εισέρχονται σε νέα φάση, που σηματοδοτείται κυρίως από τη μεγαλύτερη διεύρυνση του πανεκπαιδευτικού μετώπου. Ο αγώνας των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που βρίσκονται ήδη στην 5η εβδομάδα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, καθώς και ο αγώνας του κλάδου μας διαμορφώνουν ακόμη ουσιαστικότερα και σαφέστερα το πλαίσιο του κοινού πανεκπαιδευτικού απεργιακού βηματισμού. Τα πρόσφατα μεγαλειώδη συλλαλητήρια με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών, εργαζομένων, μαθητών και φοιτητών στην Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, τα Γιάννενα και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μας ότι ένα πανίσχυρο μέτωπο παιδείας – εργασίας γίνεται, ήδη, πραγματικότητα.
Ο αγώνας αυτός διευρύνεται από την απεργιακή συμμετοχή της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) αλλά και από ένα πρωτοφανές κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων αλληλεγγύης εργατικών σωματείων και ομοσπονδιών, πέρα από τις 24ωρες απεργίες της ΑΔΕΔΥ και τις στάσεις εργασίας της ΓΣΕΕ. Κορυφαία έκφραση αυτής της ευρείας συσπείρωσης ήταν το μεγάλο παλλαϊκό – πανεκπαιδευτικό, της Τετάρτης, 11 Οκτωβρίου 2006 στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Τις τελευταίες μέρες εμφανίζονται στο προσκήνιο και οι μαθητικές κινητοποιήσεις. Χρειάζεται να σημειώσουμε πως για τους αγωνιζόμενους κλάδους των εκπαιδευτικών - όπως αρμόζει άλλωστε στον κινηματικό μας πολιτισμό - τόσο ο σεβασμός της αυτονομίας του μαθητικού κινήματος όσο και η αλληλεγγύη μας είναι ζητήματα δεδομένα και αυτονόητα. Οι αγωνιζόμενοι μαθητές μας έχουν – παρά την ηλικία τους – την κρίση και την ωριμότητα της σκέψης να διαμορφώνουν οι ίδιοι τόσο το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό των κινητοποιήσεών τους, όσο και την αξιοποίηση των πρόσφορων μορφών και μέσων.
Το ζητούμενο είναι μαζί με όλους τους γονείς και εργαζόμενους να αποτρέψουμε την εκδήλωση κάθε μορφής βίας και αυταρχικών μέτρων και κατά των αγωνιζόμενων μαθητών. Γι’ αυτό επαναφέρουμε το αίτημά μας για κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που ποινικοποιεί τις μαθητικές διεκδικήσεις.
Η ενίσχυση του βαθμού της αγωνιστικής μας συσπείρωσης παραμένει σταθερή μας επιδίωξη. Άλλωστε, η κυβερνητική πολιτική της λιτότητας χωρίς τέλος και έλεος, των αντιεκπαιδευτικών «μεταρρυθμίσεων», των αντεργατικών μέτρων και σχεδιασμών, της αδιαλλαξίας και του αυταρχισμού συνεχίζει και στέκεται απειλητικά απέναντί μας. Όλα δείχνουν ότι μπορεί και πρέπει η «σιδηρά» αυτή πολιτική να υποστεί ρήγματα και ήττες και το εκπαιδευτικό κίνημα να μετρήσει ΤΩΡΑ υπολογίσιμες κατακτήσεις.

Στόχος μας παραμένει σταθερά η ανάπτυξη αποφασιστικού και παρατεταμένου απεργιακού αγώνα σε συμπαράταξη με όλες τις συνιστώσες του εκπαιδευτικού κινήματος και τους μαχόμενους κλάδους των εργαζομένων.

Άμεσες διεκδικητικές αιχμές:
 Άυξηση των δημόσιων δαπανών για την παιδεία τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ
 1.400 ευρώ καθαρά στο εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο
 Σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας – Όχι στους
αντιασφαλιστικούς νόμους και στις σχεδιαζόμενες νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές
 Γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
 Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους
 Κατάργηση του Ν. 3475 για την ΤΕΕ
 Καμιά κατάργηση σχολείου - Διασφάλιση της μόνιμης εργασίας όλων των
εκπαιδευτικών της ΤΕΕ
 Καθιέρωση ολοκληρωμένου συστήματος επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις προτάσεις του κλάδου
 Κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης - Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο
 25 μαθητές στο τμήμα, 20 στις κατευθύνσεις και 10 στα εργαστήρια
 Άμεση καθιέρωση 12χρονης υποχρεωτικής δημόσιας εκπαίδευσης με προοπτική το Ενιαίο 12χρονο Σχολείο
 Κατάργηση της βαθμολογικής βάσης του 10 ως προϋπόθεσης εισαγωγής στα ΑΕΙ – ΑΤΕΙ
 Κατάργηση του νόμου για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης και
ψήφιση νέου νόμου αντικειμενικού και αξιοκρατικού για την επιλογή των
στελεχών της εκπαίδευσης
 Απόσυρση του απαράδεκτου σχεδίου νόμου – πλαισίου για τα ΑΕΙ
 Όχι στην αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ



www.olme.gr
 
[COLOR=#00000]Εβδομάδα εξελίξεων

Για την Τρίτη, στις 14.00, ορίστηκε τελικά η συνάντηση τής υπουργού Παιδείας με την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ. Η συνάντηση χαρακτηρίζεται κρίσιμη, καθώς το αποτέλεσμά της ενδέχεται να οδηγήσει σε εκτόνωση της κρίσης στην Παιδεία, καθώς οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί συνεχίζουν για 5η εβδομάδα την απεργία τους και οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων πραγματοποιούν τριήμερη απεργία. Εξάλλου, νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, με συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ, που έχει κηρύξει 24ωρη απεργία στον δημόσιο τομέα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε εκ νέου τους εκπαιδευτικούς να επιστρέψουν στα σχολεία, τονίζοντας πως δεν μπορούν να χαθούν άλλα μαθήματα. Επανέλαβε, ωστόσο, πως σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση δεν μπορεί να ακολουθήσει άλλη οικονομική πολιτική.

Αναμένουν δεσμεύσεις
Τα βλέμματα της εκπαιδευτικής κοινότητας άλλα και της κοινωνίας είναι στραμμένα στη συνάντηση της υπουργού Παιδείας με τα προεδρεία δασκάλων και καθηγητών.
Οι εκπαιδευτικοί αναμένουν προτάσεις για βελτίωση των οικονομικών τους αλλά και δεσμεύσεις για ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων που προϋποθέτουν αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.
Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν πάντως ότι "η κυβέρνηση συζητά και τα οικονομικά και τα θεσμικά αιτήματα των εκπαιδευτικών, εφόσον ανοίξουν τα σχολεία".



ΕΡΤ, από www.edra.gr [/COLOR]
[SIZE=-2]Πηγή: [/SIZE]