Με κόκκινο; Σιγά την παράβαση!!
.......
Κι άλλη μια φορά, επισης αψυχολόγητα, θυμάμαι ήμουν κάθετα σε ενα στενό στην Ηλιουπόλεως, νύχτα με πρασινο φανάρι και λιγο πριν περασω την διασταυρωση και χωρις να εχω ορατότητα, κατι μου ρχεται και πεφτω στα φρένα εισπρατοντας την κόρνα, τα φωτα (και προφανώς τα μπινελίκια του πίσω μου).. Και περναει απο μπροστα μου ξυστά ενας με κόκκινο σαν παλαβός.. Προαίσθημα? τύχη? άγιο? ξερω γω, τι να πω.. εκανα το σταυρό μου και συνέχισα.....
Τα τελευταία 3-4 χρόνια τριγυρίζω, ως γνωστόν όλο στην Άπω Ανατολή.
Στη ναυτική μου καριέρα (στο απώτερο παρελθόν, δηλαδή!) είχα περάσει από πολλές χώρες και είχα δει απίστευτα πράγματα στους δρόμους.
Π.χ. στις Ινδίες, ο ταξιτζής που μας πήγαινε στο ελληνικό προξενείο (Καλκούτα), είχε την εντολή από τον πράκτορα να κάνει τη διαδρομή όσο γίνεται πιο σύντομη. Ο τύπος θεώρησε ότι έχει την εξουσία του Μπους (τουλάχιστον!). Τη νύφη την πλήρωσε ένας ταλαίπωρος αστυνομικός της τροχαίας, που προσπαθούσε να ρυθμίσει την κίνηση σε μια διασταύρωση της πόλης (αν είναι ποτέ δυνατόν!). Ο ταξιτζής, μόλις σταμάτησε ο αστυνομικός το ρεύμα το δικό μας, κατέβηκε από το ταξί και με επιτακτικό ύφος και με βρισίδι, του είπε να κάνει στην άκρη και να μας αφήσει να περάσουμε αμέσως, αλλιώς θα βρει το μπελά του. Ο αστυνομικός φοβήθηκε και μας άφησε!
Πρόπερσυ στην Κίνα, ένας μόνο κανόνας ίσχυε: Περνάς όπου χωράς, είτε είσαι με αμάξι, είτε με μηχανή, είτε με ποδήλατο, είτε με λεωφορείο, είτε με νταλίκα, είτε πεζός. Προτεραιότητες, φανάρια, στοπ, μεγάλοι ή μικροί δρόμοι, πεζοί είναι μόνο για να στολίζουν τους δρόμους! Η αριστερή στροφή είναι πιο κλειστή από την δεξιά! (οδηγούν δεξιά κι εκεί). Μπαίνεις στο αντίθετο ρεύμα, κολλάς στο αριστερό μέρος του δρόμου και περιμένεις πότε θα αδειάσει από τα οχήματα που σου έρχονται με φόρα στη μούρη, να κάνεις μια ταρζανιά και να μπεις στο κανονικό ρεύμα. Εν τω μεταξύ, μπορεί έτσι και να έχεις διανύσει καμιά 500αριά μέτρα.
Τώρα είμαι στην Κορέα. Εντάξει, οι Κορεάτες δεν είναι Κινέζοι στο οδήγημα. Έλα όμως που το κόκκινο στα φανάρια της πόλης κρατάει από 5 μέχρι 7 λεπτά. Έ, δεν υπάρχει κανείς που να μην το παραβιάζει! Είτε είναι το περιπολικό δίπλα είτε όχι.
Στο δρόμο για το ναυπηγείο, υπάρχει αστυνομικό τμήμα. Ακριβώς στην είσοδό του, υπάρχει φανάρι. Όταν είναι κόκκινο, δεν είδα ποτέ κάποιον να το σέβεται. Όλοι κόβουνε, κοιτάνε προσεκτικά (τουλάχιστον!) και μετά συνεχίζουν απρόσκοπτα την πορεία τους. Πόσο μάλλον στα άλλα φανάρια. Ένας συνάδελφος με προειδοποίησε (εδώ οδηγώ εγώ) πως πρέπει να προσέχω περισσότερο στο πράσινο παρά στο κόκκινο.
Ήδη την περασμένη βδομάδα είχαμε το πρώτο "θύμα" στην ομάδα. Ο άνθρωπος (Έλληνας συνάδελφος), περίμενε κανονικά να ανάψει το πράσινο και πέρασε. Σιγά να μη σταματήσει ο Κορεάτης!. Τρεις σβούρες έφερε το αμάξι. Ευτυχώς που ο δικός μας φορούσε ζώνη και δεν έπαθε τίποτα.
Γι αυτό σας λέω: Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται. Είναι πολύ χειρότερα! :FSGSFGS4: