Απο 1η Νοεμβριου αρχιζει η ψηφιακη μεταδοση.Τι σημαινει αυτο

spyrmak

Supreme Member
19 February 2007
4,748
Aθηνα
Ακουγα ειδησεις και εδειξε στον ΑΝΤ1 τον κυβερνητικο εκπροσωπο να λεει οτι απο 1η Νοεμβριου αρχιζει η ψηφιακη μεταδοση στην Ελλαδα?

δλδ?

η ερτ δεν εχει ψηφιακα τοσο καιρο?

η μηπως εννοει και τα ιδιωτικα καναλια

μαλιστα νομιζω οτι ακουσα οτι η Ελλαδα ειναι απο τις πρωτες χωρες στον τομεα αυτο...:fahne90::flipout::flipout::flipout: :flipout: :flipout:

Ακουγα ειδησεις και εδειξε στον ΑΝΤ1 τον κυβερνητικο εκπροσωπο να λεει οτι απο 1η Νοεμβριου αρχιζει η ψηφιακη μεταδοση στην Ελλαδα?

δλδ?

η ερτ δεν εχει ψηφιακα τοσο καιρο?

η μηπως εννοει και τα ιδιωτικα καναλια

μαλιστα νομιζω οτι ακουσα οτι η Ελλαδα ειναι απο τις πρωτες χωρες στον τομεα αυτο...:fahne90::flipout::flipout::flipout: :flipout: :flipout:
Μετά απο 6 μήνες απο την 1 Νοεμβρίου θά...κάνουν μοίρασμα συχνοτήτων στούς ενδιαφερόμενους οπότε τέλος τού 2009 θα έχουν μια εικόνα ουσιαστική...-bye-

Αυτό που δεν σχολιάζει όμως κανείς είναι ότι με την καθυστέρηση που είχαν και αφού τώρα ξεκινάνε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σε mpeg4 και όχι στο παρωχημένο και ανεπαρκες mpeg2, γεγονός που θα επέτρεπε και την μετάδοση κάποια στιγμή και High definition στην επίγεια ψηφιακή και γενικά θα αύξανε την χωρητικότητα. Ετσι κι αλλιώς η αλλαγή αυτή θα γίνει στο μελλον και αλλες χώρες που άργησαν όπως Κροατία, Σλοβακία, Ιρλανδία κλπ περνάνε απ ευθείας σε mpeg4 (ή DVB-T2 όπως λέγεται)
Δεν καταλαβαίνω πως σε μας δεν γίνεται καν κουβέντα γι αυτό....προφανώς εδω και οι αντιπολιτευόμενοι κοιμούνται κανονικά όπως οι κυβερνώντες ή (το πιθανότερο) έχουν και αυτοί τα συμφέροντά τους να υποστηρίξουν!

διότι αυτό σημαίνει καινούριοι δέκτες και καινούριες τηλεοράσεις για πέταμα ...

καλή η σκέψη , αλλά πατώνει στο ότι ήδη έχουν πωληθεί αρκετά προϊόντα ...

ολες οι DVB-T ready τηεοράσεις που σεβονται τον εαυτό τους εχουν υποδοχή CI που μπορει να δεχθεί transcoder.

Η "αχρηστευση" των συσκευών δεν θεωρειται στην παρουσα φάση μειονέκτημα. Θα θεωρηθει σε 10 χρόνια που θα εχει γεμίσει ο κοσμος mpeg2 decoders και εμεις θα θέλουμε να τους πείσουμε να γυρίσουν σε mpeg4.

Μιλάω εχοντας ήδη

>φορητη DVB-T ready τηλεορασουλα (πανάκριβη για τις 7'' της)

>DVB-T ready 42αρα

>DVB-T+ DVD combo.

οπως βλέπετε, δεν με συμφέρει καθόλου να υποχρεωθω να ξαναγοράσω οτι ψηφιακό επίγειο εχω, αλλά σκεφτομαι το κοινό καλό.

Κι εγω έχω dvd recorder με dvb-t και δέκτη dvb-t (κι ας μην έχω λήψη, εχοντας πιστέψει ως ηλίθιος πριν 2 χρόνια και βαλε ...ότι επεκτείνονται γρήγορα!)
Να παράγαμε τετοια προιόντα...να πω ότι το κάνουμε επίτηδες για να δουλέψει η οικονομία, τωρα, απλά θα δουλέψουν οι μεταπωλητές που θα πουλήσουν 2 φορές σε 5-6 χρόνια τα ίδια προιόντα...

Αυτό που δεν σχολιάζει όμως κανείς είναι ότι με την καθυστέρηση που είχαν και αφού τώρα ξεκινάνε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σε mpeg4 και όχι στο παρωχημένο και ανεπαρκες mpeg2, γεγονός που θα επέτρεπε και την μετάδοση κάποια στιγμή και High definition στην επίγεια ψηφιακή και γενικά θα αύξανε την χωρητικότητα. Ετσι κι αλλιώς η αλλαγή αυτή θα γίνει στο μελλον και αλλες χώρες που άργησαν όπως Κροατία, Σλοβακία, Ιρλανδία κλπ περνάνε απ ευθείας σε mpeg4 (ή DVB-T2 όπως λέγεται)
Δεν καταλαβαίνω πως σε μας δεν γίνεται καν κουβέντα γι αυτό....προφανώς εδω και οι αντιπολιτευόμενοι κοιμούνται κανονικά όπως οι κυβερνώντες ή (το πιθανότερο) έχουν και αυτοί τα συμφέροντά τους να υποστηρίξουν!

που το ξερουμε οτι δε θ ξεκινησουν απ ευθειας σε MPEG-4?

Μήπως από το ότι οι εκπομπές της ΕΡΤ Ψηφιακής είναι σε mpeg2; Δύσκολο το βλέπω να αλλάζουν τόσο σύντομα την κωδικοποίηση βίντεο, ή να πάνε σε δύο τύπους εκπομπής ταυτόχρονα...

που το ξερουμε οτι δε θ ξεκινησουν απ ευθειας σε MPEG-4?

Δυστυχώς...το ξέρουμε!
Άλλωστε αν ξεκινούσαν σε mpeg4 ...θα τόνιζαν ότι και καλά αυτοί "βλέποντας μακριά" επέλεξαν ένα πιο σύγχρονο πρότυπο κλπ κλπ, έστω κι αν αυτό αναγκάσει τους early adopters να ξανααγοράσουν εξοπλισμό κλπ κλπ
Για μενα ομως οι πιο ηλιθιοι ειναι όλοι οι υπόλοιποι (ιδιωτικοί σταθμοί) που θα είχαν συμφέρον να επενδύσουν μόνο μία φορά σε mpeg4 (τωρα θα επενδύσουν 2 φορές σε λίγα χρόνια) και φυσικά...και όλοι εμείς που θα επενδύσουμε επίσης 2 φορές σε λίγα χρόνια σε εξοπλισμό λήψης!
Ηδη σε Γαλλία και Ιταλία μετα το τέλος του 2008 δεν θα επιτρέπεται η πώληση τηλεοράσεων χωρίς ενσωματωμένο δέκτη mpeg4 για λήψη των επίγειων HD εκπομπών (εκει βεβαια όταν ξεκίνησαν δεν είχε αναπτυχθεί καλά το mpeg4 αν και στην Γαλλία το συζητούσαν σοβαρά πριν 3 χρόνια, αλλά τότε έπρεπε να καθυστερήσουν κι άλλο το λανσάρισμα των επίγειων ψηφιακών για να το υιοθετήσουν απ ευθείας και...δεν το ρίσκαραν!)
Βεβαια ...αν τα πλάνα είναι να πάμε σε επίγειες HD μεταδόσεις μετά το 2015, τότε τουλάχιστον οι τυχεροί που έχετε επίγεια λήψη θα έχετε κάνει απόσβεση του εξοπλισμού!

οταν εδω παμε στο mpeg4 στον υπόλοιπο κόσμο θα έχουν mpeg144...
καλά που η τηλεόρασή μου έχει CI οπότε σε 10-15 χρόνια που στην ελλάδα θα αρχίσει το mpeg4 δεν θα χρειαστει να την πετάξω :flipout:

οταν εδω παμε στο mpeg4 στον υπόλοιπο κόσμο θα έχουν mpeg144...
καλά που η τηλεόρασή μου έχει CI οπότε σε 10-15 χρόνια που στην ελλάδα θα αρχίσει το mpeg4 δεν θα χρειαστει να την πετάξω :flipout:
Πως εισαι τοσο σίγουρος ότι με το CI θα καλύψεις τις μελλοντικές εξελίξεις;
Ακόμη κι αν ειναι εφικτό....δεν θα συμφέρει ή δεν θα υπάρχει κάτι να βάλεις στο CI το πιθανότερο (οι εταιρείες θέλουν να πετάς την τηλεόρασή σου στα 6-7 χρόνια και να παίρνεις άλλη, ακολουθούν τα χνάρια των υπολογιστών...)

ρε παιδια, κυνικό ήταν το σχόλιό μου. Σε 15 χρόνια θα παίζει ακόμα η toshiba μου ή η όποια τηλεόραση είχα? -bye-
Παντως η δική μου 33αρα CRT Philips...δεν λεει με τίποτε να χαλάσει μετά απο 11 χρόνια!
Αν δεν χαλάσει και το 2009 ...θα κάνω κάτι για να την χαλάσω, γιατι αλλιώς δεν αιτιολογείται η αγορά νέας!

Για μενα ομως οι πιο ηλιθιοι ειναι όλοι οι υπόλοιποι (ιδιωτικοί σταθμοί) που θα είχαν συμφέρον να επενδύσουν μόνο μία φορά σε mpeg4 (τωρα θα επενδύσουν 2 φορές σε λίγα χρόνια) και φυσικά...και όλοι εμείς που θα επενδύσουμε επίσης 2 φορές σε λίγα χρόνια σε εξοπλισμό λήψης!
ξέρεις Γ.Φ, καλέ, παλιέ μου φίλε, πόσο στοιχιζει σε ενα κανάλι η μετατροπή απο MPEG2 σε MPEG4 για ενα ολόκληρο κανάλι?
περίπου.... 20000 ευρώ.
Τα κανάλια δουλευουν SDI εσωτερικά και η μετατροπή απο ψηφιακό ασυμπίεστο YCbCr σε PAL ή DVB-ASI γίνεται αμέσως πρίν την εκπομπή.
Το εν λόγω μηχάνημα, που κάνει την μετατροπή απο SDI σε MPEG2 (ή MPEG4) και βγάζει την εξοδο Asi προς τον πολυπλέκτη, ο οποίος ειναι ανεξάρτητος απο το πρότυπο, και απο κει στον διαμορφωτή, του οποιου παρεπιπτώντως οι προδραγραφές για το DVB-T2 (HD) ΔΕΝ εχουν οριστικοποιηθεί ΑΚΟΜΑ. αυτό σημαινει οτι αν τα κανάλια περιμένουν την μετάδοση να γίνει εντος του 2008.... θα την κάνουν
>Σε μια νορμα που δεν θα ειναι οριστική και σαν τέτοια δεν θα υπάρχουν κάν τηλεοράσεις συμβατές με το σήμα.
>χωρίς δυνατότητα κατάθεσης προδιαγραφών στα αρμόδια υπουργεία
>Χωρις κανεναν τελικά να ειναι σε θέση να λάβει το σήμα.

εξ ου και κολλήσαμε στο DVB-T (και οχι DVB-t2) και στο MPEG2.

Να θυμισω οτι υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης HD και με το MPEG2 αλλά ειναι εκτός προβλέψεων για την Ελληνική πραγματικότητα, καθως ηδη τα κανάλια θα στριμωχτουν ανα 4 στους αναμεταδότες συμφωνα με τα πλάνα, ενω το HD στο MPEG2 απαιτει ολόκληρο τον μεταδότη (η τον μισό με χειρότερη ποιότητα εικόνας) για την εκπομπή ενος HD καναλιου.

Γιάννη μας λες δηλαδη ότι για ένα σταθμό ειναι πολύ φτηνό (20χιλ. ευρώ) να περάσει απο mpeg2 σε mpeg4. Οπότε σε ότι αφορά τους σταθμούς...δεν έχουν πρόβλημα! (και να προσθέσω ίσως ότι οι ..."εξασφαλισμένοι" από αδεια ισως προτιμούν και το mpeg2, αντι του mpeg4 με το οποίο θα μπορούσαν να δοθούν περισσότερες ή να γίνουν και εκπομπές υψηλής ευκρίνειας).
Ομως το ότι δεν υπάρχουν συμβατές τηλεοράσεις δεν αποτελει δικαιολογία, έτσι κι αλλιώς και οι πρώτοι στην Ελλάδα επίγειους ψηφιακούς δέκτες πήραν για να δουν και σε ότι αφορά τις προδιαγραφές...είδαμε που κατέληξε και το hd-dvd που ειχε την έγκριση και του dvd-forum και τηρούσε επίσημες προδιαγραφές....
Εγω αυτό που βλέπω ειναι όλες οι υπόλοιπες χώρες της ευρώπης που καθυστέρησαν να ξεκινήσουν την επίγεια ψηφιακή μετάδοση ανεβαίνουν σε "πιό σύγχρονο" τρένο και υιοθετούν απο την αρχή το mpeg4....είναι δυνατόν αυτοί να είναι οι χαζοί και εμείς μόνο οι εξυπνότεροι;
Προσοχή, η υιοθέτηση του mpeg4 δεν θα σήμαινε και εκπομπές HD άμεσα, αλλά θα σήμαινε διαφορετική κατανομή συχνοτήτων (ο χάρτης που ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες θα ξαναγίνει απο την αρχή) καθώς θα χωρούσαν και περισσότερα κανάλια SD σε κάθε πομπό και θα ήταν σαφώς ευκολότερο στο μέλλον να βρεθούν και συχνότητες για επίγειες HD μεταδόσεις (με βαση την ως τωρα ελληνική εμπειρία και οι ψηφιακές συχνότητες θα γεμίσουν ασφυκτικά!)