Αν ανέβει σε 256 QAM την κάτσαμε γενικά. Σαν επαγγελματίας εχω να παρατηρήσω οτι το QAM64 ηδη εχει τρελές απαιτήσεις γραμμικότητας απο τους ήδη υπάρχοντες πομπους αλλά και τα συστήματα ενίσχυσης πολυκατοικιών καθως και περιοχών με δύσκολη λήψη. Η καλύτερη περίπτωση σε τετοιες περιπτώσεις ειναι λήψη απεθείας απο την κεραία χωρις ενισχυτή, ή ολική αναβάθμιση - επανασχεδίαση του κεντρικου (οπου πλεόν απαιτείται ) συστήματος λήψης.
Να θυμισω οτι οι σχεδιαστές τέτοιων συστημάτν δεν λαμβάνουν υπόψη τους συνήθη εγκληματα που κάνουν οι Ηλεκτρολόγοι στην Ελλάδα, οπως η αλισυδωση μεχρι και 8(!) μπρίζων διελευσης με σταθερή 9 db εξασθένηση εκαστη σε ...νεόδμητη οικοδομή****,
ή και την απίστευτα πολυποικιλη μορφολογικά Ελλάδα, με τα τρελά κεραιοσυστήματα που απαιτουνται προκειμένου να δει κανεις εικόνα σε κάποια χωριά.
Φίλιππε, δεν αλλάζει απαραίτητα το φάσμα στους πομπούς. Μπορει ο φορέας να παραμείνει στο παλιό Channel plan αν το επιθυμει, ήδη απο τα υψηλότερα στανταρ κωδικοποίησης κερδίζεται σημαντικό ευρος ζώνης. Τα στάνταρ φτιάχνονται για να καλύπτουν παγκόσμιες ανάγκες, και ως εκ τουτου άλλες ειναι οι ανάγκες μιας χώρας που εχει εναν φορέα διαχείρησης δικτύου και άλλες μια χώρα που εχει 6. ισως ο μονός φορέας να προτιμήσει κανάλια των 10 ΜΗΖ αλλά οι 6 ανεξάρτητοι για να χωρέσουνε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουνε το CCIR channel plan.
****(ναι, σωστά υποθέσατε, χρειάζεστε τον...ιδιο τον πομπό να οδηγει την γραμμή , θεωρητικά, για να δειτε σωστή εικόνα στην 8η μπρίζα, αφου η αθροιζόμενη εξασθένηση που ο (υπο εξαφάνιση, αν τον δειτε πεστε μου που ειναι να τον σκίσω) ηλεκτρολόγος "προέβλεψε" (η δεν ηξερε καν) ειναι 8Χ9=72 db, και για 70dbμV σήμα στην μπρίζα θέλετε 142db, και άλλα 12 db απο καλώδια αισίως φτάσατε στα
154dbμv, ήτοι 34dbm, ητοι περίπου 3W πομπό τηλεόρασης ανα κανάλι...)