Από CD σε πικάπ...ή όχι;

Δεν είμαι σίγουρος για το αν θα σε βολέψει η Grado. Είναι αθωράκιστες και σε ορισμένα πλατώ προκαλούν θόρυβο. Θα σου συνιστούσα τη Denon DL-160, επειδή ταιριάζει σε πολλά phono stages και έχει πολύ καλό value for money.

Πηγάδι είναι το εξάρτημα στο οποίο "πατάει" ο άξονας του πλατώ. Συνήθως έχει και λιπαντικό υλικό μέσα (λάδι ή γράσσο). Πιθανόν να έχει εκφυλιστεί το λιπαντικό του. Όπως σίγουρα θα έχει σκληρύνει η ανάρτηση της κεφαλής, αν είναι αδούλευτη καιρό.

Εν τέλει βρήκα ένα παλιό Sanyo TP1010.
Σκέφτομαι να κάνω μια προσπάθεια ανακαίνισης και να δω πώς παίζει.
Εγω θα ελεγα να δεις ΕΑΝ παιζει.Στο λεω μηπως απογοητευτεις και ειναι κριμα.Αξιζει και παρααξιζει και να εχεις αλλα και να ακους βινυλλιο.Ξεκινα με κατι καλο,παλιο αλλα δοκιμασμενο,π.χ dual-thorens,λυσεις για αρχη υπαρχουν πολλες,μετα βλεπεις.Προσφατα αγορασα ενα dual 505-4 μεταχειρο,αριστο αλλα δεν ηξερα που πανε τα τεσσερα.Παρολαυτα μαγευτικα,ευτυχως ομως που βρεθηκε ο γιαννης μιχαηλος απο τον ορφεα, (τον οποιο τον ευχαριστω θερμα)ο οποιος ρυθμισε το πικαπ οπως επρεπε,δεν εχει καμια μα καμια σχεση ο αναλογικος ηχος με τον ψηφιακο,δεν σε νιαζει εαν παιζει καλλυτερα η οχι,το θεμα ειναι οτι δεν υπαρχει η ψηφιακιλα, οηχος ειναι πιο φυσικος.Δυστηχως δεν μπορουμε να αποφυγουμε πλεον το cd και τους κλονους τους ψηφιακους,αξιζει ομως εστω και που και που να ακους και λιγο βινυλιο,τωρα για να τα χωσεις χοντρα ειναι στην κριση του καθενος.Προχωρα αφοβα.Μονο προσεχε, υπαρχει κινδυνος να απογουτευεσαι απο το cd πιο συχνα μετα!!!!!:smash:

Απάντηση: Re: Από CD σε πικάπ...ή όχι;

Εγω θα ελεγα να δεις ΕΑΝ παιζει.Στο λεω μηπως απογοητευτεις και ειναι κριμα.Αξιζει και παρααξιζει και να εχεις αλλα και να ακους βινυλλιο.Ξεκινα με κατι καλο,παλιο αλλα δοκιμασμενο,π.χ dual-thorens,λυσεις για αρχη υπαρχουν πολλες,μετα βλεπεις.Προσφατα αγορασα ενα dual 505-4 μεταχειρο,αριστο αλλα δεν ηξερα που πανε τα τεσσερα.Παρολαυτα μαγευτικα,ευτυχως ομως που βρεθηκε ο γιαννης μιχαηλος απο τον ορφεα, (τον οποιο τον ευχαριστω θερμα)ο οποιος ρυθμισε το πικαπ οπως επρεπε,δεν εχει καμια μα καμια σχεση ο αναλογικος ηχος με τον ψηφιακο,δεν σε νιαζει εαν παιζει καλλυτερα η οχι,το θεμα ειναι οτι δεν υπαρχει η ψηφιακιλα, οηχος ειναι πιο φυσικος.Δυστηχως δεν μπορουμε να αποφυγουμε πλεον το cd και τους κλονους τους ψηφιακους,αξιζει ομως εστω και που και που να ακους και λιγο βινυλιο,τωρα για να τα χωσεις χοντρα ειναι στην κριση του καθενος.Προχωρα αφοβα.Μονο προσεχε, υπαρχει κινδυνος να απογουτευεσαι απο το cd πιο συχνα μετα!!!!!:smash:

Eπί της αρχής δεν έχεις άδικο , αλλά υπό προϋποθέσεις για να μην δημιουργηθούν μεγάλες προσδοκίες στον φίλο μας και επακολουθήσει το αίσθημα της ματαίωσης . Χρειάζεται καλό πικάπ , πολύ καλό phono stage και καλή κεφαλή , ειδ' άλλως . . .δύσκολα τα πράγματα ( ΙΜΗΟ )

Σας ευχαριστώ όλους!
Δεν περιμένω θαύματα από το πικάπ, το γεγονός όμως οτι χρειάζεται φροντίδα για να παίξει είναι αρκετό για να με ενθουσιάσει προς το παρόν.

Όσο για τις διαφορές με τα CD, τι να πώ... Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλό να εκμεταλλεύεται κανείς τα πλεονεκτήματα κάθε μέσου σε σχέση με τη μουσική που ακούει. Ή να ακούει ίδιες μουσικές και στα δυο μέσα και να απολαμβάνει τις διαφορές. Εξάλλου η μουσική, εκτός από νότες, είναι και ήχος ;)

Δεν περιμένω θαύματα από το πικάπ, το γεγονός όμως οτι χρειάζεται φροντίδα για να παίξει είναι αρκετό για να με ενθουσιάσει προς το παρόν.

Αγαπητέ Μπουζόνι είναι ενθαρρυντικό που ξεκινάς απ' αυτό, για να μην απογοητευτείς αργότερα. Αν όμως δεν έχεις δίσκους βινυλίου, θα σου 'λεγα να το ξανασκεφτείς. Δε νομίζω πως αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις να φτιάξεις μια δισκοθήκη βινυλίου από το μηδέν, γιατί κατά πάσα πιθανότητα ένα μεγάλο μέρος της θα προέλθει από μεταχειρισμένα και αυτά θέλουν τη δική τους φροντίδα (πλύσιμο κλπ.).

Αν επιμένεις να δοκιμάσεις τελικά με το βινύλιο, θα σου πρότεινα κάτι σαν αυτό το μεταχειρισμένο Revox B291. Όταν κυκλοφορούσε ήταν εξαιρετικό μηχανάκι και idiot-proof. Το συγκεκριμένο διαθέτει και μια αξιοπρεπή κεφαλή.

Re: Απάντηση: Re: Από CD σε πικάπ...ή όχι;

Αγαπητέ Μπουζόνι είναι ενθαρρυντικό που ξεκινάς απ' αυτό, για να μην απογοητευτείς αργότερα. Αν όμως δεν έχεις δίσκους βινυλίου, θα σου 'λεγα να το ξανασκεφτείς. Δε νομίζω πως αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις να φτιάξεις μια δισκοθήκη βινυλίου από το μηδέν, γιατί κατά πάσα πιθανότητα ένα μεγάλο μέρος της θα προέλθει από μεταχειρισμένα και αυτά θέλουν τη δική τους φροντίδα (πλύσιμο κλπ.).

Αν επιμένεις να δοκιμάσεις τελικά με το βινύλιο, θα σου πρότεινα κάτι σαν αυτό το μεταχειρισμένο Revox B291. Όταν κυκλοφορούσε ήταν εξαιρετικό μηχανάκι και idiot-proof. Το συγκεκριμένο διαθέτει και μια αξιοπρεπή κεφαλή.

Το κίνητρο δεν είναι τόσο η δισκοθήκη, όσο η εξερεύνηση του βινυλίου. Γι αυτό και ξεκινώ με μικρά βήματα. Το Revox φαίνεται καλό, η τιμή του όμως είναι εκτός budget προς το παρόν. Έπειτα προτιμώ να παιδευτώ λίγο για να δω πώς δουλεύει ένα πικάπ, κι όχι απλώς να το ακούσω.

Επ' ευκαιρία, το needledoctor είναι αξιόπιστο κατάστημα;

Κι εγώ πάντως λέω ότι άμα δεν έχεις ήδη δίσκους μην ασχολείσαι.
Αν επιμένεις, δες αν παίζει το Sanyo και πώς.
Αν επιμένεις περισσότερο, πάρε ένα καινούργιο φτηνό Project και καθάρισες.

Κι εγώ πάντως λέω ότι άμα δεν έχεις ήδη δίσκους μην ασχολείσαι.
Αν επιμένεις, δες αν παίζει το Sanyo και πώς.
Αν επιμένεις περισσότερο, πάρε ένα καινούργιο φτηνό Project και καθάρισες.

Καλάααα... Με αποθαρρύνετε κι αυτό θα έχει κακές συνέπειες...
Θα πάω στο aca...:flipout: :flipout: :flipout: :flipout:

Εν τέλει βρήκα ένα παλιό Sanyo TP1010.
Σκέφτομαι να κάνω μια προσπάθεια ανακαίνισης και να δω πώς παίζει. Επειδη ειμαι άσχετος, αξίζει τον κόπο ή να μην ξεκινήσω;

Σίγουρα θα χρειαστεί ιμάντα και κεφαλή (και αρκετό ξεσκόνισμα :flipout:)
Για αρχή μια ερώτηση... τι είναι το stylous, ή replacement stylous που βλέπω σε online μαγαζιά με ανταλλακτικά;

To TP1010 ήταν ένα αξιοπρεπές πικαπ του 1980. Εχει το πλεονέκτημα ότι διαθέτει βραχίονα σχήματος S με κλασσικό κέλυφος (όχι τύπου Τ4Ρ) όπου μπορείς να βάλεις όποια κεφαλή θέλεις.
Η γνώμη μου είναι ΝΑΙ, αξίζει να ασχοληθείς με αυτό το πικάπ.
Ενας καινούργιος ιμάντας, μερικές σταγόνες λαδάκι στο πηγάδι, μία καινούργια κεφαλή και είσαι μια χαρά.

ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ
ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΣΚΟΥΣ ΜΗΝ ΑΡΧΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΠΛΕΧΤΕΙΣ ΜΕ ΠΙΚ-ΑΠ
ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΓΟΡΑΣΕ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ CD PLAYER

ΤΩΡΑ ΑΝ ΣΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΜΕ ΔΙΣΚΟΥΣ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΦΙΛΟ ΕΝΑ B&O ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΜΕΤΑΤΩΠΙΣΗ ΒΡΑΧΙΟΝΑ!!!
ΣΕ ΑΡΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟ ΟΤΙ ΞΕΡΩ ΤΟ ΠΟΥΛΑ ΣΕ ΤΙΜΗ ΧΩΜΑ ....ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙΣ ΚΕΦΑΛΗ ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΑΙΖΕΙ ΠΙΟ HI-FI ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ

Κεφαλή σε πικαπ Β&Ο ???
Πού έπαιρναν ΜΟΝΟ τις κεφαλές Β&Ο; Και που δεν μπορούσες να αλλάξεις βελόνα; Και που δεν μπορούσες να βάλεις καμμία άλλη αξιοπρεπή κεφαλή;
Μήπως για τους παραπάνω λόγους το πουλάει σε τιμή "χώμα" ???

δεν υπαρχουν πλεον κεφαλες για Β&Ο,παρολο που απο οσο θυμαμαι ειχε καλες κεφαλες.
Καλα πικαπ αλλα πλεον αχρηστα.Δυστυχως

Φίλε saitisgr, καλημέρα κι ευχαριστώ για την προσφορά.
Προς το παρόν παίζω με ένα Sanyo TP1010, όπως θα διάβασες και σε προηγούμενο post.

δεν υπαρχουν πλεον κεφαλες για Β&Ο,παρολο που απο οσο θυμαμαι ειχε καλες κεφαλες.

Καλές... Αλλά μυστήριες... Κινητού μικροσταυρού (αν θυμάσαι) με τεχνικά χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτές του κινητού μαγνήτη αλλά με το μειονέκτημα ότι δεν μπορούσες να αλλάξεις βελόνα, έπρεπε να πάει στο εργοστάσιο. Επι πλέον έμπαιναν μόνο στα δικά τους πικάπ και δεν είχαν συμβατότητα με το σύστημα Τ4Ρ. Πάντως είχε κυκλοφορήσει ένας adaptorας από την Β&Ο όπου μπρίζωνε πάνω η κεφαλή και μετά βιδωνώταν όλο μαζί πάνω στο κλασσικό κέλυφος των υπολοίπων (πλην Β&Ο) βραχιόνων.

Καλα πικαπ αλλα πλεον αχρηστα.Δυστυχως

Καλό... Τρόπος του λέγειν... Οσο καλό μπορεί να είναι ένα πικάπ με πλατώ φλοίδα που ζυγίζει ελάχιστα γραμμάρια....
Από design όμως... Υπεράνω κριτικής.

Αυτά...

Προς το παρόν παίζω με ένα Sanyo TP1010,

Καλό είναι! Είναι της εποχής του 1980 όπου το hi-fi ήταν στην άνθισή του και υπήρχαν πολλές εταιρίες και όλες είχαν μεγάλη γκάμα από καλά προϊόντα. Τα επόμενα χρόνια άρχισε η κατηφόρα....

Re: Απάντηση: Από CD σε πικάπ...ή όχι;

Κεφαλή σε πικαπ Β&Ο ???
Πού έπαιρναν ΜΟΝΟ τις κεφαλές Β&Ο; Και που δεν μπορούσες να αλλάξεις βελόνα; Και που δεν μπορούσες να βάλεις καμμία άλλη αξιοπρεπή κεφαλή;
Μήπως για τους παραπάνω λόγους το πουλάει σε τιμή "χώμα" ???

Γιά να σου απαντήσω ειλικρινά για αυτό. Οχι απλά ξέρω οτι ήθελε κατί πιό hi-fi και του εμεινε το πικάπ
αλλά γιά αρχή πιστεύω οτι είναι ένα καλό πικάπ και δεν νομίζω να βρεις κάτι ανάλογο γύρω στα 100 με 150 ευρω δέν ξέρω καν αν θα θελήσει να το πουλήσει
Τώρα για την κεφαλή που λές και γιά αξιοπρέπεια
είναι κηνητού πηνείου-σταυρού όπως αναφέρει και ο φίλος -υψηλης εξόδου και για την εποχή της άριστη...ακόμα και με σημερινά δεδομένα
Το οτι δεν υπάρχουν κεφαλές στην Ελλάδα δεν είναι τοσο σημαντικό γιατί μπορείς να βρείς στο δύκτιο
και μήν ξέχνάς ότι είναι παράλληλη μετατόπιση πόσα σημερινά πικάπ έχεις δει με παράλληλο βραχίονα και σε τι τιμή???
Για entry level είναι πολύ καλύτερο απο πολλά άλλα σημερινής κατηγορίας
και χαμηλής τιμής

Έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα, και δυστυχώς η αντικατάσταση των κεφαλών στα πικάπ B&O είναι πρόβλημα. Πάντως ήταν καλά πικάπ.

Αν είναι από τα παλιά μοντέλα που μπορείς να αλλάξεις μόνο τη βελόνα, τα πράγματα είναι καλά:
LPGear.COM
Αν όμως χρειάζεσαι κεφαλή:
Exatelier.COM
Και για μερικά μοντέλα μπορείς να βρεις μόνο ανακατασκευασμένες κεφαλές.

Είχα βρει κι άλλα links σε ένα προηγούμενο thread, αλλά δεν μπορώ να το βρω τώρα.

Επανέρχομαι, καθώς τα πειράματα άρχισαν ;)

Τελικά, εκλιπόντος του Sanyo, πήρα ενα Thorens TD-145 mkII με μια Shure M91ED επάνω. Η αλυσίδα περιλαμβάνει: Yamaha DSP-A5 ως προ για το phono, μια και δεν εχω phono stage προς το παρον, και NAD 320BEE ως τελικό. Ο ήχος ειναι σαφως αναμεσα στα ηχεία, αλλά η εικόνα δεν είναι άσχημη. Οι μεσαίες ακούγονται αρκετα φυσικές, τα μπάσα απλώς ακούγονται. Γενικά είναι περίπου αυτό που περίμενα, δεδομένου οτι δεν έχω ρυθμίσει τονβραχίονα, δεν έχω αλλάξει κεφαλή, κι έχω ενα phono αμφιβόλου αξίας.
Οι σκέψεις μου είναι οι εξής, και το budget περιορισμένο:

1. Ρύθμιση βραχίονα με ενα απο τους γνωστους οδηγούς που κυκλοφορουν στο δικτυο(protractors κλπ)
2. Αλλαγη κεφαλής στην ΑΤ95 Ε της Audio Technika. Εχετε κάποιες προτάσεις για κεφαλές στα 50-60Ε;
3. Αγορά phono stage ή κάποιου παλιού προ ή ολοκληρωμένου με phono stage. Εχω διαβάσει οτι τα phonos των ΝΑD 3020, NAD 1155, NAD 1130 είναι εξαιρετικά για τα λεφτά τους, οποτε λεω να χτυπησω κανεναν στο ebay.

Μια και μπήκαμε στα βάσανα, τα σχόλια και οι προτάσεις είναι πλέον παραπάνω από ευπρόσδεκτα ;)

Κεφαλή στα 50 με 60 ευρω; Δεν μού έρχεται κάτι στο νου...
Αν κάποιος φίλος ξέρει καμμιά καλή κεφαλή σε αυτά τα λεφτα...
Θα σού πρότεινα να ανέβεις λίγο παραπάνω και να πας σε κάποια Denon ή Goldring.

http://www.denon.co.uk/site/frames_main.php?main=prod&ver=&MID=3&sub=2&action=detail&Pid=27

http://www.goldring.co.uk/moving_coil_cartridges/1022gx_cartridge.htm

O NAD 320BEE είναι ένας αξιοπρεπής ολοκληρωμένος αλλά δεν έχει phono stage. Αντί να τον αλλάξεις ή να ψάχνεις στο ebay κανέναν μεταχειρισμένο γιατί δεν αγοράζεις με 80 τον προενισχυτή ΡΡ2 της NAD να τον συνδέσεις σε μία είσοδο του ολοκληρωμένου και είσαι μια χαρά.
Ο ΡΡ2 είναι ένας πάρα πολύ καλός προενισχυτής phono. Και αν συνυπολογίσουμε και την πολύ χαμηλή τιμή του τότε είναι ασυναγώνιστος. Παίζει χωρίς αντίπαλο.

http://nadelectronics.com/products/hifi_amplifiers/PP-2-Phono-Preamplifier