Από CD σε πικάπ...ή όχι;

Συμφωνώ για τον PP2. Η denon θα ταιριάξει καλύτερα με μεγαλύτερης μάζας βραχίονα από αυτόν που φορά το Thorens. Γιατί δεν ψάχνεις τις νέες mm της Ortofon; Η κόκκινη είναι κάπως ακριβότερη, αλλά θα τη σκεφτόμουν.

Όσο για το βραχίονα, πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξεις τη ρύθμιση του.

Aρχικά λεω να αλλάξω την κεφαλή κι όχι το phono stage, μια και το τελευταίο αναδεικνύει το αποτελεσμα του συνδυασμού πλατώ-βραχίονα-κεφαλή. Πάντως το PP2 είναι μεσα στις επιλογές μου, αν και κάποια reviews με εβαλαν σε σκέψεις. Όπως και να 'χει, θα το ακούσω πάντως.

Σχετικά με τις κεφαλές που λέτε, δεν μπορώ να κρίνω ακόμα... Καταλαβαίνω οτι υπάρχει ταίριασμα μεταξυ βραχίονα-κεφαλής αλλά θα χρειαστεί να διαβάσω τα σχετικά. Η Audio Technica μου τραβηξε την προσοχή γιατι ειναι η μόνη budget κεφαλη στην λίστα με τα προτεινόμενα components του Stereophile... :d

Υ.Γ. Πάντως το ερώτημα του θέματος το έχω απαντήσει πλέον... ;)

Και μια ακόμα ερώτηση...Χθες άκουγα έργα του Rodrigo σε ενα δίσκο της DG(παρεμπιπτόντως, από digital masters :flipout:) και σε κάποια σημεία τα χριτς-χρατς του δισκου ήταν ιδιαίτερα δυνατα. Υπάρχει περιπτωση να εχει πρόβλημα το tweeter απο αυτα; Ο δίσκος ηταν σε πολύ καλή κατάσταση, χωρις γρατζουνιές, με λιγη μονο σκόνη.

Δεν χρειάζεται να φαίνεται η σκόνη για να ακούγεται χριτς - χρατς . Η κακή ποιότητα του βινυλίου μπορεί να προξενήσει τέτοια φαινόμενα , κι ας μην υπάρχουν εμφανή ίχνη . Τα tweeters δεν παθαίνουν τίποτα από τα χριτς - χρατς . Μην στεναχωριέσαι . Οταν αποκτήσεις κεφαλή MC ( κινητού πηνίου ) τα χριτς χρατς θα ενοχλούν πολύ λιγότερο .-bye-

Απάντηση: Re: Από CD σε πικάπ...ή όχι;

Aρχικά λεω να αλλάξω την κεφαλή κι όχι το phono stage, μια και το τελευταίο αναδεικνύει το αποτελεσμα του συνδυασμού πλατώ-βραχίονα-κεφαλή. Πάντως το PP2 είναι μεσα στις επιλογές μου, αν και κάποια reviews με εβαλαν σε σκέψεις. Όπως και να 'χει, θα το ακούσω πάντως.

Εγώ αντιθέτως είχα διαβάσει πα´ρα πολύ καλά λόγια στο What Hi-Fi για το ΡΡ2
Καί βέβαια πρέπει να λάβουμε υπ'όψην και την τιμή των 85 Προφανώς δεν θα το συγκρίνουμε με το Aqvox των 500

H επόμενη επιλογή πάντως μετά το ΡΡ2 είναι το Azur 640P της Cambridge Audio στα 139 . (Το Azur 540P δεν αξίζει, ξέχνα το)

http://www.cambridgeaudio.com/summary.php?PID=29&Title=Azur 640P Phono pre-amplifier

Αν οι δίσκοι σου είναι παλιοί, ταλαιπωρημένοι, σκονισμένοι (έστω και αν η σκόνη δεν φαίνεται με το μάτι) ένα καλό πλύσιμο θα τους κάνει να ακούγονται πολύ καλύτερα. Δεν σού λέω να αγοράσεις το ειδικό πλυντήριο δίσκων με 3000 αλλά μπορείς πολύ εύκολα να τους πλύνεις μόνος σου:
Τον βάζεις κάτω από την βρύση με νερό και του ρίχνεις μερικές σταγόνες υγρό κρεμοσάπουνο. Επιτρέπεται να τον τρίψεις απαλά με τα δάχτυλά σου κατά την φορά των αυλακιών. Κατόπιν ξεπλένεις με άφθονο νερό ώστε να μην μείνει ίχνος σαπουνιού επάνω του. Τέλος καλό θα είναι να τον ξεπλύνεις με απιονισμένο νερό (αυτό που έχουν για τα σίδερα) για να μην μείνουν άλατα από το νερό της βρύσης. Προσοχή αν μείνουν και στεγνώσουν επάνω του άλατα από το νερό της βρύσης θα πάιζει πολύ χειρότερα απ'ότι έπαιζε πριν τον πλύνεις. Και τέλος αφού τον έχεις ξεπλύνει και με το απιονισμένο νερό τον σκουπίζεις απαλά (πάντα κατά την φορά των αυλακιών) με μαλακό χαρτί κουζίνας. (Προσοχή όχι χαρτοπετσέτα γιατί λιώνει, όχι ύφασμα που αφήνει χνούδια) Το καλύτερο απ' όλα είναι το χοντρό καπιτονέ χαρτί κουζίνας.
Οταν τον βάλεις να παίξει θα ακούσεις μεγάλη διαφορά από πριν.
Καλό είναι όταν αποφασίσεις να κάνεις όλη αυτή την διαδικασία να έχεις αγοράσει και καινούργιους εσωτερικούς φακέλους έτσι ώστε να αντικαταστήσεις τους παλιούς σκισμένους και πιθανότατα σκονισμένους φακέλους για να μην σού ξαναλερώσουν τους δίσκους που έπλυνες.
Εαν ο δίσκος είναι φθαρμένος μην περιμένεις θαύματα, αλλά σίγουρα θα παίζει καλύτερα απ'ότι πριν. Πάντως τα χριτς χρατς που ακούς πέραν από ενοχλητικά, δεν δημιουργούν κανένα κίνδυνο για τα tweeters των ηχείων σου.

Νέες απορίες...Αφού έλυσα την κεφαλή και καθάρισα την βελόνα, και τα ξαναέδεσα στον βραχίονα, παρατηρώ ότι όταν παίζει υπάρχει μια κατακόρυφη παλινδρόμιση του βραχίονα περίπου +/- 1mm στην άκρη της κεφαλης...αυτό πρέπει να είναι κακό ε; Ο βραχίονας βεβαια δεν είναι ρυθμισμένος, οπότε ίσως φταίει αυτο...ή όχι; Επίσης, μετα το καθάρισμα της βελονας το tracking είναι
αρκετά χειρότερο από πριν...η βελόνα κάνει skip σε καποιους δισκους, κολλάει σε αλλους κλπ...

Δευτερη απορία: αποφάσισα να αγοράσω την ΑΤ 110Ε της Audio Technica, και βλέπω οτι το συνιστώμενο χωρητικό φορτίο ειναι 100-200pF. Aν το phono stage που θα πάρω αργότερα εχει μεγαλύτερο φορτίο, τι είδους προβληματα θα έχω;(υποθέτω οτι πρέπει να αλλοιώνονται οι υψηλές λόγω της μεγαλύτερης χωρητικής εμπέδησης)

Last edited:
Μπουζόνι η κατακόρυφη παλινδρόμηση δείχνει μάλλον πως η ανάρτηση του στελέχους της βελόνας έχει πάει περίπατο. Μήπως όταν την καθάρισες το βουρτσάκι το πήγαινες από εμπρός προς τα πίσω; Η φορά του πρέπει να είναι πάντα από πίσω προς τα εμπρός.

Για τη χωρητικότητα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου και αυτήν των καλωδίων του βραχίονα. Διαφορετική χωρητικότητα καλωδίων και phono από αυτήν που συνιστά ο κατασκευαστής για την κεφαλή, θα επηρεάσει όντως τις ψηλές.

Υπέθετα οτι έχω ρυθμίσει λάθος τα ελατήρια της ανάρτησης του βραχίονα και του πλατώ(το 145mkII εχει floating subchassis). Συγκεκριμένα, ισως το ελατήριο κάτω απο τον βραχίονα να ειναι πιο σφιχτο απο το αντίστοιχο κάτω από το πλατώ... Θα το κοιτάξω, κι αν δεν φταιει, πάω για καινουρια κεφαλή να ησυχάσω.

Πάντως, ευχαριστώ για όλες τις παρατηρήσεις/υποδείξεις :)

Kι όμως...το βαρος ανάγνωσης και το anti-skating ρυθμίστηκαν σύμφωνα με το manual του Thorens. Mαλιστα, στο ελάχιστο βάρος ανάγνωσης είχα πρόβλημα με το tracking(πολύ εύκολα η βελόνα πηδουσε), οπότε το άυξησα στο μέγιστο επιτρεπόμενο, και αντιστοίχως αύξησα και το anti-skating.

Kι όμως...το βαρος ανάγνωσης και το anti-skating ρυθμίστηκαν σύμφωνα με το manual του Thorens. Mαλιστα, στο ελάχιστο βάρος ανάγνωσης είχα πρόβλημα με το tracking(πολύ εύκολα η βελόνα πηδουσε), οπότε το άυξησα στο μέγιστο επιτρεπόμενο, και αντιστοίχως αύξησα και το anti-skating.

Πράγμα που με φέρνει στην δική μου ερώτηση (Γειά σας)

Μήπως ξέρετε που μπορεί να βρεί κανείς (εύκολα) τον HiFi News & Record Review Test Disk ? (update 1996 or later) ?

Ο λόγος : Thorens 125 (ebay), RB250 upgraded+Grado Platinum (Hxos), Denon DL160 (apothema.gr) και θέλω να παίξω.

Απάντηση: Re: Από CD σε πικάπ...ή όχι;

Πόσο βάρος έβαλες;

1.25gr βαρος ανάγνωσης και λίγο περισσότερο απο 1 anti-skate. Τελικά, αφου απελευθέρωσα εντελώς την υπο-ανάρτηση(subchassis) ξεβιδώνοντας πλήρως τις βίδες που την συγκρατούσαν, εξαφανίστηκαν τα πηδήματα της βελόνας.(Η κεφαλή ειναι η Shure M91ED, αν και παλιά, με οξειδωμένη, απ'οσο βλέπω, βελόνα).

Ηδη εχω παραγγείλει την Audio Technica AT110 E, ενώ χθες έφτιαξα ενα ματ από φελό 2mm μηπως δω διαφορες σε σχεση με το slipmat της Thorens. Δεν μπορώ να πω οτι είδα εν τέλει...

Παράλληλα ρίχνω και μια ματια σε εναλλακτικά phono stages...και βλέπω ενθουσιαστικά reviews για τον T-preamp, όπως αυτό http://www.tnt-audio.com/ampli/t-preamp_geoff_e.html

Μήπως απελευθερώνοντας την υπο-ανάρτηση, σταμάτησε μεν να πηδάει η βελόνα, αλλά άρχισε να ταλαντώνεται το πλατώ;

Αυτό είναι πάλι λάθος, γιατί δεν κάνει σωστό tracking η κεφαλή.

Καλό θα ήταν να φωνάξεις κάποιον που έχει μια κάποια εμπειρία να σου ρυθμίσει την κεφαλή.

To πλατω όντως ταλαντώνεται μαζί με τον βραχίονα, αν το κουνήσω λιγο. Πάντως δείχνει σταθερό όταν βαζω εναν δίσκο πάνω. Το manual της Thorens λέει οτι η υπο-ανάρτηση πρέπει να απελευθερωθεί, χωρις να λέει πόσο πρεπει να χαλαρώσουν οι βίδες. Το λάθος tracking πώς διακρίνεται ηχητικά;(εκτός από πηδήματα της βελόνας).

Επιπλέον, υπάρχει κάποια database με reviews για βινύλιο;

To πλατω όντως ταλαντώνεται μαζί με τον βραχίονα, αν το κουνήσω λιγο. Πάντως δείχνει σταθερό όταν βαζω εναν δίσκο πάνω. Το manual της Thorens λέει οτι η υπο-ανάρτηση πρέπει να απελευθερωθεί, χωρις να λέει πόσο πρεπει να χαλαρώσουν οι βίδες. Το λάθος tracking πώς διακρίνεται ηχητικά;(εκτός από πηδήματα της βελόνας).

Επιπλέον, υπάρχει κάποια database με reviews για βινύλιο;

Σε προηγούμενο post ανέφερα τον δίσκο FiHi News & Record Review TEST DISK. Κάνει ακριβώς αυτό που ζητάς (ανάμεσα σε άλλα). Κάνε ένα google search 'FiHi News & Record Review TEST DISK' και θα πάρεις πολλές απαντήσεις -και db reviews. Μετά θα θέλεις - όπως και εγώ - τον δίσκο.
Μήπως τον έχει κανείς να μας τον δανίσει;