Από Media Center XP σε Vista. Αξίζει;

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Το HTPC μου τρέχει απροβλημάτιστα σε Windows XP Media Center από το καλοκαίρι που ολοκληρώθηκε η κατασκευή του. Τότε οι δοκιμές που είχα κάνει σε Vista δεν με άφησαν ικανοποιημένο αφού προέκυψαν κάποια προβλήματα συμβατότητας και τελικά προτίμησα τα XP.

Αναρωτιέμαι όμως, έχει κλείσει σχεδόν ένας χρόνος από την κυκλοφορία των Vista, μήπως τώρα είναι καιρός να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση; Αξίζει τον κόπο επί της ουσίας, εκτός από την UI πλευρά του πράγματος; Τι παίζεται με drivers και συμβατότητες; Τι λέτε;

Ότι δουλεύει καλά δεν το πειράζω.

Σιγά τη διαφορά στο γραφικό περιβάλλον.

Έχω Σβήστα στο λαπτόπι και περιμένω λιγάκι ακόμα για να βάλω τα xp.

Παίρνεις γρήγορο μηχάνημα και τα σβήστα στο κάνουν και πάλι...περασμένης γενιάς.

Ας είμαστε λίγο ρεαλιστές, τα βιστα είναι σίγουρα το αναβαθμισμένο λειτουργικό της Microsoft, οπότε εκτιμώ ότι είναι σίγουρα καλύτερο, χρειάζετε βέβαια λίγο υπομονή σε ότι αφορά τους drivers, όλων των εφαρμογών άλλωστε και τα ΧΡ, όταν βγήκαν παρόμοια συμπεριφορά αντιμετώπισαν.
Εχω βάλει τα Vista Home Premium νομίζω ότι εάν εξαιρέσεις κάποιες ενοχλητικές προηδοποιήσεις πριν κάνεις κάποια ενέργεια δείχνουν οκ.

Η δικιά μου εμπειρία μέχρι τώρα με τα Vista συνηγορεί με την άποψη του Στέργιου. Στο HTPC μου έχω XP γιατί θέλω πρωταρχικά να δουλεύουν σωστά.

Στο κυρίως PC μου έχω Vista (καθαρά λόγω μούρης) και τα βρίζω καθημερινά.

Η MS ουδέποτε έβγαλε καινούργιο λειτουργικό το οποίο ήταν με το που βγήκε καλύτερο από το προηγούμενο (εξαίρεση αποτελούν τα Windows 3 το '90).

Από τα 95 και πέρα η κατάσταση ήταν γνωστή σε όλους. Η καινούργια έκδοση των Windows θα ήταν γεμάτη bugs και θα ήταν πάν-βαριά σε σχέση με την προηγούμενη. Πάντα περιμέναμε να βγει τουλάχιστον 1 service pack για να τα βάλουμε σε παραγωγικό περιβάλλον. Συνήθως μέχρι τότε έχει γίνει και αναβάθμιση στο PC, οπότε τελικά δεν καταλαβαίνει ο χρήστης πόσο βαριά είναι σε σχέση με τα προηγούμενα.

Παίδες, εδώ μιλάμε αποκλειστικά για χρήση HTPC, οπότε τα προγράμματα που τρέχουμε είναι συγκεκριμένα άρα το ίδιο και οι drivers ως επί τω πλείστον. Το θέμα μας (και το ερώτημα τελικά) είναι αν αξίζει τον κόπο ουσιαστικά να αναβαθμιστούμε σε Vista γιατί η χρήση του HTPC μας θα αναβαθμιστεί ή δεν είναι ακόμη έτοιμο το περιβάλλον ώστε να λειτουργεί απροβλημάτιστα.

Από τα λεγόμενα του Δημήτρη συμπεραίνω πως θα πρέπει να περιμένουμε το SP1 για να πούμε ότι μπορεί να αξίζει τον κόπο. Πάντως ένας χρόνος δεν είναι μικρό χρονικό διάστημα για να έχουμε πλήρη υποστήριξη. Αυτή την στιγμή, αυστηρά στο κομμάτι HPTC δηλ. αναπαραγωγή ταινιών και ψηφιακού υλικού, τα XP είναι μια σταθερή βάση. Μπορούν τα Vista να δώσουν κάτι περισσότερο;

Τα vista ειναι οντως λιγο πιο αργα, αλλα το ιδιο σταθερα και το ιδιο λειτουργικα πλεον. Θελουν παραπανω μνημη (αν δεν εχεις 2 GB για να κλεισεις το pagefile στα 512MB μη τα βαλεις) γιατι θα δουλευει ο σκληρος σαν σκυλος. Αλλα στο θεμα της ασφαλειας ειναι απιαστα απο τα ΧΡ... Για αυτο και μονο τον λογο τα εβαλα... Οι πολλες ηλεκτρονικες συναλλαγες με τα ΧΡ κανουν κακο...

Το HTPC είναι στην ουσία μια πολυσυσκευή παραγωγής πολυμέσων. Έτσι πρέπει να το βλέπεις - κι όχι ως ένα PC. Το τι λειτουργικό τρέχει θα πρέπει να είναι "διαφανές" - να μη σε ενδιφέρει. Από τη στιγμή που όλα παίζουν καλά δεν υπάρχει λόγος να πειράξεις το λειτουργικό.
Αν τωρα σου αρέσει να ψάχνεσαι και να δοκιμάζεις διάφορα πράγματα το πράγμα αλλάζει. Αν όμως ανήκεις σε αυτή την κατηγορία ό,τι και να σου πούμε δε θα μετρήσει. Θα βάλεις Vista :)