Από προενισχυτή ολοκληρωμένου προς άλλον τελικό.

lakiss51

Supreme Member
8 December 2006
5,047
Διαβασα αρκετα εδω μεσα, αλλα συμπερασμα δεν εξηχθη, οποτε θετω ερωτημα:
α) Ο προενισχυτης ενος τρανζιστορατου ολοκληρωμενου κανει την διαφορα; δηλ...
β) Με προενισχυση απο ολοκληρωμενο και συνδεση με αλλον τελικο θα εχουμε καλυτερο αποτελεσμα, δεδομενου πως ο τελικος του ολοκληρωμενου (λεμε τωρα, πως) ειναι "λιγο" σκληρος στο ηχοχρωμα αν και πανισχυρος; ή μήπως...
γ) Δεν φταιει ο τελικος για το "βαρυ" ηχοχρωμα" αλλα ο προενισχυτης παιζει τον μεγαλυτερο ρολο σ´αυτο; Οποτε...
γ) αλλαζοντας ενα απο τα δυο (προ η τελ) θα ακουσουμε καλυτερο αποτελεσμα;
Ξερω, μονο με δοκιμες διαπιστωνεται κατι τετοιο, αλλα για πεστε!

Απάντηση: ΑΠΟ ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣ ΑΛΛΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Βαγγελη
Α] το προενισχυτικο τμημα του ολοκληρωμενου ενισχυτη σαφως και παιζει ρολο στη αποδοση του ενισχυτη[αφου απο εκει περναει το σημα]
Β]Δεν υπαρχει απαντηση ,γιατι καθε περιπτωση ενισχυτη ειναι ξεχωριστη.Θεωρητικα αν βαλεις ενα εξαιρετικο τελικο φυσικα και θα εχεις καλλιτερο αποτελεσμα ,αλλα τοτε ο τελικος δεν θα αποδιδει οσα μπορει ,γιατι το προενυσχιτικο τμημα του ολοκληρωμενου ενισχυτη μαλλον θα υπολοιπεται του τελικου
Γ] Φυσικα αν επιλεξουμε εναν καλλιτερο προενισχυτη θα εχουμε καλλιτερη προενισχυση απ οτι ειχαμε ,και καλλιτερο τελικο σταδιο αν επιλεξουμε καλλιτερο τελικο.
Μ ολο το θαρρος ομως ,μην τα πετας ολα στο μιξερ και το αναβεις ,μπερδευεσαι .
Συνηθως ενας ξεχωριστος προ και ενας ξεχωριστος τελικος δινουν καλλιτερο αποτελεσμα,χωρις αυτο να ειναι κανονας,γιατι υπαρχουν και εξαιρετικοι ολοκληρωμενοι.Αλλα και στη μια περιπτωση και στην αλλη το κοστος ανεβαινει

Re: ΑΠΟ ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣ ΑΛΛΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Όλα τα κομμάτια της αλυσσίδας αφήνουν το ίχνος τους στο σήμα. Από τη ΔΕΗ μέχρι και τη μπόρνα. Θεωρία του χάους σε όλο της το μεγαλείο. Νομίζω πως από πλευράς χρωματισμού, ένας προενισχυτής δίνει περισσότερο χαρακτήρα απότι ο τελικός καθώς το σήμα πολλαπλασιάζεται σε αυτόν περισσότερο οπότε ότι κάνει το κάνει και πιό πολύ. Αυτό όμως δε σημαίνει πως ο τελικός δε θα δώσει και αυτός το ρυθμό του... Και αναφέρομαι πέρα από το θέμα οδήγησης το οποίο είναι σημαντικότατο και ακόμα και μεταξύ καλών μηχανημάτων αφού και εκεί υπάρχουν διαφορές στην "αμεσότητα" στα σώματα στα στα στα...
Αν κάνω λάθος ... sssomebody ssstop meeeh!

και το πρενισχυτικο σταδιο αλλα και το τελικο σταδιο βαζουν την "υπογραφη" τους στο τελικο αποτελεσμα..

ο καλός προενισχυτής με λιγότερο καλό τελικό θα πάιζει κάπως
ο κακός προενισχυτής με καλύτερο τελικό πως θα παίζει????
ερώτημα?????

Last edited:

........
Ξερω, μονο με δοκιμες διαπιστωνεται κατι τετοιο, αλλα για πεστε!
Μα, αφού τα ξέρεις τα ζητήματα όσο κι' εμείς, τι θες να μάθεις; :chinscratch:

Όλα τα παραπάνω είναι βάσιμα και σε συγκεκριμένη κατάσταση μόνο δοκιμή μπορεί να δείξει.

Προσωπική μου γνώμη: Εάν έχουμε να κάνουμε με προενισχυτές και τελικούς της ίδιας ποιότητας κατασκευής, τότε οι αδυναμίες του τελικού μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική απόδοση του συστήματος λίγο περισσότερο από του προενισχυτή. Ο προενισχυτής δίνει κατά κάποιο τρόπο το χαρακτήρα του συστήματος συνολικά. (Μουσικός, γλυκός, ξηρός, ουδέτερος, κλπ). Ενώ ο τελικός με τις αδυναμίες του κυρίως επηρεάζει περισσότερο συγκεκριμένα τμήματα του ακουστικού φάσματος.

Άποψη μου, βασισμένη σε διαίσθηση περισσότερο και όχι επαρκώς τεκμηριωμένη.

Απάντηση: Re: ΑΠΟ ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣ ΑΛΛΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

ο καλός προενισχυτής με λιγότερο καλό τελικό θα πάιζει κάπως
ο κακός προενισχυτής με καλύτερο τελικό πως θα παίζει????
ερώτημα?????

Μαλλον απλη απαντηση,θα παιζει οτι του <ταίζει> ο προενισχυτης

Μα, αφού τα ξέρεις τα ζητήματα όσο κι' εμείς, τι θες να μάθεις; :chinscratch:
:a0210:

evam7, το προενισχυτικό στάδιο είναι λιγότερο δαπανηρό κατασκευαστικά απ' ότι ένα τελικό εφάμιλης σχεδίασης, λόγω των ακριβών υλικών (μετασχηματιστές, πυκνωτές κλπ) που απαιτούνται. Ετσι, είναι σύνηθες χαμηλού ή μεσαίου κόστους ολοκληρωμένοι να έχουν έναν πολύ καλό προενισχυτή και έναν ανεπαρκή (μικρό) τελικό, ο οποίος όμως είναι απόλυτα ΤΑΙΡΙΑΣΜΈΝΟΣ!

Αν σου αρέσει ο ήχος του ολοκληρωμένου σου -που όντως διαμορφώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό από τον προενισχυτή-, μπορείς ασφαλώς να πας σε έναν μεγαλύτερο τελικό της ίδιας εταιρείας. Αν αλλάξεις φίρμα, μόνο δοκιμάζοντας μπορείς να αποφασίσεις.
Παλιότερα είχα δουλέψει τελικό adcom (200Wrms) με τον προ του nad3020 με επιτυχία.

Την αντίστροφη κίνηση, δλδ να κρατήσεις τον τελικό του ολοκλ/νου σου και να πας σε καλύτερο προ, δεν τη βλέπω σκόπιμη.

παντως στα μηχανηματα μου την διαφορα που εχουν κανει οι λαμπες προενισχυσεις δεν την εχουν κανει ποτε οι λαμπες ισχυος (σε χρεια, τονικοτητα κτλ) και γενικοτερα οσο πιο νωρις στην αλυσιδα κανεις μια αναβαθμιση τοσο πιο ακουστη ειναι

Ο Βαγγελης με καλη διαθεση ρωτησε κατι,αλλα δυστυχως για αυτον δεν υπαρχει η <μαγικη> απαντηση-λυση.Αν δεν δοκιμασεις Βαγγελη τι ταιριαζει στα αυτια σου και στο πορτοφολι σου,δεν μπορει κανενας να σου δωσει λυση.Και εγω απο αλλου ξεκινησα [αγορασα προενισχυτη] και αλλου κατεληξα [δουλευω ολοκληρωμενο].Τον πρωτο τον εχω και αναπαυεται

To θεμα, οπως ισως καταλαβατε, το ανοιξα με αφορμη τα 805s: ;αν βαλω αλλον τελικο στην προενισχυση του Χαρμαν (των πολλων ρυθμισεων) θα παρω διαφορετικο αποτελεσμα; οχι απο αποψη ισχυος εννοειται, γιατι ο Χαρμαν δοξα τω Θεω...Φυσικα οι δοκιμες ειναι το καλυτερο, αλλα εστω πως εχουμε τον καλυτερο τελικο, θα βελτιωσει τις "αδυναμιες" του προ, ή θα τις...αναδειξει, με αποτελεσμα μπαχαλο;
Sonus Naturalis, τι θελω να μαθω; μα αν δοκιμασε καποιος εναν τετοιο συδυασμο και τι αποτελεσμα ειδε!

Re: Απάντηση: Από προενισχυτή ολοκληρωμένου προς άλλον τελικό.

Το ζήτημα δεν είναι η μεγάλη ισχύς για τα 805ς αλλά η ποιότητα του ενισχυτή και η ικανότητα οδήγησης.Συμβουλή μου όσο πιό λίγα βάζεις στο σύστημα σου δηλαδή μινιμαλ υλοποιήσεις τόσο πιό καλό αποτέλεσμα θα πάρεις!!!Εσύ κάνεις τα λάθη που οι περισσότεροι έχουμε κάνει κατά καιρούς και προσπαθείς με μία ερώτηση να τα μάθεις όλα!θέλει υπομονή και ανοιχτά αυτιά........

To θεμα, οπως ισως καταλαβατε, το ανοιξα με αφορμη τα 805s: ;αν βαλω αλλον τελικο στην προενισχυση του Χαρμαν (των πολλων ρυθμισεων) θα παρω διαφορετικο αποτελεσμα; οχι απο αποψη ισχυος εννοειται, γιατι ο Χαρμαν δοξα τω Θεω...Φυσικα οι δοκιμες ειναι το καλυτερο, αλλα εστω πως εχουμε τον καλυτερο τελικο, θα βελτιωσει τις "αδυναμιες" του προ, ή θα τις...αναδειξει, με αποτελεσμα μπαχαλο;
Sonus Naturalis, τι θελω να μαθω; μα αν δοκιμασε καποιος εναν τετοιο συδυασμο και τι αποτελεσμα ειδε!

Bαγγελη μπορεις να το πας και αναποδα.Να βρεις εναν προενισχυτη και να τον δουλεψεις με το τελικο σταδιο του Harman,πιθανον να επιτυχεις κατι καλλιτερο μ αυτο το συνδυαμο

Bαγγελη μπορεις να το πας και αναποδα.Να βρεις εναν προενισχυτη και να τον δουλεψεις με το τελικο σταδιο του Harman,πιθανον να επιτυχεις κατι καλλιτερο μ αυτο το συνδυαμο

Δεν γινεται, εχει μονο εξοδο προενισχυσης!

Γ.Cure.D ο Χαρμαν και ποιοτητα και οδηγηση εχει. Απλα ή δεν πολυταιριαζει με αυτα τα ηχεια ή τα 805 ειναι πολυ 'ιδιοτροπα' και απαιτουν ενισχυση αλλων προδιαγραφων και δαπανης, οποτε τα βλεπω να παιρνουν δρομο! Οπως μου ειπε καποιος, της "δουλειας', ειναι αδιανοητο ηχειο των 2500 να θελει ενισχυτη των 5000 ! Τεινω να συμφωνησω, γιατι και ο Χαρμαν τα "παει και τα φερνει" - μηπως χρειαζεται ενα blind test; αλλα εδω που να βρεις τα...μεσα!

Last edited:
απλά μήπως κάποιος διαχειριστής μπορεί να μεταφέρει σε κάποια φάση τα τελευταία ποστ στο σωστό θέμα που έχει ανοίξει ο φίλος evam? αυτό για την επιλογή ενισχυτή για τα b&w? Γιατί το συγκεκριμένο thread έχει άλλη ονομασία, άλλη ουσία και άλλη αξία για εμάς τους νέους στο φόρουμ. Ελπίζω να μη θεωρηθεί ως παρέμβαση. Απλά οι γνώμες που ακούστηκαν εδώ μου ξεκαθάρισαν περισσότερο τη σχέση προενισχυτή-τελικού-ηχητικού αποτελέσματος σε σχέση με το sticky που ήδη υπάρχει και το είχα λίγο καημό να διευκρινήσω μέσα μου το τι παίζει. Το άλλο είχε καταλήξει καυγάς χεχε.

ps: νιώθω και λίγες ενοχές όσο ναναι γιατί εγώ το ξεκίνησα το offtopic :AFADF0:

Last edited: