Από τον ηλεκτρολογικό πίνακα στο στερεοφωνικό

kostis

AVClub Enthusiast
26 January 2007
924
Κόρινθος
Οk έχω δει το sticky αλλά αν δε σας πειράζει θα ήθελα να εστιάσουμε στην περίπτωση μου.

Λέω να τραβήξω καλώδιο απ' ευθείας από τον πίνακα στο πολύμπριζο του στερεοφωνικού. Επειδή ναι μεν καταλαβαίνω από ηλεκτρολογικά αλλά δεν μπορώ να το κάνω μόνος (θα χρειαστώ ηλεκτρολόγο αφού δεν έχω εμπειρία από ηλεκτρικούς πίνακες), θέλω να το συζητήσω μαζί σας και να βγάλω ένα συμπέρασμα για:

1. από ποιο σημείο του πίνακα πρέπει να ξεκινήσει το καλώδιο (πριν από τη γενική ασφάλεια ή μετά, πριν από το κεντρικό ρελέ ή μετά ή τέλος πάντων αν λέω βλακείες καθοδηγείστε με σε αυτό το θέμα για να ξέρω τι θα πω στον ηλεκτρολόγο)

2. τι είδους ασφάλεια πρέπει να μπει; Ρελέ αυτόματο ή τήξεως ή με φυσίγγιο;(ούτε από αυτά μπανίζω)

3. με δεδομένο ότι η απόσταση από τον πίνακα στο στέρεο είναι μικρή, γύρω στα 5 μέτρα (το ρακ είναι κοντά στον τοίχο που συνορεύει με το διάδρομο όπου βρίσκεται ο πίνακας) θα χρειαστώ ανάλογο μήκος καλωδίου που δεν έχω αγοράσει ακόμη. Γενικά χρησιμοποιώ πολύμπριζο της supra και καλώδια ρεύματος της ίδιας εταιρείας και είμαι πολύ ικανοποιημένος. Από την πρίζα στο πολύμπριζο και από το πολύμπριζο στον ενισχυτή (Symphonic Line RG14) χρησιμοποιώ το Lo Rad 2.5 και για τις λοιπές συσκευές το Lo Rad 1.5.
Σκεφτόμουνα λοιπόν να πάρω το ίδιο καλώδιο (το δυομισάρι) για να συνδέσω τον πίνακα με το πολύμπριζο. Σαν καλώδιο πως το βρίσκετε; Καλό, κακό ; Μήπως ψιλό για τη δουλειά αυτή; (χρειάζεται πιο χοντρό λέτε;). Άλλες προτάσεις υπάρχουν σε περίπου αυτήν την τιμή (περίπου 10 ευρώ/μέτρο) ή να προτιμήσω ένα απλό ηλεκτρολογικό αλλά πιο χοντρό;

4. Δεν έχω σκοπό να βάλω και πρίζες. Το καλώδιο θα πάει απ’ ευθείας στο πολύμπριζο αφού τρυπηθεί ο τοίχος διαμπερώς. Σκεφτόμουνα να αγοράσω στο μέλλον (όχι το απότερο) και ένα φίλτρο ρεύματος (το Furman AC-210AE έχω βάλει στο μάτι). Αυτό γιατί εδώ στην Κόρινθο το ρεύμα είναι επιεικώς απαράδεκτο.
Αν το κάνω έτσι το καλώδιο από τον πίνακα θα πάει στο φίλτρο το οποίο βγάζει δύο εξόδους. Η μία θα μπορούσε να πάει στον ενισχυτή και η άλλη στο πολύμπριζο για λοιπές συσκευές. Καλή ιδέα αυτή ή ανούσια;
Μήπως είναι καλύτερα να βγάλω δύο καλώδια από τον πίνακα και να πάει ένα στον ενισχυτή και ένα στο πολύμπριζο για τα υπόλοιπα (χωρίς το φίλτρο);
Σημειώτεον ότι το φίλτρο αυτό έχει είσοδο/έξοδο 10 Α. Φτάνουν;

Είμαι σίγουρος ότι σας έχω ήδη κουράσει, όμως μόνο σε αυτό το φόρουμ είμαι σίγουρος ότι θα πάρω και πολλές και έγκυρες απαντήσεις (ακόμα κι αν δε συμφωνούμε πολλές φορές)

Μετά απο την γενική ασφάλεια ( οχι την γαδά :grinning-smiley-043 ) και μετά απο την ασφάλεια διαρροής , πέστου απλλά ότι θές μια γραμμή ευθεία στα μηχανακια σου ,
μην κάνεις ταλιμπανιές με παρακάμψεις στις ασφάλειες , μπορει να πάρεις χροιες στα μεσαία ... και μαζί φωτιά , η απλά να σκοτωθείς στην πρώτη στραβή όταν το δυκτιο θα σε μπερδέψει για θερμοσίφωνα και θα σου δώσει άπλετα 50 αμπέρ στο μυοκάρδιο και θα αλλαξεις γνώμη ( την τελευταία που θα εκφέρεις στην ζωη σου ..) για το ρεύμα στην Κορινθο .

ακουστε μουσικές και μην παλαβωνεται πολυ με αυτά

φιλιά πολλα
τσικης :afro:

οπως σου ειπε και ο φιλος, μετα απο τον ρελε προστασιας απο μια φαση κατευθειαν στο πολυμπριζο. αν εχεις τριφασικο καλυτερα να αποφυγεις την φαση του ψυγειου.

Μετά απο την γενική ασφάλεια ( οχι την γαδά :grinning-smiley-043 ) και μετά απο την ασφάλεια διαρροής , πέστου απλλά ότι θές μια γραμμή ευθεία στα μηχανακια σου ,

χωρίς να μπει επιπλέον ασφάλεια;

ΝΑΙ με επιλέον ασφάλεια !!!
σορυ .... παράλειψης ..

αλλωστε δεν υπάρχει περιπτωση να μην σου βαλει ο ηλεκτρολογάς ,, μια 20αρα και εισαι οκ ,,
20 επι 240 ,, α λοτ οφ παουα , που λένε και τα αμερικανά .,

ψήνεις και προβατίνα 20κιλη :music-smiley-005:

Οχι βρε συ , ασφάλεια με ρελέ δλδ ! όπως είναι και οι άλλοι
miniature-circuit-breakers.jpg

εάν γουστάρεις βάζεις τήξεως .. αλλά γιατί ? για να μπείς στο τρυπάκι μετά να πάρεις επίχρυση ..

καμποσοι λένε ότι με την τήξεως είναι καλήτερα , εγω το βλεπω απλά σαν μπούρδα ,,
το θέμα μας εδώ είναι να μην κάνει βόλτα η γράμμη απο αιρκοντίσιον ψηγεία κτλ ,, αυτό είναι το ζητούμενο , και εάν κάνεις την αβαρεία θα πρότεινα να το βάλεις συνεστραμένο ,, !!!

προσοχή όμως εδω ,,

εάν δεν γίνει καλή δουλειά με το συνεστραμένο μπορεί να αποκτήσεις ένα όμορφο πηνίο μεσα στο τοιχο που θα λειτουργεί σαν ψησταρία !!

κακώς το ανεφερά ,, αστο κλασικά ότι κάνει ο ηλεκτρολόγος ,, και είσαι οκ,,

καλο θα ηταν οι προτασεις αυτου του τυπου να μην γινονται στον αερα ....

---Αρχικα η αρχικη προταση που δεν περιειχε μεσα την ασφαλεια μετα το ρελε ηταν μεγα σφαλμα
---Πραγματι θα πρεπει να μπει οπως τελικα ειπωθηκε γενικος , ρελε , επιμερους ασφαλεια και γραμμη .
---Η ασφαλεια δεν ειναι θεμα επιλογης ...υπαρχουν κανονισμοι και μαλιστα απαραβατοι
---Γραμη 1,5 ασφαλεια 10 Α γραμμη 2,5 ασφαλεια 16Α γραμμη 4 ασφαλεια 20Α κλπ
--- Το ειδος της ασφαλειας παιζει αρκετα μεγαλο ρολο αλλα μονο στο σημειο που οι απαιτησεις ισχυος ενος επαγωγικου φορτιου οπως το rack ειναι μεγαλες
---Υπαρχουν ειδικες αυτοματες ασφαλειες για επαγωγικα φορτια και σαφως για αυτη την δουλεια η καλυτερη ( για πολλους λογους) παραμενει η κλασσικη τηκωμενη ασφαλεια πορσελανης παλαιου τυπου σε κλασσικο η μινι μεγεθος.

Τελος την καλυτερη συμπεριφορα σε μικρες αποστασεις και οχι σε τρελλα μεγαλα φορτια εχουν τα συστρεμενα καλωδια ( με πυκνη στρεψη ) αλλα προσοχη με την γειωση εκτος της στρεψης ...Εαν η γειωση ειναι συστρεμενη με την φαση και τον ουδετερο δεν εχεις κανει τιποτα .

Ακομα καλυτερα και με μεγαλη διαφορα με θωρακιση τερματισμενη στην γη μονο απο την πλευρα του πινακα αλλα αυτο δεν υπαρχει στο εμποριο με τον παραπανω κανονα ( η γειωση εκτος συστρεψης ) και θα πρεπει να το κατασκευασεις μονος σου πραγμα το οποιο ειναι παιχνιδακι .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Τα συστρεμένα δεν τα ξέρω, αλλά πρέπει να τα μάθω. Δηλαδή υπάρχουν έτοιμα συστρεμένα που έχουν τη γείωση εκτός "σύστρεψης" ή τα φτιάχνουμε εμείς αν είναι έτσι;

Και τί λέτε για καλώδιο με πάχος 2,5 mm2 ; Είναι αρκετό ή χρειάζεται μεγαλύτερο με βάση τον ενισχυτή που προανέφερα (Symphonic Line RG14);

2,5 χιλιοστα καλωδιο αναλογο για ωμικα φορτια μεχρι 3,500 βαττ και περιπου 2,500 επαγωγικα και ασφαλιζεται με ασφαλεια 16Α

Σε αποσταση 5 μετρων ειναι απιθανο να εχεις καποιο θεμα φορτιου .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

east electronics

εγώ θα άλλαζα το καλώδιο εσωτερικά στην γραμμή μεταφοράς που έχεις μέχρι τα μηχανήματα με μεγάλης διατομής ηλεκτρολογικό καλό καλώδιο
για να σου δώσω να καταλάβεις εάν στον τοίχο στην ηδη υπάρχουσα εσωτερική ηλεκτρολογική εγκατάσταση μπορείς να περάσεις ηλεκτρολογικό καλώδιο για ηλεκτρική κουζίνα καντο
εάν οχι βάλε το παχύτερο μονόκλονο δυνατόν
άντε και ασφαλειοδιακόπτη με καλή ασφάλεια (ξέρει ο χαϊτας)
Τίποτα περισσότερο με ξεχωριστές γραμμές κλπ κλπ
δεν αξίσει ο κόπος

εγώ θα άλλαζα το καλώδιο εσωτερικά στην γραμμή μεταφοράς που έχεις μέχρι τα μηχανήματα με μεγάλης διατομής ηλεκτρολογικό καλό καλώδιο
για να σου δώσω να καταλάβεις εάν στον τοίχο στην ηδη υπάρχουσα εσωτερική ηλεκτρολογική εγκατάσταση μπορείς να περάσεις ηλεκτρολογικό καλώδιο για ηλεκτρική κουζίνα καντο
εάν οχι βάλε το παχύτερο μονόκλονο δυνατόν
άντε και ασφαλειοδιακόπτη με καλή ασφάλεια (ξέρει ο χαϊτας)
Τίποτα περισσότερο με ξεχωριστές γραμμές κλπ κλπ
δεν αξίσει ο κόπος

Η μεγαλη διατομη παρεχει απλα ικανοητα σε ταχυτητα και μεγαλη ποσοτητα ρευματος αν ποτε αυτη χρειαστει ( πραγμα απιθανο ) η προσεγγιση σου για μενα ειναι λαθος και καλυπτει μολις μια απιθανη πιθανοτητα .Το ζητουμενα σε τετοια συστηματα εκτος απο την παροχη ρευματος που ειναι μολις το 10% απο το συνολικο προβλημα ειναι η ποιοτητα του ρευματος οπου :

---ενα συστρεμενο καλωδιο εχει το πλεονεκτημα να επιρεαστει και να επιρεαζει οσο το δυαντον λιγοτερο απο επαγωγικα τα οποια μπορουν να προκαλεσουν τα γειτονικα καλωδια
---οπου με την γειωση εκτος της στρεψης τα οσα σκουπιδια παραγουν τα συχρονα παλμοτροφοδοτικα ( υπολογιστες τηελορασεις κλπ ) επιστρεφουν στο σκοπο τους δλδ την γη χωρις να βρωμιζουν την παροχη μας επαγωγικα απο την στιγμη που ειναι εκτος στρεψης
---Οπου καλτσα μεταλικης θωρακισης ενισχυει την λειτουργια της παραγραφου ενα με την προυποθεση οτι ειναι μονομερως τερματισμενη απο την πλευρα του πινακα διοτι εαν ειναι και απο τις δυο πλευρες θεωρητικα οι βρωμιες και τα σκουπιδια παραγωγα διαφορων πραγματων κυκλοφορουν επαγαγουν και περικλειουν ολοκληρη την παροχη μας .
---Σαφως και περα απο καθε αμφισβητηση σε επαγωγικα φορτια με peak ρευματος τα πολυκλωνα ειναι μακραν καλυτερα απο τα μονοκλωνα ..Τα μονοκλωνα στις εσωτερικες εγκαταστασεις εχουν επικρατησει διοτι προσφερουν ευκολια στην εγκατασταση και πολυ καλυτερη μηχανικη αντοχη στο σφιξιμο τα οποια ειναι πολυ πιο σημαντικα πραγματα σε μια εσωτερικη εγκατασταση απο την ικανοτητα παροχης σε ρευμα .( για αυτο και τα περισσοτερα ηλεκτρολογικα πλεον δεν ειναι καθαρος χαλκος εχουν πολλα αλλα ευγενη μεταλα μεσα οπως σιδερο και αλουμινο σκραπ με σκοπο την μειωση του κοστους )

Γενικοτερα δογματισμοι τυπου ""βαλε αυτο και τελειωσες και ειδικοτερα χωρις καποιας μορφης τεκμηριωση δεν ειναι και ο τροπος που θα το προσεγγιζα παντως ..

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Last edited:
Φιλτατε Σακη αν δεν κανω λαθος απαγορευεται η χρηση θωρακισμενου καλωδιου στα 240 βολτ,επομενως το ρισκο της χρησης αυτου του καλωδιου το παιρνει ο καθενας μας.Αν κανω λαθος σε παρακαλω για διορθωση

Δεν ειμαι ενημερωμενος για κατι τετοιο. Την τελευταια φορα που εκανα εγκατασταση σε στουντιο παραγωγης πριν απο δυο χρονια η προδιαγραφη απο τον Μηχανολογο που επιβλεπε την εγκατασταση ηταν ακριβως ετσι οπως την περιγραφω .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Δεν θυμαμαι που περιγραφεται η απαγορευση χρησης θωρακισμενων καλωδιων υψηλης τασης,ειμαι σχεδον σιγουρος ομως οτι επισημως απαγορευεται.Φυσικα και μπορουμε στο σπιτι μας να αγορασουμε θωρακισμενο καλωδιο και να το χρησιμοποιησουμε,αλλα αν ειναι απαγορευμενη η χρηση του ,επισημως δεν θα πρεπει να το συνιστουμε μεσα απο το avclub

Βεβαιως ...Δωσε μου λιγο χρονο να το ψαξω στον κανονισμο εσωτερικων εγκαταστασεων και ανεβασω το σχετικο αρθρο εδω .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Απάντηση: Re: Από τον ηλεκτρολογικό πίνακα στο στερεοφωνικό

Βεβαιως ...Δωσε μου λιγο χρονο να το ψαξω στον κανονισμο εσωτερικων εγκαταστασεων και ανεβασω το σχετικο αρθρο εδω .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Αυτο Σακη θα ηταν το καλλιτερο για ολους

Αυτό που με ενδιαφέρει θεωρείται θωρακισμένο; Και προστατεύει από τα επαγωγικά φορτία των γειτονικών καλωδίων; Απ' ότι λέει έχει μια μικρή συστροφή: "For cancelling of magnetic alternating fields the LoRad is cabled with a short pitch twisting."

Re: Απάντηση: Από τον ηλεκτρολογικό πίνακα στο στερεοφωνικό

Φιλτατε Σακη αν δεν κανω λαθος απαγορευεται η χρηση θωρακισμενου καλωδιου στα 240 βολτ,επομενως το ρισκο της χρησης αυτου του καλωδιου το παιρνει ο καθενας μας.Αν κανω λαθος σε παρακαλω για διορθωση

Δεν υπάρχει τέτοια απαγόρευση στον κανονισμό ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων ( ΕΛΟΤ HD 384)