Από τον ηλεκτρολογικό πίνακα στο στερεοφωνικό

Η μεγαλη διατομη παρεχει απλα ικανοητα σε ταχυτητα και μεγαλη ποσοτητα ρευματος αν ποτε αυτη χρειαστει ( πραγμα απιθανο ) η προσεγγιση σου για μενα ειναι λαθος και καλυπτει μολις μια απιθανη πιθανοτητα .Το ζητουμενα σε τετοια συστηματα εκτος απο την παροχη ρευματος που ειναι μολις το 10% απο το συνολικο προβλημα ειναι η ποιοτητα του ρευματος οπου :

---ενα συστρεμενο καλωδιο εχει το πλεονεκτημα να επιρεαστει και να επιρεαζει οσο το δυαντον λιγοτερο απο επαγωγικα τα οποια μπορουν να προκαλεσουν τα γειτονικα καλωδια
---οπου με την γειωση εκτος της στρεψης τα οσα σκουπιδια παραγουν τα συχρονα παλμοτροφοδοτικα ( υπολογιστες τηελορασεις κλπ ) επιστρεφουν στο σκοπο τους δλδ την γη χωρις να βρωμιζουν την παροχη μας επαγωγικα απο την στιγμη που ειναι εκτος στρεψης
---Οπου καλτσα μεταλικης θωρακισης ενισχυει την λειτουργια της παραγραφου ενα με την προυποθεση οτι ειναι μονομερως τερματισμενη απο την πλευρα του πινακα διοτι εαν ειναι και απο τις δυο πλευρες θεωρητικα οι βρωμιες και τα σκουπιδια παραγωγα διαφορων πραγματων κυκλοφορουν επαγαγουν και περικλειουν ολοκληρη την παροχη μας .
---Σαφως και περα απο καθε αμφισβητηση σε επαγωγικα φορτια με peak ρευματος τα πολυκλωνα ειναι μακραν καλυτερα απο τα μονοκλωνα ..Τα μονοκλωνα στις εσωτερικες εγκαταστασεις εχουν επικρατησει διοτι προσφερουν ευκολια στην εγκατασταση και πολυ καλυτερη μηχανικη αντοχη στο σφιξιμο τα οποια ειναι πολυ πιο σημαντικα πραγματα σε μια εσωτερικη εγκατασταση απο την ικανοτητα παροχης σε ρευμα .( για αυτο και τα περισσοτερα ηλεκτρολογικα πλεον δεν ειναι καθαρος χαλκος εχουν πολλα αλλα ευγενη μεταλα μεσα οπως σιδερο και αλουμινο σκραπ με σκοπο την μειωση του κοστους )

Γενικοτερα δογματισμοι τυπου ""βαλε αυτο και τελειωσες και ειδικοτερα χωρις καποιας μορφης τεκμηριωση δεν ειναι και ο τροπος που θα το προσεγγιζα παντως ..

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Φίλε Σάκη οτι έγραψα το έγραψα λαμβάνοντας υπ οψιν το κατά πόσο θα πρέπει ο φίλος που έβαλε το νήμα να μπεί σε τέτοια διαδικασία

Απάντηση: Re: Από τον ηλεκτρολογικό πίνακα στο στερεοφωνικό

Να επαναλάβω την ερώτηση γιατί μάλλον ξεφύγαμε απ' το θέμα.

Αυτό που με ενδιαφέρει θεωρείται θωρακισμένο; Και προστατεύει από τα επαγωγικά φορτία των γειτονικών καλωδίων; Απ' ότι λέει έχει μια μικρή συστροφή: "For cancelling of magnetic alternating fields the LoRad is cabled with a short pitch twisting."

Όποιος έχει άποψη, δεκτή.

Να επαναλάβω την ερώτηση γιατί μάλλον ξεφύγαμε απ' το θέμα.

Όποιος έχει άποψη, δεκτή.

Ναι αυτό το καλώδιο που σ' ενδιαφέρει είναι θωρακισμένο. Τώρα αν αυτό είναι απαραίτητο και αν θα έχεις κάποιο διαφορετικό αποτέλεσμα σε σχέση με κάποιο απλό ηλεκτρολογικό καλώδιο είναι δύσκολο να απαντηθεί.

Re: Απάντηση: Από τον ηλεκτρολογικό πίνακα στο στερεοφωνικό

Δεν θυμαμαι που περιγραφεται η απαγορευση χρησης θωρακισμενων καλωδιων υψηλης τασης,ειμαι σχεδον σιγουρος ομως οτι επισημως απαγορευεται.Φυσικα και μπορουμε στο σπιτι μας να αγορασουμε θωρακισμενο καλωδιο και να το χρησιμοποιησουμε,αλλα αν ειναι απαγορευμενη η χρηση του ,επισημως δεν θα πρεπει να το συνιστουμε μεσα απο το avclub

Ο κανονισμος ειναι 175 σελιδες και τον ανεβασα στον σερβερ μου αν καποιος θελει να τον διαβασει .Δεν μπορεσα πουθενα να βρω κατι το οποιο να λεει οτι απαγορευεται ισα ισα υπαρχουν δεκαδες αναφορες για το αν θελεις να χρησιμοποιησεις τετοια καλωδια και πως να τα διαχειριστεις .Καλο θα ηταν να ριξει καποιος μια ματια μηπως κατι μου ξεφυγε εδω ειναι το λινκ για τον κανονισμο www.eastelectronics.gr/images/HD%20384.pdf και επιγραμματικα ακριβως απο κατω μια απο τις παραγραφους που τα αναφερουν χωρις να λενε οτι απαγορευονται .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

413.1.2.1 Κύρια ισοδυναμική σύνδεση
Σε κάθε κτίριο πρέπει να γίνεται &μια κύρια ισοδυναµική σύνδεση. Γι’ αυτό τον σκοπό πρέπει να
συνδέονται προς τον κύριο ακροδέκτη γείωσης:
- ο κύριος αγωγός προστασίας
- ο κύριος αγωγός γείωσης
- τα ακόλουθα ξένα αγώγιμα στοιχεία:
• οι μεταλλικές σωληνώσεις παροχών στο εσωτερικό του κτιρίου (π.χ. νερού, αερίου)
• οι μεταλλικές σωληνώσεις κεντρικής θέρµανσης και κλιµατισµού
• τα μεταλλικά στοιχεία της κατασκευής του κτιρίου
• ομεταλλικός οπλισμός του σκυροδέματος του κτιρίου, αν αυτό είναι δυνατό
• ο μεταλλικός μανδύας (αν υπάρχει) του καλωδίου ηλεκτρικής τροφοδότησης
• οιμεταλλικοί μανδύες (αν υπάρχουν) των καλωδίων τηλεπικοινωνίας.
Σημ - Για τη σύνδεση τωνμεταλλικών μανδυών των καλωδίων τηλεπικοινωνίας πρέπει να
εξασφαλισθεί η συγκατάθεση του φορέα στον οποίο ανήκουν ή ο οποίος έχει την
ευθύνη λειτουργίας αυτών των καλωδίων. Αν δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί η
συγκατάθεση για αυτή τη σύνδεση, αυτός ο φορέας έχει την ευθύνη να αποτρέψει κάθε
κίνδυνο οφειλόμενο στην εξαίρεση τωνμανδυών των καλωδίων τηλεπικοινωνίας από
τη σύνδεση προς την κύρια ισοδυναμική σύνδεση.
Τα αγώγιμα στοιχεία που προέρχονται από το εξωτερικό του κτιρίου πρέπει να συνδέονται προς
την κύρια ισοδυναμική σύνδεση του κτιρίου, όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο σημείο εισόδου τους
σε αυτό.

Last edited:

Μετά απο την γενική ασφάλεια ( οχι την γαδά :grinning-smiley-043 ) και μετά απο την ασφάλεια διαρροής , πέστου απλλά ότι θές μια γραμμή ευθεία στα μηχανακια σου ,
μην κάνεις ταλιμπανιές με παρακάμψεις στις ασφάλειες , μπορει να πάρεις χροιες στα μεσαία ... και μαζί φωτιά , η απλά να σκοτωθείς στην πρώτη στραβή όταν το δυκτιο θα σε μπερδέψει για θερμοσίφωνα και θα σου δώσει άπλετα 50 αμπέρ στο μυοκάρδιο και θα αλλαξεις γνώμη ( την τελευταία που θα εκφέρεις στην ζωη σου ..) για το ρεύμα στην Κορινθο .

ακουστε μουσικές και μην παλαβωνεται πολυ με αυτά

φιλιά πολλα
τσικης :afro:

:ernaehrung004:

Η δική μου εγκατάσταση έγινε από διπλωματούχο ηλεκτρολόγο, που είναι και μέλος του φόρουμ μας... (δεν θα δημοσιεύσω το όνομα διότι ο ίδιος μου το ζήτησε για να μην γίνει αθέμιτη διαφήμιση..., αν θέλει μπορεί να με ρωτήσει κάποιος με πμ)...

Χρησιμοποιήθηκε καλώδιο 4χ4 θωρακισμένο (από Δημουλά δεν ξέρω τύπο είναι χρώματος γκρι, έχει 4 καλώδια μάλλον διότι δεν βρήκαμε 3χ4, απλά δεν χρησιμοποιήσαμε το τέταρτο καλώδιο).

Γείωση από την πλευρά του πίνακα στην θωράκιση.

Από την λιγότερο ενεργοβόρα φάση αφού έγιναν οι ανάλογες μετρήσεις, αποφεύγοντας μοτέρ/ψυγεία κλπ... συγκεκριμένα μπήκε στην φάση που τροφοδοτεί τις κρεβατοκάμαρες (απλά προσέχω όταν κάνω σοβαρή ακρόαση να μην έχω aircondition στις κρεβατοκάμαρες).

Ασφάλεια 20Α στον πίνακα.

Μικρός πίνακας στο σαλόνι με διακόπτη (25Α) του πίνακα αυτού (γενικός), με δύο πρίζες που τροφοδοτούν τους δύο τελικούς μου με καλώδια της αρεσκείας μου, και έξοδος καλωδίου επίσης 4χ4 που πάει στο πολύμπριζο πηγών/προενισχυτή.

Οι πρίζες των τελικών αλλά και καλώδιο προς πολύμπριζο έχουν επίσης ασφάλειες (2χ16Α).

Απολύτως ασφαλές με αυτό τον τρόπο.

Πάντως βλέπω υπερβολική τη διατομή των 4mm2 (τουλάχιστον για την περίπτωση μου). Τα 2,5mm2 ενός καλωδίου ρεύματος αντιστοιχούν σε ένα μέγιστο των 16Α. Δηλαδή 16 επί 220 = 3520 Watt. Υπέραρκετά για ένα (λογικό) στερεοφωνικό δε νομίζετε. Ακόμη και τα 10 αμπέρ να χρησιμοποιεί (που πάλι το βλέπω πολύ) βγαίνουν 2200Watt. Δε ξέρω μπορεί να κάνω λάθος, αλλά δεν ξέρω πολλούς ενισχυτές με ανάλογη κατανάλωση (σίγουρα θα υπάρχουν βέβαια). Ψηφιακές ή αναλογικές πηγές πάντως έχουν υποπολλαπλάσια κατανάλωση.

Ναι δεν είναι απαραίτητο το 4άρι, με το 2,5 είσαι οκ, αλλά εγώ το έκανα με το σκεπτικό ότι η μεγαλύτερη διατομή φαίνεται να ανοίγει λίγο τον ήχο, να τον ξεκαθαρίζει κάπως... μπορεί να είναι ιδέα μου (το διαπίστωσαν και άλλοι μετά οπότε δεν είναι ιδέα μου), αλλά σαφέστατα μετά την εγκατάσταση το σύστημα είχε βελτίωση κατά ένα μικρό ποσοστό σε καθαρότητα και λεπτομέρεια...

Πιστεύω ότι αυτό οφείλετε στην μεγαλύτερη διατομή του καλωδίου... (και στην θωράκιση που βοηθά να μην παίρνει το καλώδιο EMI/EFI (ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές)).

Αν προκειται να τραβηξεις νεα γραμμη με λιγο επιπλεον κοστος πηγαινεις στα 4 και εισαι καλλυμενος απο καθε μελλοντικη αναβαθμιση.Εγω προσωπικα αυτο εκανα παρ ολο που ειχα περι τα 25-30 μετρα καλωδιου για να ερθει απο το πινακα στο στερεοφωνικο.

Σακη ,πιθανον να μου ειχε δημιουργηθει εσφαλμμενα αυτη η εντυπωση σχετικα με τα θωρακισμενα καλωδια τροφοδοσιας,παντως ευχαριστω για τον κοπο που εκανες να το ψαξεις

Κανενα προβλημα ..ξερεις καλο ειναι και για μας να τα φρεσκαρουμε που και που υπαρχουν πραγματα που πρεπει να τα κοιταμε ξανα και ξανα . ( ισως ειναι και χρησιμο να υπαρχει εδω για μελλοντικες αναφορες )

Οι υπολογισμοι με ταση και ενταση κλπ ισχυουν για ωμικα φορτια ...Στα επαγωγικα καλο ειναι παντα ( οπως ακριβως και στο ηχητικο τμημα των ενισχυτων ) να υπαρχει ""χωρος"" να απλωθουν τα δυναμικα peak αλλα ναι συμφωνω σε τοσο μικρη αποσταση απο τον πινακα το 2,5 ειναι σουπερ ενω το 4 μαλλον λιγακι υπερβολικο οπου φυσικα δεν κανει απολυτως κανενα κακο εκτος του οτι θα σε "" σκισει "" να το περασεις ειδικοτερα αν υπαρχει μια απλη σωληνα 13,5.

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

το 4 μαλλον λιγακι υπερβολικο οπου φυσικα δεν κανει απολυτως κανενα κακο εκτος του οτι θα σε "" σκισει "" να το περασεις ειδικοτερα αν υπαρχει μια απλη σωληνα 13,5.

Θα περάσει εξωτερικό σε πλαστικό κανάλι. Σκέφτομαι τώρα μήπως τραβήξω δύο δυομισάρια.

και αυτο ειναι μια εξαιρετικη προσεγγιση οπου θα μπορουσες να εχεις μια γραμμη για τα χαμηλα ρευματα οπως πηγες προενισχυτες κλπ και μια ξεχωριστη για ενισχυτες .... και αυτο ειναι πολυ σωστο σεναριο και μαλιστα απο την ιδια φαση ...την πιο ησυχη που μπορεις να διαλεξεις .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Θα περάσει εξωτερικό σε πλαστικό κανάλι. Σκέφτομαι τώρα μήπως τραβήξω δύο δυομισάρια.

Mπορεις εναλλακτικα να βαλεις καλωδιο 5 χ2,5 ,με κοινη γειωση βεβαια

Re: Απάντηση: Re: Από τον ηλεκτρολογικό πίνακα στο στερεοφωνικό

Mπορεις εναλλακτικα να βαλεις καλωδιο 5 χ2,5 ,με κοινη γειωση βεβαια

Να διαφωνησω Πετρο ?
Θα ελεγα οτι παντα εφοσον ,μιλαμε για δυο γραμμες θα πρεπει να ειναι αυτονομες .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος