Από τον πόλεμο των άστρων στον πόλεμο των smartphones λειτουργικά συστήματα

ZACHARIS

AVClub Enthusiast
12 May 2009
702
Καλημέρα συνφορουμήτες,
άνοιξα αυτό το συγκεκριμένο θρεντ, σχετικά με τα λειτουργικά συστήματα σε έξυπνα τηλέφωνα και σε ταμπλέτες.
Σήμερα κυκλοφορούν από ότι είδα τα παρακάτω λειτουργικά συστήματα:
1. Android, και με βερσιόν 3 για ταμπλέτες.
2. symbian από nokia
3. apple OS, από apple, κινητά και ταμπλέτες
4. hp web OS, από hewlett packard
5. windows mobile 7- microsoft.
6. Meego, από κοινού, nokia με intel.
7. Blackberry OS.
Από τα παραπάνω λειτουργικά, 'Το Android έπιασε κορυφή στις HΠΑ το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ανάμεσα στα smartphones που πωλήθηκαν, σύμφωνα με νέα έρευνα της Canalys!Οι συσκευές Android κατέλαβαν μερίδιο 34% στις συσκευές που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ αυτό το τρίμηνο. Ακολούθησε η Research In Motion (RIM) με 32,1% και μετά η Apple με 21,7%.
Αυτό σημαίνει πως το Android σημείωσε τεράστια ανάπτυξη ποσοστού 851% σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή του προηγούμενου έτους στις ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει και για τον λόγο ότι πέρυσι υπήρχαν πολύ λιγότερες συσκευές Android στην αγορά!' (πηγή://androidgreece.gr/2010/08/03/%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%BF-android-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B7%CF%80%CE%B1/)
μου θυμιζει την δεκαετια του 80, πολεμο λειτουργικων συστηματων μεταξυ wondows & apple
σε ταμπλετες, Πολύ πιθανόν τα tablets, να επηρεάσουν και τα notebooks. Δηλαδή με μεγαλύτερες οθόνες και ποιο λειτουργικά και για άλλες χρήσεις, π.χ. επεξεργασία κειμένου. Τότε ίσως να έχουμε τον 'πόλεμο' των λειτουργικών συστημάτων, κάτι αντίστοιχο με αυτό της δεκαετίας του 80, δηλαδή windows vs apple operating system. Ίσως το android, ή κάποιο άλλο λειτουργικό να γίνει το standard στην αγορά...
Η microsoft, έχει χάσει το παιχνίδι τόσο στις ταμπλέτες όσο και στα κινητά, όπως επίσης και το symbian (πουθενά σε ταμπλέτες).
Το ποιο πιθανό, σε ταμπλέτες και σε έξυπνα τηλέφωνα είναι να έχουμε δυο λειτουργικά συστήματα, android & apple operating system, που δυστυχώς δεν θα είναι συμβατά μεταξύ τους...
περιμένω να ακούσω τη γνώμη σας... εσείς ποιο λειτουργικό θα θέλατε? που πηγαίνει ο επόμενος πόλεμος των operating systems, σε μια πολλά υποσχόμενη αγορά, με αρκετές ανατροπές? αναδιανέμεται η τράπουλα (market share)?
:grandpa:
 
Last edited:
Re: από τον πόλεμο των άστρων στον πόλεμο των smartphones λειτουργικά συστήματα

Στα smartphones φαίνεται ότι η μάχη δε θα περιοριστεί ανάμεσα σε android και ios μόνο, το symbian, παρά την πτώση του παραμένει υπολογίσιμη δύναμη και η microsoft δείχνει ικανή με τα win7 να κάνει ένα καλό comeback, παίρνοντας ένα κομμάτι της πίτας. Στις ταμπλέτες τα πράγματα δείχνουν να καταλήγουν στα δύο, ios και android μάλλον θα μείνουν να κονταροχτυπηθούν, εκτός αν καταφέρει κάποιος και μπει σφήνα. Μου αρέσει πάντως το τοπίο έτσι όπως εξελίσσεται, νομίζω ότι μας συμφέρει, ως καταναλωτές, να υπάρχει ανταγωνισμός και να βοηθάει στη συγκράτηση των τιμών, αλλά και στη συνεχή βελτίωση των λειτουργικών.
 
Re: από τον πόλεμο των άστρων στον πόλεμο των smartphones λειτουργικά συστήματα

κανείς ?
κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα λειτουργικά σε έξυπνα τηλέφωνα και ταμπλέτες?
:bigcry: :bigcry: :bigcry: :bigcry: :bigcry: :bigcry: :bigcry: :bigcry:
 
Re: από τον πόλεμο των άστρων στον πόλεμο των smartphones λειτουργικά συστήματα

έτσι είναι φίλε Νίκο...
πάντως ακούγεται φήμη, πως, η νοκια, σκέφτεται να κυκλοφορήσει κινητό με android ή με windows.. από την άλλη έχουν το symbian και ετοιμάζουν από κοινού με την intel σε meego.. Φυσικά και έχει ενδιαφέρον.. καλά είναι και προς το συμφέρον του καταναλωτή, απλά, το κακό είναι με συμβατότητα, δηλαδή να τρέχεις ένα πρόγραμμα π.χ. pdf, ως ένα πρόγραμμα, σε όλα τα λειτουργικά και να μη θέλεις να κατεβαζεις διαφορετικά βερσιον για κάθε ένα λειτουργικό..
υ.γ. πάντως περίμενα μεγαλύτερη απήχηση στο συγκεκριμένο θρεντ, διότι είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον πλέον...
 
Re: από τον πόλεμο των άστρων στον πόλεμο των smartphones λειτουργικά συστήματα

Η μάχη της ταμπλέτας δεν έχει σχέση με τον πόλεμο των άστρων, είναι star trek accessory :D

Προσωπικά είμαι υπέρ των οpen source linux λειτουργικών και στα κινητά.

Και κατά των κλειδωμένων app stores repositories κ.ο.κ.

Τώρα με τους επερχόμενους arm cores και τα νέα πανίσχυρα SoCs gpus κ.ο.κ. θα είναι κρίμα να μη μπορούμε να τρέχουμε πραγματικά ότι εφαρμογή επιλέγουμε.

Αν και πραγματικά οι επερχόμενες εξελίξεις θα εξαρτηθούν πολύ από τη συνέργεια software και hardware.

Ακούω και για virtualization κ.ο.κ ας δούμε … καθώς θεωρώ ατού το bare metal και το Low level.

Όπως και την καλή υποστήριξη openGL openCL – γιατί μη ξεχνάμε ότι ανταγωνίζονται και τις φορητές παιγνιομηχανές….
 
Re: από τον πόλεμο των άστρων στον πόλεμο των smartphones λειτουργικά συστήματα

συγουρα παιζονται πολλα οικονομικα κυριως, συμφεροντα.
Εαν το δουμε σε θεματα standard της αγορας, εκει ειναι που την πατησε η apple σε σχεση με την IBM.Αν θυμασαι, η IBM ειχε αφησει αλλες εταιρειες να παραγουν 'κλονους' IBM PC (IBM PC compatible), και κερδισε την μαχη των στανταρτ στην αγορα. Κατι τετοιο βλεπω και κανει και η google με το android.

'Η μάχη της ταμπλέτας δεν έχει σχέση με τον πόλεμο των άστρων, είναι star trek accessory' :flipout: :flipout: :flipout:
πολύ καλό. Το ερωτημα, μου εδω ειναι, τελικα οι ταμπλετες ειναι υπολογιστες ή οχι? αφου εχουν λειτουργικο δεν ειναι και εργαλια οπως οι υπολογιστες?
για παιχνιδομηχανες, ναι ειμαι 100% σύμφωνος..
 
Re: από τον πόλεμο των άστρων στον πόλεμο των smartphones λειτουργικά συστήματα

Έτσι όπως πάει η εξέλιξη, πάντως, βλέπω ότι σε 1-2 χρόνια οι ταμπλέτες θα πάρουν πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς και θα μπορούν πρακτικά να κάνουν σχεδόν τα πάντα, τα της καθημερινής χρήσης. Εγώ ένα archos 70 πήρα, και μέχρι στιγμής το έχω κατευχαριστηθεί. Παίζει απροβλημάτιστα 720p, σερφάρω άνετα, διαβάζω pdf, ebooks κλπ, παίζω παιχνιδάκια, ακούω μουσική, έχω μεγάλη αυτονομία κλπ, και όλα αυτά με μονοπύρηνο και αρκετά χαμηλή τιμή. Που να μπει, δηλαδή, στο παιχνίδι οι μεγάλες μνήμες, οι διπύρηνοι/τετραπύρηνοι επεξεργαστές, οι ακόμα μεγαλύτερες σε αυτονομία μπαταρίες κλπ. Μιλάμε για χαμό!
 
Re: από τον πόλεμο των άστρων στον πόλεμο των smartphones λειτουργικά συστήματα

Ας κάνω κι εγώ τον προφήτη... Η εικόνα πιστεύω ότι θα διαμορφωθεί ως εξής:

-Στα smartphones το android θα κατακλύσει την πιάτσα για τον απλούστατο λόγο ότι είναι ανοιχτό, εξελίξιμο και ΔΩΡΕΑΝ! Επι πλέον (και ίσως για αυτούς ακριβώς τους λόγους) είναι το αγαπημένο των Κινέζων, με αποτέλεσμα να ψωνίζεις εν Ελλάδι android phone με επεξεργαστή 600Mhz, οθόνη 3,5", accelerometer κ.λ.π. με 160 και εγγύηση 2 ετών, και αντικατάσταση με καινούριο αν σου παρουσιάσει κάτι τις πρώτες 14 ημέρες...
- Τα ίδια πάνω-κάτω ισχύουν για τις ταμπλέτες, όπου ήδη από Amazon.uk παίρνεις tablet 7", με συμπαθητικά χαρακτηριστικά στα 100-150 ...
- Οπότε το παιχνίδι θα αφορά την μεσαία-υψηλή κατηγορία, δηλαδή smartphones και tablets με πολύ καλά χαρακτηριστικά (επεξεργαστές, οθόνες και λοιπά), καινοτόμο σχεδιασμό και "σπρώξιμο", marketing δηλαδή.
- Λογικά, σταδιακά τα netbooks θα εκλείψουν, αφού θα αντικατασταθούν από φθηνά tablets με οθόνες 10"+, τα οποία ενδεχομένως στις "καλές" εκδόσεις τους θα έχουν εικονικά προβολικά πληκτρολόγια, για να μένει η οθόνη ελεύθερη.
- Τα λειτουργικά που θα επιζήσουν, λογικά θα είναι android, win, OS, rim (τεράστια δύναμη στο Αμέρικα) και όποια άλλα προσφέρουν κίνητρα στους προγραμματιστές για ανάπτυξη εφαρμογών, και συμβατότητα αρχείων στους χρήστες.
- Οι καταναλωτές (εμείς δηλαδή) μόνο οφέλη έχουν να αποκομίσουν από την ύπαρξη εναλλακτικών προτάσεων... Πριν δύο μόλις χρόνια, αν ήθελες κινητό με οθόνη touch και apps έσκαγες έναν βασικό στον Steve, όσο για tablets...
 
Re: από τον πόλεμο των άστρων στον πόλεμο των smartphones λειτουργικά συστήματα

καλημέρα παιδιά, διαβάζω με ενδιαφέρον όλες τις απόψεις..
cacau συμφωνώ μαζί σου, νομίζω πως το android θα είναι νούμερο ένα λειτουργικό. Από την άλλη σήμερα διαβάζω πως,η νοκια θα συνεργαστεί πλέον με την microsoft, και θα υιοθετήσει ως πλατφόρμα τα windows.. μάλλον βλέπω να εγκαταλείπει τα μεγαλεπήβολα σχέδιά της και το symbian όπως και το meego..
διαβάστε στο παρακάτω άρθρο:
http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=250368

πηγή ελευθεροτυπία
 
Απάντηση: από τον πόλεμο των άστρων στον πόλεμο των smartphones λειτουργικά συστήματ

Όλα για μένα έχουν να κάνουν με τις ανάγκες σου και πως τις οριοθετείς.
Λογικά θέλεις ένα τηλέφωνο, ένα φορητό υπολογιστή και ένα υπολογιστή στο γραφείο σου.
Όμως αυτές οι 3 κατηγορίες είναι αλληλοκαλυπτόμενες, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Μιλώντας προσωπικά θέλω:
- Ένα έξυπνο τηλέφωνο που να κάνει αρκετά (τώρα έχω ένα Motorola Milestone με Android)
- Ένα υπερφορητό λάπτοπ ΟΧΙ netbook (επεξεργαστή διπύρηνο, 10-11 ίντσες οθόνη, αυτονομία πάνω από 5 ώρες και βάρος κάτω του 1.5 κιλού που τρέχει Windows 7 ή για να είμαστε πιο ανοικτοί οποιοδήποτε λειτουργικό μπορεί να τρέξει vmware)
- Ένα desktop γαϊδούρι.
Με οριοθετημένες αυτές τις ανάγκες δεν με απασχολεί τι θα γίνει με το λειτουργικό στις ταμπλέτες όταν ουσιαστικά κάνω σε λίγο μεγαλύτερη οθόνη ότι μπορώ να κάνω στο κινητό, ενώ αυτά που κάνω σε ένα λαπτοπ δεν μπορώ να τα κάνω στην ταμπλέτα. (Πρέπει να είμαστε αρκετοί σαν εμένα που για να μας δελεάσουν έβγαλαν στην αγορά το υβριδικό Lenovo LePad U1 το οποίο αν ήταν πιο οικονομικό κοντά στα 800-1000 ευρώ μάλλον θα το χτύπαγα).

Αυτό που θα ήθελα για αρχή ήταν υποστήριξη usb sticks (υπάρχει σε ελάχιστες ταμπλέτες που είναι μεγαλούτσικες) και πιο ολοκληρωμένες εφαρμογές. Πχ το Documents to go δεν έχει φτάσει ακόμη την χρηστικότητα του softmaker office που έτρεχε σε windows mobile).

Πάντως αν κατάφερνα να είχα μια ταμπλέτα στις 8 ίντσες με windows 7 (έκδοση για υπολογιστές όχι την έκδοση των 7 για smartphones) και υποστήριξη usb sticks μπορεί να γύριζα στο παμπάλαιο αγαπημένο μου κινητό (Ericsson T39m με φόρτιση 2 φορές το μήνα και απροβλημάτιστο συγχρονισμό με Outlook (επαφές) που δεν το κάνει ακόμη το android) και να καταργούσα και το λαπτοπ.
 
Απάντηση: από τον πόλεμο των άστρων στον πόλεμο των smartphones λειτουργικά συστήματ

Τώρα που το σκέφτομαι ας πάω και ένα βήμα παραπάνω. Με ένα φορητό προβολέα σαν τον τωρινό 3M Mpro 110 Micro και δυνατότητα σύνδεσης της ταμπλέτας (όπως την περιέγραψα παραπάνω), μαζί με κάποιο φορητό εικονικό πληκτρολόγιο σαν το magic cube της Celluon νομίζω πως ουσιαστικά θα έφτανα στην πλήρη κάλυψη των αναγκών μου. Ένας βασικός προσωπικός υπολογιστής οπουδήποτε, με ελάχιστο συνολικό βάρος στην τσάντα μου (ταμπλέτα + προβολέας + εικονικό πληκτρολόγιο μιλάμε για αντίστοιχο βάρος/όγκο συνολικά με ένα μικρό λαπτοπ).
Και τέλος το να έχεις το Τ39 για κινητό...απλώς priceless... :D:D


Υ.Γ. Αυτό που είναι ακόμη μακριά όμως είναι να καταργήσουμε τους ebook readers με e-ink οθόνες. Είναι πρακτικά μη λειτουργικό για μένα να διαβάσω βιβλίο από οθόνη ταμπλέτας. Οπότε στην εξίσωση μπαίνει και μια τέταρτη συσκευή που θα αντικατασταθεί ΠΟΛΥ δύσκολα λόγω υλικού. Ωραίο θα ήταν αν μια ταμπλέτα θα μπορούσε να κατεβάσει μια εύκαμπτη e-ink μπροστά από την κανονική οθόνη για ανάγνωση βιβλίων ή η δημιουργία κάποιας υβριδικής οθόνης.
 
Last edited:
Απάντηση: από τον πόλεμο των άστρων στον πόλεμο των smartphones λειτουργικά συστήματ

Το e-ink δύσκολα θα καταργηθεί πιστεύω όμως ότι σε μια αγορά όπως της Ελλάδας δεν θα πιάσει σε αντίθεση με Tablets που με εξειδικευμένες εφαρμογές προσφέρουν μια σχεδόν εφάμιλλη λύση. Προσωπικά μετά την αγορά του Archos 70 250GB έχω σχεδόν εγκαταλέιψει το Laptop. Με το Aldiko που προσφέρει η εταιρεία το διάβασμα είναι πολύ άνετο ενώ ακούω ταυτόχρονα μουσική.
 
Re: Απάντηση: από τον πόλεμο των άστρων στον πόλεμο των smartphones λειτουργικά συστ

Όλα για μένα έχουν να κάνουν με τις ανάγκες σου και πως τις οριοθετείς.
Λογικά θέλεις ένα τηλέφωνο, ένα φορητό υπολογιστή και ένα υπολογιστή στο γραφείο σου.
Όμως αυτές οι 3 κατηγορίες είναι αλληλοκαλυπτόμενες, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Μιλώντας προσωπικά θέλω:
- Ένα έξυπνο τηλέφωνο που να κάνει αρκετά (τώρα έχω ένα Motorola Milestone με Android)
- Ένα υπερφορητό λάπτοπ ΟΧΙ netbook (επεξεργαστή διπύρηνο, 10-11 ίντσες οθόνη, αυτονομία πάνω από 5 ώρες και βάρος κάτω του 1.5 κιλού που τρέχει Windows 7 ή για να είμαστε πιο ανοικτοί οποιοδήποτε λειτουργικό μπορεί να τρέξει vmware)
- Ένα desktop γαϊδούρι.
Με οριοθετημένες αυτές τις ανάγκες δεν με απασχολεί τι θα γίνει με το λειτουργικό στις ταμπλέτες όταν ουσιαστικά κάνω σε λίγο μεγαλύτερη οθόνη ότι μπορώ να κάνω στο κινητό, ενώ αυτά που κάνω σε ένα λαπτοπ δεν μπορώ να τα κάνω στην ταμπλέτα. (Πρέπει να είμαστε αρκετοί σαν εμένα που για να μας δελεάσουν έβγαλαν στην αγορά το υβριδικό Lenovo LePad U1 το οποίο αν ήταν πιο οικονομικό κοντά στα 800-1000 ευρώ μάλλον θα το χτύπαγα).

Αυτό που θα ήθελα για αρχή ήταν υποστήριξη usb sticks (υπάρχει σε ελάχιστες ταμπλέτες που είναι μεγαλούτσικες) και πιο ολοκληρωμένες εφαρμογές. Πχ το Documents to go δεν έχει φτάσει ακόμη την χρηστικότητα του softmaker office που έτρεχε σε windows mobile).

Πάντως αν κατάφερνα να είχα μια ταμπλέτα στις 8 ίντσες με windows 7 (έκδοση για υπολογιστές όχι την έκδοση των 7 για smartphones) και υποστήριξη usb sticks μπορεί να γύριζα στο παμπάλαιο αγαπημένο μου κινητό (Ericsson T39m με φόρτιση 2 φορές το μήνα και απροβλημάτιστο συγχρονισμό με Outlook (επαφές) που δεν το κάνει ακόμη το android) και να καταργούσα και το λαπτοπ.

+1
 
Re: από τον πόλεμο των άστρων στον πόλεμο των smartphones λειτουργικά συστήματα

νομίζω με τις ταμπλέτες πάντως, ίσως και να έχουμε το 'άδοξο' τέλος των ebook readers τι λέτε?
η λογική ειναι πλέον convergence technology εδώ και χρόνια πλέoν..
ραντεβου με το χρονο δινουμε πλεον για τις μαγικες ταμπλετες...:date:
(μεταξύ μιας όμορφης γυναίκας και μιας ταμπλέτας φυσικά προτιμώ το tablet pc, για το πρώτο ραντεβού) :flipout: :flipout: :flipout:
 
Last edited:
Απάντηση: από τον πόλεμο των άστρων στον πόλεμο των smartphones λειτουργικά συστήματ

Αν έχεις διαβάσει σε e-ink οθόνη θα δεις πως είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Επίσης είναι φανερό πως στις e-ink με το refresh rate που έχουν δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο από διάβασμα. Δεν πιστέυω πως καμία τεχνολογία με οπίσθιο φωτισμό μπορεί να γίνει ξεκούραστη για διάβασμα ωρών από τα 30 cm που διαβάζεις ένα βιβλίο. Βέβαια όλα είναι σχετικά μέχρι την επόμενη ανακάλυψη... :)
 
Re: από τον πόλεμο των άστρων στον πόλεμο των smartphones λειτουργικά συστήματα

Συμφωνώ με τον Γιώργο, οι TFT,LCD,Amoled κ.λ.π. δεν κάνουν για πολύωρο διάβασμα. Το περισσότερο που αντέχω να διαβάσω πέραν των ειδήσεων, mail, εγγράφων, είναι μικρά e-books των 30-40 σελίδων, άντε και κανένα manual, το οποίο πάει επί τροχάδην, και αν χρειασθεί ανατρέχεις σε συγκεκριμένα θέματα...
 
Re: από τον πόλεμο των άστρων στον πόλεμο των smartphones λειτουργικά συστήματα

Αυτές τις μέρες στην MWC 2011 έχουν βγάλει όλοι τα όπλα
Dual core / quad core ARM SoCs και μεγάλη έμφαση στις επιδώσεις γραφικών…