Αποχαιρετισμος ενος αιωνα _ η αποχωρηση του Fidel Castro απο τον κοσμο

Μου διαφεύγει η λογική μερίδας της Ελληνικής κοινής γνώμης που σαγηνεύεται από τέτοιες "μορφές"...
Πραγματικά απορώ!
Μιλάμε για κάποιον που πήρε την εξουσία με τα όπλα και δεν την παρέδωσε ΠΟΤΕ!
Μιλάμε για κάποιον που κυβέρνησε 10ετίες και δεν έδωσε στο λαό του εκλογές ΠΟΤΕ!
Και κάθομαι και ακούω ότι "ναι μεν αλλά..." και πράσιν'άλογα?
Ωιμέ!
Δηλαδή ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας είναι ακόμη καλύτερος ηγέτης.
Μπορεί και αυτός να στέλνει στην φυλακή ή την κρεμάλα όποιον δεν γουστάρει, αλλάααααα.... δίνει στον κόσμο ακόμη καλύτερο σύστημα υγείας.
Και αυτά να τα ακούει κανείς από "αριστερά" χείλη, από "ιδεολόγους".
Τι είναι αυτό που πήγε να τιμήσει εκεί ο πρωθυπουργός μας?
Τα δημοκρατικά ήθη του Κάστρο? την ανεκτικότητα της κοινωνίας που έχτισε ο Κάστρο (ψαξτε το λίγο να δείτε τι τύχη είχε όποιος με κάποιο τρόπο παρέκκλινε... πχ οι ομοφυλόφιλοι)? Τι?
Και όσον αφορά τα δημοσιεύματα για την περιουσία του γιού του... αν ήταν 900 εκατομυρια ή 9 ή δεν ξέρω τι... το ότι είναι υπεύθυνος της ΕΛΒΕΤΙΚΗΣ ομάδας μπέϊζμπολ δεν σας κάνει καμία εντύπωση? (σύμφωνα με το δημοσίευμα που τον υπερασπίζεται)

Communism for the masses. Capitalism for the bosses.

Ενω, κατα βαση, τα ιδια πιστευω και εγω ....
απο την αλλη, ο κουβανος ζει 10 χρονια περισσοτερο απο τον ευρωπαιο.
Οποιος ζει σε μια φυλακη, οι πιθανοτητες ειναι να πεθανει γρηγοροτερα
... και ΟΧΙ αργοτερα απο καποιον που ζει μια ηρεμη ζωη εκτος φυλακης.

Μηπως κατι κ-ε-φ-α-λ-α-ι-ω-δ-ε-ς, μας διαφευγει μεσα ... στις δημοκρατικες μας βαλχαλες ?

Ερωτηση κανω (δεν ειρωνευομαι) ...

Απάντηση: Re: Αποχαιρετισμος ενος αιωνα _ η αποχωρηση του Fidel Castro απο τον κοσμο

Μηπως κατι κ-ε-φ-α-λ-α-ι-ω-δ-ε-ς, μας διαφευγει μεσα ... στις δημοκρατικες μας βαλχαλες ?

Υποθέτω,καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες,διατροφή,λίγο έως ανύπαρκτο στρες.......σύστημα υγείας που λειτουργεί.....

Υφυπουργός Παιδείας Ζουράρις - Δημοσίως : Μαλάκες όσοι λένε τον Κάστρο δικτάτορα
Όμως βαριόταν να εξηγήσει γιατί τους αποκάλεσε έτσι.

https://www.youtube.com/watch?v=U4_kWc_HK2M

Μπερδεύομαι... Το να με λέει ο Ζουράρης μαλάκα, είναι καλό ή κακό ?

Eνα βασικο, στην Κουβα τρωνε "υποχρεοτικα" Bio.

Θα το εβαζα στο "που παει η Υφηλειος" σημερα σαν ΤΗΝ ειδηση αλλα ψιλοβαριεμαι να μεταφραζω.

Με λιγα λογια εκατο επιστημονες εκαναν μια εκθεση που δουλευουν (και πασχουν) εδω και δεκα χρονια.
Δημοσιευσαν " τα δωδεκα καθαρματα" , ουσιες που ειναι ενδοκρινολογικη δυσλετουργοι και που υπαρχουν ακομα με την αρωγη του Ευρωπαϊκου κοινοβουλιου.

Μια πραγματικη ατομικη βομβα που λειτουργει στις ορμονες ολου του Ευρωπαϊκου πληθυσμου με μακραν στο οριζοντα καταστροφικες συνεπειες, στην επομενη γεννια....
Eκει θα καταλαβετε και διφορα που διακρινετε στν ΤΒ, στην Ευροβιζιον κλπ...

Για οποιο ενδιαφερεται ενα χαρτι δημοσιευτηκε στην εφημεριδα Le monde.

Να επανελθω στο θεμα....

ΟΙ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ, για αυτο και δεν ψαχνουν αλλες λεξεις απο αλλα κρατη για να πουν αυτα αυτο που πρεπει σε αυτο που αντιστοιχει !!!!

Βεβαια αυτα ειναι στα "συν". Οπως εχω πει υπαρχουν και πολλα, παρα πολλα "πλην", που οι περισσοτεροι δεν θα μπορουσαε να αντεξουν ( πχ η τηλεοραση κλεινει στις 22:00 και μετρημενες ωρες εκπομπης την ημερα...ολα κατευθυνομενα απο το ρατος. Σκεφτειτε δεν εχουν πρωτο θεμα ποιος θα αγορασει καναλια πως και πποσο....να αυτοκτωνεις ).

Οπως πολυ σωστα ειπε και ο φιλος που επεσκεφτηκε την Κουβα, στην αρχη ο Καστρο και το κνημα δεν ηταν κομμουνιστικα, ηταν σαν ενα κινημα απελευθερωσης του λαου που ηταν υποταγμενος και βλεπαν τα κοριτσια τους να πουλιωνται στους ξενους για ενα δολαριο...ειναι λαθος αμα δεις την ιστορια αυτη με τις κομματικες παρωπιδες. Μετα εκαναν απο Real Politic συμμαχια με την Σ. Ενωση.

Μια φορα που πηραν την εξουσια και τραβηξε μακρυα η βαλιτσα εγινε οτι γινεται σε καθε ττοια περιπτωση...

Ο ανθρωπος συνηθιζει και προσαρμοζεται σε ολα. Και ο Κουβανος ακομα περισοτερο ισως.

Για να κλεισω...δεν ειμαι οπαδος αυτου του συστηματος, θαυμαζω ομως την ιστορικη ικανοτητα του Καστρο σε διεθνες επιπεδο. Ηταν αυτο που λεμε ηγετης και αυτοι ειναι ελαχιστοι μεσα στον αριθμο αυτων που κυβερνουν.

Η φτωχια ειναι δεδωμενο για την Κουβα, αλλα αμα συγκρινετε με τα αλλα κρατη γυρω...θα δειτε οτι δεν παιζει ρολο το πολιτευμα. Απλα ειναι η πραγματικοτητα του κοσμου.

Αυτό το παραμύθι της αντιδημοκρατικότητας στην Κούβα με τον "δικτάτορα" Κάστρο βλέπω καλά κρατεί..

Καταρχάς ο Κάστρο δεν ήταν ποτέ δικτάτορας με την έννοια του όρου του παίρνω την εξουσία με το έτσι θέλω με την στρατιωτική μου ισχύ, και κάνω ότι γουστάρω στον λαό της χωρας μου, όπως ήταν π.χ. Ο Φράνκο, ο Πινοσέτ, ο Μουσολίνι, ο Παπαδόπουλος, και ο πρώην δικτάτορας της Κούβας Μπατίστα. Οποιαδήποτε προσομοίωση με αυτούς είναι εντελώς άκυρη! Ο Κάστρο ήταν ένας ηγέτης που ηγήθηκε ενός ολόκληρου λαού σε μια επανάσταση ενάντια σε μια πραγματική δικτατορία του καθεστώτος του στρατηγού Μπατίστα και στη αμερικάνικη ιμπεριαλιστική κυριαρχία, και που έκτοτε μετά την απελευθέρωση της έγινε ο de facto ηγέτης της χώρας, χωρίς όμως ποτέ να έχει τον απόλυτο έλεγχο στην δοιήκηση της, η οποία φυσικά πρόεκυπτε μέσα από τα όργανα του κομμουνιστικού κόμματος της χώρας και μέσα και από δημοκρατικές διαδικασίες. Και μην ξεχνάμε επίσης πως όλα αυτά τα χρόνια της εξουσίας του, ποτέ δεν έχασε την στήριξη του λαού του στο σύνολο του.

Επίσης να ξεκαθαρίσουμε πως πραγματική δημο-κρατία (Κυριαχία του λαού) έτσι όπως ορίστηκε από τους αρχαίους Έλληνες, δεν υπάρχει πουθενά σε καμία σύγχρονη κοινωνία, είτε αναφερόμαστε σε καπιταλιστικά κοινοβουλευτικά συστήματά, είτε σε σοσιαλιστικά καθεστώτα σαν το κουβανικό. Το γεγονός πως γίνονται εκλογές δεν σημαίνει αυτομάτως πως υπάρχει και δημοκρατία. Αυτό που μας σερβίρουν ως δημοκρατία στις καπιταλιστικές κοινωνίες δεν είναι τίποτα άλλο από μια ελεγχόμενη από τους μηχανισμούς του κεφαλαίου και τα ΜΜΕ εναλλαγή εξουσίας προσώπων. Απλά αναρωτηθείτε αν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι εφαρμόζεται επι ίσοις όροις και με την ίδια προβολή θέσεων, ξεχωριστά για τον καθένα από εμάς πολίτη προς τον καθένα άλλο πολίτη, και θα καταλάβετε αμέσως για τι είδους δημοκρατία μιλάμε.

Τώρα όσο αφορά την Κούβα του Κάστρο, φυσικά και εκεί λαμβάνουν χώρα εκλογές στις οποίες ο καθε πολίτης έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, αλλά μέσω ενός εντελως διαφορετικού συστήματος που ονομάζεται Δημοκρατικός Συγκεντρωτισμός. Μια επινόηση του Λένιν, το οποίο εφαρμοζόταν και στα περισσότερα άλλα κράτη του υπαρκτού σοσιαλισμού και σύμφωνα με τον Λένιν ήταν το μόνο σύστημα που μπορούσε να φέρει τον λαό στην εξουσία και συνεπώς την πραγματική δημοκρατία.

Προσωπικά διαφωνώ με τον Λένιν και θεωρώ πως και αυτό είναι ένα σύστημα που εξυπηρετεί την ελεγχόμενη μετάβαση εξουσίας, όχι από τους κεφαλαιοκράτες όπως στον καπιταλισμό, αλλά από συγκεκριμένα πρόσωπα ισχύος. Όμως σε καμία περίπτωση δεν το θεωρώ λιγότερο δημοκρατικό από αυτή την παρωδεία "δημοκρατίας" που έχουμε στον καπιταλισμό της Δύσης. Τώρα σχετικά με τα θέματα ελευθερίας στην Κούβα, αν κάτσει κάνεις και αναλύσει υπό τι ασφυκτικές συνθήκες επιρροής των ΗΠΑ, εξωτερικά και εσωτερικά, επιβίωνε αυτό το καθεστώς, και δει την μικρή με περιορισμένες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες Κούβα, υπό το πρίσμα των γενικότερερων συνθηκών ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και λατινικής Αμερικής, θα αντιληφθεί γιατί ήταν επιβαλλόμενη η απαγόρευση εξόδου από την χώρα και θα διαπίστωσει πως η ποιότητα ζωής, οι ελευθερίες και τα επιτεύγματα του κουβανικού λαού στο σύνολό του ήταν και πολύ υψηλά για τα δεδομένα της γενικότερης κατάστασης. Μην κάνετε συγκρίσεις με την Ευρώπη και την υπερδύναμη ΗΠΑ γιατί είναι εντελώς άδικο!

Θα μπορούσα να γράψω και πολλά ακόμα για το θέμα, αλλά δυστυχως είμαι σε επαγγελματικό ταξίδι και γράφω από ένα iPad. Αν θέλετε ρίξτε μια μάτια στο άρθρο του Ριζοσπάστη σχετικά με την δημοκρατία την Κούβα, έτσι για να μην βλέπετε μόνο την πλευρά της Athens voice και των λοιπών φυλλάδων των Ελλήνων μεγαλοεκδοτών.
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=1774031

...έτσι για να μην βλέπετε μόνο την πλευρά της Athens voice και των λοιπών φυλλάδων των Ελλήνων μεγαλοεκδοτών.

Βασικά το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό, ότι βλέπουμε τελευταία μόνο την πλευρά του ριζοσπάστη και λοιπών "ανεξάρτητων" δυνάμεων, και στο τέλος θα φτάσουμε να συμμετέχουμε όλοι στο παραμύθι του καλοκάγαθου ηγέτη που δεν επέτρεψε αλλαγή ηγεσίας "για το καλό του λαού του".

Δεν ήθελα να γράψω πολλά πολλά όσο ο άνθρωπος είναι ακόμα φρεσκοπεθαμένος, αλλά πραγματικά μου'χει βγει το μάτι μ'αυτά που διαβάζω αυτές τις μέρες.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μου διαφεύγει η λογική μερίδας της Ελληνικής κοινής γνώμης που σαγηνεύεται από τέτοιες "μορφές"...
Πραγματικά απορώ!
Μιλάμε για κάποιον που πήρε την εξουσία με τα όπλα και δεν την παρέδωσε ΠΟΤΕ!
Μιλάμε για κάποιον που κυβέρνησε 10ετίες και δεν έδωσε στο λαό του εκλογές ΠΟΤΕ!
Και κάθομαι και ακούω ότι "ναι μεν αλλά..." και πράσιν'άλογα?
Ωιμέ!
Δηλαδή ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας είναι ακόμη καλύτερος ηγέτης.
Μπορεί και αυτός να στέλνει στην φυλακή ή την κρεμάλα όποιον δεν γουστάρει, αλλάααααα.... δίνει στον κόσμο ακόμη καλύτερο σύστημα υγείας.
Και αυτά να τα ακούει κανείς από "αριστερά" χείλη, από "ιδεολόγους".
Τι είναι αυτό που πήγε να τιμήσει εκεί ο πρωθυπουργός μας?
Τα δημοκρατικά ήθη του Κάστρο? την ανεκτικότητα της κοινωνίας που έχτισε ο Κάστρο (ψαξτε το λίγο να δείτε τι τύχη είχε όποιος με κάποιο τρόπο παρέκκλινε... πχ οι ομοφυλόφιλοι)? Τι?
Και όσον αφορά τα δημοσιεύματα για την περιουσία του γιού του... αν ήταν 900 εκατομυρια ή 9 ή δεν ξέρω τι... το ότι είναι υπεύθυνος της ΕΛΒΕΤΙΚΗΣ ομάδας μπέϊζμπολ δεν σας κάνει καμία εντύπωση? (σύμφωνα με το δημοσίευμα που τον υπερασπίζεται)

Communism for the masses. Capitalism for the bosses.

Μέχρι κεραίας.

Απάντηση: Re: Αποχαιρετισμος ενος αιωνα _ η αποχωρηση του Fidel Castro απο τον κοσμο

Αυτό το παραμύθι της αντιδημοκρατικότητας στην Κούβα με τον "δικτάτορα" Κάστρο βλέπω καλά κρατεί..

Καταρχάς ο Κάστρο δεν ήταν ποτέ δικτάτορας με την έννοια του όρου του παίρνω την εξουσία με το έτσι θέλω με την στρατιωτική μου ισχύ, και κάνω ότι γουστάρω στον λαό της χωρας μου, όπως ήταν π.χ. Ο Φράνκο, ο Πινοσέτ, ο Μουσολίνι, ο Παπαδόπουλος, και ο πρώην δικτάτορας της Κούβας Μπατίστα. Οποιαδήποτε προσομοίωση με αυτούς είναι εντελώς άκυρη! Ο Κάστρο ήταν ένας ηγέτης που ηγήθηκε ενός ολόκληρου λαού σε μια επανάσταση ενάντια σε μια πραγματική δικτατορία του καθεστώτος του στρατηγού Μπατίστα και στη αμερικάνικη ιμπεριαλιστική κυριαρχία, και που έκτοτε μετά την απελευθέρωση της έγινε ο de facto ηγέτης της χώρας, χωρίς όμως ποτέ να έχει τον απόλυτο έλεγχο στην δοιήκηση της, η οποία φυσικά πρόεκυπτε μέσα από τα όργανα του κομμουνιστικού κόμματος της χώρας και μέσα και από δημοκρατικές διαδικασίες. Και μην ξεχνάμε επίσης πως όλα αυτά τα χρόνια της εξουσίας του, ποτέ δεν έχασε την στήριξη του λαού του στο σύνολο του...

Mα και ο Στάλιν, έτσι δεν κυβερνούσε? Και δεν είχε καν πάρει την εξουσία με τα όπλα. Ούτε την κρατούσε με το έτσι θέλω. Τα όργανα του κόμματος του ανανέωναν την ηγεσία... Πυραμιδικό σύστημα με τα γνωστά κόλπα που χρησιμοποιούν οι εργατοπατέρες στα επαγγελματικά συνδικάτα... Τίποτα δεν είναι τυχαίο... Μέχρι και η παράγκα στο ποδόσφαιρο, έτσι λειτουργεί...
Στο κομμουνιστικό σύστημα, ο κόσμος ψηφίζει για τον υπεύθυνο της γειτονιάς του ή του χώρου εργασίας του. Απο εκεί και πάνω αρχίζουν οι δοσοληψίες, οι εκβιασμοί, οι δολοφονίες κλπ...
Τον Τσαουσέσκου τον αγαπούσαν και τον κρατούσαν στην ηγεσία οι Ρουμάνοι απλοί πολίτες?

Last edited:
Προχθές διάβασα και ένα ωραίο στο FB. Πως είναι δυνατόν να έχουμε για πρότυπα τον ΧΨΖ τύπο και όχι πχ τη Merkel ή τον Schaeuble και τους λοιπούς Βορειοευρωπαίους που έχουν χώρες και οικονομίες με @@;

Και το άλλο το ωραίο που έχει παιχτεί με τον Che. Που τον "τελείωσαν" καθώς δεν ήθελε να προσδεθεί πίσω από το άρμα της ΕΣΣΔ αλλά ήθελε μια πιο "ελεύθερη" οικονομία. Αλλά "έφυγε" γιατί ήταν επαναστάτης και πίσω του άφησε αγάλματα και κληρονομιά. Και τον τιμούν μέχρι σήμερα. Στην πραγματικότητα τον εξόρισαν ακριβώς για να μην τον εκτελέσουν καθώς ήταν πιο διαλλακτικός από τους άλλους και δεν ήθελαν τον κόσμο απέναντί τους.

Καταρχάς ο Κάστρο δεν ήταν ποτέ δικτάτορας με την έννοια του όρου του παίρνω την εξουσία με το έτσι θέλω με την στρατιωτική μου ισχύ, και κάνω ότι γουστάρω στον λαό της χωρας μου, όπως ήταν π.χ. Ο Φράνκο, ο Πινοσέτ, ο Μουσολίνι, ο Παπαδόπουλος, και ο πρώην δικτάτορας της Κούβας Μπατίστα. Οποιαδήποτε προσομοίωση με αυτούς είναι εντελώς άκυρη! Ο Κάστρο ήταν ένας ηγέτης που ηγήθηκε ενός ολόκληρου λαού σε μια επανάσταση ενάντια σε μια πραγματική δικτατορία του καθεστώτος του στρατηγού Μπατίστα και στη αμερικάνικη ιμπεριαλιστική κυριαρχία, και που έκτοτε μετά την απελευθέρωση της έγινε ο de facto ηγέτης της χώρας, χωρίς όμως ποτέ να έχει τον απόλυτο έλεγχο στην δοιήκηση της, η οποία φυσικά πρόεκυπτε μέσα από τα όργανα του κομμουνιστικού κόμματος της χώρας και μέσα και από δημοκρατικές διαδικασίες. Και μην ξεχνάμε επίσης πως όλα αυτά τα χρόνια της εξουσίας του, ποτέ δεν έχασε την στήριξη του λαού του στο σύνολο του.

Επίσης να ξεκαθαρίσουμε πως πραγματική δημο-κρατία (Κυριαχία του λαού) έτσι όπως ορίστηκε από τους αρχαίους Έλληνες, δεν υπάρχει πουθενά σε καμία σύγχρονη κοινωνία, είτε αναφερόμαστε σε καπιταλιστικά κοινοβουλευτικά συστήματά, είτε σε σοσιαλιστικά καθεστώτα σαν το κουβανικό. Το γεγονός πως γίνονται εκλογές δεν σημαίνει αυτομάτως πως υπάρχει και δημοκρατία. Αυτό που μας σερβίρουν ως δημοκρατία στις καπιταλιστικές κοινωνίες δεν είναι τίποτα άλλο από μια ελεγχόμενη από τους μηχανισμούς του κεφαλαίου και τα ΜΜΕ εναλλαγή εξουσίας προσώπων. Απλά αναρωτηθείτε αν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι εφαρμόζεται επι ίσοις όροις και με την ίδια προβολή θέσεων, ξεχωριστά για τον καθένα από εμάς πολίτη προς τον καθένα άλλο πολίτη, και θα καταλάβετε αμέσως για τι είδους δημοκρατία μιλάμε.

Τώρα όσο αφορά την Κούβα του Κάστρο, φυσικά και εκεί λαμβάνουν χώρα εκλογές στις οποίες ο καθε πολίτης έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, αλλά μέσω ενός εντελως διαφορετικού συστήματος που ονομάζεται Δημοκρατικός Συγκεντρωτισμός. Μια επινόηση του Λένιν, το οποίο εφαρμοζόταν και στα περισσότερα άλλα κράτη του υπαρκτού σοσιαλισμού και σύμφωνα με τον Λένιν ήταν το μόνο σύστημα που μπορούσε να φέρει τον λαό στην εξουσία και συνεπώς την πραγματική δημοκρατία.

Προσωπικά διαφωνώ με τον Λένιν και θεωρώ πως και αυτό είναι ένα σύστημα που εξυπηρετεί την ελεγχόμενη μετάβαση εξουσίας, όχι από τους κεφαλαιοκράτες όπως στον καπιταλισμό, αλλά από συγκεκριμένα πρόσωπα ισχύος. Όμως σε καμία περίπτωση δεν το θεωρώ λιγότερο δημοκρατικό από αυτή την παρωδεία "δημοκρατίας" που έχουμε στον καπιταλισμό της Δύσης. Τώρα σχετικά με τα θέματα ελευθερίας στην Κούβα, αν κάτσει κάνεις και αναλύσει υπό τι ασφυκτικές συνθήκες επιρροής των ΗΠΑ, εξωτερικά και εσωτερικά, επιβίωνε αυτό το καθεστώς, και δει την μικρή με περιορισμένες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες Κούβα, υπό το πρίσμα των γενικότερερων συνθηκών ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και λατινικής Αμερικής, θα αντιληφθεί γιατί ήταν επιβαλλόμενη η απαγόρευση εξόδου από την χώρα και θα διαπίστωσει πως η ποιότητα ζωής, οι ελευθερίες και τα επιτεύγματα του κουβανικού λαού στο σύνολό του ήταν και πολύ υψηλά για τα δεδομένα της γενικότερης κατάστασης. Μην κάνετε συγκρίσεις με την Ευρώπη και την υπερδύναμη ΗΠΑ γιατί είναι εντελώς άδικο!

Θα μπορούσα να γράψω και πολλά ακόμα για το θέμα, αλλά δυστυχως είμαι σε επαγγελματικό ταξίδι και γράφω από ένα iPad. Αν θέλετε ρίξτε μια μάτια στο άρθρο του Ριζοσπάστη σχετικά με την δημοκρατία την Κούβα, έτσι για να μην βλέπετε μόνο την πλευρά της Athens voice και των λοιπών φυλλάδων των Ελλήνων μεγαλοεκδοτών.

Κοίτα σε σχέση με το ριζοσπάστη, η athens voice και οι λοιπές "φυλλάδες των Ελλήνων μεγαλοεκδοτών" είναι απίστευτες κορυφές της ανθρώπινης διανόησης.
Στο κάτω κάτω ο μεγαλύτερος μεγαλοεκδότης είναι το ΚΚΕ που τυπώνει σε περίπτωση ανάγκης -απεργία δηλαδή- και τις εφημερίδες των άλλων μεγαλοεκροτών.
Θα πρέπει πραγματικά να αστειεύεσαι ... να διαβάσω τον ρίζο για να καταλάβω τη "δημοκρατία στη κούβα"? ... τον ρίζο που έγραφε και για τον μεγάλο ηγέτη Κιμ της Βόρειας Κορέας? :flipout:

Είναι και αυτός "ένας ηγέτης που ηγείται ενός ολόκληρου λαου"? Μα φυσικά και οι χουντικοί και οι δικτάτορες κάθε είδους ΗΓΟΥΝΤΑΙ των λαών τους.
Ηγούνται ετσιθελικά, με την ισχύ των όπλων, των διώξεων, των φυλακίσεων, των εκτελέσεων.
Μας ανέφερες σειρά δικτατόρων...Φράνκο, Πινοσέτ, Μουσολίνι, Παπαδόπουλος (καλά αυτός είναι ανεκδοτο μέσα σε αυτή την παρέα), Μπατίστα... αναρωτιέμαι όμως.... ο Στάλιν?
Ο Στάλιν ήταν δικτάτορας? ή ήταν "ηγέτης"? Ο Τσαουσέσκου? Ο Πολ Πότ?
Μια "χαρά" και δυό αιματηρές τρομάρες δικτάτορες ήταν όλοι αυτοί και παρέα μαζί τους και ο Κάστρο.
Το μόνο στο οποίο διαφέρουν είναι το πόσο ανθρώπινο αίμα έχυσαν και πόσους αθώους πήραν στο λαιμό τους. Επίσης σίγουρo είναι ότι κανείς τους δεν εκλέχθηκε. Ουδείς!

Αυτό που μας "σερβίρουν" σαν δημοκρατία, δεν είναι "μια ελεγχόμενη από τους μηχανισμούς του κεφαλαίου και τα ΜΜΕ εναλλαγή εξουσίας προσώπων".

Αν εμείς είμαστε ηλίθιοι και την καταντάμε έτσι με την αδιαφορία μας και την μικρόνοιά μας έτσι τότε δεν μας φταίει κανένας άλλος παρά η βλακεία μας.
Το πολίτευμα μια χαρά είναι και λέγεται κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Είναι αντιπροσωπευτική και όσο και να με κοροϊδέψει αυτός που ΕΓΩ ορίζω να με εκπροσωπήσει, μπορώ να τον στείλω από εκεί πούρθε. ΕΓΩ.
Στο χέρι μου είναι. Και σε κάθε περίπτωση, όοοοσα προβλήματα και να έχει -που οφείλονται σε δικά μας σφάλματα- πάντα μου εξασφαλίζει ένα σύνολο αγαθών που οι κουβανοί και δεν ξέρω εγώ ποιοι άλλοι, ούτε στον ύπνο τους μπορούν να δουν.

Ελευθερία!

Ακόμη ακόμη και την ελευθερία αν δεν μου αρέσει αυτό που ζω, να σηκωθώ και να φύγω και να πάω αλλού.

Πόσοι κουβανοί σκυλοπνίχτηκαν στον ατλαντικό γιατί ο ηγέτης τους δεν ενέκρινε να έχουν την ελευθερία να σηκωθούν και να φύγουν?

pg-32-cuba-1-getty.jpg

Παίζουν πάρα πολλά πράγματα ρόλο.
Ακόμη και οι κλιματικές συνθήκες και η ιδέα που έχει κανείς για το τι είναι διασκέδαση.
Πχ σε κάποιες χώρες διασκέδαση είναι να γίνει σκνίπα κάποιος. Αυτό όμως έχει και τις συνέπειές του.

Είναι αντιπροσωπευτική και όσο και να με κοροϊδέψει αυτός που ΕΓΩ ορίζω να με εκπροσωπήσει, μπορώ να τον στείλω από εκεί πούρθε. ΕΓΩ.

Εσυ, οριζεις ???? :blink:
Μεσα απο λιστες που ΕΠΕΛΕΞΕ ο κομματικος αρχηγος για σενα ?
Ειλικρινα τωρα .... αν θες να εκλεχθεις ΕΣΥ ο ΙΔΙΟΣ ....
τι λεφτα διαθετεις για να το κατορθωσεις ?

Δημοκρατια ..... κατα τα αλλα !
Αντιπροσωπευτικοτατη δημοκρατια .... ΟΛΟΙ μπορουν να εκλεγουν.
Τρεχουν και δεν φτανουν .... :laugh: ....

Γιατι κανεις δεν λεει την αληθεια ?
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ειχαμε δημοκρατια ... ουτε καν στην Αρχαια Ελλαδα.
Γιατι το να σε μαθουν ... παντα απαιτουσε χρημα. Π-Α-Ν-Τ-Α !

Re: Απάντηση: Αποχαιρετισμος ενος αιωνα _ η αποχωρηση του Fidel Castro απο τον κοσμο

Καλά,αυτό με την τηλεόραση δεν το βλέπω αρνητικά.

Ουτε εγω. Επιτηδες το εβαλα και με ειρωνία ...Νομιζω οτι το υψηλο πνευματικο επιπεδο των νεων οφειλεται σε αυτο, και κατι σαν αυτα.

.........

Καταρχάς ο Κάστρο δεν ήταν ποτέ δικτάτορας με την έννοια του όρου του παίρνω την εξουσία με το έτσι θέλω με την στρατιωτική μου ισχύ, και κάνω ότι γουστάρω στον λαό της χωρας μου, όπως ήταν π.χ. Ο Φράνκο, ο Πινοσέτ, ο Μουσολίνι, ο Παπαδόπουλος, και ο πρώην δικτάτορας της Κούβας Μπατίστα.

Δικτατορας ιδιος με τους παραπανω και χειροτερος εγινε, δηλαδη ακομα πιο σκηρος απο τους ανωθεν.
Τα εκτελεστικα αποσπασματα ακουγονταν ακομα.

Απλα ειχε αλλη franchise.

Καμμια αμφιβολια οτι ηταν δικτατορας οσο κι αν θελουν αυτοι που ελπιζουν να χρησιμοποιησουν το ειδωλο ( οπως τον Τσε που τον εκαναν εικονα) να διαμορφωσουν την πραγματικοτητα με λογια.

Ο Che ... πιο διαλλακτικος ? :blink:

Μηπως θες να πεις πιο αδιαλλακτος ?

Ο Τσε ηταν αυτος που εκανε την βρωμικη δουλεια. Χρειαζοταν ενας ξενος για να την κανει. Βρηκαν τον Αργεντινο.
Ηταν αδιστακτος και αδιαλακτος αλλα ηταν ταυτοχρονα αδιστακτος και αδιαλακτος προς τον ιδιο του τον εαυτο.

Δηλαδη ο σχωρεμενος δεν ηταν δικτατορας γιατι εδω που τα λεμε πραγματικη δημοκρατια οπως την ορισαν οι αρχαιοι Έλληνες δεν είχαν ουτε οι αρχαίοι Έλληνες.

Re: Απάντηση: Αποχαιρετισμος ενος αιωνα _ η αποχωρηση του Fidel Castro απο τον κοσμο

Ηταν αδιστακτος και αδιαλλακτος αλλα ηταν ταυτοχρονα αδιστακτος και αδιαλλακτος προς τον ιδιο του τον εαυτο.

Συμφωνω !
Αλλωστε οταν εισαι διαλλακτικος με τον εαυτο σου ... βρισκεις ΠΑΝΤΑ δικαιολογιες να αποφυγεις την επανασταση.
ΠΡΕΠΕΙ να σαι αδιαλλακτος στην ψυχη και το πνευμα. Δεν γινεται αλλιως ....

Λοιπόν...

Το άρθρο που παρέθεσα είναι της Daily Mail και το αναδημοσίευσε η AthensVoice. Όμως και της ίδιας της AthensVoice να ήταν, σε σχέση με infowar και Ριζοσπάστη η εγκυρότητα είναι μέρα με τη νύχτα. Τα είπε κι ο Χρήστος παραπάνω.

Επίσης υπάρχουν αρκετοί που λένε "ναι μεν αλλά". Τί ακριβώς εννοούν; Ότι ήταν δικτάτορας, αλλά είχε από τα καλύτερα συστήματα υγείας και παιδείας; Ε ναι λοιπόν, ήταν δικτάτορας. Τί άλλο είναι όταν ένας αρχηγός κράτους επί 57 χρόνια δεν κάνει εκλογές, διορίζει διάδοχο τον αδελφό του, ο οποίος προετοιμάζει ως διάδοχο τον γιο του; Και αυτό με τα συστήματα υγείας και παιδείας που έφτιαξε ο Κάστρο, πόθεν προκύπτει ότι είναι από τα καλύτερα; Μπορούμε να δούμε κάποιες πηγές που το τεκμηριώνουν;

Υπαρχουν δυο ειδη ανθρωπων που κυβερνουν κρατη και διαχειριζονται κοινωνιες.

Οι ηγετες και οι τεχνοκρατες (οπως τους λεε σημερα, θα μπορουσαμε να τους πουμε γραφιαδες λογισταδες μανατζερ κατ επιλογην).

Ο Καστρο ηταν ηγετης. Καλος η κακος ηταν ηγετης. Δεν σημαινει οτι μας αρεσει η συμφωνουμε αλλα διακρινουμε οτι ο ηγετης εχει οραμα και τραβαει τον λαο σ'αυτο.

Ο Ερντοογαν για παραδειγμα, δεν μου αρεσει και τον θεωρω εχθρο.
Παρ ολα αυτα ειναι ηγετης, και σημαδευει τη ιστορια του λαου του τουλαχιστον.

Ετσι και ο Καστρο στην εποχη του. Εσυρε ενα λαο (και οχι μονο αλλα και τους αλλους γυρω του) μεσα στο οραμα του.
Γι'αυτο ειναι μεγαλη φυσιογνωμια που μαρκαρε τον αιωνα.
Οχι για το αν μας αρεσει η οχι.