Αποκωδικοποίηση Αποχής-Λευκού-Άκυρου

ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,041
Λάρισα
Αφού για πρώτη φορά η αποχή, το λευκό και το άκυρο ανέβηκαν σε τόσο υψηλά ποσοστά και αφού όλοι παραδεχόμαστε ότι αυτά τα ποσοστά κάτι θέλουν να διατρανώσουν, ας γράψει ο καθένας την άποψή του. Οι κομματικές απόψεις πλέον είναι γνωστές ας μην επαναληφθούν.
Επιτυχία του νήματος θα είναι αν απαντηθούν τα πολυποίκιλα ερωτήματα π.χ. η διαμαρτυρία αφορά μόνο τα κομματα εξουσίας ή ολόκληρο το πολιτικό φάσμα; είναι θυμός; μήνυμα προς τους πολιτικούς να τα μαζεύουν σιγά-σιγά (ή και γρήγορα-γρήγορα) και να μας αδειάζουν την γωνιά;
Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι τα μηνύματα είναι πολλά και βοηθούσης της κρίσης ο πολίτης είχε μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αποδοκιμάσει ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της χώρας, μηδενός εξαιρουμένου και να του πεί ότι είναι άχρηστοι πλέον.

Αυτό είναι η μία πλευρά. Η άλλη πλευρά είναι ότι πολύς κόσμος δεν ασχολείται με την πολιτική και είναι άσχετος με τα προβλήματα της χώρας , είναι βολεμένος ότι και να γίνει , είναι απρόθυμος να θυσιάσει το καφεδάκι του που πίνει με τα λεφτά του ταμείου ανεργίας , και πολλά άλλα όχι τόσο κολακευτικά για το μέλλον μας, και ειδικά από τα νέα παιδιά που το μόνο που λένε είναι ότι όλοι είναι ανίκανοι χωρίς καν να ασχοληθούν . Και ότι θέλουν δουλειές αλλά κατά βάθος δεν θέλουν να βρούνε γιατί περιμένουν την τέλεια μόνιμη ξεκούραστη με τρομερές παροχές δουλειά με την πρώτη και κάνουν το παν για να την αποκτήσουν αναξιοκρατικά.

Εγώ την αποχή την βλέπω πιο πολύ έτσι και λιγότερο σαν αντίδραση.

Δεν υπάρχει μονοσήμαντη ερμηνεία του λευκού, της αποχής και του άκυρου και εννοείται πως τα κίνητρα όσων ακολουθούν αυτό τον δρόμο είναι πολλά και διαφορετικά.
Εχω ξαναγράψει την άποψή μου και την ξαναλέω εδώ. Αυτός που ενοχλείται πολύ απο την κατάσταση των πραγμάτων...πάει και ψηφίζει για να την ανατρέψει! Πάντα θα υπάρχει μιά "λιγότερο χειρότερη επιλογή".
Εφόσον δεν πάει να ψηφίσει ή ρίξει λευκό ή άκυρο πολύ απλά εκχωρεί το δικαίωμα της ψήφου σε άλλους και τους αφήνει να αποφασίσουν για λογαριασμό του. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένας τριγμός στο σύστημα και ούτε θα υπάρξει, ακόμη και με αποχή 70%
Εννοείται πως στο β γύρο η αποχή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και σαφώς πιο δικαιολογημένη, αφού θα έχεις πλέον μόνο 2 επιλογές και μπορεί να μην θέλεις να πάρεις την ευθύνη να βγει με την ψήφο σου ο...άχρηστος αντί του αχρηστότερου! Στην πράξη όμως και τότε εκχωρείς και πάλι το δικαίωμα της τελικής απόφασης σε άλλους.

Δεν υπάρχει μονοσήμαντη ερμηνεία του λευκού, της αποχής και του άκυρου και εννοείται πως τα κίνητρα όσων ακολουθούν αυτό τον δρόμο είναι πολλά και διαφορετικά.
Εχω ξαναγράψει την άποψή μου και την ξαναλέω εδώ. Αυτός που ενοχλείται πολύ απο την κατάσταση των πραγμάτων...πάει και ψηφίζει για να την ανατρέψει! Πάντα θα υπάρχει μιά "λιγότερο χειρότερη επιλογή".
Εφόσον δεν πάει να ψηφίσει ή ρίξει λευκό ή άκυρο πολύ απλά εκχωρεί το δικαίωμα της ψήφου σε άλλους και τους αφήνει να αποφασίσουν για λογαριασμό του. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένας τριγμός στο σύστημα και ούτε θα υπάρξει, ακόμη και με αποχή 70%
Εννοείται πως στο β γύρο η αποχή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και σαφώς πιο δικαιολογημένη, αφού θα έχεις πλέον μόνο 2 επιλογές και μπορεί να μην θέλεις να πάρεις την ευθύνη να βγει με την ψήφο σου ο...άχρηστος αντί του αχρηστότερου! Στην πράξη όμως και τότε εκχωρείς και πάλι το δικαίωμα της τελικής απόφασης σε άλλους.
+1

Ας το ποστάρω και εδώ, μιας και νομίζω πως είναι σχετικό...

To λευκό είναι μια επιλογή ψήφου που εκφράζει είτε την εν λευκώ αποδοχή της εντολής της πλειοψηφίας του λαού, είτε την απόρριψη όλων των λύσεων που προτείνονται από τα κόμματα...

Αν το πολιτικό σύστημα ήταν δίκαιο θα έδινε ίση αξία, ως οφείλει, στη λευκή ψήφο καταμετρώντας την... Δεν το κάνει... Άκυρα/Λευκά λέει...

Αν το πολιτικό σύστημα ήταν δίκαιο, σε περίπτωση πλειοψηφίας λευκών ψήφων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να μην δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σε κανένα κόμμα ή κομματικό σχηματισμό, αφού η εντολή του λαού θα ήταν σαφής και ρητή "δεν αποδέχομαι κανένα κόμμα" αφού δεν θα το ψήφιζε... Έτσι θα έπρεπε να διαλυθούν τα υπάρχοντα κόμματα και να ιδρυθούν άλλα, πιθανώς μέσω δημοψηφισμάτων...

Άρα όσοι δεν εκφράζονται από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα και επιθυμούν να ανατρέψουν αυτήν την αδικία, που επέβαλε με το έτσι θέλω το πολιτικό σύστημα, χωρίς να ρωτήσουν το λαό αλλά και κρυφά δίχως καν να μας ενημερώσουν... δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να απέχουν...

Η άποψη το "μη χείρον" οδηγεί μαθηματικά στη διαιώνιση του προβλήματος... όπως άλλωστε αποδεικνύεται πέραν κάθε αμφισβητήσεως, από τις δεκάδες εκλογικές αναμετρήσεις τα 35 τελευταία χρόνια...
Η μόνη απάντηση που μπορώ προσωπικά να σκεφτώ για κάποιον που είναι υπέρ της συμμετοχής είναι ότι "δεν υπάρχει πολιτικό πρόβλημα"... όλα τα άλλα είναι σοφίσματα...

ενα μεγαλο κομματι της αποχης πιστευω ειναι λογω της μετακινησης που επρεπε να κανουν στον τοπο τους...αν σκεφτει κανεις το κοστος μετακινησης ειδικα σε νησια...και το γεγονος οτι γνωριζανε οτι δεν θα βγει οριστικο αποτελεσμα απο την πρωτη κυριακη..ισως αποφασισανε να πανε μονο στην δευτερη κυριακη... ή και καθολου λογω κοστους ,εγω προσωπικα..για να πηγαινα στον τοπο μου να ψηφισω ηθελα με το αυτοκινητο..180 ευρω πηγαινε ελα για την μια μονο κυριακη!

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου - Ωρα 15:29 - πηγή ypes

Ενσωμάτωση 691/694 / 99,57 %
Γραμμένοι 301.480
Ψήφισαν 184.495 / 61,20 %
(Δεν ψήφισαν 38,80% - ποσοστό ίδιο με τον πανελλαδικό μέσο όρο και μικρότερο από αυτό των αστικών κέντρων...)
Εγκυρα 169.544 / 91,90 %
Ακυρα 8.085 / 4,38 %
Λευκά 6.866 / 3,72 %

Αν στα απομακρυσμένα νησιά τα ποσοστά της συμμετοχής ήταν 100% θα ψήφιζαν 116.000 περισσότεροι πολίτες (που αποκλείεται... αλλά πιάνω το δυσμενέστερο σενάριο...)

Επί του συνόλου περίπου 1%... Δλδ η αποχή θα ήταν αντί για 39%... 38%...

Είναι προφανές ότι δεν επηρεάζει τίποτα η μη μετακίνηση των ετεροδημοτών αφού ούτε το 40% των εγγεγραμμένων είναι, ούτε όλοι θα ήθελα να ψηφίσουν, όπως επέλεξε άλλωστε σημαντικότατο μέρος των συμπολιτών τους...

Για μένα το λευκό - αποχή είναι μή στάση. Και όποιος το επιλέγει σαν στάση πολιτική τότε δεν δικαιούται να μιλά είτε θετικά είτε αρνητικά για τα όσα συμβαίνουν στον τόπο.

Οι εκλογές είναι ο μόνος τρόπος να αλλάξουν τα πράγματα. Δεν μπορεί, κάτι θα υπάρχει που να μας αντιπροσωπεύει. Τόσα κόμματα, τόσοι άνθρωποι. Αν δεν εμπιστευόμαστε τίποτα τότε γιατί δεν ψηφίζουμε εξωκοινοβουλευτικά κόμματα? Ουτε και αυτά μας αντιπροσωπεύουν?

Το λευκό-αποχή -άκυρο είναι η εύκολη λύση μιας κοινωνίας που δέν έχει πια τίποτα να χάσει, ιδέες-αξίες έχουν πάει άπατα και ο πολίτης δεν ενδιαφέρεται για τίποτα πλέον.

Και μετά λέμε πως είμαστε και απόγονοι του Αριστοτέλη.....

Φραγκ., διάβασε σε παρακαλώ ένα κομμάτι της λογικής μου, όπως το έχω ποστάρει πιο πάνω.

Πες μου σε παρακαλώ που διαφωνείς και αν δεν διαφωνείς πες μου αν έχω το δικαίωμα να απέχω από μια παράνομη - μη συνταγματική διαδικασία... η οποία τα τελευταία 35 χρόνια έχει οδηγήσει σε αυτό που ζούμε σήμερα...

Ειλικρινά θα ήθελα την άποψή σου!

-bye-

Με τα σημερινά κριτήρια [σαπίλα από πολιτικούς….. ] πώς να πάω να ψηφισω. Ίσως θα πήγαινα να ψηφίσω ,εάν η μέρα εκλογών ήταν π.χ. τετάρτη, Το Σαββατοκύριακο μου δεν το χαραμίζω γιαυτους …..όπως αυτοί δεν χαραμίζουν κάτι για μένα….

Νίκο, επειδή μ' αρέσει νά σέ τσιγκλάω...:grinning-smiley-043

..διαδικασία... η οποία τα τελευταία 35 χρόνια έχει οδηγήσει σε αυτό που ζούμε σήμερα...

Τό ότι αναφέρεις τά τελευταία 35 χρόνια καί όχι άς πούμε τά 43 είναι τυχαίο ??

Re: Απάντηση: Αποκωδικοποίηση Αποχής-Λευκού-Άκυρου

Φραγκ., διάβασε σε παρακαλώ ένα κομμάτι της λογικής μου, όπως το έχω ποστάρει πιο πάνω.

Πες μου σε παρακαλώ που διαφωνείς και αν δεν διαφωνείς πες μου αν έχω το δικαίωμα να απέχω από μια παράνομη - μη συνταγματική διαδικασία... η οποία τα τελευταία 35 χρόνια έχει οδηγήσει σε αυτό που ζούμε σήμερα...

Ειλικρινά θα ήθελα την άποψή σου!

-bye-

Κατ αρχάς να συνφωνήσω μαζί σου ότι η πολιτική/πολιτικοί όπως είναι σήμερα στην Ελλάδα δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Και αυτό διότι οι πολιτικοί μας μας δεν έχουν εκαιδευτεί να δίνουν λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται. Κάνουν χίλια μύρια εκτός από αυτό...

Εξακολουθώ να πιστεύω όμως ότι η αποχή-λευκό δεν είναι πολιτική στάση ούτε είναι sic apolitik σούπερντούπερ trendy κίνημα όπως φαίνεται να διαμορφώνεται από τα ΜΜΕ. Αν όντως δεν σε εκφράζει τίποτα, τότε υπάρχουν και κινήματα ελευθέρων πολιτών που κατεβαίνουν στις εκλογές. Προτίμησε εκείνα μια εναλλακτική πρόταση... Δεν σε εκφράζει καμία από αυτές? Ρίξε το στην τρέλα και ψήφισε μαρξιστές λενινιστές, ή λεβέντη ή οτιδήποτε.Μονο με ένα τέτοιο ταράκουλο θα πάρει μπρός το σύστημα

Αν το πολιτικό σύστημα ήταν δίκαιο τότε θα έπρε πε να λογοδοτούσαν οι πολιτικοί μας από γεννήσεως του ελληνικού κράτους...Αλλά ας μην πάμε τόσο μακρυά. Δεν τιμωρήθηκε κανείς και για αυτό φταίμε ΚΑΙ εμείς. Εμείς που ενώ ξέραμε τα σκάνδαλα εξακολουθούσαμε να τους ψηφίζουμε γιατί θέλαμε μια θέση στο Δημόσιο, γιατί θέλαμε να μας εξυπηρετήσει στην πολεοδομία κλπ κλπ.

Η πολική/πολιτικοί είναι αυτή που είναι γιατί μας αξίζει. Και όσο γρηγορότερα το συνηδητοποιήσουμε τόσο το καλύτερο.

Absolute power corrupts absolutely.Είτε το θέλουμε είτε όχι. Το θέμα είναι τί αντίβαρα έχουμε εμείς σε αυτές τις περιπτώσεις....

Το λευκό / αποχή σημαίνει αίσθηση ασφάλειας αυτού που αρνείται να ψηφίσει.

Νομίζει κάποιος (απλά νομίζει ..φυσικά) ότι δεν υπάρχουν συνέπειες , στον μικρόκοσμο της ζωής του και του καναπέ του , από το τι-πώς θα κάνουν/ ψηφίσουν/ διαχειριστούν οι «άλλοι».

Αν ο άνθρωπος νοιώθει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ προσωπικό κίνδυνο ουδέποτε αφήνει στους «άλλους» τις εξελίξεις.
Αν το χρέος ενός χωριού διά νόμου μεταφέρεται στην προσωπική περιουσία των Δημοτών του χωριού , για να δούμε πόσοι δημότες θα αποφασίσουν την «στάση ζωής» της αποχής, του λευκού κλπ.

Ούτε στη μάχη του Μαραθώνα (με τους Πέρσες ..απέναντι και βλέποντας τις φάτσες τους) είχε την πολυτέλεια ο Αθηναίος να μην (θέλει να) έχει …γνώμη περί του πρακτέου.

Νοιώθουμε επίπλαστη αίσθηση ασφάλειας … Μέχρι να φύγει το έδαφος κάτω από τον καναπέ μας που καθόμαστε αποχαυνωμένοι.

Last edited:
@ Ακης

Τσίγκλα όσο θές... -bye-

Αναφέρω αυτά που γνωρίζω σχετικά καλά...

Η επταετία, το πουλί, η εθνοσωτήριος επανάσταση... (μη χέσω...)
είναι μη δημοκρατική διαδικασία και αυτονόητα μη αποδεκτή...

Επίσης δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για επιλογή συμμετοχής ή αποχής σε εκλογές... έτσι δεν είναι?

Θα ήθελα πάντως να συνομιλήσω με κάποιον υποστηρικτή της, αλλά κρύβονται... και όποτε το θέμα αναφέρεται το γυρίζουν στην πλάκα... δυστυχώς είναι τόσο γλοιώδεις που ούτε τα πιστεύω τους δεν υποστηρίζουν... τα σκουλήκια ζουν πάντα κάτω από τη γή Άκη... μη το ξεχνάμε αυτό...

-bye-

Για μένα το λευκό - αποχή είναι μή στάση. Και όποιος το επιλέγει σαν στάση πολιτική τότε δεν δικαιούται να μιλά είτε θετικά είτε αρνητικά για τα όσα συμβαίνουν στον τόπο.

Οι εκλογές είναι ο μόνος τρόπος να αλλάξουν τα πράγματα. Δεν μπορεί, κάτι θα υπάρχει που να μας αντιπροσωπεύει. Τόσα κόμματα, τόσοι άνθρωποι. Αν δεν εμπιστευόμαστε τίποτα τότε γιατί δεν ψηφίζουμε εξωκοινοβουλευτικά κόμματα? Ουτε και αυτά μας αντιπροσωπεύουν?

Το λευκό-αποχή -άκυρο είναι η εύκολη λύση μιας κοινωνίας που δέν έχει πια τίποτα να χάσει, ιδέες-αξίες έχουν πάει άπατα και ο πολίτης δεν ενδιαφέρεται για τίποτα πλέον.

Και μετά λέμε πως είμαστε και απόγονοι του Αριστοτέλη.....

Συμφωνώ απόλυτα. Και αν υπήρχε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να ήταν δικαιολογημένη η αποχή ή το λευκό στις βουλευτικές εκλογές, γιατί κάποιον δεν τον εκφράζει κανένα κόμμα, στις δημοτικές είναι αδικαιολόγητη. Εδώ εκλέγουμε ανθρώπους όχι για να εκφράσουν κάποιο πολιτικό πρόγραμμα ή να νομοθετήσουν, αλλά για να διαχειριστούν την καθημερινότητά μας: να μαζέψουν σκουπίδια, να καθαρίσουν τους δρόμους, να φτιάξουν πάρκα και θέατρα κλπ. κλπ. Μπορώ άνετα να ψηφίσω κάποιον ανεξάρτητο υποψήφιο ή κάποιον από άλλο πολιτικό χώρο αν νομίζω ότι θα χειριστεί τα του Δήμου καλύτερα. Η αποχή εδώ δεν είναι άποψη, είναι οκνηρία.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αποκωδικοποίηση Αποχής-Λευκού-Άκυρου

Κατ αρχάς να συνφωνήσω μαζί σου ότι η πολιτική/πολιτικοί όπως είναι σήμερα στην Ελλάδα δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Και αυτό διότι οι πολιτικοί μας μας δεν έχουν εκαιδευτεί να δίνουν λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται. Κάνουν χίλια μύρια εκτός από αυτό...

Εξακολουθώ να πιστεύω όμως ότι η αποχή-λευκό δεν είναι πολιτική στάση ούτε είναι sic apolitik σούπερντούπερ trendy κίνημα όπως φαίνεται να διαμορφώνεται από τα ΜΜΕ. Αν όντως δεν σε εκφράζει τίποτα, τότε υπάρχουν και κινήματα ελευθέρων πολιτών που κατεβαίνουν στις εκλογές. Προτίμησε εκείνα μια εναλλακτική πρόταση... Δεν σε εκφράζει καμία από αυτές? Ρίξε το στην τρέλα και ψήφισε μαρξιστές λενινιστές, ή λεβέντη ή οτιδήποτε.Μονο με ένα τέτοιο ταράκουλο θα πάρει μπρός το σύστημα

Αν το πολιτικό σύστημα ήταν δίκαιο τότε θα έπρε πε να λογοδοτούσαν οι πολιτικοί μας από γεννήσεως του ελληνικού κράτους...Αλλά ας μην πάμε τόσο μακρυά. Δεν τιμωρήθηκε κανείς και για αυτό φταίμε ΚΑΙ εμείς. Εμείς που ενώ ξέραμε τα σκάνδαλα εξακολουθούσαμε να τους ψηφίζουμε γιατί θέλαμε μια θέση στο Δημόσιο, γιατί θέλαμε να μας εξυπηρετήσει στην πολεοδομία κλπ κλπ.

Η πολική/πολιτικοί είναι αυτή που είναι γιατί μας αξίζει. Και όσο γρηγορότερα το συνηδητοποιήσουμε τόσο το καλύτερο.

Absolute power corrupts absolutely.Είτε το θέλουμε είτε όχι. Το θέμα είναι τί αντίβαρα έχουμε εμείς σε αυτές τις περιπτώσεις....

Φραγκ. σε όσα λες παραπάνω δεν έχω λόγο να διαφωνήσω... εγώ σε ρώτησα όμως γι' αυτό:
To λευκό είναι μια επιλογή ψήφου που εκφράζει είτε την εν λευκώ αποδοχή της εντολής της πλειοψηφίας του λαού, είτε την απόρριψη όλων των λύσεων που προτείνονται από τα κόμματα...

Αν το πολιτικό σύστημα ήταν δίκαιο θα έδινε ίση αξία, ως οφείλει, στη λευκή ψήφο καταμετρώντας την... Δεν το κάνει... Άκυρα/Λευκά λέει...

Αν το πολιτικό σύστημα ήταν δίκαιο, σε περίπτωση πλειοψηφίας λευκών ψήφων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να μην δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σε κανένα κόμμα ή κομματικό σχηματισμό, αφού η εντολή του λαού θα ήταν σαφής και ρητή "δεν αποδέχομαι κανένα κόμμα" αφού δεν θα το ψήφιζε... Έτσι θα έπρεπε να διαλυθούν τα υπάρχοντα κόμματα και να ιδρυθούν άλλα, πιθανώς μέσω δημοψηφισμάτων...

Άρα όσοι δεν εκφράζονται από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα και επιθυμούν να ανατρέψουν αυτήν την αδικία, που επέβαλε με το έτσι θέλω το πολιτικό σύστημα, χωρίς να ρωτήσουν το λαό αλλά και κρυφά δίχως καν να μας ενημερώσουν... δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να απέχουν...

Η άποψη το "μη χείρον" οδηγεί μαθηματικά στη διαιώνιση του προβλήματος... όπως άλλωστε αποδεικνύεται πέραν κάθε αμφισβητήσεως, από τις δεκάδες εκλογικές αναμετρήσεις τα 35 τελευταία χρόνια...
Η μόνη απάντηση που μπορώ προσωπικά να σκεφτώ για κάποιον που είναι υπέρ της συμμετοχής είναι ότι "δεν υπάρχει πολιτικό πρόβλημα"... όλα τα άλλα είναι σοφίσματα...
...αν θες πες τη γνώμη σου.

Είμαι υποχρεωμένος να συμμετέχω σε αυτή τη κωμωδία που έχουν στήσει, αλλοιώνοντας το κυρίαρχο δικαίωμα του λαού?

Κατά τα άλλα εννοείται ότι η δράση του καθενός είναι προσωπική του απόφαση έτσι?

Σεβαστό είναι, να προσπαθείς μέσα από εξωκοινοβουλευτικές ομάδες των 100-1000 ανθρώπων και να ελπίζεις ότι θα συσπειρώσεις έτσι το λαό ώστε να γκρεμίσεις την ανομία τους...

Από τη μεριά διαλέγω άλλο τρόπο και πιστεύω πλέον ότι σύντομα... σε μια δυό εκλογικές αναμετρήσεις θα δούμε άλλους αντιπροσώπους... στο χέρι μας είναι να είναι καλύτεροι από τους προηγούμενους και με τον καιρό να απαλλαχτούμε εντελώς από αυτή την "ανάγκη" να αποφασίζει άλλος για μένα και σένα ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕ ΡΩΤΑΕΙ...

:grinning-smiley-043-bye-

Έχει μεγάλη πλάκα να κατηγορούνται οι απέχοντες ότι "αναθέτουν" τις αποφάσεις στους συμπολίτες τους που συμμετέχουν (που σε τελική ανάλυση είναι συμπολίτες) και να απαλλάσονται οι συμμετέχοντες που αναθέτουν και με τη βούλα τις αποφάσεις σε πολιτικούς!
Κανείς δεν διακρίνει τον παραλογισμό;;;

Έχουμε νομιμοποιήσει ηθικά και νομικά την ανάθεση διά της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και κατηγορούμε τους ανθρώπους που δεν θέλουν να αντιπροσωπεύονται για απάθεια;!

Αν αυτός που είναι έτοιμος να συμμετάσχει στη λύση των προβλημάτων είναι "απαθής" τότε αυτός που την αναθέτει σε άλλους "φωτισμένους", "ανώτερα μυαλά" τι είναι αν όχι ανασφαλής και ανώριμος; Έλεος! Πρόκειται περί διαστροφής.