Αποκωδικοποίηση Αποχής-Λευκού-Άκυρου

Εγώ βλέπω να γίνεται μια ωραία κουβέντα και τίποτα περισσότερο. Υπάρχουν εκείνοι που τάσσονται υπέρ της αποχής και εκείνοι που τάσσονται υπέρ της ψήφου με συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση απόρριψης του δικομματισμού.

Re: Απάντηση: Αποκωδικοποίηση Αποχής-Λευκού-Άκυρου

Δυστυχώς η κουβέντα μας οδηγείται για μια άλλη φορά σε ταμπελοποίηση... και αναμέτρηση ιδεολογιών... πιστοποιητικό φρονημάτων ένα πράγμα...

back to the future...

και επί της ουσίας, δεν συζητάμε το πως θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι για το μέλλον των παιδιών μας... κουβέντα...

Σηκώνουμε σκόνη... η οποία όταν κάθεται αποκαλύπτει ένα μηδενικό αποτέλεσμα...

και πως μπορεί να γίνει αλλιώς?

Αφού πάλι θα χωριστούμε σε "φατρίες"...
πάλι θα κατακρίνουμε τις άλλες ιδεολογίες...
πάλι θα αμφισβητήσουμε την ειλικρίνεια του συνομιλητή μας...
πάλι θα τσακωθούμε...
πάλι δεν θα κάναμε τίποτε διαφορετικό από πριν... και
πάλι οι "νικητές" θα δώσουν το ραντεβού των εκλογών με τα κορόιδα...

Και εμείς ακόμα θα ψάχνουμε το πως θα αντιδράσουμε...

Dalanik μην μασάς....Το ότι εσύ μάχεσαι έτσι και γω γιουβέτσι δεν λέει κάτι.
Το ότι μαχόμαστε και οι δύο όμως λέει πολλά....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Αποκωδικοποίηση Αποχής-Λευκού-Άκυρου

Το ύψιστο ταρακούνημα για το Κοινοβουλευτικό μας σύστημα είναι το τεράστιο ποσοστό λευκών ψήφων...

Το μεγάλο, όμως, ποσοστό λευκών ή άκυρων είναι πραγματικό ράπισμα διότι ουδείς μέχρι σήμερα δεν έχει προσπαθήσει να αποδώσει άλλη ερμηνεία από αυτήν που στην ουσία έχει το λευκό. Το λευκό και το άκυρο, λοιπόν, θεωρούνται από όλους ψήφοι αποδοκιμασίας. Τελεία και παύλα και χωρίς μου, σου, του. Ένα μεγάλο ποσοστό λευκών και άκυρων θα έτριζε συθέμελα το, ούτως ή άλλως, σαθρό οικοδόμημα και θα ξυπνούσε πολλούς από το λήθαργό τους και τις εύκολες δικαιολογίες.

κάπου δυό τρία πόστ αργότερα:
Dalanik, το λευκό ερμηνεύεται ως : Δεν έχω άποψη, όποιος και να βγει δεν με νοιάζει οπότε κάντε ότι νομίζετε. Δυστηχώς έτσι είναι. Δεν συμφωνώ αλλά ο μόνος τρόπος για να το αλλάξω είναι με το να ψηφίσω κάτι άλλο... Οσο δεν το πράττω δεν με υπολογίζει το σύστημα. Θα μου πείς και όταν ψηφίζεις σε υπολογίζει? Και πάλι όχι...Αλλά αν μαζευτούν πολλοί που να ψηφίζουν κάτι άλλο τότε το ίδιο το σύστημα θα αποδεχθεί "αυτό το κάτι άλλο"....

Γιάννη μου όπως βλέπεις κάνεις λάθος...

Με τον ίδιο τρόπο θα προσπαθήσουν και οι πολιτικοί να ερμηνεύσουν και να "αρχίσουν τα μου, σου, του"... apolitic λευκή επιταγή είναι το σύνηθες επιχείρημα...

Όπως κάνουν και για την αποχή άλλωστε...

Το καλό με τους απέχοντες είναι ότι είμαστε πλέον πολλοί και έτσι γνωριζόμαστε πια... και ξέρουμε γιατί ο Νίκος, ο Χ και ο Υ δεν τους κάναμε τη χάρη να νομιμοποιήσουμε την άδικη και ανούσια εκλογική αναμέτρηση...

Το κακό με όσους ψήφισαν λευκό είναι ότι ψάξε βρες τον... και ρώτα τον γιατί...

Στην ουσία μαζί σου είμαι και το είπα... μακάρι να υπήρχε η πιθανότητα συσπείρωσης μέσω του λευκού ή άκυρου ή κάποιου εξωκοινοβουλευτικού κόμματος... Απλά αποδείχτηκε λάθος στρατηγική....

Μη θέλοντας βέβαια να προδόσεις τα πιστεύω σου θα ακολουθήσεις το "νόμιμο" δρόμο της ψηφοφορίας... ενισχύοντας ένα παράνομο εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής (και κάτι παραπάνω...) και μη ισότητας της ψήφου...
και το χειρότερο...?

το έχεις ξανακάνει πάλι...!!! χωρίς κανένα αποτέλεσμα...

-bye-

Μακάρι παιδιά... απλά δεν μου αρέσουν και δεν με εκφράζουν οι ταμπέλες όπως και οι αυθαίρετες ερμηνείες των πράξεών μου ή όποιου άλλου...

Μπορεί να κάνω και λάθος...

:grinning-smiley-043-bye-

κάπου δυό τρία πόστ αργότερα:

Με τον ίδιο τρόπο θα προσπαθήσουν και οι πολιτικοί να ερμηνεύσουν και να "αρχίσουν τα μου, σου, του"... apolitic λευκή επιταγή είναι το σύνηθες επιχείρημα...

Όπως κάνουν και για την αποχή άλλωστε...

Το καλό με τους απέχοντες είναι ότι είμαστε πλέον πολλοί και έτσι γνωριζόμαστε πια... και ξέρουμε γιατί ο Νίκος, ο Χ και ο Υ δεν τους κάναμε τη χάρη να νομιμοποιήσουμε την άδικη και ανούσια εκλογική αναμέτρηση...

Το κακό με όσους ψήφισαν λευκό είναι ότι ψάξε βρες τον... και ρώτα τον γιατί...

Στην ουσία μαζί σου είμαι και το είπα... μακάρι να υπήρχε η πιθανότητα συσπείρωσης μέσω του λευκού ή άκυρου ή κάποιου εξωκοινοβουλευτικού κόμματος... Απλά αποδείχτηκε λάθος στρατηγική....

Μη θέλοντας βέβαια να προδόσεις τα πιστεύω σου θα ακολουθήσεις το "νόμιμο" δρόμο της ψηφοφορίας... ενισχύοντας ένα παράνομο εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής (και κάτι παραπάνω...) και μη ισότητας της ψήφου...
και το χειρότερο...?

-bye-

Δεν θα συνεννοηθούμε, αλλά δεν πειράζει....

-bye--bye-

Μακάρι παιδιά... απλά δεν μου αρέσουν και δεν με εκφράζουν οι ταμπέλες όπως και οι αυθαίρετες ερμηνείες των πράξεών μου ή όποιου άλλου...

και το χειρότερο...?

-bye-

Sorry βρε Νικ, αλλά δεν άντεξα...:D-bye-

Οσα δεν φτανει η αλεπού!Οταν καποιος απλα γραφει για να γραφει αρχιζει τα βολικα περι "ταμπελας"γιατι απλά θελει να καθοριζει την κουβεντα μιλωντας γενικα για σαπιο συστημα..,!Και μαλιστα ειναι φανερό οτι προκειται γιά 'τεχνασμα'ο δηθεν προσεταιρισμός γραπτών σαν του Μακ Ζαμπ.Εμφανεστατο πλεον.Αντιθετως βρισκω πολυ πιο σαφή γραπτά μελών που ειμαστε ιδεολογικά αντιθετοι και μιλουν για μεταρυθμιση,οπως ο βορειος,ο Ηλιας Κ.η ό niκosgx.Με αυτους τουλαχιστον που ειναι σαφείς μπορεις να συζητησεις και να διαφωνησεις επι της ουσιας και οχι μεσα από θολουρες.

Γιάννη μου δεν είμαι και από τους εξυπνότερους ανθρώπους, είναι βέβαιο...

Απλά θέλησα να σου δείξω το πως μπορεί να αμφισβητηθεί η απόλυτη πίστη σου για την ερμηνεία των λευκών...
επίσης παρέθεσα το αποτέλεσμα που κατάφεραν όσοι επέλεξαν το λευκό...

είναι, νομίζω, κάποια γεγονότα τα οποία θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στη συζήτηση-αναζήτηση λύσεων που θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα...

Αλλά μάλλον πάλι κάτι άλλο ήθελες να πεις...

-bye-

και ο βλάκας πίστεψα ότι θα μπορούσε να γίνει συζήτηση χωρίς άμεσους ή έμμεσους χαρακτηρισμούς...

Last edited:
Γιάννη μου δεν είμαι και από τους εξυπνότερους ανθρώπους, είναι βέβαιο...

Απλά θέλησα να σου δείξω το πως μπορεί να αμφισβητηθεί η απόλυτη πίστη σου για την ερμηνεία των λευκών...
επίσης παρέθεσα το αποτέλεσμα που κατάφεραν όσοι επέλεξαν το λευκό...

είναι, νομίζω, κάποια γεγονότα τα οποία θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στη συζήτηση-αναζήτηση λύσεων που θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα...

Αλλά μάλλον πάλι κάτι άλλο ήθελες να πεις...

-bye-

και ο βλάκας πίστεψα ότι θα μπορούσε να γίνει συζήτηση χωρίς άμεσους ή έμμεσους χαρακτηρισμούς...

Για όνομα του Θεού βρε Νίκο.......ποιά απόλυτη πίστη στην ερμηνεία των λευκών μπορεί να αμφισβητηθεί??? Επειδή δηλαδή ο φίλος Φραγκούλης έγραψε τη γνώμη του (με όλο τον ειλικρινή σεβασμό προς το πρόσωπό του) απομυθοποιήθηκε η έννοια της λευκής ψήφου ως ψήφου διαμαρτυρίας??? Σοβαρά μιλάμε τώρα???

Επίσης, ρώτησα κάτι στο ποστ 114, αλλά, επέλεξες να το προσπεράσεις. Δικαίωμά σου είναι, ασφαλώς, τι χρήζει απάντησης και τι όχι. Δεν έκανα, όμως, διάφορες ερμηνείες του γιατί και πως. Σε παρακαλώ, ας μην χαλάμε άλλο το νήμα με τα off topic....

Last edited:
Εγώ εξακολουθώ να διερωτώμαι, με βάση ποια στοιχεία ερμηνεύετε την αποχή ως αποδοκιμασία στο πολιτικό σύστημα. Από που προκύπτει αυτό. Μήπως μπερδεύετε αυτό που θέλετε με αυτό που συμβαίνει και εξάγετε λάθος συμπεράσματα? Θέτω το ερώτημα χωρίς διάθεση ειρωνείας, με κάθε καλή διάθεση ενός ενδιαφέροντος διαλόγου. Η μεγαλύτερη παγίδα στην πολιτική είναι, νομίζω, να μπερδεύουμε την επιθυμία μας με το συμβαίνον. Οδηγεί σε αποπροσανατολισμό και λάθος οριοθέτηση τακτικών και στόχων. Θα ήταν πραγματικά ευχής έργο να και θα ήθελα πραγματικά να πιστέψω, ότι όσοι απείχαν, απείχαν λόγω πεποιθήσεων, αλλά, βάσει εμπειρίας, πραγματικά αδυνατώ.

Re: Απάντηση: Αποκωδικοποίηση Αποχής-Λευκού-Άκυρου

Κανείς δεν ανησυχεί για την αποχή. Αυτό λέμε εδώ και σε άλλα νήματα. Οι απέχοντες πιστεύετε ότι κάποιος θα ανησυχήσει.

Προσυπογράφω, ασχέτως διαφορετικής πολιτικής τοποθέτησης!
Στην οικογένειά μου ψηφίσαμε οι 3 στους 4, η κόρη είχε άλλες δουλειές και βαριόταν να μετακινηθεί, στο β γύρο δεν θα έρθει ούτε ο υιός και εννοείται πως δεν ...υπονοούν κάποιο πολιτικό μήνυμα με την αποχή τους!
Πάντως προσωπικά και ασχέτως του τι έλεγαν τα κόμματα θεώρησα αυτές τις εκλογές καθαρά αυτοδιοικητικές, ειδικά τις δημοτικές. Υπό την έννοια αυτή δυσκολεύομαι να κατανοήσω ακόμη και την λευκή ψήφο, με τόσους υποψήφιους στο α γύρο. Αν ήταν βουλευτικές εκλογές θα μπορούσα να καταλάβω καλύτερα τις συνειδητές αποχές και τα συνειδητά λευκά, αλλά εδώ μιλάμε για το ποιός θα μαζεύει καλύτερα τα σκουπίδια και θα μπορέσει να διατηρήσει κάποιο επίπεδο έργων και παροχών στους πολίτες εν μέσω μεγάλων περικοπών κονδυλίων που θα γίνουν...
Στις περιφερειακές εκλογές αντίθετα, όντως εκφράστηκε πολύ περισσότερο η πολιτική ψήφος. Ακόμη και ο "απο συνείδηση" υπέρ της αποχής (που πιστεύω πως αποτελεί πολύ μικρό ποσοστό στο σύνολο όσων απείχαν) νομίζω πως θα μπορούσε να κάνει τον κόπο να πάει να ψηφίσει τουλάχιστον για Δήμαρχο...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αποκωδικοποίηση Αποχής-Λευκού-Άκυρου

Προσυπογράφω, ασχέτως διαφορετικής πολιτικής τοποθέτησης!
Στην οικογένειά μου ψηφίσαμε οι 3 στους 4, η κόρη είχε άλλες δουλειές και βαριόταν να μετακινηθεί, στο β γύρο δεν θα έρθει ούτε ο υιός και εννοείται πως δεν ...υπονοούν κάποιο πολιτικό μήνυμα με την αποχή τους!
Πάντως προσωπικά και ασχέτως του τι έλεγαν τα κόμματα θεώρησα αυτές τις εκλογές καθαρά αυτοδιοικητικές, ειδικά τις δημοτικές. Υπό την έννοια αυτή δυσκολεύομαι να κατανοήσω ακόμη και την λευκή ψήφο, με τόσους υποψήφιους στο α γύρο. Αν ήταν βουλευτικές εκλογές θα μπορούσα να καταλάβω καλύτερα τις συνειδητές αποχές και τα συνειδητά λευκά, αλλά εδώ μιλάμε για το ποιός θα μαζεύει καλύτερα τα σκουπίδια και θα μπορέσει να διατηρήσει κάποιο επίπεδο έργων και παροχών στους πολίτες εν μέσω μεγάλων περικοπών κονδυλίων που θα γίνουν...
Στις περιφερειακές εκλογές αντίθετα, όντως εκφράστηκε πολύ περισσότερο η πολιτική ψήφος. Ακόμη και ο "απο συνείδηση" υπέρ της αποχής (που πιστεύω πως αποτελεί πολύ μικρό ποσοστό στο σύνολο όσων απείχαν) νομίζω πως θα μπορούσε να κάνει τον κόπο να πάει να ψηφίσει τουλάχιστον για Δήμαρχο...

Ως ''λευκός υπέρμαχος'', ας γράψω τη γνώμη μου...;)

Έχεις δίκιο στα περί αυτοδιοικητικών εκλογών, άλλωστε σε όλες όσες έχω συμμετάσχει μέχρι τώρα για την ανάδειξη δημάρχου δεν έχω ψηφίσει ποτέ λευκό. Όμως, για μένα, οι συγκεκριμένες εκλογές ήταν ένα δημοψήφισμα πολύ πιο κρίσιμο από το ποιος θα μαζεύει καλύτερα τα σκουπίδια. Αυτό που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες δεν έχει όμοιό του. Έτσι, θεώρησα τις συγκεκριμένες εκλογές πιο ''πολιτικές'' και πιο κρίσιμες από ποτέ. Πίστεψα ότι μέσω της ψηφοφορίας, θα έδειχνε ο Έλληνας ότι αντιστέκεται στα διάφορα ''όλοι φταίμε'', ''μαζί τα φάγαμε'' κ.λ.π. φληναφήματα. Δεν ήθελα να ερμηνεύσει ο καθένας όπως γούσταρε την ψήφο μου. Ήθελα το μήνυμα να είναι καθαρό, κρυστάλλινο.......θυσίασα, λοιπόν, στο βωμό του απώτερου σκοπού μου μια ψήφο για τον καταλληλότερο δήμαρχο......δεν νομίζω ότι χάλασε και ο κόσμος. Ούτως ή άλλως οι Δήμαρχοι θα έβγαιναν είτε με 1000 είτε με 10000 ψήφους. Το σπουδαίο ήταν να περαστεί το μήνυμα το οποίο όμως δεν πέρασε από τον κόσμο που πήγε στις κάλπες....

Απάντηση: Re: Αποκωδικοποίηση Αποχής-Λευκού-Άκυρου

Επί της ουσίας, λοιπόν.......τι ακριβώς πέτυχε αυτό το 40% της αποχής?? Δεν βλέπω να έχει αλλάξει κάτι ή να έχει συγκινηθεί κανείς (φυσικά εξαιρώ εκείνους που διαβάζοντας ορθά το εκλογικό αποτέλεσμα θεωρούν ότι τέτοιο μεγάλο ποσοστό αποχής σημαίνει πολλά για το σύστημά μας. Όμως, αυτοί που τα λένε είναι οι γνωστοί ''κακοί''). Ίδρωσε κάποιου το αυτί? Του Γ.Α.Π. π.χ. ή του Αντωνάκη?

Μην περιμένεις Γιάννη αντίδραση την επόμενη μέρα...
Μια πιθανότητα ξεκινήματος οργανωμένης αντίδρασης των πολιτών είναι κατά τη γνώμη μου...
Μένει να δούμε την συνέχεια που προσωπικά ελπίζω να είναι πιο δυνατή τόσο στις εκλογικές αναμετρήσεις που θα ακολουθήσουν όσο και στους δρόμους.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ίδρωσαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Αυτό θα το δείξουν οι χειρισμοί τους το επόμενο διάστημα...

Eδώ Γιάννη υπάρχει η απάντηση, ξεκάθαρη, του τι πιστεύω, τι προσδοκώ και πως πιστεύω ότι η αποχή δίνει κάποιες ελπίδες να αποτινάξουμε το ζυγό...αντίθετα με άλλες λύσεις, που ακόμα και αν δεν με βρίσκουν αντίθετο δεν τις προτιμώ ως αποδεδειγμένα μη αποτελεσματικές...

...να ξεκαθαρίσω κάτι που ίσως σε κάνει να καταλάβεις τη σκέψη μου...

Είμαι κατά της αντιπροσώπευσης... δεν αποδέχομαι ούτε θεσμούς, ούτε κόμματα... Αυτό που θέλω είναι κάποιοι υπάλληλοί μου/σου/μας να κάνουν μια συγκεκριμένη γενική/μακροπρόθεσμη "δουλειά" που τους έχουμε αναθέσει και άλλες ειδικές/βραχυπρόθεσμες ή έκτακτες που του αναθέτουμε τακτικότερα...

Η τεχνολογία το επιτρέπει αυτό (έτσι εκλέχτηκε) ο πρωθυπουργός μας αρχηγός κόμματος από 1εκ πολίτες...

Μου είναι αδιάφορο αν αυτό που θέλω έχει ξαναγίνει εδώ ή αλλού...
Το ίδιο αδιάφορο φαντάζομαι ήταν για κάποιους αν η δημοκρατία υπήρχε αλλού ή σε κάποιους άλλους αν είχαν κάποιοι άλλοι κυνηγήσει παρέα...

Ενδιαφέρομαι όμως και μάλιστα πάρα πολύ για την άποψή σου και την άποψη της πλειοψηφίας αυτού του τόπου που δεν συμμερίζεται, ακόμα, τις απόψεις μου... Ας λειτουργούμε λοιπόν με το υπάρχον πολιτικό σύστημα... και ας διώξουμε το υπάρχον κομματικό σύστημα... που κατά γενική ομολογία δεν είναι πλέον αρεστό (επιτέλους) στην πλειοψηφία... (39% αποχή, 9% άκυρα λευκά και κάπου 15% ψήφος σε άλλα κόμματα)...

Αυτό που προτείνω είναι να συνεχίσουμε λοιπόν έτσι... να γίνει το επόμενο βήμα... να παγιωθεί η αντίδρασή μας στο συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα που έστησαν τα 2 κόμματα συνεταιρικά και ουδεμία σχέση έχει με δημοκρατία και εφαρμογή της βούλησης του κυρίαρχου λαού...

Ο τρόπος που επέλεξα να αντιδράσω σε αυτό το πολιτικό και εκλογικό σύστημα, που αφαιρεί την βούληση του λαού να καταψηφίσει τα συνεταιράκια και εσύ το βρίσκεις (μάλλον) σωστό, αφού δεν βρίσκεις λάθος στην καταμέτρηση των λευκών ψήφων (διόρθωσέ με, μπορεί να κάνω λάθος), είναι η αποχή... ένας τρόπος αντίδρασης που εκφράζει και την απόρριψη του πολιτικού συστήματος και των κυρίαρχων κομμάτων αλλά και του άδικου και μη δημοκρατικού εκλογικού συστήματος... (άποψή μου και μάλιστα επαρκώς τεκμηριωμένη)

Ελπίζω να βοήθησα να με καταλάβεις και τώρα να μπορούμε να ξανασυζητήσουμε την ουσία...
πως δλδ μπορούμε να αντιδράσουμε σε όλα αυτά και ποιος είναι ο αποδοτικότερος τρόπος... που μπορεί να βρει εφαρμογή...

-bye-

Εγώ πάλι δεν πιστεύω ότι οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι apolitik. Αν ίσχυε αυτό, δεν θα έπρεπε όλοι οι υποψήφιοι να ήταν ανεξάρτητοι φου λογικά παλεύουν για τις γειτονιές???

Οι αυτοδιοικητικές είναι απλώς ένα "νόμιμο" όχημα προώθησης των δικών μας παιδιών από τα κόμματα χωρίς να γίνεται μέγα θέμα, διότι σου λέει ο κάθε κομματικός εκπρόσωπος ότι "κοιτάχτε, εμείς δεν ξέρουμε τίποτα, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ανεξάρτητη" και άλλες τέτοιες αρλούμπες...

Θα διαφωνίσω επίσης με την άποψη ότι δεν πέρασε κανένα μύνημα σε αυτές τις εκλογές.

Μα φυσικά και πέρασε αγαπητοί μου!!! Απλώς ο καθένας το ερμήνευσε όπως ήθελε!!! :BDGBGDB55:

Απάντηση: Re: Αποκωδικοποίηση Αποχής-Λευκού-Άκυρου

Eδώ Γιάννη υπάρχει η απάντηση, ξεκάθαρη, του τι πιστεύω, τι προσδοκώ και πως πιστεύω ότι η αποχή δίνει κάποιες ελπίδες να αποτινάξουμε το ζυγό...αντίθετα με άλλες λύσεις, που ακόμα και αν δεν με βρίσκουν αντίθετο δεν τις προτιμώ ως αποδεδειγμένα μη αποτελεσματικές...

Έχει καταγραφεί ποτέ εκλογικό αποτέλεσμα με 40% λευκά-άκυρα ώστε να αποδειχθεί μη αποτελεσματική σαν λύση ή τέλος πάντων σαν αντίδραση?? Μπορεί και να μου διαφεύγει, πάντως, δεν το θυμάμαι.

Της αποχής καταγράφηκε το 40%. Να είμαστε καλά, θα δούμε αν ιδρώσει κανενός το αυτί όχι σε 2 μέρες αλλά σε 6 μήνες. Δεν βιάζομαι καθόλου...

Εγώ εξακολουθώ να διερωτώμαι, με βάση ποια στοιχεία ερμηνεύετε την αποχή ως αποδοκιμασία στο πολιτικό σύστημα. Από που προκύπτει αυτό. Μήπως μπερδεύετε αυτό που θέλετε με αυτό που συμβαίνει και εξάγετε λάθος συμπεράσματα? Θέτω το ερώτημα χωρίς διάθεση ειρωνείας, με κάθε καλή διάθεση ενός ενδιαφέροντος διαλόγου. Η μεγαλύτερη παγίδα στην πολιτική είναι, νομίζω, να μπερδεύουμε την επιθυμία μας με το συμβαίνον. Οδηγεί σε αποπροσανατολισμό και λάθος οριοθέτηση τακτικών και στόχων. Θα ήταν πραγματικά ευχής έργο να και θα ήθελα πραγματικά να πιστέψω, ότι όσοι απείχαν, απείχαν λόγω πεποιθήσεων, αλλά, βάσει εμπειρίας, πραγματικά αδυνατώ.

Προσυπογράφω το παραπάνω , και από προσωπική εμπειρία.

Από το δικό μου κύκλο όσοι δεν ψήφισαν είχαν ένα ποσοστό από 20 έως 100 % την παράμετρο «βαριέμαι-ξεβολέυομαι». (άσχετα με το τι λένε)

Ουδείς ταλαντεύτηκε αληθινά μεταξύ της κατάστασης Λευκό ή δεν Πάω.

Κατά τη γνώμη μου η Λευκή ψήφος είναι βαθειά πολιτική ψήφος , γιατί δεν εμπεριέχει προσωπικό συμφέρον.
Ειλικρινά αδυνατώ να δω αγνότερο πολιτικό πιστεύω (ειδικά σήμερα) από τη Λευκή ψήφο . Δείχνει πραγματική αγωνία γιά τα "κοινά".
Μπορεί να είναι απλά ρομαντικό και αναποτελεσματικό αλλά σίγουρα είναι ανιδιοτελές.

Last edited:
Έχει καταγραφεί ποτέ εκλογικό αποτέλεσμα με 40% λευκά-άκυρα ώστε να αποδειχθεί μη αποτελεσματική σαν λύση ή τέλος πάντων σαν αντίδραση?? Μπορεί και να μου διαφεύγει, πάντως, δεν το θυμάμαι.

Της αποχής καταγράφηκε το 40%. Να είμαστε καλά, θα δούμε αν ιδρώσει κανενός το αυτί όχι σε 2 μέρες αλλά σε 6 μήνες. Δεν βιάζομαι καθόλου...

Μη αποτελεσματική εννοώ την στρατηγική συσπείρωσης στην λευκή ψήφο Γιάννη. Ιστορικά δεν συνέβηκε ποτέ!

Ένα 40% λευκά θα ήταν τρομερό όπλο, σαφώς πολύ δυνατότερο από το 40% της αποχής που μάλιστα περιλαμβάνει σημαντικό ποσοστό (άγνωστο βέβαια πιο) μη αντίδρασης αλλά αδυναμίας σε προσέλευση, μη ενδιαφέροντος, μετανάστες και ότι άλλο την αποτελεί.

Δυστυχώς όπως προείπα δεν φαίνεται εφικτό... Αν στο μέλλον φανεί έστω και αμυδρή ελπίδα για κάτι τέτοιο θα συμπράξω χωρίς δεύτερη κουβέντα...
Και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση όμως ήταν σχεδόν βέβαιο πως δεν...

Πίστευε κάποιος κάτι άλλο πριν τις εκλογές?

Μη αποτελεσματική εννοώ την στρατηγική συσπείρωσης στην λευκή ψήφο Γιάννη. Ιστορικά δεν συνέβηκε ποτέ!

Ένα 40% λευκά θα ήταν τρομερό όπλο, σαφώς πολύ δυνατότερο από το 40% της αποχής που μάλιστα περιλαμβάνει σημαντικό ποσοστό (άγνωστο βέβαια πιο) μη αντίδρασης αλλά αδυναμίας σε προσέλευση, μη ενδιαφέροντος, μετανάστες και ότι άλλο την αποτελεί.

Δυστυχώς όπως προείπα δεν φαίνεται εφικτό... Αν στο μέλλον φανεί έστω και αμυδρή ελπίδα για κάτι τέτοιο θα συμπράξω χωρίς δεύτερη κουβέντα...
Και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση όμως ήταν σχεδόν βέβαιο πως δεν...

Πίστευε κάποιος κάτι άλλο πριν τις εκλογές?

Α γεια σου, επιτέλους!!!

Νομίζω ότι τώρα αρχίζουμε να συνεννοούμαστε. Επομένως, συμφωνείς ότι αν το 40% δεν απείχε αλλά ερχόταν για να δηλώσει με την ψήφο τη διαμαρτυρία του, θα μπορούσαμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο...

Ναι, θα συμφωνήσω ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, όχι όμως και ακατόρθωτο. Αν έλεγες πριν 30 χρόνια σε κάποιους ότι στο μέλλον σχεδόν το μισό εκλογικό σώμα δεν θα πήγαινε να ψηφίσει, θα σε πέρναγαν σίγουρα για τρελλό. Δεν είναι ακατόρθωτο αυτό που λέω, απλώς, πρέπει να γίνει συνείδηση στον κόσμο ότι το λευκό είναι πολύ σπουδαίο όπλο για την αλλαγή σε πολλά επίπεδα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Αποκωδικοποίηση Αποχής-Λευκού-Άκυρου

Μα σου απάντησα νομίζω.... Συμφωνώ με τα περισσότερα που λές αλλά όχι με την συνειδητή στάση της αποχής-λευκό-άκυρο.

Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει το σύστημα ειναι να επέλθει ένα δυνατό σόκ ΑΛΛΑ μέσα από τις ίδιες τις διαδικασίες του συστήματος έτσι ώστε να μην μπορεί να απορρίψει την αλλαγή σαν εξωθεσμική.

Παράδειγμα : Αν αντί για αποχή 20% ρίχναμε ψήφο στους κυνηγούς ή στο λεβέντη ή όπου αλλού θέλει ο καθένας μας anyway τί θα γινόταν???

Με μία λέξη : ΧΑΜΟΣ.

Θα το φύσαγαν και δεν θα κρύωνε. Και αν επαναλαμβανόταν το ίδιο στις βουλευτικές εκλογές τί θα γινόταν?

o Λεβεντης δεν κατεβηκε στις δημοτικες

κατεβηκε ομως στις βουλευτικες ( παντα )

η θρυλικη εκπομπη ... (υπαρχει στο youtube - προς τους συντονιστες : μπορω να το βαλω ? ειναι λιγο οριακος ο προεδρος αλλα μπορω να το βαλω ? ) υπαρχει και μεγαλυτερο μερος ( 50 λεπτα ) αν καποιος εχει ολο το 4 ωρο ...

Last edited: