αποκόλληση smd

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,660
θα μπορούσε κάποιος καλός φίλος να μου δώσε τα φώτα του σχετικά με την αποκόλληση των εξαρτημάτων αυτών?
Το πρόβλημα είναι βασικά στην αποκόλληση του πρώτου ποδιού

Τι θέλεις να ξεκολλήσεις; Τελεστικό;
Έχει σημασία αν καταστραφεί το εξαρτημα;

μιλάω γιά δίποδα πράγματα.
Ηλεκτρολυτικούς και πυκνωτάκια ψείρες

Εγω χρησοιμοποιώ desoldering braid(δεν ξέρω στα ελληνικά πώς λέγεται...).
Είναι μια κορδελλα απο χαλκοσύρματα και υπάρχει σε διάφορα πάχη.
Τοποθετείς την άκρη του πάνω απο την κόλληση που θελεις να ξεκολλήσεις, το ζεσταίνεις με το κολλητήρι και ουσιαστικά η κόλληση απορροφάται απο το πλέγμα της κορδέλας.

Desolder_Braid.jpg

Αν θέλεις να ξεκολλήσεις πυκνωτες πχ, μπορείς απλά να τους πιέσεις απαλά με μια λαβίδα και να ζεστανεις μια-μια τις επαφές μέχρι να φύγει ο πυκνωτης απο την
πλακέτα. Και μετα καθαρίζεις την επαφή πάνω στο board πρώτα με την κορδέλα και μετα με λίγο βαμβάκι και ισοπροπανόλη.

Last edited:
Ή αλλιώς κοινό μπλένταζ. Εγώ χρησιμοποιώ στυλό αέρος. Δεν είναι αντλία αλλά φυσητήρι καυτού αέρα με ρύθμιση θερμοκρασίας και μιά
μπρασέλα ίσια αν πρόκειται γιά δίποδα έως τετράποδα εξαρτήματα ή κυρτή μπρασέλα γιά πολύποδα εξαρτήματα.

Last edited:
Ζεσταίνεις εναλλάξ τα ποδαράκια και με ένα τσιμπιδάκι, όταν πλέον η κόλληση είναι ρευστή και στις δύο μεριές, απομακρύνεις το εξάρτημα.

Εννοείται πως δεν πιέζεις πολύ με το τσιμπιδάκι αλλά περιμένεις την κατάλληλη στιγμή. Λίγη επιπρόσθετη κόλληση μπορεί να βοηθήσει ώστε να μένει ζεστή η ένωση για περισσότερη ώρα.
Επίσης μακριά από χειροκίνητες τρόμπες αναρρόφησης γιατί καμιά φορά μπορεί λόγω κραδασμών να χτυπήσεις την πλακέτα με τη μύτη της τρόμπας και να αποκολλήσεις την πίστα.
Με πλεξούδα αποκόλλησης δεν τα καταφέρνω στα επιφανειακής στήριξης, αλλά κάνει καλή δουλειά στο καθάρισμα από υπόλοιπα κόλλησης.

σκέφτομαι να τραβάω ελαφρά το εξάρτημα με ένα τσιμπιδάκι όσο ζεσταίνω το ένα πόδι.
Λέει ?

πως γίνεται να στηρίζουμε την πλακέτα, διότι έχουμε δυο χέρια?

Ελαφρά και με προσοχή. Θα δουλέψει στους ηλεκτρολυτικούς που είναι ογκώδεις και δεν θερμαίνονται εύκολα. Τα μικρότερα εξαρτήματα ζεσταίνονται πολύ πιο εύκολα και ξεκολλάνε ακόμα ευκολότερα.

Για τη στήριξη της πλακέτας πουλάνε φθηνές μικρές μασίφ μεταλλικές βάσεις οι οποίες συγκρατούν με κροκοδειλάκια την (μικρή) πλακέτα. Υπάρχουν και με ενσωματωμένο μεγενθυντικό φακό.

Bάλτην να πατάει πάνω σε λαστιχάκια στις τέσσερες άκρες. Για το ξεκόλλημα καλύτερα να ζεσταινεις εναλλαξ, όπως είπε ο tonal, γιατι δύσκολα θα φυγει το εξάρτημα απο την μια πλευρά χωρίς να γινει ζημιά στην άλλη.

ρε σεις αυτό το εναλλαξ δεν μου στέκει
μέχρι να βάλω στόχο το δίπλα και να το χτυπήσω πέταξε το πουλι: το άλλο κρύωσε

Εγώ λέω πρώτα να κάνεις προπόνηση σε κάτι άσχετο.
Σε κανά παλίο κινητό σε καμιά παλιά motherboard και μετά να επιχειρίσεις...

θα το κάνω...
απλά ήθελα να μαζέψω γνώμες από έμπειρους.
ό,τι και να κάνω... δοκιμές θα είναι

Κάντο όπως λες, ζεσταίνεις και σηκώνεις σιγά σιγά εναλλάξ. Δοκιμασμένο και δουλεύει. Αρκεί να μη παραζορίσεις την πλακέτα. Και άσε την να κρυώνει ενδιάμεσα.

Παλαιότερα είχα επισκευάσει ένα κινητό που την έπαθε από στούκο...
Είχα και δεύτερο άτομο.
Και νομίζω πως μόνος μου δεν θα τα κατάφερνα...
Βέβαια τα παλιοκινητά παραείναι μικροσκοπικά.