Αποκριση συχνοτητας σε προ

Re: Απάντηση: Αποκριση συχνοτητας σε προ

Μαλιστα. Οσον αφορα το σφαλμα του πολυμετρου , δεν ειναι το ιδιο σε ολες τις συχνοτητες εφοσον ελεγχω την ταση ?

Οχι δεν είναι ίδια. Γι αυτό ο Μανώλης προτείνει σε κάθε συχνότητα επαναρύθμιση της εισόδου της συσκευής (ή της εξόδου της κάρτας).
Τα καλά πολύμετρα προς τα πάνω δεν έχουν πρόβλημα για συχνότητες μέχρι και 100KHz.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Αποκριση συχνοτητας σε προ

Οχι δεν είναι ίδια. Γι αυτό ο Μανώλης προτείνει σε κάθε συχνότητα επαναρύθμιση της εισόδου της συσκευής (ή της εξόδου της κάρτας).
Τα καλά πολύμετρα προς τα πάνω δεν έχουν πρόβλημα για συχνότητες μέχρι και 100KHz.


Κατανοητον. Αρα ειναι θεμα πολυμετρου.

Θενκς !
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Αποκριση συχνοτητας σε προ

Και κάρτας ήχου PC.


Xμμ, μπερδευτηκα. Αφου στη δευτερη περιπτωση/ερωτηση αναφερθηκα σε cd player....
 
πολύμετρα, τασεις 300mV, μην ακουμπάτε το ποτενσιόμετρο, σημειώστε προσεκτικά τις μετρήσεις ανα συχνότητα σε ενα χαρτί.... ρε παίδες αυτό μου φαίνεται πιο δυσκολο!! Από την στιγμή που θα μπείς στην διαδικασία να φτιαξεις καλώδια συνδεσης με το pc, αντι το σημα εξοδου να το πας στο πολύμετρο, το γυρνας στην είσοδο του υπολογιστή και αφήνεις αυτόν να κάνει όλη την δουλεια.

Αμέσως θα πάρεις γραφική παράσταση η οποία θα αποθηκευτεί και θα μπορει να γινει overlay με αλλες μετρησεις του προενισχυτή που μπορεις να παρεις αργοτερα, για παράδειγμα με πειραγμένα τα ρυθμιστικά τονικότητας για να δεις πως επιδρουν κτλ κτλ. Γενικά τα προγράμματα μετρήσεων αφαιρουν την επιδραση της κάρτας ήχου αφού υπάρχει διαδικασία καλιμπραρίσματος με loopback μέτρηση. Η μετρηση του "θέματος" γίνεται δρομολογώντας το σήμα από την εξοδο της κάρτας ήχου στην είσοδο του προς μετρηση μηχανήματος και στο ενα καναλι του line in της κάρτας, ενώ η έξοδος του μετρούμενου μηχανήματος οδηγείται στο αλλο καναλι του line in. Απο την συγκριση των δυο καναλιων της εισόδου της κάρτας, προκύπτουν τα αποτελέσματα της μέτρησης. Και ο χρόνος που διαρκεί μια μέτρηση είναι ..μέχρι να ανέβει το pc και να γινουν οι συνδέσεις!
 
Το εγχειρημα εγινε τελικα. Το htpc υπηρχε ουτως η αλλως , καλωδια κτλ ηταν ηδη τακτοποιημενα οποτε δεν υπηρχε θεμα. Η καρτουλα του πισιου ηταν ηδη καλωδιομενη στο σασι του κουτιου με rca , αρα μαλλον ηταν απλη υποθεση.


img0566cn5.jpg




Το πισι ειναι εφοδιασμενο με μια M-audio Mystique 7.1
Το πολυμετρακι ηταν ενα της benning
Καλωδια χρησιμοποιηθηκαν αυτα που εχει ο panman στο συστημα του.

img0554ee0.jpg




Ειχαμε σκοπο να ξεκινησουμε τις μετρησεις χρησιμοποιωντας τονους απο cd η απο wav αρχεια, αλλα συντομα διαπυστωσαμε τη δυσκολια ρυθμισης του volume της καρτουλας ανα συχνοτητα ετσι ωστε να παιρνουμε στην εξοδο του πισιου τα 300mv. Τα βηματα ηταν μεγαλα και "αχαρα".

Καταφυγαμε στο κατεβασμα της evaluation εκδοσης του Test tone Generator, το οποιο και χρησιμοποιησαμε.

img0551ux0.jpg



Ουσιαστικα μας ελυσα τα χερια, αφου μπορεσαμε τελικα να φερνουμε ακριβως την ταση εξοδου ακριβως εκει που επρεπε , με τη χρηση των δυο ρυθμιστικων που φαινονται στη φωτο , με τα οποια ρυθμιζεις περαιτερω τα amplitude των δυο καναλιων με πολυ μικρα βηματα.
Περιγραφωνταν σαν dbFS , οποτε και διατηρω μια επιφυλαξη αν ουσιαστηκα ηταν σωστο αυτο που καναμε, και περιμενω τα σχολια σας.
Η λογικη ηταν οτι σε καθε συχνοτητα ρυθμιζαμε τα βασικα volume του mixer οσο πιο κοντα μπορουσαμε στα 300mv και μετα πειραζαμε οσο γινεται λιγοτερο αυτα, ωστε να παρουμε τη σωστη ταση στο πολυμετρο.

Η θεση του ladder ρυθμιστικου εντασης του προενισχυτη ηρθε μετα απο την πρωτη ρυθμιση που εγινε απο το πισι στα 50hz, η οποια μας εδωσε αυτην των 313-315mv στην εξοδο του, βαζοντας το περιπου στις 13¨00.

img0562kf5.jpg




Και τελος οι μετρησεις.
Μετρουσαμε παντα ανα συχνοτητα την ταση στην ακρη του καλωδιου που επροκειτο να μπει στη εισοδο του προενισχυτη ωστε να συμμετεχει ,αν συμμετεχει , και το καλωδιο σε αυτην, κι επειτα την εξοδο του προ πανω απο τα rca εξοδου του .

Οι μετρησεις εδειξαν τα εξης , τα οποια θα εκτιμουσα αν σχολιαζονταν. Αυτες καθως κι αν υπηρξε καποιο λαθος στη μεθοδολογια .


img0556ph2.jpg



Να σημειωσω οτι στη μετρηση στους 22K, δεν μπορεσαμε να φερουμε την ταση στα επιθυμητα επιπεδα των 300mv, μαλλον λογω καρτας, οποτε και ρυθμιστηκε στα μαξ δυνατα επιπεδα των 294mv.


Καλημερα !
 
Μετα τα 6κ η καρτα του pc αρχισε να την ακουει με αποτελεσμα να χρειαζεται αρκετη ρυθμιση του volume ωστε να δειξει το πολυμετρο 300mv. Ακομα υπηρχαν αρκετες διαφορες στο left right της καρτας, πραγμα φυσιολογικο φανταζομαι για dac τετοιας κατηγοριας.
Να ευχαριστησω τον Browser που αφιερωσε ενα απογευμα για να γινει αυτη η δουλεια.
 
Ολα σωστά ακούγονται, παρόλο που δεν αναφέρεται αν χρησιμοποιήσατε φορτίο στην έξοδο του προ όπως είχε γράψει ο Μανώλης.

Ο προ δεν είναι flat στην απόκριση, είναι καραFLAT !
 
Και στην θέση αυτή του volume η απολαβή είναι 1. Αν το τερματίζατε θα βλέπατε και πόσο κέρδος έχει το κύκλωμα.
 
O Μανωλης ανεφερε οτι θα ηταν καλο να μπει φορτιο αλλα σε πρωτη φαση δεν εχει και τοση σημασια γι αυτο και δεν δωσαμε και πολυ σημασια και δοκιμασαμε χωρις .

Αν εχει νοημα , μπορει να γινει κι ετσι. Αλλα αν κρινω απο το σχολιο σου , μαλλον δεν χρειαζεται :grinning-smiley-043
 
Αν ο προ είναι υλοποίηση solid state όπως φαντάζομαι δεν έχει ανάγκη* απο φορτία. Αν ήταν λαμπάτη υλοποίηση μπορεί να να είχε ανάγκη*.

*Δεν έχει ανάγκηΤΜ Χρήστος Τσιτιμάκης σημαίνει δεν καταλαβαίνει τίποτα.
 
Re: Απάντηση: Αποκριση συχνοτητας σε προ

Ειναι all fet Μανωλη, βασισμενος σε αυτη τη σχεδιαση του Borbely....


image306.gif


Δεν χρειάζεται να το μετρήσεις αυτό. Έχει απόκριση από DC μέχρι ραδιοκύματα :-)

Πιστεύω πως για κάποιον που ασχολείται με κατασκευές μια αξιοπρεπής γενήτρια με χαμηλές παραμορφώσεις και ένα καλό (αναλογικό) μιλιβολτόμετρο είναι απαραίτητα. Βρίσκονται και μεταχειρισμένα.

Παραμορφώσεις και λοιπά μια χαρά με το PC. Οι σύγχρονες κάρτες από μια κατηγορία τιμής και πάνω είναι άψογες.
Για αργότερα ένας παλμογράφος καλός είναι - για να βλέπεις αν ταλαντώνει.
Παλιά κοίταζαν στον παλμογράφο και μέχρι που αρχίζει να παραμορφώνει. Σήμερα το PC κάνει απείρως καλύτερη δουλειά (όταν αρχίσει και φαίνεται παραμόρφωση στο ημίτονο έχει ήδη ξεπεράσει το 5%) και δείχνει και τις αρμονικές. Άλλο 1% 3η και άλλο 1% δεύτερη.

Πάντως, αν περιστασιακά και μόνο γίνεται που και που καμιά μέτρηση, το PC αρκεί. Προσοχή μόνο στην έξοδο της κάρτας ήχου: Οι πολύ φθηνές δεν είναι γραμμικές. Αυτό βέβαια ξεπερνιέται με καλιμπράρισμα από το λογισμικό.
Εκείνο που δεν ξεπερνιέται είναι η χαμηλή στάθμη που αντέχει η είσοδος της κάρτας (το πολύ 0,5 βολτ) και τα 10-20κ αντίσταση εισόδου (ανυπέρβλητο εμπόδιο για τη μέτρηση π.χ λαμπάτων ενδιάμεσων σταδίων, drivers, phase splitters κ.λπ).
Αυτό λύνεται με την κατασκευή ενός buffer. 2 LF356 (οχι 357) ένας μεταγωγός μερικοί-ές αντιστασοπυκνωτές και μια τροφοδοσία 30v 10w.
Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος
 
Re: Απάντηση: Αποκριση συχνοτητας σε προ

Δεν χρειάζεται να το μετρήσεις αυτό. Έχει απόκριση από DC μέχρι ραδιοκύματα :-)

Ρε Κωνσταντίνε "μάνα μου" , στο χαρτί (δηλαδή στο θεωρητικό μέρος ) ...το ξέραμε οτι ακούει απο DC μέχρι +500ΚΗz (πλάκα κάνω βεβαίως :grinning-smiley-043) ...ο Ανθρωπος επειδή κάτι άκουγε , ήθελε να δεί μήπως έβαλε κάτι στραβά ...ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ...δηλαδή οταν τό φτιαχνε μάνα μου , για να του φύγει η απορία ....
αμάν ....:grinning-smiley-043:BDGBGDB55::slapface:

Αντε μου φαίνεται ακόμα διακοπές ήσαντε -bye-