Απώλεια ήχου μετά από νέα ρύθμιση Audyssey

Erwdios

Senior Member
17 July 2014
430
Μέχρι πρότινος είχα τον Denon 1000-X με ένα ζεύγος Magnat 802 και αφού είχα αφήσει το Audyssey να κάνει τη δουλειά του, είχα εκπληκτικά αποτελέσματα.

Δυνατός ήχος ακόμα και σε μεσαία ένταση στον ενισχυτή και εξαιρετικό μπάσο. Από προχθές στη συλλογή προστέθηκε ένα κεντρικό και 2 surround και έβαλα το Audyssey να κάνει τις νέες απαραίτητες ρυθμίσεις. Η απόσταση που έβγαλε από την πηγή μέχρι τον καναπέ είναι 4 μέτρα περίπου και τα έχει δηλώσει μόνο του όλα Large. (subwoofer δεν υπάρχει ακόμα)

Στις ταινίες το αποτέλεσμα ήταν καταιγιστικό, αλλά αφού έπρεπε να ανέβει πρώτα η ένταση κοντά στο 65-70 (δεν ξέρω πόσο παραπάνω πάει, δεν θέλω να τον πιέσω). Στη μουσική όμως τα 2 εμπρός έχασαν την έντασή τους και κυρίως το εκπληκτικό μπάσο τους. Το θεώρησα λογικό, μιας και ο ήχος διαμοιραζόταν πλέον σε όλα τα ηχεία και δήλωσα manually το κεντρικό και τα surround ως Small χωρίς να έχω κάποια βελτίωση στα παραπάνω που προανέφερα. Εν τέλει έκανα ανενεργά κεντρικό και surround, αλλά ο ήχος από τα εμπρός στη μουσική δεν επανήλθε.

Μήπως πρέπει να βάλω το Audyssey να βρει μόνο τα μπροστά και τα πίσω να τα δηλώσω small manually?

Λογικά πήγε και έκοψε db από τα δυο κύρια ηχεία για να κάνει την ισοστάθμιση όλων. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να κρατήσεις την αναλογία των db ανάμεσα στα ηχεία και να πας χειροκίνητα και να δώσεις db στα μπροστινά και σε όλα τα ηχεία αν θες. Το Audyssey έχει αυτήν την τάση να κόβει....

Κουμπί setup - speakers - manual setup - levels -test tone start και εκεί παίζεις με τις στάθμες του κάθε ηχείου

Ευχαριστώ. τα εμπρός ήταν στο 1,5, το κεντρικό στο 1 και τα surround στο 0,5.

Έβαλα τα εμπρός στο 3 και μάλλον θέλει παραπάνω, πάντως είναι αισθητή η βελτίωση. Να είσαι καλά και χρόνια πολλά

Και μια απορία. Το subwoofer θα βελτιώσει την κατάσταση? Αν έχω καταλάβει καλά, όταν υπάρχει sub, δηλώνουμε όλα τα ηχεία small και όλα τα μπάσα πηγαίνουν στο sub. Έτσι αποφορτίζονται τα ηχεία από το θέμα του μπάσου και αποδίδουν καλύτερα.

Σωστά το έχω καταλάβει?

Το πιθανότερο είναι τα μπροστά να στα αφήσει large κι όλα τ άλλα small και ναι καλά το χεις καταλάβει, απ όλα αυτά τα ηχεία ανάλογα από τη συχνότητα αποκοπής και κάτω που θα ορίσει ο ενισχυτής αυτές οι συχνότητες θα πηγαίνουν στο υπογούφερ. Προσωπική μου άποψη πριν πειράξεις τις στάθμες θα σε συμβούλευα να ξανακάνεις μια ισοστάθμιση και βεβαιώσου πως το μικρόφωνο είναι ακριβώς στο ύψος των αυτιών, είναι πολύ σημαντικό για να μη σου βγάζει λάθος αποτελέσματα.

Χμ. Αυτό με το ύψος των αυτιών που λες είναι πολύ σημαντικό. Όταν όμως μου δείχνει θέση μπροστά από τον καναπέ στο ύψος του αυτιού, εγώ να το κρατάω με το χέρι? Γιατί μέχρι τώρα, απλά το άφηνα στο τραπεζάκι, μπροστά από τον καναπέ. Θα ανεβάσω αύριο και μια-δυο φωτογραφίες του χώρου

Χμ. Αυτό με το ύψος των αυτιών που λες είναι πολύ σημαντικό. Όταν όμως μου δείχνει θέση μπροστά από τον καναπέ στο ύψος του αυτιού, εγώ να το κρατάω με το χέρι? Γιατί μέχρι τώρα, απλά το άφηνα στο τραπεζάκι, μπροστά από τον καναπέ. Θα ανεβάσω αύριο και μια-δυο φωτογραφίες του χώρου

Ε συγγνώμη αλλά αυτό δεν είναι ισοστάθμιση να βάζουμε όπου μας κάτσει το μικρόφωνο. Υποτίθεται ότι η ρύθμιση γίνεται με το μικρόφωνο στη θέση ακρόασης, αν εσύ το βάζεις 1 ή 2 μέτρα πιο μπροστά, το μικρόφωνο θα "ακούσει" πιο δυνατά τον ήχο στη θέση αυτή και θα σου χαμηλώσει την γενική ένταση. Αν δεν έχεις τρίποδο, φρόντισε με ένα βιβλίο να στηρίξεις το μικρόφωνο στην πλάτη του καναπέ, βάλε κάποιον δικό σου να κάτσει να δεις που περίπου είναι το ύψος των αυτιών και στήσε εκεί το μικρόφωνο, η ρύθμιση που έχεις κάνει τώρα είναι παντελώς λάθος.
Για δες εδώ, στο γράμμα Μ είναι που βάζεις το μικρόφωνο, είναι η βασική και πρώτη θέση που βάζεις το μικρόφωνο, οι υπόλοιπες είναι για επιβεβαίωση των μετρήσεων δεν είναι κι απαραίτητες να τις βάλεις.

Last edited:
Με μπερδεύει το γράφημα. Έχει 8 διαφορετικές θέσεις και ενώ σχεδόν όλες είναι στον καναπέ, 2 από αυτές μου τις δείχνει μπροστά από τον καναπέ χαμηλά, αλλά θυμήθηκα ότι έγραφε ear level. Θα ξανακάνω την ισοστάθμιση και θα δω τα νέα αποτελέσματα, ευχαριστώ

Με μπερδεύει το γράφημα. Έχει 8 διαφορετικές θέσεις και ενώ σχεδόν όλες είναι στον καναπέ, 2 από αυτές μου τις δείχνει μπροστά από τον καναπέ χαμηλά, αλλά θυμήθηκα ότι έγραφε ear level. Θα ξανακάνω την ισοστάθμιση και θα δω τα νέα αποτελέσματα, ευχαριστώ

Το σχέδιο είναι κάτοψη, πως κατάλαβες αν είναι χαμηλά ή ψηλά; Γι αυτό σου γράφει ear level, η πρώτη θέση του μικροφώνου είναι η σημαντική, εκεί μετράει τις αποστάσεις κι αυτή η θέση πρέπει να είναι η θέση ακρόασης στο ύψος των αυτιών.

Mount the Setup and measurement microphone on atripod or stand and place it in the main listening position.When you set the setup microphone, point the tip of it toward theceiling, at the height of your ears in your listening position.
About the main listening position (*M)The main listening position is the position where listeners wouldnormally sit or where one would normally sit alone within the listeningenvironment. Before starting Audyssey Setup, place the Setup andmeasurement microphone in the main listening position. AudysseyMultEQXT uses the measurements from this position to calculatespeaker distance, level, polarity, and the optimum crossover value for the subwoofer.
Make the room as quiet as possible. Background noise can disrupt the roommeasurements. Close windows and turn off the power on electronic devices(TVs, radios, air conditioners, fluorescent lights, etc.). The measurements could beaffected by the sounds emitted by such devices.β€’ During the measurement process, place cell phones outside the listening room.Cell phone signals could disrupt the measurements.β€’ Do not stand between the speakers and Setup and measurement microphone orallow obstacles in the path while the measurements are being made. Do not holdthe Setup and measurement microphone in your hand during measurements. Thiswill cause inaccurate readings.β€’ During the measurement process, audible test tones will come from the speakersand subwoofer(s), but this is part of normal operation. If there is background noisein the room, these test signals will increase in volume.dfβ€’ Operating VOLUMEon the remote control unit or MASTER VOLUME on themain unit during the measurements will cancel the measurements