Απορία άσχετου

nickuv

New member
25 September 2007
14
Καλημέρα σας

Θα ήθελα τα φώτα σας γιατί είμαι λίγο άσχετος.

Έπεσαν στα χέρια μου τα ηχεία Control 1 Pro από τη JBL και θέλω να τα συνδέσω σε έναν επαγγελματικό ενισχυτή. Ο ενισχυτής είναι 500w και έχει εξόδους από πίσω για τα ηχεία 4/8 Ω και έχει και κάποιες άλλες 50V, 70V, 100V αν θυμάμαι καλά. Κάθε έξοδος έχει και γείωση. Στον ενισχυτή είναι ήδη συνδεδεμένα 6 ηχεία τα οποία έχουν χαρακτηριστικά 20w kai 100V. Τα 6 ηχεία είναι συνδεδεμένα παράλληλα στην έξοδο 100V (και στη γείωση). Συνέδεσα λοιπόν τα JBL παράλληλα στην ωμική έξοδο και ενώ το αποτέλεσμα είναι καλό ηχητικά, αλλά ο ενισχυτής υπερθερμαίνεται και κόβει τις εξόδους μέχρι να κρυώσει.

1η ερώτηση: Τι κάνω λάθος και πως πρέπει να τα συνδέσω σωστά?

2η ερώτηση: Μπορείτε να προτείνετε έναν οικονομικό ενισχυτή για τα JBL ηχεία?

Ο ενισχυτής και τα 6 ηχεία είναι AudioImpact (δεν τα είχα ακούσει καν) και πηγή ένας 4κάναλος μίκτης με 2 cd και 1 pc.

O ενισχυτής σου είναι για μόνιμες εγκαταστάσεις (π.χ εμπορικά κέντρα) και οδηγεί πολλά απομακρυσμένα ηχεία (δηλ. μεγάλα μήκη καλωδιώσεων) αν αυτά διαθέτουν μετασχηματιστή προσαρμογής αντίστασης.
Ειδάλλως αν συνδεθούν επάνω του πολλά ηχεία χωρίς μετασχηματιστή δεν μπορεί φυσικά να τα οδηγήσει.
Στις εξόδους των 50 ή 100V τοποθετούνται τα ηχεία με μετασχηματιστή.
Στις άλλες τις κανονικές 4/8Ω, τα JBL για την περίπτωση.
Άρα πρέπει να φύγουν τα υπόλοιπα ηχεία ώστε να μην πέφτουν τα ρελέ του ενισχυτή.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις αλλά μου δημιουργήθηκαν κι άλλες ερωτήσεις

1. Τα υπόλοιπα ηχεία εφόσον έχουν ένδειξη 100V (και όχι Ω) δε σημαίνει ότι έχουν μετασχηματιστή προσαρμογής αντίστασης? Αν όχι που θα το καταλάβω?

2. Υπάρχει τρόπος να παίζουν όλα μαζί χωρίς να ρίχνουν το ρελέ?

3. Αν όχι τότε τι ενισχυτή να πάρω για τα JBL (κάποιο οικονομικό στο περίπου) ? Επαγγελματικό φαντάζομαι...

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τη βοήθεια και ελπίζω να μη σας κουράζω

Για να καταλάβεις τι έχει μέσα το ηχείο πρέπει ή να το ανοίξεις ή να δεις το προσπεκτ του.
Έχω την εντύπωση χωρίς να είμαι σίγουρος ότι δεν μπορείς να δουλέψεις παράλληλα τις 100V εξόδους με τις 8ωμες.
Ή τις μεν ή τις δε.
Βέβαια μην ξεχνάς ότι τα ηχεία με μετασχηματιστή προσαρμογής δεν είναι σε καμία περιπτωση Χαι-Φάι...

Για την τρίτη ερώτηση καλό θα ήταν να αναφέρεις κάτι για το Control 1 ή ένα λίνκ (βαρυέμαι να τα ψάχνω!) ώστε να σου προταθούν κατάλληλοι ενισχυτές γι' αυτά.
Γράψε κάτι και για τον χώρο που θα καλύψουν.

CONTROL 1 PRO
(Αντιγραφή από τις προδιαγραφές):

Ηχείο​
2 δρόμων μικρού μεγέθους, 5.25" woofer,
0.75" polycarbonate tweeter
θόλου, 150WRMS,
4
Ω με προστασία υπεροδήγησης, 120Hz – 20kHz
±3dB, 87dBSPL/1W/1m.
Καμπίνα

πολυπροπυλενίου
, μαγνητική θωράκιση

Ο χώρος είναι περίπου 50 τετραγωνικά, κάτι σαν καφετέρια-μπαρ (σε περίπτωση αγοράς θα παίζουν και τα άλλα 6 ηχεία τα οποία δεν έχουν καμία σχέση ποιοτικά με τα JBL)

Και κάτι άλλο επίσης.

Τα JBL τα συνδέω παράλληλα στην ωμική έξοδο η οποία δεν έχει (+) και (-). Η πολικότητα δεν παίζει ρόλο?

Απ' ότι κατάλαβα τα JBL είναι από σειρά studio monitor.
Οπότε οι επιλογές σου σε τελικούς είναι πολλές, είτε έιναι απαγγελματικοί είτε home audio.
Γενικά όμως είναι μικρά για έναν χώρο 50 τ.μ.
Σίγουρα με την προσθήκη ενός καλόυ σάμπ τα πράγματα θα βελτιωθούν.
Αν όμως τα δώσεις μαζί με τα άλλα ηχεία πιθανολογώ ότι το αποτέλεσμα θα είναι κάπως...

H ωμική έξοδος με τι βύσματα βγαίνει???

Καλημέρα.

Και εμένα μου φαίνονται λίγα αλλά μόλις τα δοκιμάσαμε είδαμε ότι μαζί με τα άλλα είναι αρκετά για το χώρο.

Η ωμική έξοδος είναι, όπως και όλες οι άλλες, με βίδες και συνδέεις με γυμνά καλώδια. Κατσαβίδι, κλπ.

Αν δεν έχουν σήμανση θα πρέπει να βρείς τις πολικότητες!
Για να είναι συμφασικά τα ηχεία.

Απ' ότι κατάλαβα θέλεις να δουλέψεις όλα τα ηχεία ταυτόχρονα για να καλύψεις τον χώρο.
Το καλύτερο θα ήταν να πάρεις έναν επαγγελματικό εξακάναλο τελικό.
(όχι 100V).
Aρκετές εταιρίες έχουν τέτοιους.
Π.χ ΙΝΤΕR-M, ALTO, YAMAHA κ.α.

Γιάννη σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και συγγνώμη αν σε κουράζω αλλά μια απορία μου λύνεις και άλλες 10 δημιουργούνται.

Αν δεν είναι συμφασικά τα ηχεία τι πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί?

Σκεφτόμουν καλύτερα να πάρω ένα ενισχυτή δικάναλο να συνδέσω τα JBL μόνα τους. Από τη μία να μην ακυρώσω και τον ενισχυτή που έχω και από την άλλη να είμαι και ψιλοκαλυμένος σε περίπτωση που πάθει ο ένας κανένα ατύχημα...

Αν υπάρχει διαφορά φάσης μεταξύ των ηχείων θα έχεις ακυρώσεις με κυριότερο πρόβλημα την απώλεια χαμηλού.
Βέβαια αν αυτά τα 6 ηχεία δεν έχουν κάποια συμμετρία τοποθέτησης στο χώρο όλα παίζονται με τις φάσεις.
Καλά είναι όμως να έχουν τουλάχιστον ανά δύο, όμοια φάση.

Το σκεπτικό σου δεν είναι λάθος.
Ειδικά αν πρόκειται περί επαγγελματικής εγκατάστασης είναι ολόσωστο!
Πάντα χρειάζονται ρεζέρβες.
Απλά από μίκτη θα δίνεις στους δύο τελικούς.

Δεν με κουράζεις.
Τα λέμε.