Απορία για B&W ηχεία

apostolosz

Senior Member
29 November 2007
392
38°3'N 23°47'E
Έχω την εξής απορία για το ποιο από τα 2 σετ ηχείων θα επιλέξω. Είμαι ανάμεσα στα:
B&W 685
http://ihoekfrasi.gr/productsDetails.asp?catID=9&prID=213

Β&W 684
http://ihoekfrasi.gr/productsDetails.asp?catID=9&prID=214
Τα πρώτα κοστίζουν καινούργια 500 ευρώ και τα άλλα μεταχειρισμένα από καλό φίλο 500 ευρώ (τιμή καινούργιων 850 ευρώ)

Θα τα οδηγεί (πρώτα ο Θεός) ένας Denon AVR 1910 -bye-

Ποσος ειναι ο χωρος που θα τα βαλεις ?
Σωστά ξέχασα το βασικότερο. Είναι ένα δωμάτιο 18τμ που έχω την τηλεόραση (μένω σε γκαρσονιέρα) συνολικά 35 τμ. Γενικά όμως σκέφτομαι αυτά που θα αγοράσω να τα κρατήσω κάποια χρόνια οπότε υπάρχει και περίπτωση ο χώρος να αλλάξει (μιας και είμαι και σε ηλικία γάμου :P)
Το ένα σετ είναι 2 δρόμων τ άλλο 3. Είναι σήμαντικό?
Ευχαριστώ

Το 2 δρόμων 3 δρόμων κλπ σε τι εξυπηρετεί?

Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

Στα ηχεία κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνται δύο ή περισσότερα μεγάφωνα. Έτσι μπορούμε να μοιράσουμε το φάσμα των ακουστικών συχνοτήτων σε δύο, τρία ή περισσότερα μέρη και να χρησιμοποιούμε εξειδικευμένα μεγάφωνα γι αυτό.
O διαχωρισμός αυτός γίνεται από ηλεκτρικά κυκλώματα (φίλτρα) που ονομάζονται «κροσόβερ».

Aς δούμε τώρα τι εννοούμε όταν λέμε π.χ. ότι ένα ηχείο είναι τριών μεγαφώνων και δύο δρόμων. Mε τη λέξη «δρόμοι» εννοούμε τον αριθμό των περιοχών στις οποίες χωρίζεται το ακουστικό φάσμα. Έτσι αν ένα ηχείο χρησιμοποιεί ένα κροσόβερ δύο δρόμων, αυτό σημαίνει ότι χωρίζει το ακουστικό φάσμα σε δύο περιοχές. Kάθε μία απ' αυτές τις περιοχές μπορεί να αναπαράγεται από ένα ή περισσότερα μεγάφωνα. Έτσι αν σε ένα ηχείο δύο δρόμων βάλουμε δύο μεγάφωνα για τις μεσοχαμηλές και ένα τουίτερ για τα πρίμα, θα έχουμε συνολικά δύο δρόμους και τρία μεγάφωνα. Αν σε ένα ηχείο τριών δρόμων χρησιμοποιήσουμε τρία μεγάφωνα, ένα για τις χαμηλές, ένα για τις μεσαίες συχνότητες και ένα τουίτερ για τις υψηλές, τότε έχουμε ένα ηχείο τριών δρόμων και τριών μεγαφώνων, κ.ο.κ.

Δεν πρέπει όμως να πιστεύουμε ότι όσα περισσότερα μεγάφωνα ή δρόμοι χρησιμοποιούνται σε ένα ηχείο τόσο το καλύτερο. Kι αυτό γιατί ο διαχωρισμός του φάσματος απ' το κροσόβερ παρουσιάζει πάντα προβλήματα και είναι δύσκολο να κατασκευαστεί ένα ηχείο με απόλυτα σωστό κροσόβερ για πολλούς δρόμους. Tα προβλήματα που δημιουργούνται από ένα προβληματικό πολλαπλό κροσόβερ, έχουν να κάνουν με απώλεια της συνοχής του ήχου και της στερεοφωνικής εικόνας. Επίσης, στα σημεία όπου γίνεται ο διαχωρισμός του φάσματος (συχνότητες κρος) παρουσιάζονται προβλήματα χρωματισμών λόγω του ότι εκεί δουλεύουν και τα δύο μεγάφωνα που αναλαμβάνουν την κάθε περιοχή.
Γιʼ αυτό και δύσκολα θα συναντήσει κανείς καλά ηχεία με περισσότερους από 3 δρόμους.

Last edited:
:worshippy:

Άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι τα ηχεία βάσης είναι καλύτερα (που είναι 3 δρόμων) από τις κωλόνες (που είναι 2 δρόμον) ε? Τι να επιλέξω?:FSGSFGS4:

Δεν σου ειπε ακριβως αυτο
Εχω σπιτι σε ιδιο περιπου χωρο ακροασης τα 602 S3 ηχεια βασης της B&W και ειναι μια χαρα ,και σε μουσικη αλλα και σε HC ,τωρα τα δαπεδου εφ οσον εχουν χωρο ΔΕ ΑΡ και πισω ισως εχουν λιγη διαφορα ,παιζει βεβαια σημαντικο ρολο και το πως οδηγουνται ,απο προσωπικη εμπειρια (την λιγη που εχω) θα σου πω να προτιμησεις τα βασης ,εχοντας και ενα ζευγαρι δαπεδου της AudioSpectrum o 1909 που ειχα δεν με ικανοποιουσε και για αυτο τα οδηγουσα με ενα δικαναλο αναλογικο για να τα ευχαριστηθω αλλα αυτα μπορουν να κολλησουν πισω (εχουν μπροστα το βασσ ρεφλεξ) ,η αποφαση βεβαια παντα ειναι δικη σου ,αλλα σε τοσο δυσκολους καιρους οτι γλυτωσεις καλο ειναι -bye-

Άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι τα ηχεία βάσης είναι καλύτερα (που είναι 3 δρόμων) από τις κωλόνες (που είναι 2 δρόμον) ε? Τι να επιλέξω?:FSGSFGS4:

Θα συμφωνήσω με τον Ντίνο:
Κατ' αρχας για 18 τμ, νομιζω οτι ειναι υπερ αρκετα τα βασης.

Για τον χώρο σου καλύτερα να προτιμήσεις ηχεία βάσης.

Θα συμφωνήσω με τον Ντίνο:

Για τον χώρο σου καλύτερα να προτιμήσεις ηχεία βάσης.
500 τα ηχεία αλλά δυστυχώς 200 οι βάσεις :bigcry:
Υπάρχει φθηνότερη λύση (για τις βάσεις)?

Ευχαριστώ για την βοήθεια