Απορία για πικάπ

vsklav

AVClub Enthusiast
13 September 2012
1,122
Αθηνα, Κεραμεικος
Μόλις αγόρασα το project debut carbon και επιτέλους ξεθαψα κάτι λίγα βινύλια που είχα. Αγόρασα και ένα καινούριο και ξεκίνησα!
Υποθέτω οτι σέταρα σωστά το πικάπ, έχει καταποστιτικότατα βίντεο στο youtube. Αυτό που αναρωτιέμαι εάν είναι λογικό είναι το ότι ακούω κάτι χριτς χρατς να περνάνε στο ηχείο όσο παίζει το βινύλιο. Είναι λογικό; Ακούω τόσα χρόνια πια με cd που χω ξεχάσει τα πάντα όσον αφορά το βινύλιο. Είχα να ακούσω πάνω από 15 χρόνια... Ενισχυτή έχω τον harman 990 και το χω κουμπώσει με γείωση στην ένδειξη phono mm.
Ο ήχος που σας λέω είναι όπως στην αρχή που κατεβαίνει η βελόνα και ξεκινάει να παίζει ο δίσκος. Κάτι τέτοιο σε πιο μικρή ένταση αλλά είναι ορατό σε όλη την διάρκεια του δίσκου.
Λέτε απλά να χω ρυθμίσει κάτι λάθος ή απλά συνήθισα στον "κρυστάλλινο" ήχο του cd και λέω μαλακίες;

Ο θόρυβος που ακούς μπορεί να προέρχεται απο σκόνη που έχει κάτσει στα αυλάκια (οπότε ένα καλό καθάρισμα μπορεί να το μειώσει αισθητά), από φθορά των δίσκων από χαλασμένη βελόνα (αφού μου λες ότι είναι παλιοί), ή μπορεί και να ακούς απλά τον θόρυβο της βελόνας πάνω στα αυλάκια. Αλήθεια, καθάρισες καθόλου τους δίσκους πριν τους ακούσεις; Πάντως το βινύλιο έχει πάντα λίγο θόρυβο, ο οποίος όμως σε καινούριους δίσκους ή δίσκους που είναι σε καλή κατάσταση δεν πρέπει να είναι ακουστός κατά την αναπαραγωγή.

Καλωσόρισες στον αναλογικό κόσμο.

Ο θόρυβος που ακούς μπορεί να προέρχεται απο σκόνη που έχει κάτσει στα αυλάκια (οπότε ένα καλό καθάρισμα μπορεί να το μειώσει αισθητά), από φθορά των δίσκων από χαλασμένη βελόνα (αφού μου λες ότι είναι παλιοί), ή μπορεί και να ακούς απλά τον θόρυβο της βελόνας πάνω στα αυλάκια. Αλήθεια, καθάρισες καθόλου τους δίσκους πριν τους ακούσεις; Πάντως το βινύλιο έχει πάντα λίγο θόρυβο, ο οποίος όμως σε καινούριους δίσκους ή δίσκους που είναι σε καλή κατάσταση δεν πρέπει να είναι ακουστός κατά την αναπαραγωγή.

Καλωσόρισες στον αναλογικό κόσμο.

καλώς σας βρήκα!

το θέμα είναι οτι το κάνουν όλοι οι δίσκοι μεταχειρισμένοι και μη, σίγουρα οι μεταχειρισμένοι πιο πολύ. τους καθάρισα με ένα ειδικό βουρτσάκι που αγόρασα.
το κόλλημα μου έχει να κάνει με τον καινούριο δίσκο που παίζω όπου και παρατηρείται το φαινόμενο αυτό.

Σήμερα αγόρασα ένα καινούριο lp το καινούριο fates warning για όσους ξέρουν.
Πριν το βάλω το πέρασα μία με το αντιστατικό βουρτσάκι αν και δεν είχε πραγματικά τίποτα και πάλι στα ήρεμα σημεία του δίσκου είναι αισθητό, τυχαία αλλά περιοδικά, ένα στιγμιαίο τσαφφ (πολύ σύντομος θορυβάκος) από τα ηχεία, ρε παιδιά θα τρελαθώ... είναι λογικό;

Αν οι δίσκοι δεν είναι φθαρμένοι με ένα καλό πλύσιμο επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση.
Ένα πλυντήριο Knosti με κόστος κάτω των 100 ευρών θα σου λύσει το πρόβλημα.

Re: Απάντηση: Απορία για πικάπ

Αν οι δίσκοι δεν είναι φθαρμένοι με ένα καλό πλύσιμο επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση.
Ένα πλυντήριο Knosti με κόστος κάτω των 100 ευρών θα σου λύσει το πρόβλημα.

θα ψάξω σίγουρα για πλυντήριο μιας και μπήκα στο σπορ, αλλά είναι λογικό αυτό σε καινούρια βινύλια; Σήμερα το απόγευμα έσκισα την ζελατίνα σε ολοκαίνουριο βινύλιο, παραγωγής 2013.

Μόλις αγόρασα το project debut carbon και επιτέλους ξεθαψα κάτι λίγα βινύλια που είχα. Αγόρασα και ένα καινούριο και ξεκίνησα!
Υποθέτω οτι σέταρα σωστά το πικάπ, έχει καταποστιτικότατα βίντεο στο youtube. Αυτό που αναρωτιέμαι εάν είναι λογικό είναι το ότι ακούω κάτι χριτς χρατς να περνάνε στο ηχείο όσο παίζει το βινύλιο. Είναι λογικό; Ακούω τόσα χρόνια πια με cd που χω ξεχάσει τα πάντα όσον αφορά το βινύλιο. Είχα να ακούσω πάνω από 15 χρόνια... Ενισχυτή έχω τον harman 990 και το χω κουμπώσει με γείωση στην ένδειξη phono mm.
Ο ήχος που σας λέω είναι όπως στην αρχή που κατεβαίνει η βελόνα και ξεκινάει να παίζει ο δίσκος. Κάτι τέτοιο σε πιο μικρή ένταση αλλά είναι ορατό σε όλη την διάρκεια του δίσκου.
Λέτε απλά να χω ρυθμίσει κάτι λάθος ή απλά συνήθισα στον "κρυστάλλινο" ήχο του cd και λέω μαλακίες;

ειναι πιθανον να υπαρχει λαθος .Δεν πρεπει η ενοχληση να ειναι εντονη .Ακουγεται σαν να εχεις εντονα πριμα .Μπορει βεβαια απλως η αναρτηση της βελονας ειναι αστρωτη .Αυτο σημαινει οτι θα διορθωθει σε λιγο
:2thumb22sup:

Last edited:
ειναι πιθανον να υπαρχει λαθος .Δεν πρεπει η ενοχληση να ειναι εντονη .Ακουγεται σαν να εχεις εντονα πριμα .Μπορει βεβαια απλως η αναρτηση της βελονας ειναι αστρωτη .Αυτο σημαινει οτι θα διορθωθει σε λιγο
:2thumb22sup:

Λάθος να υπάρχει εννοείς στο πικάπ; Χαλασμένη βελόνα ή κεφαλή ας πούμε; Τα πρίμα μου γενικά είναι έντονα, παίζω με Audiovector MI3 signature και το χουν αυτό, αν παίζει ρόλο...
Μακάρι να θέλει στρώσιμο όπως λες αν και δε το νομίζω.
Η ενόχληση σίγουρα δεν είναι έντονη αλλά υπάρχει και είναι αισθητή στο αυτί μου πάντως.

τσεκαρε καλου κακου τις συνδεσεις και το σεταρισμα του πικαπ ξανα !
Δες ας πουμε αν τα καναλια ειναι σωστα συνδεδεμενα στον ενισχυτη ,δεξι αριστερο καναλι δεν πρεπει να ειναι αναποδα .
Βαρος κεφαλης κλπ

και σίγουρα όσο δυναμώνω το volume στον ενισχυτή ενισχύεται ο θόρυβος αυτός.

τα πικαπ παντως εχουν την ταση να μπασαρουν και οχι να πριμαρουν .Εχω την αισθηση οτι περιγραφεις πριμαριστο ηχο η οχι ?

Last edited:
τα πικαπ παντως εχουν την ταση να μπασαρουν και οχι να πριμαρουν .Εχω την αισθηση οτι περιγραφεις πριμαριστο ηχο η οχι ?

δε ξέρω πως να χαρακτηρίσω αυτό τον ήχο... αλλά μάλλον πριμαριστό θα λεγα...όλο το σετάρισμα είναι σωστό πιστεύω, αλλά καλού κακού θα ξαναρυθμίσω τον βραχίονα

Απάντηση: Re: Απάντηση: Απορία για πικάπ

θα ψάξω σίγουρα για πλυντήριο μιας και μπήκα στο σπορ, αλλά είναι λογικό αυτό σε καινούρια βινύλια; Σήμερα το απόγευμα έσκισα την ζελατίνα σε ολοκαίνουριο βινύλιο, παραγωγής 2013.

Καινούργιος δίσκος δεν σημαίνει ότι είναι και καθαρός.
Όπως έγραψε και ο φίλος panman τίθεται και θέμα στατικού ηλεκτρισμού.
Όλα αυτά τα λύνεις με την αγορά πλυντηρίου και το ειδικό υγρό καθαρισμού.

Όσο πιο αποκαλυπτικό σύστημα έχεις τόσο πιο πολύ αναδεικνύονται τα clicks and pops αλλά και ο θόρυβος επιφανείας του βινυλίου.
Η είσοδος phono του ενισχυτή έχει περισσότερο θόρυβο από τις εισόδους line.
Τσέκαρε την γείωση του πικάπ.

Την βελόνα της κεφαλής την καθαρίζεις? Υπάρχουν ειδικά βουρτσάκια για τον καθαρισμό της,επίσης υπάρχουν και διάφορα υγρά.Πολύ πιθανών από τη στιγμή που έβαλες κάποιους δίσκους να παίξουν και που ήταν σε αχρηστία για πολλά χρόνια,αυτοί θα μάζεψαν διάφορες σκόνες,γενικά τα βινύλια θέλουν ιδιαίτερη προσοχή,όπως επίσης και το αναλογικό μέσον που θα κληθεί να αναπαράγει της πληροφορίες που βρίσκονται στα αυλάκια του δίσκου.

Απάντηση: Re: Απορία για πικάπ

Την βελόνα της κεφαλής την καθαρίζεις? Υπάρχουν ειδικά βουρτσάκια για τον καθαρισμό της,επίσης υπάρχουν και διάφορα υγρά.Πολύ πιθανών από τη στιγμή που έβαλες κάποιους δίσκους να παίξουν και που ήταν σε αχρηστία για πολλά χρόνια,αυτοί θα μάζεψαν διάφορες σκόνες,γενικά τα βινύλια θέλουν ιδιαίτερη προσοχή,όπως επίσης και το αναλογικό μέσον που θα κληθεί να αναπαράγει της πληροφορίες που βρίσκονται στα αυλάκια του δίσκου.

Σωστή συμβουλή!

δε ξέρω πως να χαρακτηρίσω αυτό τον ήχο... αλλά μάλλον πριμαριστό θα λεγα...όλο το σετάρισμα είναι σωστό πιστεύω, αλλά καλού κακού θα ξαναρυθμίσω τον βραχίονα

Το πρόβλημά σου μπορεί να λυθεί πολύ εύκολα αν κεράσεις κάποιον πιό έμπειρο βινυλιόφιλο έναν καφέ. Κάποιος που ακούει συχνά βινύλιο μπορεί να σου πει σε λίγα λεπτά τι φταίει στο πικάπ σου. Μπορεί να είναι λάθος ρύθμιση, μπορεί να είναι σκόνη στη βελόνα, μπορεί να είναι κάτι άλλο. Γιατί δεν καλείς κάποιον συμφορουμίτη για μιά ακρόαση;

αυτη ειναι η πιο σωστη παρατηρηση! απλα δε θελω να πιεσω και κανεναν...οποιος ενδιαφερεται και μενει και κοντα μου ειναι ευπροσδεκτος για ακροασεις με την συνοδεια καφε η και σουβλακιων!! μενω κεντρο στο γκαζι,διπλα στο μετρο. οποιος θελει και εχει ορεξη ας περασει μια βολτα :)με πμ θα σας δωσω και διευθυνση.