απορια:κοστος εκτυπωσης φωτογραφιων

gureto said:
Συμφωνώ με όσα έγραψαν οι παραπάνω, αλλά να ξέρεις ότι μια φωτογραφία εκτυπωμένη στον inkjet ξεθωριάζει πολύ γρηγορα και σίγουρα πολύ γρηγόροτερα από μια φωτογραφία εκτυπωμένη στο κατάστημα που χρησιμοποιούν κλασσικά χημικά και όχι μελάνια.

Εδώ και κάτι μήνες, διάβασα οτι η Epson δίνει εγγύηση στα καινούρια της μελάνια 100 χρόνια !!!!!:eek: :eek:
Κάτι ανάλογο νομίζω κάνοει και η Canon. Ξέρει κανείς κάτι παραπάνω;

Απάντηση: Re: απορια:κοστος εκτυπωσης φωτογραφιων

send said:
στον ΦΩΤΟγράφο αυτού του μήνα (τον έδινε η Καθημερινή του προηγούμενου Σαββάτου) έχει ένα ενδιαφέρον άρθρο για την μακροβιότητα των εκτυπώσεων φωτογραφιών, ανάλογα το χαρτί και το μελάνι.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ!!!
Εχω ηδη τυπωμενες φωτογραφιες που εχουν ξεθωριασει σε διαστημα 3 ετων.
Εχει να κανει με το χαρτι, το μελανι και την "χρηση", πχ αν ειναι "γυμνη" η σε κορνιζα, αν δεχεται μεγαλες διακυμανσεις θερμοκρασιας η/και υγρασιας, εκθεση σε φως/ηλιο και πιθανοτατα και αλλων παραμετρων που δεν γνωριζω ακομα.

Μπάμπης Κολέζας said:
Εδώ και κάτι μήνες, διάβασα οτι η Epson δίνει εγγύηση στα καινούρια της μελάνια 100 χρόνια !!!!!:eek: :eek:

κατι τετοια ακουσα και εγω .......
παντως οτι εχω εκτυπωσει μεχρι τωρα εδω και 3 χρονια με ....... ιμιτασιον μελανια δεν επαθαν τιποτα !!!

πιστευω τα οριγιναλ να εχουν πιο πολυ αντοχη !!!!

πιστευω μια δεκαετια να κρατανε χωρις αλιωσεις .. μετα εκτυπωνεις παλι ...σιγα τον κοπο !!!

Εγώ πάλι έχω την εντύπωση πως οι ..... "αναμνήσεις" αυτής της πρώτης ψηφιακής εποχής θα πάνε στα σκουπίδια σε πολύ σύντομο χρόνο και θα μείνουμε όλοι με άδεια χέρια....

και όχι μόνο στις φωτογραφίες αλλά και στον ήχο και όπου αλλού....

βλέπω κάτι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του 50 και αν δεν ήταν σε κάποιο πορτοφόλι η λεπτομέρεια που υπάρχει βγάζει μάτι ακόμα και τώρα.... και από την άλλη ακούω για φωτογραφίες 3 χρόνων που ξεθώριασαν...

το ίδιο και στον ήχο, έχω στο αυτοκίνητο ακόμα κασετες 15ετίας (με όλη τη ζέστη που τρώνε το καλοκαίρι στο ντουλαπάκι) και ακόμη παίζουν σαν καινούριες (ειδικά κάτι μετάλου ή χρωμίου ή πως τις έλεγαν τις καλές, δεν θυμάμαι τώρα) και από την άλλη ακούω ότι cd 2ετίας και 3ετίας με μια απλή γρατζουνιά πάνε στα.... σκουπίδια ή χάνουν την στρώση τους και δεν αναπαράγονται....

να μη μιλίσω για σκληρούς δίσκους που μπορεί να σου χτυπήσουν στα καλά καθούμενα και να τρέχεις σαν παλαβός και να μη φτάνεις... ποσα back up να έχεις τέλος πάντων?

θα μου πείς και τι να κάνεις αλλά..... ???????? να τανε μόνο το μελάνι πλέον που φταίει.... όχι το χαρτί όχι το μελάνι όχι η κεφαλή όχι το ένα όχι το άλλο και είναι και πολλά...

τελικά τα παλιά τα χρόνια ήταν λίγα αλλά τουλάχιστον ...κρατούσαν....:award:

sorry για το off topic (εδώ δεν ήταν δικό μου θέμα -bye- )

Re: Απάντηση: απορια:κοστος εκτυπωσης φωτογραφιων

Μπάμπης Κολέζας said:

όπως μετράνε κατανάλωση και διάρκεια σε συνθήκες "εργαστηρίου" και με 5% κάλυψη έτσι και μετά από 100 χρόνια αν είναι αποθηκευμένες όπως τα κρασιά ή όπως τα πούρα όλο και κάτι θα φαίνεται....

παιδια οταν λεω κοστος για να καταλαβετε σημερα εμφανησα φωτογραφιες προς 0.35 λεπτα την μια δεν ξερω ποσο εχει σε αλλες πολεις αλλα ετσι ειναι εδω και θελω να δω αν αξιζει να ασχοληθω

ευχαριστω παντως για τις μεχρι τωρα πληροφοριες :grinning-smiley-043

Εάν πρόκειται για 10x15 εκ. είναι πολλά τα χρήματα.

0.15 € πηγαίνουν εκεί που τυπώνω με πολύ ικανοποιητική ποιότητα.
Για εμένα βέβαια αξίζουν οι εκτυπώσεις από 13x18 και πάνω, καλύτερα ακόμη 15x21. Όμως λόγω και του ότι δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, βγαίνουν 50 λεπτά η μία (οι 15x21).

Οι εκτυπώσεις σε μινιλαμπ, κορνιζαρισμένες με γυαλί μπορούν να κρατήσουν δίχως να ξεθωριάσουν και 70 χρόνια ή περισσότερο.

Βρε παιδια εγω εχω κολημενες με UHU πανω στην οθονη μου γυρω γυρω φωτογραφιες απο τοτε που πηρα την οθονη μου με τα συμβρανγκαλα εκτυπωτες κτλ. και εδω και 4 χρονια ΚΑΜΙΑ δεν λυγισε ξεθωριασε σβυστηκε !!!!!!!!!

ειναι οπως στην πρωτη μερα !!!! και μιλαμε η οθονη μου ειναι μπροστα στο παραθυρο και τη χτυπαει φως .....

αμα χαλασουν μετα απο 10 χρονια θα ξανατυπωσω !!!!!!!

παντως θεωρω πως να εμφανισω φωτος σε εργαστηριο ειναι κοροιδια .....

αφου εμφανισα ενα αρνητικο φιλμ για το μωρο του αδερφου μου και οι επομενες που πηγα να τις εμφανισω διπλες ηταν σκοτεινες και ειχαν αλλη αποχρωση ........
και περιμενα 3 μερες ........

Η δικιά μου εμπειρία από τις σπιτικές εκτυπώσεις είναι κάπως διαφορετική: Αγόρασα των CANON IP 4200 και άρχισα να τυπώνω συνεχόμενα για 3 μέρες γιατί έπρεπε να παραδώσω μια δουλειά. Οι φωτογραφίες δε θα ήταν οι τελικές και έτσι για λόγους ταχύτητας, ευκολίας και δοκιμής του εκτυπωτή είπα να τις τυπώσω σπίτι.
Το αποτέλεσμα: για 150 φωτογραφίες ξόδεψα 3 σετ μελανιών (περίπου 55 ευρώ το καθένα) + τα φωτογραφικά χαρτιά + μερικά φωτογραφικά χαρτιά για δοκιμές στο χρώμα, λάθος σετάρισμα κλπ.

Επομένως το κόστος εκτύπωσης μου βγήκε περίπου 1,5 ευρώ δηλαδή το τριπλάσιο σχεδόν απ' ότι στο φωτογραφείο. Βέβαια το συγκρίνω με τιμές χονδρικής αλλά αφού αυτές πληρώνω με αυτές θα το συγκρίνω.

Επίσης στο κόστος δεν υπολόγισα το χρόνο που ξόδεψα για να τις τυπώσω αφού μόλις τυπωθεί η κάθε σελίδα (κάτι που κρατάει αρκετά) πρέπει να την βγάζεις από τον εκτυπωτή γιατί μπορεί η επόμενη να κολλήσει και να χαλάσουν τα χρώματα. (Σημειωτέον, οι φωτογραφίες γενικά κολλούσαν περισσότερο και φαινόταν ευκολότερα οι δαχτυλιές σε σχέση με το φωτογραφικό χαρτί.)

Ακόμη, εφόσον η εκτύπωση γίνεται σε inkjet σημαίνει πως αν τύχει και πέσει πάνω κάποιο υγρό η φωτογραφία θα καταστραφεί αμέσως.

Το μόνο θετικό από την όλη ιστορία είναι η ευκολία και η πραγματικά καλή ποιότητα εκτύπωσης που και πάλι όμως δεν ξεπερνά σε καμία περίπτωση το φωτογραφείο.

Συμπέρασμα: Αν αποκτήσεις καλή σχέση με τον υπάλληλο του φωτογραφείου, και μάθει πως θες να τυπώνονται οι φωτογραφίες σου, κρατάς την εκτύπωση στο σπίτι για εξαιρετικές περιπτώσεις που επίγεσαι ή θες να τυπώσεις κάτι εύκολο. Αλλιώς χάνεις χρόνο και χρήμα.

Ορέστης Κ said:
Η δικιά μου εμπειρία από τις σπιτικές εκτυπώσεις είναι κάπως διαφορετική: Αγόρασα των CANON IP 4200 και άρχισα να τυπώνω συνεχόμενα για 3 μέρες γιατί έπρεπε να παραδώσω μια δουλειά. Οι φωτογραφίες δε θα ήταν οι τελικές και έτσι για λόγους ταχύτητας, ευκολίας και δοκιμής του εκτυπωτή είπα να τις τυπώσω σπίτι.
Το αποτέλεσμα: για 150 φωτογραφίες ξόδεψα 3 σετ μελανιών (περίπου 55 ευρώ το καθένα) + τα φωτογραφικά χαρτιά + μερικά φωτογραφικά χαρτιά για δοκιμές στο χρώμα, λάθος σετάρισμα κλπ.

Επομένως το κόστος εκτύπωσης μου βγήκε περίπου 1,5 ευρώ δηλαδή το τριπλάσιο σχεδόν απ' ότι στο φωτογραφείο. Βέβαια το συγκρίνω με τιμές χονδρικής αλλά αφού αυτές πληρώνω με αυτές θα το συγκρίνω.

Επίσης στο κόστος δεν υπολόγισα το χρόνο που ξόδεψα για να τις τυπώσω αφού μόλις τυπωθεί η κάθε σελίδα (κάτι που κρατάει αρκετά) πρέπει να την βγάζεις από τον εκτυπωτή γιατί μπορεί η επόμενη να κολλήσει και να χαλάσουν τα χρώματα. (Σημειωτέον, οι φωτογραφίες γενικά κολλούσαν περισσότερο και φαινόταν ευκολότερα οι δαχτυλιές σε σχέση με το φωτογραφικό χαρτί.)

Ακόμη, εφόσον η εκτύπωση γίνεται σε inkjet σημαίνει πως αν τύχει και πέσει πάνω κάποιο υγρό η φωτογραφία θα καταστραφεί αμέσως.

Το μόνο θετικό από την όλη ιστορία είναι η ευκολία και η πραγματικά καλή ποιότητα εκτύπωσης που και πάλι όμως δεν ξεπερνά σε καμία περίπτωση το φωτογραφείο.

Συμπέρασμα: Αν αποκτήσεις καλή σχέση με τον υπάλληλο του φωτογραφείου, και μάθει πως θες να τυπώνονται οι φωτογραφίες σου, κρατάς την εκτύπωση στο σπίτι για εξαιρετικές περιπτώσεις που επίγεσαι ή θες να τυπώσεις κάτι εύκολο. Αλλιώς χάνεις χρόνο και χρήμα.

εεεεε ειπαμε να μη το κανεις εργαστηριο !!!! αν θες 2 η 5 η 10 φωτος θα τις κανεις σπιτι αλλα 150 φωτος .........δεεεεεεεεν λεει !!!

σιγουρα θα χασεις τουλαχιστον χρονο και χρημα ........

ΤΑΣΟΣ ΛΕΝΤΖΑΚΗΣ (tasos75) said:
παιδια οταν λεω κοστος για να καταλαβετε σημερα εμφανησα φωτογραφιες προς 0.35 λεπτα την μια δεν ξερω ποσο εχει σε αλλες πολεις αλλα ετσι ειναι εδω και θελω να δω αν αξιζει να ασχοληθω

ευχαριστω παντως για τις μεχρι τωρα πληροφοριες :grinning-smiley-043
Για 10χ15 πληρώνω 10 λεπτά τη μία.
Για οποιοδήποτε άλλο μέγεθος το κόστος είναι δυσανάλογα αυξημένο.

Στη Θεσσαλονίκη στα καλά φωτογραφεία πληρώνω 10 λεπτά τη 10Χ15 στον Κοχυλάκη και είναι αρκετά καλές (μάλλον σκληρές στο κοντράστ) και 15 λεπτά στον Ρέπελα ή στον Κούνιο, αλλά εκεί οι φωτο είναι αισθητά έως πολύ καλύτερες.

0,15 έχει ο Κογχυλάκης, εκτός εάν κάνει καλύτερες τιμές για ποσότητες/ειδικούς πελάτες και το αποτέλεσμα τουλάχιστον την τελευταία φορά ήταν πολύ καλό, αν και στο παρελθόν δεν μου πολυάρεσαν κάποιες εκτυπώσεις.

Δεν έχω ζητήσει κάποια ειδική τιμή. Όμως πρόσφατα του έδωσα 1850 ευρώ λόγω αγοράς της NIKON D200. Ισως γι αυτό. Οι φωτο πάντωε βγαίνουν κάπως σκληρές. Ο Αστέρης το αποδίδει στα μηχανήματα της AGFA που δουλεύει ο Κοχυλάκης.

Re: Απάντηση: απορια:κοστος εκτυπωσης φωτογραφιων

Μπελλος Ευαγγελος said:
Παιδια εδω ο ΚΑΝΟΝ 4200 με 51 ευρω .......... !!!!!!!!!!!!!!!

cgi.ebay.de/Canon-Pixma-ip4200-Drucker-Fotodrucker-TESTSIEGER_W0QQitemZ260014142556QQihZ016QQcategoryZ78805QQcmdZViewItem

Τα ταχυδρομικα ειναι 26,90ευρω ή ειναι ιδέα μου;

PS: α οκ, μολις ειδα πως εισαι Γερμανια οποτε λογικο...

Last edited:
οι μονες φωτο που ξερω οτι εχουν διαρκεια ειναι οι α/μ σε βρωμιουχο χαρτι,σαν αυτες που αγοραζουν τα μουσεια,σε χαρτι διπλου βαρους ινωδους βασης οχι πλαστικο και με τονισμο σε σεπια ή σε σεληνιο ο χρονος ζωης ειναι 200 χρονια πριν την συντηρηση....οι φωτο απο την βαφτιση μου ειναι ακομα φρεσκιες σαν να εγιναν χθες ενω οι εγχρωμες εχουν ξεθωριασει και σιγα σιγα χανονται,δεν ειπαν ποτε στον κοσμο οτι αυτες οι εγχρωμες δεν θα φτασουν στις επομενες γενιες και σε μια εποχη χωρις σκληρους δισκους....νομιζω οτι το ιδιο θα γινει και τωρα με ολες αυτες τις εκτυπωσεις που υποσχονται διαρκεια,ακομα παντως δεν αποδειχτηκε τιποτα...

για τις ψηφιακες εκτυπωσεις στα καταστηματα τα πραγματα δεν ειναι ευκολα για τον ερασιτεχνη, αλλο agfa και αλλο frontier,υπαρχουν εργαστηρια τα οποια ειναι "κρυφα" για τον ερασιτεχνη αλλα η δουλεια τους ειναι πολυ καλυτερη,ετσι ηταν και με το φιλμ....

asterios syllopoulos said:
οι μονες φωτο που ξερω οτι εχουν διαρκεια ειναι οι α/μ σε βρωμιουχο χαρτι,σαν αυτες που αγοραζουν τα μουσεια,σε χαρτι διπλου βαρους ινωδους βασης οχι πλαστικο και με τονισμο σε σεπια ή σε σεληνιο ο χρονος ζωης ειναι 200 χρονια πριν την συντηρηση....οι φωτο απο την βαφτιση μου ειναι ακομα φρεσκιες σαν να εγιναν χθες ενω οι εγχρωμες εχουν ξεθωριασει και σιγα σιγα χανονται,δεν ειπαν ποτε στον κοσμο οτι αυτες οι εγχρωμες δεν θα φτασουν στις επομενες γενιες και σε μια εποχη χωρις σκληρους δισκους....νομιζω οτι το ιδιο θα γινει και τωρα με ολες αυτες τις εκτυπωσεις που υποσχονται διαρκεια,ακομα παντως δεν αποδειχτηκε τιποτα...

για τις ψηφιακες εκτυπωσεις στα καταστηματα τα πραγματα δεν ειναι ευκολα για τον ερασιτεχνη, αλλο agfa και αλλο frontier,υπαρχουν εργαστηρια τα οποια ειναι "κρυφα" για τον ερασιτεχνη αλλα η δουλεια τους ειναι πολυ καλυτερη,ετσι ηταν και με το φιλμ....

καλα οι φωτος σου εχουν μεινει γιατι εισαι και 15 χρονων ..... ακομα !!:flipout: :flipout: