Απορία σχετικά με τους διατροφικούς πίνακες στα συσκευασμένα τρόφιμα

BIOS

AVClub Fanatic
19 June 2006
15,781
Ρε παιδιά... Τι δεν καταλαβαίνω ? Ψάχνω να βρώ την ποσοστιαία ή την ανα βάρος σύνθεση κάποιων τροφίμων, διαβάζω τα ταμπελάκια πάνω στην συσκευασία τους, και δεν βγάζω νόημα... Δεν βγαίνουν τα νούμερα....
πχ. https://www.google.com/search?q=corn+beef+nutrition+label&client=firefox-b-d&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=U9zzvrVshkuSRM%2CaLRGcFedHRVlTM%2C_%3BZw6BtI9g0gS63M%2Cy2V_QQtB-jVEUM%2C_%3BMRdFOy4-TtAVwM%2ClNJyGgetcFqQPM%2C_%3BPwiRxUBWrI9DFM%2CzD4ZWHCFAKqkSM%2C_%3BS3yJcHZMQnH3MM%2C7Hl95sR3RpISeM%2C_%3BXtkUhdPfc2br5M%2C7Hl95sR3RpISeM%2C_%3Bqq-CYrsuXgTM5M%2CzAlfSdCbDqVMfM%2C_&vet=1&usg=AI4_-kSII9hqrSGzJDoYKGZg9uaMcxUrxw&sa=X&ved=2ahUKEwj6gf-3_vL0AhWNR_EDHapNBz8Q_h16BAgqEAE#imgrc=4msq5FQTG8OGXM

Στο κόκκινο corn beef για παράδειγμα, στα 56 γρ. που λέει σαν μερίδα, έχει 7γρ. λίπη, 0 γρ. υδατάνθρακες και 14 γρ. πρωτείνη... Αθροισμα 21 γραμμάρια. Τα υπόλοιπα 35 γρ. (μέχρι τα 56) τι και που είναι είναι ?
Το ίδιο και στο κίτρινο Heinz απο την Αυστραλία - στην μερίδα 100γρ. έχει 19.6 γρ. πρωτείνη, 17.4 λιπη και 0.1 υδατάνθρακες. Σύνολο 37.1 γραμμάρια. Τα υπόλοιπα 62.9 γρ (μέχρι τα 100) τι και που είναι ?
Το ίδιο και σε κάποια δημητριακά που κοίταξα και κάτι όσπρια... Αφου το αναφέρουν ρητά το βάρος της μερίδας (ή τα 100 γρ.)...
Τι κάνω λάθος ?
 
Το νερό κάνει την διαφορά.

Η παρακάτω τροφή έχει 14 gr λίπους αλλά οι θερμίδες που προέρχονται από το λίπος δεν είναι 14%. Είναι 55%, ακριβώς λόγω αυτής της διαφοράς.
Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η κατανομή των μακροσυστατικών (πρωτεΐνες-υδατάνθρακες-λίπη) στις θερμίδες τις οποίες προσλαμβάνουμε από κάθε τροφή. Επίσης, καλό είναι να μην υπολογίζουμε τις ποσότητες (και τις θερμίδες) βάσει υποκειμενικών ποσοτήτων (μια κουταλιά, μια κούπα κλπ) αλλά βάσει βάρους.



princes-corned-beef-nutrition-label-on-the-metal-can-R6KWM2.jpg
 
  • Like
Reactions: BIOS
Το νερό κάνει την διαφορά.

Η παρακάτω τροφή έχει 14 gr λίπους αλλά οι θερμίδες που προέρχονται από το λίπος δεν είναι 14%. Είναι 55%, ακριβώς λόγω αυτής της διαφοράς.
Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η κατανομή των μακροσυστατικών (πρωτεΐνες-υδατάνθρακες-λίπη) στις θερμίδες τις οποίες προσλαμβάνουμε από κάθε τροφή. Επίσης, καλό είναι να μην υπολογίζουμε τις ποσότητες (και τις θερμίδες) βάσει υποκειμενικών ποσοτήτων (μια κουταλιά, μια κούπα κλπ) αλλά βάσει βάρους.
...

Σωστός...
Επίσης, το γεγονός οτι μια τροφή έχει πχ. 50 γραμμάρια λίπους ή υδατανθράκων, δεν σημαίνει οτι όντως θα πάρουμε τις θερμίδες (ή τα θρεπτικά συστατικά) που αντιστοιχούν στα 50 γραμμάρια... Κι αυτό για δύο λόγους (που συνδιάζονται μεταξύ τους)... Πρώτον, αν είναι εύκολα διαθέσιμα απο την τροφή στον κύκλο της πέψης και δεύτερον, αν μπορεί ο οργανισμός να τα απορροφήσει στον ίδιο χρόνο, πριν πάρουν την κατηφόρα...
 
Last edited:
Λίπος: 9 θερμίδες/γραμμάριο
Πρωτεϊνη & Υδατάνθρακες: 4 θερμίδες / γραμμάριο.
Σημασια έχει επισης και η θερμική επιδραση κάθε μακροσυστατικου.
Πόση ενέργεια χρειάζεται να καταναλώσει ο οργανισμός για να το μεταβολίσουμε.
Πρωτεΐνες περίπου +25%
Υδατάνθρακες περίπου +10%
Λιπη περίπου +3%
 
Λίπος: 9 θερμίδες/γραμμάριο
Πρωτεϊνη & Υδατάνθρακες: 4 θερμίδες / γραμμάριο.
Σημασια έχει επισης και η θερμική επιδραση κάθε μακροσυστατικου.
Πόση ενέργεια χρειάζεται να καταναλώσει ο οργανισμός για να το μεταβολίσουμε.
Πρωτεΐνες περίπου +25%
Υδατάνθρακες περίπου +10%
Λιπη περίπου +3%
Σωστά!
Να προσθέσω και το αλκοόλ με 7 kcal/gr.

Η Τροφογενής Θερμογένεση είναι κάτι που, δευτερευόντως, πρέπει να λαμβάνεται υπ'όψιν, μαζί με το Αίσθημα κορεσμού που προκαλούν τα είδη των τροφών.

Το πιο βασικό όμως απ'όλα, για τον έλεγχο του βάρους, είναι το Θερμιδικό Ισοζύγιο.
Η Επιστήμη έχει αποφανθεί κατηγορηματικά επ'αυτού.
Ούτε η Διαλλειμματική νηστεία (που είναι και του συρμού εσχάτως), ούτε η Keto, ούτε η διατροφή με συνδυασμό τροφών, ούτε διάφορα άλλα περίεργα έως κομπογιαννίτικα.
Calories In Calories Out, simple as that!

Δεν υπάρχουν ούτε μαγικές συνταγές, ούτε μαγικές δίαιτες. Η Φυσιολογία του σώματος είναι δεδομένη και δεν μπορεί να παρακαμφθεί.


Thermal-Effect-Food.jpg


Satiaton.jpg
 
Διονυση ειχα την εντυπωση οτι την μεγαλυτερη αισθηση κορεσμου την εχει το λιπος
 
Επετρεψε μου να διαφωνησω λιγο.... Διοτι αναλογα τη προελευση των εισερχομενων θερμιδων, πρωτεινων, λιπων, υδατανθρακων και τη θερμικη επιδραση τους στον οργανισμο αλλαζει η αναλογια calories in - calories out.
Το λιπος οντως προκαλλει κορεσμο περισσοτερο διοτι εχει υπερδιπλες θερμιδες ανα γραμμαριο απο τα υπολοιπα και η χωνευση του διαρκει περισσοτερο.
Επισης κρατα σταθερα τα επιπεδα ενεργειας αφου ο γλυκαιμικος δεικτης τους ειναι σχεδον μηδενικος, σε αντιθεση με τους απλους υδατανθρακες.
Στο δευτερο πινακα τελευταιοι πρεπει να ειναι οι υδατανθρακες.
 
Επετρεψε μου να διαφωνησω λιγο.... Διοτι αναλογα τη προελευση των εισερχομενων θερμιδων, πρωτεινων, λιπων, υδατανθρακων και τη θερμικη επιδραση τους στον οργανισμο αλλαζει η αναλογια calories in - calories out.
Προφανώς ισχύει αυτό που λες, αλλά στην ευρύτερη θεώρηση, πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει η συνολική ποσότητα των θερμίδων παρά η προέλευσή τους (όχι ότι κι αυτή δεν μετράει).
Ούτως ή άλλως, η Τροφογενής Θερμογένεση (TEF) αντιστοιχεί γύρω στο 10% της Ημερήσιας Θερμιδικής Κατανάλωσης (TDEE).
Το μεγάλο και βασικό βήμα είναι να ρυθμίσει κάποιος τις θερμίδες του, ποσοτικά. Το να λάβει υπ'όψιν και την Τροφ. Θερμογ. είναι κάτι σαν μικρορύθμιση.


2111ad583ef9e58438c2ecd6de2d83ee.jpg


Το λιπος οντως προκαλλει κορεσμο περισσοτερο διοτι εχει υπερδιπλες θερμιδες ανα γραμμαριο απο τα υπολοιπα και η χωνευση του διαρκει περισσοτερο.
Επισης κρατα σταθερα τα επιπεδα ενεργειας αφου ο γλυκαιμικος δεικτης τους ειναι σχεδον μηδενικος, σε αντιθεση με τους απλους υδατανθρακες.
Στο δευτερο πινακα τελευταιοι πρεπει να ειναι οι υδατανθρακες.
Το λίπος (δίνοντας 9 kcal/gr έναντι 4 kcal/gr των υδατανθράκων), όντως προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό από τους υδατάνθρακες ανά gr αλλά οι υδατάνθρακες είναι πιο χορταστικοί ανα kcal (ειδικά αν δεν είναι απλοί- λόγω ινών). Με άλλα λόγια, δεδομένος αριθμός θερμίδων, αντιστοιχεί σε (αρκετά) μεγαλύτερη ποσότητα τροφής όταν αυτή προέρχεται από υδατάνθρακες παρά όταν προέρχεται από λίπη.

Σχηματικά

OIP.OP66StXqAcoG3Kq42nVBpgHaEH

R.4df8a297a9d04acd1c78024f014394af


Οι έρευνες λένε ότι η πιο χορταστική τροφή είναι η βραστή πατάτα.
 
Last edited:
Θερμίδες μέσα-έξω, σίγουρα είναι μαθηματικά και ο οργανισμός θα πάρει ότι προλάβει και θα κάψει οτι χρειάζεται. Αλλά υπάρχουν παράπλευρες διαφορές ανάλογα με το απο που προέρχονται οι θερμίδες. Πχ. αν προέρχονται απο υδατάνθρακες, θα αυξηθεί ο γλυκαιμικός δείκτης απότομα και θα εκκριθεί ινσουλίνη. Αμέσως μετά, όταν αρχίσει να πέφτει ο δείκτης και το επίπεδο σακχάρου, θα αυξηθεί το αίσθημα της πείνας που πολλοί δεν το αντέχουν. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με την κατανάλωση πρωτεινών και λιπών αντί για υδατάνθρακες (κι απο εκεί αρχίζει και η θεωρία της κετο δίαιτας οπου αναφέρεται και το πως ο οργανισμός περνάει σε φάση κέτωσης όπου καίει λίπος αντι για υδατάνθρακες -αφού δεν υπάρχουν πολλοί - και πως τα προιόντα αυτής της διαδικασίας ευεργετούν το εγκέφαλο κλπ)...

εντιτ

Σκέφτομαι να ξεκινήσω κετο δίαιτα μετά την πρωτοχρονιά, να δω πως θα πάει... Τώρα αδειάζω τα ντουλάπια απο τους υδατάνθρακες... :)
 
Όλες λειτουργουν, για ένα διάστημα. Αν και κυτταρική αλλαγή θεωρητικά χρειάζεται 8 εβδομάδες.
Μια βασική παραμετρος, είναι το timing πρόσληψης των τροφών.
Μπορεί τις ίδιες ποσότητες να λαμβάνουμε, αλλά ανάλογα με το πότε μέσα στην ημέρα, κ σε συνδυασμό μέ τη δραστηριότητα κινηση, άσκηση κλπ, θα έχουν διαφορετική επίδραση και μεταβολίζονται διαφορετικά.
 
Σκέφτομαι να ξεκινήσω κετο δίαιτα μετά την πρωτοχρονιά, να δω πως θα πάει... Τώρα αδειάζω τα ντουλάπια απο τους υδατάνθρακες... :)
Χωρίς διαλειμματική,δεν θα δεις σημαντικά αποτελέσματα πάντως.
Με διαλειμματική,ακριβώς το αντίθετο.Θεαματικά αποτελέσματα,ειδικά τους 2 πρώτους μήνες.
 
Όσον αφορά την απώλεια λίπους, η βιβλιογραφία, δεν τεκμηριώνει καμμία υπεροχή των διατροφικών πλάνων με χαμηλούς υδατάνθρακες (keto, atkins, κλπ), έναντι των υπολοίπων. Ο καθοριστικός παράγοντας είναι το θερμιδικό έλλειμα και όχι το πώς αυτό επιτυγχάνεται.

Διαλειμματική νηστεία, Keto, διατροφή χαμηλών υδατανθράκων κλπ, δεν έχουν μαγικές ιδιότητες από μόνα τους. Είναι εργαλεία για την επίτευξη του ίδιου σκοπού: του θερμιδικού ελλείμματος, το οποίο αυτό, και μόνο αυτό, θα φέρει την απώλεια λίπους.

Χωρίς θερμιδικό έλλειμμα είναι αδύνατον να χάσουμε λίπος. Είναι αντίθετο με τους φυσικούς νόμους.
Αντίθετα, με Διαλειμματική νηστεία (keto κλπ), όπως και με οποιοδήποτε διατροφικό μοντέλο, νομοτελειακά θα βάλουμε λίπος, αν είμαστε σε θερμιδικό πλεόνασμα.

Με keto διατροφή, καίγεται (οξειδώνεται για παραγωγή ενέργειας) περισσότερο λίπος διότι προσλαμβάνεται περισσότερο λίπος.
Με υψηλών υδατανθράκων διατροφή, καίγονται (οξειδώνονται για παραγωγή ενέργειας) περισσότεροι υδατάνθρακες διότι προσλαμβάνονται περισσότεροι υδατάνθρακες.
Και στις δύο περιπτώσεις όμως, το αν θα εναποτεθεί λίπος στον λιπώδη ιστό (είτε από λίπη είτε από υδατάνθρακες), εξαρτάται από την αναλογία οξείδωσης/εναπόθεσης λίπους. Η οξείδωση και εναπόθεση λίπους είναι διαδικασία συνεχής και όχι στατική.
Αν οξείδωση>εναπόθεση, έχουμε θερμιδικό έλλειμμα, επομένως χάνουμε λίπος
Αν οξείδωση<εναπόθεση, έχουμε θερμιδικό πλεόνασμα, επομένως βάζουμε λίπος
Αν οξείδωση=εναπόθεση, έχουμε θερμιδικό ισοζύγιο, επομένως ούτε χάνουμε ούτε βάζουμε λίπος

Το καλύτερο διατροφικό πλάνο είναι αυτό με το οποίο μπορούμε ευκολότερα (για τα δεδομένα μας) να επιτύχουμε το θερμιδικό έλλειμα και το οποίο (πλάνο) μπορούμε να διατηρήσουμε επί μακρόν.

Όσον αφορά τον χρόνο πρόσληψης των θερμίδων που ανέφερε ο Φώτης, για έναν αθλητή μπορεί να έχει σημασία, αλλά για τον μέσο άνθρωπο που απλώς θέλει να χάσει βάρος (λίπος) ίσως περιπλέξει τη προσπάθειά του. Δεν ξέρω αν είχε και τον κιρκαδιανό ρυθμό κατά νου, κάτι που χρήζει περαιτέρω έρευνας. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο χρόνος πρόσληψης, επ'ουδενί δεν είναι σημαντικότερος από το θερμιδικό ισοζύγιο.

Όσον αφορά τα θεαματικά αποτελέσματα στην απώλεια λίπους, είναι κάτι που οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) επιζητούν αλλά θα έπρεπε με κάθε τρόπο να αποφύγουν. Το σώμα δεν αρέσκεται σε απότομες αλλαγές και όταν του επιβάλλουμε μεγάλο θερμιδικό έλλειμα θα αντιδράσει ανάλογα (μείωση μεταβολισμού, ορμονικές αλλαγές, αύξηση αισθήματος πείνας, αύξηση της κυτταρικής αποδοτικότητας που σημαίνει μικρότερη κατανάλωση θερμίδων-ακόμη και στην άσκηση μερικές φορές!!!, προσαρμογή του λιπώδους ιστού) έτσι ώστε όχι μόνο να δυσκολέψει την συγκεκριμένη προσπάθεια απώλειας βάρους αλλά και να κάνει ευκολότερο το να ξαναπάρουμε βάρος, να είναι ακόμη πιο δύσκολο να το χάσουμε, να είναι ακόμη πιο εύκολο να το ξανα-ξαναπάρουμε κοκ, και να μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο.

Η απώλεια βάρους πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μαραθώνιος και όχι ως αγώνας ταχύτητας.
Τα στατιστικά είναι εξόχως αποκαλυπτικά έως και σοκαριστικά.
Από όσους χάνουν βάρος, γύρω στο 75% το έχουν ξαναπάρει σε ένα χρόνο, γύρω στο 85% το έχουν ξαναπάρει σε δύο χρόνια, και γύρω στο 95% το έχουν ξαναπάρει σε τρία χρόνια.
Μόλις το 5% δηλαδή καταφέρνουν μακροχρόνια απώλεια βάρους.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι απαιτείται, συνέχεια, συνέπεια, σωστή προσέγγιση, υπομονή.

Ωχ, βγήκε σεντόνι,,,sorry...
 
Όσον αφορά την απώλεια λίπους,...

Μα ναι, δεν αμφιβάλει κανείς για το ισοζύγιο μέσα-έξω... Αυτό που βοηθάει πολύ τις μη υδατανθρακικές δίαιτες είναι οτι αισθάνεσαι λιγότερη πείνα. Οι πρωτείνες και το λίπος περνούν περισσότερο χρόνο στο έντερο απ'ότι οι υδατάνθρακες και ενώ οι τελευταίοι ανεβάζουν τον γλυκαιμικό δείκτη, οι πρώτες έχουν σχεδόν μηδενική αύξηση - αυτό έχει αρκετά θετικά απο μόνο του ως προς το ζάχαρο και την αίσθηση της πείνας. Και ψυχολογικά να το δει κανείς, τρως τα πάντα εκτός απο ζάχαρούχα και αμυλούχα... Δεν σε νοιάζει αν έχει λίπος - το επιδιώκεις - φυσικά σε λογικά πλαίσια μέσα στο αριθμητικό ισοζύγιο. Πάρε λουκάνικα, κίτρινα τυριά, φάε ένα ολόκληρο κοτόπουλο... Μιλάμε οτι χρειάζονται αναλογίες 60-65% λιπη, 30% πρωτείνες αλλά μόνο 5-10% υδατάνθρακες. , Για να πω την αλήθεια, έκανα δοκιμαστικά μια εβδομάδα κετο (ακούσια - έτυχαν οι συγκυρίες) και διαπίστωσα οτι αργούσα πολύ να πεινάσω, αισθανόμουν το κεφάλι μου πιο καθαρό και δεν είχα την αίσθηση του "βαριέμαι" που με πιάνει κάποιες ώρες της ημέρας κι αυτό μου άρεσε. Βέβαια, μια εβδομάδα δεν σημαίνει τίποτα, αλλά για μένα που τις τηγανιτές πατάτες και τα μακαρόνια τα τρώω με ψωμί, ήταν πολύ ενθαρρυντικό... :)
 
Χωρίς διαλειμματική,δεν θα δεις σημαντικά αποτελέσματα πάντως.
Με διαλειμματική,ακριβώς το αντίθετο.Θεαματικά αποτελέσματα,ειδικά τους 2 πρώτους μήνες.

Διαλειμματική εννοείς το να τρώς και υδατάνθρακες πχ. την μία ή δυό μέρες του Σαββατοκύριακου ? Δεν θα σε βγάλει εκτός κέτωσης ?
 
Μα ναι, δεν αμφιβάλει κανείς για το ισοζύγιο μέσα-έξω... Αυτό που βοηθάει πολύ τις μη υδατανθρακικές δίαιτες είναι οτι αισθάνεσαι λιγότερη πείνα. Οι πρωτείνες και το λίπος περνούν περισσότερο χρόνο στο έντερο απ'ότι οι υδατάνθρακες και ενώ οι τελευταίοι ανεβάζουν τον γλυκαιμικό δείκτη, οι πρώτες έχουν σχεδόν μηδενική αύξηση - αυτό έχει αρκετά θετικά απο μόνο του ως προς το ζάχαρο και την αίσθηση της πείνας. Και ψυχολογικά να το δει κανείς, τρως τα πάντα εκτός απο ζάχαρούχα και αμυλούχα... Δεν σε νοιάζει αν έχει λίπος - το επιδιώκεις - φυσικά σε λογικά πλαίσια μέσα στο αριθμητικό ισοζύγιο. Πάρε λουκάνικα, κίτρινα τυριά, φάε ένα ολόκληρο κοτόπουλο... Μιλάμε οτι χρειάζονται αναλογίες 60-65% λιπη, 30% πρωτείνες αλλά μόνο 5-10% υδατάνθρακες. , Για να πω την αλήθεια, έκανα δοκιμαστικά μια εβδομάδα κετο (ακούσια - έτυχαν οι συγκυρίες) και διαπίστωσα οτι αργούσα πολύ να πεινάσω, αισθανόμουν το κεφάλι μου πιο καθαρό και δεν είχα την αίσθηση του "βαριέμαι" που με πιάνει κάποιες ώρες της ημέρας κι αυτό μου άρεσε. Βέβαια, μια εβδομάδα δεν σημαίνει τίποτα, αλλά για μένα που τις τηγανιτές πατάτες και τα μακαρόνια τα τρώω με ψωμί, ήταν πολύ ενθαρρυντικό... :)
Όσοι ακολουθούν διατροφικά πλάνα τα οποία αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφών (κραυγαλέο παράδειγμα η keto), το πρώτο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι η δυσκολία διατήρησης αυτών των πλάνων, σε βάθος χρόνου. Ακόμη λοιπόν και αν έχουν απωλέσει βάρος (σε x χρονικό διάστημα), όταν εγκαταλείψουν το πλάνο αυτό και επανέλθουν στην "κανονική" τους διατροφή, θα ξαναπάρουν τα κιλά αυτά (πιθανότατα και παραπάνω), ειδικά μάλιστα αν έχουν απωλέσει γρήγορα αυτό το βάρος (post #14). Στο πρώτο λοιπόν plateau (απώλειας βάρους) που νομοτελειακά θα αντιμετωπίσουν, η απογοήτευση προστίθεται στην πρακτική δυσκολία της διατήρησης της δίαιτας, οπότε αυτή εγκαταλείπεται. Γνωρίζω άτομα, στο περιβάλλον μου, που έχουν σταματήσει την keto ως μη διατηρήσιμη. Αυτό δεν σημαίνει ότι κι εσύ θα κάνεις το ίδιο, πιθανώς να σου ταιριάζει, αλλά οι πιθανότητες μάλλον δεν είναι με το μέρος σου.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι αποκλείοντας ολόκληρη ομάδα τροφών, στερούμε τον οργανισμό από θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα κλπ).

Για τον γλυκαιμικό δείκτη που συνεχώς επικαλείσαι, να σου πω ότι μπορείς κάλλιστα να καταναλώνεις τροφές χαμηλού γλ. δείκτη (οπότε θα έχεις αργότερη απορρόφηση, αίσθηση κορεσμού κλπ) και εκτός keto.

Η θεωρία (CIM-carbohydrate-insulin model) η οποία ενοχοποιεί τους υδατάνθρακες (και όχι το θερμιδικό πλεόνασμα) για την παχυσαρκία, έχει κενά. Δεν υπάρχει καμμία ερευνητική τεκμηρίωση ότι οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες υπερτερούν στην απώλεια λίπους έναντι αυτών με υψηλούς υδατάνθρακες (όταν προφανώς οι θερμίδες είναι ίδιες και στα δύο είδη διατροφής). Υπάρχουν επίσης έρευνες οι οποίες δεν βρήκαν καμμία διαφορά στην απώλεια λίπους σε δίαιτες με διαφορετικό ποσοστό ζάχαρης αλλά με ίδιο αριθμό θερμίδων.
Να προσθέσω ότι αν και η κατανάλωση ζάχαρης έχει αυξηθεί στις δυτικές κοινωνίες εδώ και 100 χρόνια περίπου, το φαινόμενο της παχυσαρκίας διογκώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες (ειδικά στις ΗΠΑ) που οι μερίδες του φαγητού εκτός σπιτιού μεγάλωσαν, η σίτιση εκτός σπιτιού έγινε πιο συχνή και πιο φτηνή, η βιομηχανία τροφίμων πρόσθεσε λίπη και ζάχαρη στις τροφές (άρα περισσότερες θερμίδες), ο τρόπος ζωής έγινε λιγότερο φυσικός (περισσότερα αυτοκίνητα άρα λιγότερη κίνηση με τα πόδια κλπ). Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν αφ'ενός αύξηση της θερμιδικής πρόσληψης, αφ'ετέρου μείωση της άσκησης/κίνησης, οπότε (μέσω θερμιδικού πλεονάσματος) οδήγησαν σε αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας. Ούτε οι υδατάνθρακες, ούτε η ζάχαρη φταίνε από μόνα τους.

Πάγια θέση μου είναι ότι, πριν φτάσει κάποιος σε ακραίες μορφές διατροφής (θεωρώ την keto ως τέτοια), μπορεί να κάνει πολλές βελτιώσεις στην διατροφή του και (συγκριτικά) πιο εύκολα, αλλά και με μεγαλύτερες πιθανότητες διατήρησης αυτών σε βάθος χρόνου.
 
Διαλειμματική είναι να μένεις εντελώς νηστικός για 16 ώρες και να τρως 3 γεύματα μέσα στις υπόλοιπες 8. Όντως έχει θεαματικά αποτελέσματα, και είναι πολύ πιο εύκολο να εφαρμοστεί μακροχρόνια.
 
Θεαματικά αποτελέσματα μπορεί να έχει, είναι όμως υγιεινή; Τόσες ώρες νηστικός για τα επίπεδα ζαχάρου δεν είναι και ό,τι καλύτερο.