Απορία σχετικά με τους διατροφικούς πίνακες στα συσκευασμένα τρόφιμα

Όλα καταλήγουν στο τι ταιριάζει στον καθένα, και οργανικά, και ψυχολογικά, όπως ανέφερε ο Skakinen που μπορεί να εφαρμόζει επί μακρόν σε βάθος χρόνου.
Έχω στο παρελθόν δοκιμάσει και keto και intermittent, λειτουργούν μια χαρά, για ένα διάστημα πάντα. Αλλά για long term , κάτι εύκολο χωρίς σκέψη καλύτερα ένα σταθερό πλάνο διατροφής χωρίς υπερβολές και εκτροπές.
Παντως ενώ γενικα ενώ όπως ειπώθηκε είναι μαραθώνιος, όμως με τα keto κλπ, το shock για τον οργανισμό δίνει γρήγορα αποτελέσματα, οπότε αν αλλάζεις πριν το συνηθίσει ο οργανισμός και φυσικά κρατά πάλι ισορροπημένο πρόγραμμα έχει χρήση.

Διαλειμματική εννοείς το να τρώς και υδατάνθρακες πχ. την μία ή δυό μέρες του Σαββατοκύριακου ? Δεν θα σε βγάλει εκτός κέτωσης;
Ότι έγραψαν τα παιδιά.Μένεις νηστικός 16 ή 18 ώρες πίνοντας μόνο αφεψήματα χωρίς ζάχαρη και μέσα στο 8ωρο/6ωρο σίτισης,κάνεις 2 γεύματα.Οι υδατάνθρακες δεν αποκλείονται αλλά να μην ξεπερνούν το 5-10% της ημερήσιας πρόσληψης.
Εγώ έχασα γύρω στα 14 κιλά μέσα σε 2μιση μήνες (από 108 πήγα 94),όμως είχα 2 παρενέργειες.Τριχόπτωση και δυσκοιλιότητα.
Δεν έχω ελέγξει την κατάσταση του εντέρου μου με τόσο κρέας,αλλά θα το κάνω σε 2 ημέρες και ο Θεός βοηθός.
Πάντως συνάδελφος κάνοντας ΜΟΝΟ διαλλειματική και τρώγοντας τα πάντα εκτός από ζάχαρη,έχει χάσει 62 κιλά σε 18 μήνες.
Ξεκίνησε από τα 160 βέβαια.
Αν με ρωτούσες τι θα έκανα σήμερα και έχοντας την δική μου εμπειρία αλλά και του συναδέλφου,θα σου έλεγα να κάνεις διαλειμματική τρώγοντας τα πάντα έχοντας κατά νου το παν μέτρον άριστον και φυσικά θα απέκλεια την ζάχαρη.

Last edited:
Για μένα, μια καλή αρχή πρίν απο οποιοδήποτε εξεζητημένο πρόγραμμα ειναι, για μια εβδομάδα, χωρίς να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες, απλά να καταγράφουμε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ μπαίνει στο στόμα, στερεα τροφή αλλά ΚΑΙ υγρή, σε ενα μικρό μπλοκάκι που το έχουμε μαζί και τις ποσότητες τους. Ναι χρειάζεται ζυγαριά φαγητού, ναι χρειάζεται ελάχιστο χρόνο.
Σε οποιοδήποτε θέμα αν δεν υπάρχει μετρήσιμο στοιχείο, δε γνωρίζουμε απο πού ξεκινάμε και πού θέλουμε πάμε. Ειναι σαν σε πλοήγηση στο χάρτη να μη γνωρίζουμε την αφετηρία.
Συνήθως δεν έχουμε καθόλου καλή αντίληψη του τι καταναλώνουμε. Πολύ συχνά ακούω " τρώω ελάχιστα τάδε τροφή" ή "νερό πίνω πάρα πολύ.... " κλπ.
Μονο και μόνο η συνειδητοποίηση των ποσοτήτων τροφών και υγρών που καταναλώνουμε ασυνείδητα, βοηθά άμεσα στον έλεγχο.
Οποτε θα γνωρίζουμε περιπου ποιές συνήθειες ειναι υπεύθυνες για το υφιστάμενο αποτέλεσμα. Μετα πολύ πιο εύκολα μπορεί ενα οργανωμένο πλάνο διατροφής να υλοποιηθεί. Σε βαθος χρόνου δε χρειάζονται ζυγαριές και θα μπορούμε να γνωρίζουμε περίπου οπτικά σε τί ποσότητα αντιστοιχεί οτιδήποτε στο πιάτο.

Στις παραπάνω σωστές παρατηρήσεις (του Φώτη), να συμπληρώσω ότι οι έρευνες επανειλημμένα έχουν δείξει ότι ο μέσος άνθρωπος είναι παροιμιωδώς ανακριβής, σχετικά με την ποσότητα φαγητού (και ποτού) που καταναλώνει. Με άλλα λόγια, καταναλώνει πολύ έως πάρα πολύ περισσότερο από αυτό που νομίζει.
Χωρίς νούμερα, δηλαδή χωρίς ζυγαριά, ΔΕΝ γίνεται δουλειά. Είναι σαν να πηγαίνουμε στα τυφλά.