Aπορια

vagmak

Established Member
19 August 2009
262
Θα ήθελα να ρωτήσω, πως καταλαβαίνει κάποιος ότι τα ηχεια του έχουν φτάσει στα όρια τους? Μιλάω απο πλευρας απόδοσης σε συνεργασία με τα συνοδά μηχανήματα. Είναι ευκολο να συμβεί? Δλδ για μηχανήματα ιδιας χρηματικής αξίας. πχ 1000euro έκαστο.
Εχω την απορία αυτή γιατί π.χ. ενα ηχείο των 1000euro μπορεί να αποδόση τα μέγιστα με έναν ενiσχυτή των 2000euro, ή αποδίδει τα μέγιστα και με έναν ενισχυτή των 1000e ? ή κάνω λάθος?
Η απο εκει και πέρα οι αλλαγές γίνονται με γνώμονα το ηχητικό γούστο?

Ευχαριστώ!

Καλωσόρισες!

Αυτό είναι δύσκολο φίλε μου να εξηγηθεί έτσι γενικά.

Απο άποψη ηλεκτρικών χαρακτηριστικών(τι ισχύ μπορούν να δεχθουν τα ηχεία και τι ενισχυτής απαιτείται για να τα οδηγήσει σωστά),θα ήταν καλύτερα να το συζητούσαμε για συγκεκριμένα μηχανήματα.Απο την άποψη της "εξάντλησης" της ηχητικής απόδοσης των ηχείων,πάλι δεν μπορεί να συζητηθεί γενικά.

Διάβασε σχετικά θέματα ,υπάρχουν πολλά.

Αν θέλεις να μιλήσουμε πάνω σε κάποια μηχανήματα ευχαρίστως.

Όσο βελτιώνεις τα συνοδευτικά, τόσο θα βελτιώνεται/αλλάζει και ο ήχος. Απλά, από κάποιο σημείο και μετά τα χρήματα που θα δώσεις θα είναι δυσανάλογα με την διαφορά που θα πάρεις σε ήχο. Και πρέπει οπωσδήποτε να βοηθάει και ο χώρος σου για να ακούσεις τις διαφορές (από κάποιο σημείο και μετά), γιατί αν δεν βοηθάει, θα κλαις τα λεφτά που έδωσες και ας λένε όλοι ότι πήρες καλύτερο μηχάνημα.

Σε γενικές γραμμές, για ενισχυτή μην ξεπεράσεις το κόστος των ηχείων σου, αλλά αυτό είναι σε γενικές γραμμές.

Αν θέλεις να πεις όμως τι έχεις μήπως και ξέρει κάποιος κάτι ποιο συγκεκριμένο.

...ναι, έχω Chario syntar 200T ηχεία, Audiolab8000S ενισχυτή, και Μarantz5003 CDP. Απο καλώδεια εχω Kimber Cable (δεν θυμάμαι ποια είναι), και σκέπτομαι εαν θα μπορούσα να "πάρω" και άλλα απο τα ηχεία μου.

To ερώτημα είναι πότε πέρνει καποιος απόφαση να αλάξη κατι η οχι. Και εαν χρειάζεται.
Το θέτο λίγο φιλοσοφικά. Μου έρχεται ωρες ωρες πως πρόκειται για μια ψευδαισθηση, που δημιουργείται απο αυτο που θες να ακουσεις και δεν ακους. Αυτό που θες να ακουσεις εντωμεταξύ είναι μια εμπειρία που μπορεί να έχει κάποιος στο παρελθόν απο ακρόαση μηχανημάτων υψηλής πιστότητας.
Μου φενεται λίγο περίεργο!
Συγνώμη αλλά μάλλον τα έχω μπλέξη λιγάκι.

Το θέμα δεν είναι αν "μπορείς" να πάρεις κάτι παραπάνω από τα ηχεία σου. (σχεδόν σίγουρα μπορείς, ότι και να έχεις).
Το θέμα είναι αν νιώθεις ότι σου "λείπει" κάτι.

Το σημαντικότερο εξ όλων είναι να αρχίσεις να καταλαβαίνεις τίς δυνατότητες του χώρου και μετά τής δύναμης οδήγησης του ενισχυτή σου
Μετα σε σειρά έρχεται η εμπειρία αν μπορείς μέσω αλλαγής στο στήσιμο/θέση ακρόασης - καλώδια - κλπ να αλλάξεις τον ήχο σου πρός τα εκεί που σου αρέσει ή ΠΟΥ νόμιζεις οτι θα σου αρέσει
Μετά απο αυτά τα στάδια που διαρκούν αρκετά υπάρχει περίπτωση να έρθουν μαζεμένες πολλές εμπειρίες και πολύ νέοι τρόποι σκέψης και πράξης περί του πολυποθητου συστήματος
Αλλα θεωρητικά σε ενα δωμάτιο μη φροντισμένο απο πολλές αποψεις και χωρίς μεγάλο ενισχυτή/ενισχυτη που μπορει να ελέγχει , πρακτικά κανείς δέν μπορεί να καταλάβει ποια είναι τα ορια αποδοσης , εκτός μονο απο τα ορια SPL του συγκεριμμένου ηχείου ή ηχείου -ενισχυτή/χώρου

Last edited:
Λίγο-πολύ συμφωνώ με όσα έγραψε ο κ. Τζωρτζάκης. Ακολουθώντας αυτό τον συλλογισμό, ξεκίνα από τον χώρο.

Είναι σωστά στημένα τα ηχεία στον χώρο; Αν όχι, δοκίμασε εναλλακτικές. Σχετικά με το στήσιμο των ηχείων διάβασε εδώ Αναφέρεται κυρίως σε μικρούς χώρους(πόσος είναι ο δικός σου αλήθεια;), αλλα πολλά ισχύουν και για μεγαλύτερους.

Ψάξε λιγο τον χώρο και το στήσιμο και βλέπουμε ;)

Ο χώρος μου είναι 27-30τμ, και πιτευω οτι το στήσιμο δεν είναι κακό. Τα ηχεία εχουν μια απόσταση 80cm απο τους τοίχους (περίπου, πλαι και πίσω) και η θέση ακρόασης ειναι στην κορυφή του "τριγώνου".
Ο χώρος όμως είναι σχεδον τετραγωνισμένος, και σχετικά αδειος απο έπιπλα (σαλόνι). Πάντος θα το ψάξω και θα δω τι καλύτερο μπορεί να γίνει...ευχαριστώ για την βοήθεια!!:smile:

Δοκίμασε οι αποστάσεις από πλάι και πίσω τοίχους να ειναι διαφορετικές. Π.χ. 1m από τον πίσω, 0.8 από τους πλαϊνούς(..ενδεικτικό είναι αυτό). Υπάρχουν τζάμια ή ανακλαστικές επιφάνειες στον πισω ή τους πλαϊνούς τοίχους; Η θέση ακρόασης ειναι κοντά σε τοιχο;

Για χαλιά δεν ρωτώ...Χειμώνας έρχεται, φαντάζομαι οτι υπάρχει κάτι στρωμένο :)

Αν δεν σου αρέσει η στερεοφωνική εικόνα, δοκίμασε να στρέψεις τα ηχεία προς τα μεσα(toe in) με διαφορετικές γωνίες. Όσο πιο μεσα έρχονται τόσο εστιάζει η εικόνα, ενώ αντίθετα "ανοίγει".

Ναι η θέση ακρόασης ειναι κοντά σε τοίχο σχεδόν εξ επαφής. Κι όμως χαλιά δεν έχουν μπεί ακόμα...(ειμαι ενα μηνα σε αυτό το σπίτι περίπου) & δίπλα στο ένα ηχείο υπάρχει τζάμι χωρίς κουρτίνα. Χαλιά και κουρτίνες μάλλον απο την επόμενη εβδομάδα.

Με τα χαλιά ο χώρος θα γίνει λιγότερο ανακλαστικός, οπότε θα 'χεις συνολικά καλύτερο αποτέλεσμα. Θα το διαπιστώσεις αμέσως. Αν μπορείς ν' απομακρύνεις τη θέση ακρόασης από τον τοίχο, όσο είναι δυνατό, καλό θα κάνεις. Επίσης το τζάμι δίπλα στο ηχείο καλό είναι να καλυφθεί με κουρτίνα.

Tο συστημα που εχεις αποδιδει πολυ περισσοτερο απο τα χρηματα που κοστιζει και θεωρω πως ειναι δυσκολο να αποδωσει ακομα καλυτερα...
Εχει κι αυτο το γουφερ που κοιταει κατω...

Μαλλον σιγα σιγα πρεπει να αντικαταστησεις το ηδη εξαιρετικο για τα λεφτα του 200Τ και να ψαξεις για κατι ακομα ανωτερο. Και μετα θα ακολουθησει αραγε και ο ενισχυτης...?

Μην ξεχναμε ομως οτι εχθρος του καλου ειναι το καλυτερο, αλλα και παν μετρον αριστον!

χμμ...τι καλύτερο και στα ίδια περίπου λεφτά με τα 200Τ? (800e πρίν 5 χρόνια)

Στα ιδια??? Αστο καλυτερα, ξεχνατο...
Πας για Χ2 αν θες καλυτερο η' ψαξου με καλη ιδιοκατασκευη.
Δοξα το Θεο, εδω υπαρχει κορυφαια DIY κατηγορια και παιδια με εξαιρετικες τουλαχιστον γνωσεις.