Απορίες (χαζές) περί ποιότητας εγγραφής ...

Bender

New member
19 May 2007
21
Έχοντας μόλις αγοράσει μια Sony HDR cx250 και έχοντας να ασχοληθώ με βιντεοκάμερες περίπου 10 χρόνια ήθελα να ρωτήσω τα εξής (έχοντας διαβάσει το manual):
  • Πρέπει να γράφω μόνο μέχρι ποιότητα High Quality (FH) και όχι σε Highest Quality (FX) ή 50p Quality (PS) για να τα αντιγράψω σε DVD; Αλλά και έτσι, αυτό το DVD θα παίζει μόνο σε συμβατές συσκευές με AVCHD (ευτυχώς έχω Playstation 3) ;
  • Σε FX ή PS θα χρειαστώ συσκευή εγγραφής blueray, όπως γράφει το manual, ανεξαρτήτως όμως αν π.χ. θέλω να γράψω μόνο 15 λεπτά (ώστε να επαρκούν τα 4,7gb ενός DVD);
  • Μπορώ να δημιουργήσω Dvd χρησιμοποιώντας το απλό dvd recorder του pc; Ρωτάω γιατί το manual αναφέρει συσκευές DVDirect express κτλ.
  • Μπορώ να γράψω σε εξωτερικό σκληρό δίσκο ή θα χρειασθώ Usb Adapter όπως αναφέρει το manual;; Γιατί;;
  • Γενικά δε μπορώ να διαχειρισθώ απλά τα αρχεία που θα δημιουργηθούν στην κάρτα SD της κάμερας (δεν ξέρω σε τί format) και να τα κωδικοποιήσω, συμπιέσω, γράψω όπου θέλω, κτλ με κάποιο λογισμικό;;
Ή εγώ κάνω χαζές ερωτήσεις ή το manual υπερβάλλει τόσο πολύ...

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Συνήθως είναι άλλο το format εγγραφής στην κάμερα, και άλλο το format που κάνεις export μετά την επεξεργασία του video σε κάποιο πρόγραμμα μοντάζ. Ο λόγος είναι ότι ενώ υπάρχουν πολλά διαφορετικά codecs εγγραφής ανάλογα με τον κατασκευστή, τα πράγματα όσον αφορά την προβολή σε συστήματα consumer είναι λίγο πολύ standard. Έτσι αν θέλεις το τελικό σου προϊόν να είναι dvd video που θα παίζει σε συσκευές dvd players (οχι απαραίτητα που να υποστηρίζουν avi), θα είναι άσκοπο να ξοδέψεις χώρο στην κάρτα ώστε να εγγράψεις την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Ισως αυτό να γράφει το maual, αν κατάλαβα καλά. Εγώ πάλι είμαι άλλης σχολής. Γράψε πάντα την μέγιστη δυνατή ποιότητα γιατι αυτά που γράφεις με την κάμερα δεν θα τα ξαναγράψεις. Και αν σήμερα είναι δύσκολο να τα μοντάρεις με το PC που διαθέτεις, αυτό δεν θα ισχύει σε 1 με δύο χρόνια από τώρα και μετά από μια αναβάθμιση. Επίσης, η καλή ποιότητα εγγραφής μπορεί να υποβιβαστεί σε format υποδεέστερο. Το αντίθετο δεν γίνεται όμως.

Κοντολογίς, τραβας στην καλύτερη δυνατή ποιότητα, και μετά στο πρόγραμμα που χρησιμοποιείς κάνεις export στο codec που θελεις ώστε να είναι συμβατό με τις συσκευές αναπαραγωγής που έχεις στη διάθεσή σου.

Οι δίσκοι Dvd- AVCHD έχουν σαν οροφή μέγιστο birate 17mbps, το οποίο αν ξεπεραστεί χάνεται η συμβατότητα με τα blu ray players.
Γι' αυτό και οι παραινέσεις του manual, γιατί μιλάει για απευθείας μεταφορά του αρχείου από την κάμερα στο dvd.

Αν όμως σκοπεύεις να επεξεργαστείς τις λήψεις σου με κάποιο πρόγραμμα, τότε κανείς δεν σε εμποδίζει να "τραβήξεις" με την ποιότητα που θες
και μετά να το εξάγεις ως AVCHD κατάλληλο για εγγραφή σε dvd (μετατροπή που γίνεται και με το Nero).
Μάλιστα μπορείς να φυλάξεις το πλήρους ποιότητας αρχείο στον σκληρό δίσκο σου.

Τα αρχεία της κάρτας sd μπορείς να τα αντιγράψεις απευθείας από την κάρτα στον υπολογιστή και φυσικά να τα επεξεργαστείς με λογισμικό της αρεσκείας σου.

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Artman εννοείς χάνεται η συμβατότητα με τα dvd players σωστά (και όχι με τα blu ray);
Για το Nero λίγο που το έψαξα (παλιά έκδοση) σαν output δε μου έχει επιλογή για full hd αλλά μέχρι 720p... οφείλεται στην παλιά έκδοση ή στο ότι επειδή έχω διαλέξει ως μέσο αποθήκευσης dvd δε θα μπορούσε να έχει υψηλότερη ανάλυση;

Αν τραβήξω ένα video με επιλογή μέση ποιότητα θα έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα με το αν το τραβούσα με επιλογή υψηλή ποιότητα, αλλά μετά το επανακωδικοποιούσα σε μέση ποιότητα;

Τέλος μπορείτε να μου προτείνετε κάποιο πρόγραμμα (και για κοψοράψιμο αλλά και για εγγραφή - επανακωδικοποίηση).

Η συμβατότητα με τα bluray χάνεται αν ξεπεραστεί το bitrate. (όταν τέθηκαν οι προδιαγραφές του, οι κάμερες δεν έγραφαν σε μεγαλύτερο bitrate από 17mbps)
Η συμβατότητα με τα dvd players είναι εξ ορισμού χαμένη, αφού η εγγραφή γίνεται σε διαφορετικό φορμά.

Αν γίνει επανακωδικοποίηση είναι προτιμότερο να πας από μεγαλύτερη σε χαμηλότερη ποιότητα, για να μην έχεις πρόσθετες απώλειες.
(Σε κάθε επανακωδικοπόιηση υπάρχει κάποια απώλεια σε ποιότητα.)

Το Nero κάποτε το είχα χρησιμοποιήσει για να φτιάξω ανάλογο δισκάκι, χωρίς να μου εμφανίσει περιορισμό στην ανάλυση, οπότε δεν ξέρω που οφείλεται το 720p
που σου εμφανίζει, πάντως όχι στο μέσο. Θα μπορούσες ενδεχομένως να βρεις και άλλες λύσεις ψάχνοντας στο google.

Ένα καλό πρόγραμμα , που κάνει τα πάντα είναι το Corel Video Studio. Δεν είναι δωρεάν, αλλά υπάρχει και δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών (λειτουργική).

Last edited: