Απορίες για αγορά HDD...

Ulysses

AVClub Enthusiast
28 June 2008
732
Θεσσαλονίκη
Θέλω να πάρω έναν HDD 2-3T εσωτερικό ή εξωτερικό.

1) Βρήκα έναν εξ. Toshiba 3TB (USB3 & 115 ) αλλά με φοβίζει οτι οι WD είναι κάπως πιο ακριβοί.Μήπως οι WD είναι όντως καλύτεροι και να τους προτιμήσω;Πχ χαλάνε πιο σπάνια (αν απο τη πλευρά μου τους προσέχω εννοείται...);
2) Δεν με πειράζει αν θα είναι εσωτερικός ή εξωτερικός.O εσωτερικός δεν έπρεπε να είναι φθηνότερος αφού προσφέρεται "γυμνός";Ποιος χαλάει πιο δύσκολα;ΑΝ θέλω να μεταφέρω ογκώδη αρχεία απο υπάρχων εσωτερικό προς τον καινούριο,ο εσωτερικός φάνταζομαι δουλευει πιο γρήγορα;
3) Ειναι προτιμότερο να έχει κανείς αντί έναν με 2ΤB,δύο με 1ΤB γιατί σαν πιο πολύπλοκος ο 2Τ,χαλάει πιο εύκολα;
4) Ένα άλλο πολύ σημαντικό που με φοβίζει,παρατήρησα οτι ο υπολογιστής μου έχει κάποια θεματάκια-κολλήματα και δεν ξέρω αν υπάρχει περίπτωση να μου αλλοιώνει τα αποθηκευμένα αρχεία του σκληρού.
ΠΧ σε έναν εξωτερικό seagate είχα αρχεία βίντεο και όταν τον σύνδεσα στην τηλεόραση,2 απο αυτά παίζαν με παραμορφωμένη εικόνα,ενώ όταν τα πρωτοέβαλα στον σκληρό έπαιζαν τέλεια.Και 2 άλλους σκληρούς που κατα καιρούς συνδέω μου λέει συχνά το PC..."συνδέθηκε HDD,θέλετε να γίνει επιδιόρθωση ελλατωματικών αρχείων και συνέχεια" κάτι τέτοιο.Ρωτάω γιατί θέλω να αποθηκεύσω πολύ πράμα,θα φάω ώρες και δε θέλω να διαπιστώσω μία μέρα οτι αλλοώθηκαν...Υπάρχει τέτοια περίπτωση να τα "σκαλίζει ο υπολογιστής μου"

Απάντηση ξεκάθαρη και απόλυτη δύσκολα θα σού δώσει κάποιος . Είμαι κάτοχος 3 εσωτερικών δίσκων , 128 G ssd sata 3 σύστημα , 500 G και 1 Τ και δύο εξωτερικών ενός seagate 500G και toshiba 1.5 T . Οι δυο τελευταίοι έχουν δικά τους τροφοδοτικά και είναι αντίστοιχα 6 ετίας τουλάχιστον ο seagate και 3 ετίας ο Toshiba . O seagate πάντα λειτουργούσε άψογα , τον toshiba ενα λαπτοπ που έχω πότε τον βλέπει και πότε όχι . Χοντρικά , σε θεωρητικό επίπεδο το μαξ σε sata 3 είναι τα 6 Gbit ενώ στο usb 3 νομίζω 5 Gbit . Στα χαρτιά φαίνεται οτι ένας σύγχρονος δίσκος http://www.e-shop.gr/product?id=PER.301918 εκμεταλλεύεται όλη την ταχύτητα του διαύλου . Οπότε σε θεωρητικό επίπεδο ένας εσωτερικός είναι 20% πιο γρήγορος . Επίσης η λογική λέει ότι σε εξωτερικό πας όταν δεν έχει διαθέσιμο slot για εσωτερικό .Αν έχεις δεν βλέπω λόγο να πας σε εξωτερικό .
Τώρα στο ερώτημα 2 Χ 1Τ vs 1X 2T , χωρίς να το ψάξω , είμαι σχεδόν σίγουρος ότι το Gb σε 2Χ1 θα σου βγει πολύ ακριβότερο σε σχέση με 1X2 . Και για το τελευταίο που λες , να αλλοιώνει σκληρός δεδομένα μου ακούγεται κάπως περίεργο , ίσως πριν δέκα χρόνια , στίς μερες δεν το νομίζω .Μήπως ήταν η εικόνα μάπα εξ αρχής ?? Αλλά και πάλι αν θα βλέπεις ταινίες σε υψηλές αναλύσεις και 3D , χωρίς να ασχολούμαι ιδιαίτερα , φαντάζομαι πως θες το μέγιστο της ταχύτητας μεταφοράς οπότε παλι ενδεικνύεται εσωτερικος .
Και τέλος όσο αφορά τις τιμές , αν και λογικό είναι ένας εξωτερικός να είναι πιο ακρίβος , όλα είναι θέμα μαρκετινγκ . Μπορεί πχ να βάζουνε σε case καποιους παλιότερους στοκ εσωτερικούς και να τους παρουσιάζουν σαν προσφορά . Σίγα μην καταλάβει ο μέσος χρήστης οτι παίρνει σκληρό περασμένης γενιάς . Χωρίς αυτο να σημαίνει οτι είναι κατά πολύ υποδεέστερος . Και τέλος έλεγξε πριν ψωνίσεις οτι η μητρική σου σηκώνει 3 Τ γιατι απο ότι διαβάζω πολύ την πατήσανε και τους βλέπει μόνο δύο Τ

Δεν σε βόηθησα πολύ το ξερω ...

Εδώ και 1,5 χρόνο η Toshiba κατασκευάζει τους 3,5 δίσκους της με την τεχνολογία της WD. Ολοι λοιπόν οι 3,5 δίσκοι της είναι ουσιαστικά WD blue series προηγούμενης γενιάς άρα το ίδιο αξιόπιστοι. Η διαφορά τους δε σε ταχύτητα είναι ελάχιστη

Last edited:
Πριν από κανα δυό μήνες αγόρασα τον 3Τ της Toshiba. Μετά, κατόπιν εορτής διαπίστωσα ότι πολλοί χρήστες στο Amazon δήλωναν δυσαρεστημένοι, ότι χαλούσε για ψύλλου πήδημα, ότι χάσανε τα δεδομένα τους κλπ. Εμένα δε μου έχει παρουσιάσει πρόβλημα μέχρι στιγμής και υπενθυμίζω ότι οι περισσότεροι χρήστες που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα δεν κάνουν τον κόπο να το διαλαλήσουν. Πάντως καλό είναι να κρατάμε πάντα back up, ειδικά για πολύτιμα δεδομένα.

Εμένα δε μου έχει παρουσιάσει πρόβλημα μέχρι στιγμής

Το έχεις μονο 2 μήνες,ίσως αργότερα επιδεινωθεί η κατάσταση... ;) ;)

Λέω να πάω στον WD σταθερή κλασσική αξία,απλά είδα πως βγαίνει σε blu green red black,έχει δοκιμάσει κανείς τις εκδόσεις αυτές;γιατί διαφέρουν στα χρήματα...

Η BLACK θεωρητικά είναι η γρηγορότερη έκδοση. Έχω έναν παλιό 1Τ BLACK (WD1002FAEX), αλλά πρακτικά δεν αντιλαμβάνομαι διαφορά με ένα SEAGATE 500G (ST3500413AS). Εσωτερικοί και οι δύο.

Last edited:
Re: Απάντηση: Απορίες για αγορά HDD...

Black: επιδόσεις Blue: γενικής χρήσης Green: Για αποθήκευση δεδομένων Red: NAS. Για την περίπτωση σου ο green είναι μιά χαρά

Για μένα ο εξωτερικός δίσκος έχει το πλεονέκτημα ότι δεν δουλεύει συνέχεια αλλά κατ' επιλογή ενώ ο εσωτερικός, κάθε φορά που ανοίγει ο υπολογιστής τίθεται σε λειτουργία. Λογικά αυτό είναι στα συν. Λιγότερες ώρες λειτουργίας, περισσότερη διάρκεια ζωής. Με τα αρνητικά του βέβαια, όπως πχ. καλώδια, ένας ακόμη μικρός όγκος που θα είναι εκεί κοντά ή στην καλύτερη κάπου αποθηκευμένος. Όλα μετράνε. Τα ζυγίζεις και αποφασίζεις.
Όσο για το συνδυασμό 2Τ σε ένα δίσκο ή 2Τ σε δύο δίσκους, αυτό έχει νόημα μόνο αν χρησιμοποιείς τον ένα σαν πιστό αντίγραφο του άλλου για ασφάλεια δεδομένων και μόνο. Αλλιώς ποιος ο λόγος να έχεις δύο; Αφού και πιο ακριβή επιλογή είναι και περισσότερο μπούγιο έχουν. (στην περίπτωση των εξωτερικών)
Έχω αυτή τη στιγμή 4 εξωτερικούς (book) και 6 εσωτερικούς της WD συν έναν OZ ssd. (σε 3 pc οι εσωτερικοί) με τον πιο παλιό να μετράει τουλάχιστον 5 χρόνια. Κανένας δεν έχει παρουσιάσει κάτι.
Ούτε δύο Hitachi 250Gb που είχαν περάσει από τα χέρια μου παρουσίασαν κάτι και απ' ότι ξέρω δουλεύουν ακόμα σε φίλο.
Μόνο ένας 80gb εξωτερικός ασημένιος, δεν θυμάμαι λεπτομέρειες, που έδινε ο ΟΤΕ το 2007 μαζί με σύνδεση ADSL χάλασε σε λιγότερο από χρόνο. Είναι και θέμα τύχης.
Αυτά από μένα.

Στον εξωτερικό δίσκο υπάρχει και άλλη μια πλακέτα με controler sata και έξοδο σε usb καθώς και τροφοδοτικό ρεύματος οπότε είναι +2 εξαρτήματα που μπορεί να χαλάσουν και ειδικά η πλακέτα είναι κακής ποιότητας. Ενας εσωτερικός δισκος σε ένα pc με ups έχει σαφώς λιγότερες πιθανότητες να χαλάσει από έναν εξωτερικό