Αποριες για βελτιωση συστηματος, νεου ενισχυτη..

Καλησπέρα και από μένα. Επειδή και γω τώρα επιτέλους έχτισα σύστημα που ούτε στον ύπνο μου δε θα βλεπα με τα χρήματα που δαπάνησα σου προτείνω να κάνεις ένα σχεδιασμό.
1)Να αρχίσεις βόλτες για ακροάσεις να ακούσεις όλες τις σχολές ηχείων που σε ενδιαφέρουν .Να κατασταλάξεις στα μοντέλα που πραγματικά σε ενθουσιάζουν και κάνουν για το χώρο σου. π.χ . μην πάρεις δαπέδου με bass reflex για 15 τ.μ. αυτό που είχα κάνει εγώ ας πούμε παλιά γιατί νόμιζα όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερο ως ατζαμής .Οι γνώστες του forum θα σε κατευθύνουν όπως κατεύθυναν και μένα.Εφόσον καταλήξεις τι σου αρέσει από ηχείο αρχίζεις και παρακολουθείς τις αγγελίες και διάφορες προσφορές στα καταστήματα.Υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες με ηχεία κατηγοριών πάνω απότι θα αγόραζες σε καινούριο.
2)Εφόσον έχεις αποφασίσει για το ηχείο κοιτάς για τον κατάλληλο ενισχυτή. Για παράδειγμα αν το ηχείο που θα πάρεις έχει χαμηλή ευαισθησία ή είναι δύσκολο φορτίο με χαμηλή αντίσταση θες κάτι στιβαρό με αρκετή ισχύ και καλά ρεύματα αντίστοιχα.Αν όμως για παράδειγμα σου αρέσει ένα 8ωμο ηχείο με ευαισθησία 90db θες διαφορετικού προσανατολισμού ενισχυτή.Όχι κάποιο τέρας που δε θα το χρησιμοποιήσεις στο έπακρο αλλά στα ίδια χρήματα κάτι πιο αδύναμο που μπορεί να υπερτερεί όμως σε μουσικότητα και σε άλλα ηχητικά χαρακτηριστικά. Και σε ενισχυτές βρίσκεις απίστευτες ευκαιρίες είτε σε demo ή μεταχειρισμένα .

3)Αν στήσεις το βασικό κομμάτι του συστήματος ενισχυτή με ηχεία με καλό ματσάρισμα το δύσκολο κομμάτι θα το έχεις καταφέρει.Από εκεί και πέρα για πηγή μπορείς να κινηθείς σε κάποιο προσιτό dac ή κάρτα ήχου που θα σε καλύψει . Εννοείται ότι όλα αυτά θα έχουν αντίκρυσμα μόνο αν τα αρχεία που θα ακούς θα είναι καλής ποιότητας με καλό ριπάρισμα και όχι τυχαία mp3.

Πιστεύω ότι με υπομονή και γνώση του τι θες μπορείς να φτιάξεις πολύ ωραίο σύστημα ακόμα και με λίγα σχετικά χρήματα. Για τα περαιτέρω θα σε βοηθήσουν οι ειδικοί εγώ απλά εκθέτω την πρόσφατη εμπειρία μου .

Τώρα είδα για το χώρο σου αν μπορείς μείωσε την απόσταση ακρόασης αμέσως θα κερδίσεις σε ένταση .

Last edited:
Απάντηση: Re: Αποριες για βελτιωση συστηματος, νεου ενισχυτη..

Με σιγουρια δεν μπορω να πω τπτ, θα κινηθω γυρω στα 3χιλ συνολο αλλα ακομα ΘΑ. Εξαρταται απο πολλους παραγοντες. Δηλαδη το ποτε θα δειξει. Τωρα ο χωρος δεν ειναι μονιμος αφου νοικιαζω, σημερα ακουω σε σαλονι περι τα 55τ.μ με 4μ αποσταση ακροασης περιπου. Για ενταση δεν μπορω να σου πω, οσο παει το παω αρκει να ειναι ποιοτικος ο ηχος. Π.χ σε pink floyd δεν μπορω να δωσω πολυ, τα κανει μανταρα το συστημα, κατι αλλα blues και soft rocκ και εντεχνα τα δινω οσο παει...

Στα σημερινά 55 τ.μέτρα σου πάντως,είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα.
Θέλεις και ποιότητα ΚΑΙ ποσότητα.
Η δική μου γνώμη είναι να σχεδιάσεις κάτι συνολικά μέσα από διάβασμα,ψάξιμο,πρήξιμο αυτών που ξέρουν και μετά να κινηθείς.
Και φυσικά να αρχίσεις να μαζεύεις άυλα ποιότητας.
Κάνε μια δοκιμή σε κομμάτια που ήδη έχεις και άκουσε για να καταλάβεις.

Επανέρχομαι στο θέμα μας διακρίνοντας αμέσως-αμέσως την ιδιαιτερότητα του χώρου σου. Μπορούμε να πούμε ότι ο χώρος σου είναι μεγάλος για στερεοφωνία οπότε πράγματι θα χρειαστεί επιπλέον προσοχή στις κινήσεις σου.

Η κίνηση να πάρεις πρώτα τα ηχεία και μετά τον ενισχυτή θεωρώ ότι είναι πιό σωστή, ή, στην χειρότερη περίπτωση, αυτά να αγοραστούν ταυτόχρονα. Το να αγοράσεις πρώτα ενισχυτή και μετά να ψάχνεις για ηχεία, θα είναι λάθος.

Σχετικά με τις δοκιμές/ακροάσεις, δεδομένου ότι μένεις στην Δράμα, δέν ξέρω κατά πόσο θα σου είναι εύκολο να επισκεφθείς κάποια μαγαζιά στην περιοχή σου. Εκτός αυτού, είναι και μιά διαδικασία ναί μέν ευχάριστη και εκπαιδευτική, αλλά και χρονοβόρα. Θα πρέπει να το συνυπολογίσεις και αυτό μέσα σε όλα τα άλλα.

Θα χρειαστεί να οπλιστείς με υπομονή, εγκράτεια στις αγορές και μπόλικες....αναβολές. Όσο πιό αναβλητικός γίνεις τόσο θα ανταμοιφθείς στο τέλος!

Η δυνατοτητα ακροασεων ειναι μηδεν. Ετσι κι αλλιως και στο υπαρχων συστημα απο φορουμ και συζητησεις κατεληξα και δεν επεσα εξω.
Για αυτα τα λεφτα ειναι καλα απλα αρχισε να μη καλυπτει πλεον. Παντως εγω ετσι οπως το βλεπω ηχεια θα ειναι το τελευταιο που θα αγοραστει μιας και ειναι αρκετα ακριβα και σιγουρα οχι στο κοντινο μελλον... Παντως το οτι δεν μπορω να ακουσω ειναι λιγο σα να πηγαινεις στα τυφλα. Τα φορουμ βοηθανε αλλα τα γουστα και οι απαιτησεις ειναι διαφορετικες. Παντως με τους ενισχυτες δε το καταλαβαινω. Αν ειναι καλος ειναι καλος, ετσι το βλεπω, αν δεν φτανει το ρευμα βαζεις και ενα τελικο και το οδηγεις το ηχειο. Δεν εχω ακουσει ποτε τα ιδια ηχεια με 2-3 ενισχυτες για να ξερω ποσο διαφερουν.

Καλημερα παιδια εχω μερικες αποριες για να βελτιωσω οσο γινεται το μουσικο κομματι του συστηματος μου. Συστημα sb x-fi , yamaha rx-v465 και ηχεια HECO VICTA 500.
1. Παιζω μουσικη απο λαπτοπ (flac,mp3) και εχω καρτα ηχου την sb x-fi surround. Την εχω συνδεσει με οπτικη ινα στον ενισχυτη. [FONT=arial, sans-serif]Ιδου η απορια[/FONT], ποιος DAC κανει την μετατροπη, αυτος της καρτας η αυτος του ενισχυτη. Την συνδεσα με οπτικη γι αυτο τον λογο, για να δουλευει ο dac του ενισχυτη αλλα δεν ξερω αν πραγματικα εχει γινει ετσι. Στο signal info του ενισχυτη βλεπω ANALOG ως input.
2. Ειναι καλυτερος ο dac της καρτας η του ενισχυτη? (YAMAHA RX-V465)
3. Ποσο μεγαλη διαφορα θα εχει σε μουσικη αποδοση το συστημα αν ας πουμε παρω εναν ολοκληρομενο δικαναλο ενισχυτη περιπου στα 800 με 1000 ευρω?
πχ καποιος σαν αυτους Denon PMA-1510AE η Advance Acoustic MAP 305 DA II η Marantz PM-KI Pearl Lite...
Αποκλείεται!
Σ
ίγουρα έχεις κάνει κάποιο λάθος. Δε γίνεται να έχεις συνδέσει την κάρτα ήχου με τον AV Ενισχυτή σου με οπτική ίνα και να παίρνεις αναλογικό σήμα. Η οπτική ίνα μεταφέρει μόνο ψηφιακό σήμα, τίποτε άλλο.
Επομένως έχεις κάνει λάθος είτε στις συνδέσεις, είτε στις ρυθμίσεις.

Και πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, ποιός DAC είναι πιο καλός, της κάρτας ήχου ή του ενισχυτή, αν χρειάζεσαι αναβάθμιση και προς ποιά κατεύθυνση, ας λύσουμε τουλάχιστον το θέμα της σωστής τωρινής σύνδεσης.

Υποθέτω ότι η κάρτα ήχου σου είναι αυτή. Είναι έτσι;

Περίγραψε μας σε παρακαλώ με ακρίβεια πως έχεις κάνει τις συνδέσεις.
Έτσι θα μνπορούμε να βοηθήσουμε καλύτερα... -bye-

Το ΜΟΝΟ καλωδιο που εχω συνδεσει ειναι μια οπτικη ινα απο το optical out της καρτας στο optical in του ενισχυτη. Δεν υπαρχει καμια αλλη συνδεση. Απλα διαπιστωσα οτι και την TV που εχω συνδεδεμενη με οπτικη παλι οταν παιζει mp3 η τηλεοραση ο yamaha INPUT -> ANALOG μου λεει. Mηπως λεει βλακειες ο ενισχυτης? Και γω αυτο γνωριζω, η ΟΠΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΗΜΑ.
Βρηκα ενα τροπο να γραφει digital επιλεγοντας απο το jriver media center->output format->convert to dolby digital 5.1... Ετσι μου κανει τα τραγουδια 5.1 και τα δινει στον yamaha ο οποιος μου βγαζει τοτε input-> dolby digital. Να τονισω πως ετσι ο ηχος ισως ειναι λιγο ανωτερος.

Μαλλον σημερα θα παρω 2 RCA και θα συνδεσω και με τα coaxial out την καρτα στον ενισχυτη. Ετσι θα δωσω αναλογικο σημα και λογικα θα δουλεψει ο dac της καρτας για να συγκρινω.

Απάντηση: Re: Αποριες για βελτιωση συστηματος, νεου ενισχυτη..

Μαλλον σημερα θα παρω 2 RCA και θα συνδεσω και με τα coaxial out την καρτα στον ενισχυτη. Ετσι θα δωσω αναλογικο σημα και λογικα θα δουλεψει ο dac της καρτας για να συγκρινω.

Με τα analog out εννοείς,το κόκκινο και το λευκό,το coaxial είναι άλλο πράγμα.

Παιδια μαλλον ακυρο. Το ANALOG αναφερεται στο V-IN , VIDEO INPUT και οχι audio input. το audio input γραφει PCM...

Παιδια μαλλον ακυρο. Το ANALOG αναφερεται στο V-IN , VIDEO INPUT και οχι audio input. το audio input γραφει PCM...
Αυτό ακριβώς!
Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

Επόμενο θέμα: Να εξασφαλίσεις ότι δεν γίνεται κάποια μετατροπή (ressampling) κατά την αναπαραγωγή.

-Ρύθμισε το JRiver να αναπαράγει Wasapi. Έπειτα βάλε να παίξει κάποιο ριπαρισμένο CD σε FLAC ή Wav. Στον AV Ενισχυτή σου τότε θα πρέπει να έχεις την ένδειξη 44,1 KHz PCM. Αν είναι έτσι, τότε όλα είν' εντάξει.

Στη συνέχεια: Συνδέεις την κάρτα αναλογικά από τις αντίστοιχες εξόδους (Left, Right) με ένα ζευγάρι RCA με τον AV Ενισχυτή σου (π.χ. στην είσοδο AV 5, στα L, R).
Ρυθμίζεις και πάλι το Jriver, ώστε να δίνει σήμα στις αναλογικές εξόδους της κάρτας. (Αποσυνδέεις την οπτική ίνα για ν' αποφύγεις την περίπτωση λάθους). Και πάλι Wasapi.

Επαναλαμβάνεις την ακρόαση στα ίδια κομμάτια. Μ' αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να διαπιστώσεις συγεκριμένα ποιός είναι καλύτερος DAC, της κάρτας ήχου, ή του ενισχυτή. Μικρές διαφορές μάλλον δεν θα μπορέσεις να τις αντιληφθείς. Μεγάλες όμως σίγουρα.

Πιστεύω πάντως -και έχω λόγους γι' αυτό- ότι ο ενισχυτής σου έχει καλύτερο DAC από την παρούσα κάρτα ήχου.

Για να δούμε...

Λοιπον γινεται (εδω και χρονια) upsampling, 48k ειναι και οχι 44.1. Δευτερον δεν εχω wasapi λογο XP. Απ οτι βλεπω ειναι απο Vista και μετα... Τι αλλη επιλογη εχω?

Λοιπον γινεται (εδω και χρονια) upsampling, 48k ειναι και οχι 44.1. Δευτερον δεν εχω wasapi λογο XP. Απ οτι βλεπω ειναι απο Vista και μετα... Τι αλλη επιλογη εχω?
Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει, ότι η αναπαραγωγή δεν είναι bit perfect. Παρεμβαίνουν η κάρτα ήχου και τα Windows πριν στείλουν το σήμα στην έξοδο.

Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να υπάρξει σοβαρή υποβάθμιση στον ήχο.
Πολύ φοβάμαι ότι με τη συγκεκριμένη κάρτα ήχου δεν έχεις και πολλές επιλογές. Εάν είχε δικούς της ASIO 2.0 drivers, θα σου έλεγα να τους χρησιμοποιήσεις, αλλά απ' όσο θυμάμαι δεν ισχύει κάτι τέτοιο με την κάρτα σου.

Μπορείς να προχωρήσεις και παρακάτω στις δοκιμές που λέμε πιο πάνω, για να διαπιστώσεις και μόνος σου, εάν έχεις καλύτερο ήχο από τις αναλογικές εξόδους της κάρτας ή από την ψηφιακή σύνδεση με την οπτική ίνα, αλλά το γεγονός παραμένει:
Έχουμε ήδη ένα κακό προηγούμενο. Εάν η ακρόαση μουσικής από τον υπολογιστή είναι σημαντική για σένα η κάρτα ήχου είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει ν' αναβαθμίσεις. Με μία άλλη και καλύτερη κάρτα ήχου ή μ' ένα DAC.

Όλα τ' άλλα ακολουθούν μετά....

Μαλλον η λυση ειναι να παω σε win7. Και μολις ανακαλυψα κατι αλλο που αναρωτιεμαι χρονια. Αν παιξω mp3 απο την TV περναει τον ηχο απο οπτικη σωστα 44.1. Δυστυχως δεν παιζει flac. Και αναρωτιεμαι χρονια γιατι ακουγονται τοσο καλα τα mp3 απο την tv.

Μαλλον η λυση ειναι να παω σε win7. Και μολις ανακαλυψα κατι αλλο που αναρωτιεμαι χρονια. Αν παιξω mp3 απο την TV περναει τον ηχο απο οπτικη σωστα 44.1. Δυστυχως δεν παιζει flac. Και αναρωτιεμαι χρονια γιατι ακουγονται τοσο καλα τα mp3 απο την tv.
Δεν είναι μόνο πρόβλημα των Windows αλλά και της κάρτας -κυρίως της κάρτας. Τα Windows είναι ρυθμισμένα να λειτουργούν κατ' αυτό τον τρόπο, εκτός αν το Hardware -η κάρτα ήχου- με το Software που το συνοδεύει (drivers) ζητήσει διαφορετικά κι' έχει τη δυνατότητα να το κάνει.

Επαναλαμβάνω, η Soundblaster είναι το αδύναμο μέρος σ' αυτή την ιστορία. Οι κάρτες αυτές είναι φτιαγμένες κυρίως για gaming και για ταινίες με τυπικά ηχεία υπολογιστή, όχι για αναπαραγωγή μουσικής υψηλής πιστότητας.

Δεν αποκλείεται η on-board κάρτα ήχου του υπολογιστή σου να συμπεριφέρεται καλύτερα στην ψηφιακή σύνδεση της με τον AV Ενισχυτή, αν έχει αυτή τη δυνατότητα. Μπορεί και όχι, αλλά δεν αποκλείεται...