Απορίες για διαχείριση server από συσκευές εντός και εκτός τοπικού δικτύου

zisis1985

Established Member
19 September 2007
299
Μετά τον τέλεια επεξηγηματικό τίτλο του thread και αφού δηλώσω άσχετος, σας λέω τι είναι αυτό που θέλω να κάνω. Έχω στήσει επιτυχώς έναν hp microserver+sabnzb+couchpotato+sickbeard+headphones (ο απόλυτος συνδυασμός δλδ). Έλα όμως που δε μου φτάνει αυτό αλλά θέλω να τον ελέγχω και από το Iphone ή laptop μου όταν είμαι εντός σπιτιού ή στη δουλειά ή στο δρόμο τέλος πάντων..... Για το laptop win7 νομίζω βρήκα εύκολη λύση googling, εφαρμογές δωρεάν όπως teamviewer ή logmein, οι οποίες φαντάζομαι θα δουλεύουν τέλεια είτε είμαι εντός δικτύου ή εκτός χωρίς πολλά πολλά (αφού νομίζω ψιλογίνονται αυτόματα τα πράματα με λογαριασμό στο site κτλ), εαν είναι διαφορετικά διορθώστε με. Εκεί που κολλάω είναι ότι ενώ βρήκα εφαρμογές μπόλικες για το iphone (συγκεκριμένα sabmini, qouch αλλά και πολλές άλλες) δεν μπορώ να τις σετάρω γιατί ζητάνε host name/ip adress τα οποία δεν γνωρίζω τι είναι ούτε που τα βρίσκω....πως γκένεν αυτό; :Banane0: Εαν κάποιος γνωρίζει και μπορεί να με βοηθήσει, τον ευγνωμονώ.

teamviewer και logmein κάνουν πράγματι τέλεια την δουλειά τους, τις έχω χρησιμοποιήσει και τις δύο (teamviewer παλιότερα, και logmein πλέον), είναι πραγματικά σαν να κάθεσαι στο πισί σου. Ετσι συνδέομαι μέσω ίντερνετ, από άλλο πισί.
Εντός wifi/lan σπιτιού, χρησιμοποιώ διάφορα: realVNC (από windows πισί πάλι), ή το ενσωματωμένο tool του ubuntu (linux), όταν συνδέομαι από πισί. Επίσης από κινητό/tablet android, χρησιμοποιώ το androidVNC app (αν θυμάμαι καλά το όνομα, αλλά μικρή σημασία έχει αφού έχεις άι-φον). Επίσης το smart PC remote app, ουσιαστικά είναι σαν "ΠιΣί τηλεκοντρόλ".

Το ΙΡ σου το βρίσκεις εύκολα α) αν πατήσεις κάτω δεξια στην τασκμπαρ την σύνδεση δικτύου και πας details -> IP address (τώρα τα βλέπω με ασύρματη σύνδεση, αλλά λογικά το ίδιο είναι και για την ενσύρματη) ή β) πατάς start -> στο search γράφεις cmd και enter -> στο dos παράθυρο που ανοίγει πατάς ipconfig και βλέπεις τι βγάζει το IP address (λογικά θα λέει IPv4 address). Κάποια ρούτερ έχουν την καλή συνήθεια (π.χ. το fritz 7140 που έχω εγώ) να δίνουν πάντα την ίδια ΙΡ, στην ίδια συσκευή, αλλά μπορείς να του το κάνεις και force να δίνει την ίδια. Δεν ξέρω αν έχεις γνώσεις στο ρούτερ σου, αλλά είναι πολύ βολικό να έχουν οι συσκευές σου πάντα τις ίδιες ΙΡ (δλδ πάντα ο σερβερ π.χ. να έχει 192.168.178.20, το κινητό π.χ. την 192.168.178.40, κλπ)
Για να βρεις computer name, Start -> δεξί κλικ στο Computer -> properties -> κοιτάς εκεί που λέει computer name.

Τι αλλάζει στις άλλες περιπτώσεις, όταν είσαι εκτός σπιτιού, και δεν χρησιμοποιείς logmein π.χ.... τότε χρειάζεσαι έναν dynamic dns provider, δλδ μια υπηρεσία που να αντιλαμβάνεται την εξωτερική ΙΡ σου (προς τον ISP σου δλδ, όχι αυτές που λέγαμε παραπάνω που είναι οι ΙΡ των συσκευών του εσωτερικού σου δικτύου), και της δίνει ένα εικονικό όνομα της μορφής mycomputer.dyndns.com, ώστε ότι ΙΡ και αν έχεις από τον ISP σου, να μην σε νοιάζει αφού οι εφαρμογές θα ξέρουν το "mycomputer.dyndns.com".

σε ευχαριστώ πολύ lykman για την απάντηση, με τη βοήθεια σου έχω πλέον τον έλεγχο του server από το κινητό μέσα στο οικείο δίκτυο. Για εκτός έκανα ένα dynamic dns με την εξωτερική μου ip, ακόμα δεν κατάφερα να το δουλεψω, να φανταστώ ότι χρειάζεται για port να βάλω κάποια που θα την κάνω πρώτα portforwarding??

Πολύ σωστά και αναλυτικά τα όσα λέει παραπάνω ο φίλος lykman.
Από ότι καταλαβαίνω έβαλες το logmein, το οποίο εάν ζητάει ip/domain για να συνδεθεί λογικά θα θέλει:
σταθερή εσωτερική ip στον server
dynamic dns (όπως έκανες)
port-forwading
Κάποια εξαίρεση στο firewall

Το teamviewer δεν χρειάζεται και πολλά για να παίξει,
αρκεί να "θυμάσαι" το id που σου δίνει, ενώ μπορείς να "σετάρεις" έναν μόνιμο κωδικό που θα γνωρίζεις μόνο εσύ για να συνδέεσαι και ... είσαι έτοιμος.

Το logmein ειναι της ίδιας φιλοσοφίας με το teamviewer, δουλευει με έναν απλό λογαριασμό στο site της εταιρείας. Για αλλες εφαρμογές χρειαζεται εξωτερική ip, λογικά κάνοντας portforwarding και εξαιρεση στο firewall θα δουλεψουν κανονικά. Θα το δοκιμάσω και ενημερώσω.

Για δοκίμασε και το splashtop2. Eγω το χρησιμοποιώ απο το iPad και με έχει βολέψει αρκετά.